Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

podzimní melancholie

23. 10. 2007
2
2
611
Autor
jehudith

Byl brzký hřejivý podzim. Praha byla rozkopaná. Má duše byla rozkopaná. A všichni kolem chtěli být rázem dělníci a stavaři. Já byla architekt. Zodpovědnost na mne padla a nikdo se mne na nic neptal. Nikdy se vás nikdo na nic neptá. Nikdy nikdo nic.

            Architekt své duše. Architekt co nikdy neměl v ruce plány. Ani tužky ani gumy a kružítka a pravítka. Levítka. Nikdy nikdo nic.

            A byl večer a byla noc. Nešla jsem, nekráčela jsem. Procházela se. Pomalu tou teplou nocí. Svit pouličních lamp ozařoval staveniště. Všechna staveniště. A oni…byli tam. Dva malí ježci, cupitající za sebou. S pravidelnými zastávkami sloužícími ke zhodnocení následující dráhy. Pořád stejně. Tak zbyteční. Malí. Bezmocní. Bez – mocní. Bez moci. Nic neznamenající? Lži! V jednu chvíli, jediný prchavý okamžik mě k sobě přitáhli silou a byli středobodem mého zájmu. Capkali pravidelně, jako by jim v srdíčkách udával rytmus metronom tepající tu od počátku světa. Přestože jsou v očích zbytku světa nezachytitelní, zanedbatelná tělíčka, věděla jsem že to tak mělo být. Měla jsem se s nimi setkat a vzpomenout si na metronom. Někdy mám pocit že jsma tak hloupý.

            Pokračovala jsem. Mí malí společníci zmizeli v asfaltové černi. Uprostřed chodníku ležela magnólie. Nebyla to opravdová magnólie. Asi ani přesně nevím jak magnólie vypadá. Jakmile jsem ale uviděla ten květ, bezpečně jsem věděla že je to magnólie. Chtěla jsem aby to byla magnólie. A tak to byla ona. Zvedla jsem jí.

            Seděl skrčený ve výklenku. Spal, vedle sebe v maskáčové tašce zbytky svého domova. Byl mladý. Jeho život byl rozkopaný. Kdo ví, čí to bylo vinou? Neslyšel zpěv. Neslyšel vzdálené broukání jako ze snů. Upustila jsem magnólii přímo před ním. Nezvedl hlavu, nezahleděl se do mých očí, neusmál se a ani mi neřekl „děkuju slečno“. Spal dál. Předním kvetla magnólie, voněla, rostla a vrůstala do dlažby, krásněla, tančila. On spal. Až se probudí tak se zvedne. Nevšimne si jí. Možná jí i podupe. Doufejme že omylem.

            Bylo ráno zkraje podzimu. Praha byla rozkopána. Má duše měla nové základy.


2 názory

NePoe_ta
25. 10. 2007
Dát tip
Přepsané jemné dívčí povídání z noční procházky s lehkým nádechem absurdna, samo o sobě čtenáři neklade zásadní odpor, ale ani nijak naléhavě neváže, takže si mezi čtením v pohodě může odskočit na smaženého buřta s kafem k nočnímu stánku, volíznout prsty, utřít pusu, vrátit se a říct si: v podstatě mi nic neušlo. Z textu na mne ale naléhavě zavanula prostá lidská účast nad osiřelým mladíkem z jiného, okleštěného světa. Té není ji nikde dosti :) Nosíš v sobě dobrou duši, to nelze ani nechci jinak vyjádřit než -t-ipem PS: Neskutečně se mi líbí jméno Judita. Jako že má přání ničím jiným než ochočováním nicoty, tak kdybych snad přání z přání měl, byla by to dcera stejného jména.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru