Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vlčice

Výběr: Armand, rebecca13
25. 10. 2007
15
27
634

 

 

 

Mnoho se změnilo od dob kdy vlčice zemřela na poli. Viděla jsem ji tenkrát, zkroucenou do sebe, dodělávat na promrzlý půdě. Město na obzoru zmizelo, tiše a napořád. Kdesi v dálce slyšela padat jablka a pak zavřela oči. Nikdo si ničeho nevšiml.

Začalo se mi zdát o cestě, o medvědici, o tom, že vždycky uteču. Topila jsem se a pak se probudila do horký noci. Někdy mi to cesta neusnadnila a nechala mě padat, stále znova a znova, z obrovský výšky, ale pak mě zatraceně nenechala dopadnout. Žila jsem v ní, nebo ona ve mně a když jsem ji nechtěla slyšet, nechávala ve mně pomalu růst tmavou díru, která polykala vše, mé vzpomínky, má přání, o jé jak ta polykala, cpala se mnou pozdě do noci, než vyčerpáním usnula. Polykala sílu, kterou jsem potřebovala pro ráno, polykala mou vůni, touhu, cpala se nad ránem mými sny, pořád dokola a nenechala nic. Vůbec nic, ani trochu drobků k obědu. Dodnes mě na ulici nikdo nevidí, u stolu se mnou nikdo nesedí. Lidé se bojí sami sebe a tak si tvoří svá malá společenství, svoje partičky na cigáro a dávají si telefonní čísla, usmívají se na sebe, v bezpečí tváří mnoha kamarádů se objímají a děkují si. Tak stojím. Vždycky stojím a čekám, až se to přežene. A když se to přežene, podívám se na stromy, jestli to viděly taky. V korunách bříz vidím anděla a ten kýve, že jen běž dál děvče, jen běž.

Když byla ještě vlčice, vyprávěla příběh o ženě, která tančila na moři. Křičeli na ni, ať se neutopí, námořníci jí házely záchranné kruhy, ale ona od nich odtančila dál, směrem k oceánu. Každý den chodili lidé na pobřeží a tančící žena se vzdalovala. Některé ryby ji hubičkovaly na chodidla v domnění, že jim poslouží za potravu a ten nejdrzejší pták si prý ustlal v jejích vlasech. Tančila po moři ta žena a z lodí na ni koukali pasažéři, kteří si tu příležitost zaplatili jako turistickou atrakci. Jednoho dne ale neměli za čím jezdit, protože žena zmizela. Vlčice měla svoji osobní teorii, že si po tom dlouhém tanci lehla na vodu a nechala se stáhnout vírem. Po letech se vyrojily skupinky, které tvrdily, že jsou jejími potomky. Přeli se o to, kdo svoji pramatku více miloval a kdo je v přímější linii. Potomci proti sobě začali válčit, navzájem se zabíjeli a nepohřbívali těla. Když byli téměř vyvražděni, sešli se, aby za svoji pravdu dobili poslední protivníky. Tu před ně předstoupilo malé dítě a zeptalo se, jak ta žena tenkrát vlastně tančila a jaké měla vlasy. Milovalo totiž dlouhé vlasy své matky, o kterou přišlo ve válce. Nikdo mu tenkrát neodpověděl.

Tak mě cesta vláčí, nebo vláčim já ji. Staví mi do cesty ženu s vypouknutým břichem a velkými těžkými prsy. Ona čeká, já čekám. Myslím na její přivřené oči a květiny v jejím úsměvu. Když se mohu hýbat, jako by se roztrhl pytel se štěstím. Stojím a čekám...


27 názorů

tak jo.

StvN
31. 10. 2007
Dát tip
Fakt umíš lepší, ale možná když se se mnou vyspíš, tak ti dám taky výběr.

chtěla sem říct důležitost, ne hodnotu

dobrá. nepřikládejme tomu textu hodnotu, ale hovadina to neni !

StvN
30. 10. 2007
Dát tip
Opravdu? Tohle mi nepřipomíná nic předtimního.

když sem takhle psala předtim tak ti to nevadilo :)

StvN
30. 10. 2007
Dát tip
Ja bych nezaujate podotkl: bla bla bla bla bla, takovy detatko, prsticky do pusinky a zvatla "mama" "mama" "mama" (myslim to dobre, ty vis, ze jo, ale tohle je fakt nouzovka)

stanislav
28. 10. 2007
Dát tip
sis tam ještě neopravila chybky...

maracaibo
26. 10. 2007
Dát tip
Úžasný kousek. Chytil mě za srdce. *

Marthin
26. 10. 2007
Dát tip
S tím pitím jsem napomínal sám sebe, nějak jsem včera breptal.. Ovšem to o Holdstockovi platí, zkus se po něm někde v knihovně poptat, je to více než dobrý.. A fakt nepiješ??

martinez
26. 10. 2007
Dát tip
děkuju za avi - je to hodně zvláštní, nevím přesně o čem to je a vědět to nechcu - mám ráda věci co mi dodají pocity a nechají mě ať si představuju a myslím svoje... tu se tak stalo :o)

Armand
26. 10. 2007
Dát tip
mluvím-li tady o nádheře, tak ne o vykřičené, ale o té vnitřní, nevtíravé, opravdové. A poznávám tě. A navazuje na Marthina, řekl bych... až to bude román, který má takovou sílu, koupím si ho a budu číst, budu tančit na jeho vodě. :) avi

Armand
26. 10. 2007
Dát tip
naprosto. a bez dechu. nádhera. *V* "V korunách bříz vidím anděla a ten kýve, že jen běž dál děvče, jen běž." *V*

Quaken
26. 10. 2007
Dát tip
Díky za avi, ale šlo to mimo mě. Nevím, zdali to mám dávat za vinu včerejšímu "mejdlu" nebo ne :) Přečtu eště jednou a jindy...

děkuju za názory.. Marthine mam se výborně a vůbec nepiju :) Miando díky za připomínku. Ten příběh je opravdu od vlčice, ne opsaný. Znáš ho zřejmě proto, že je poměrně archetypální záležitostí, určitym kódem, který v sobě máš od nepaměti :) n.

moře
26. 10. 2007
Dát tip
potěšilo *

Barman
25. 10. 2007
Dát tip
Nějak mi to připomnělo Stepního vlka. Ale jak, to nevím. Zajímavá povídka

Marthin
25. 10. 2007
Dát tip
Jen že je to dobrý, ale podobnou věc už jsem četl nataženou do románu... Jak se máš?

lighthouse
25. 10. 2007
Dát tip
líbí se mi jako celek, kdybych to měla rozkouskovat, tak řeknu, že nejvíc se mi líbí příběh o tančící ženě...a nejmíň o cestě, možná jen proto, že to nedokážu dobře pochopit... a taky břízy jsou úžasný stromy

prosim??

Marthin
25. 10. 2007
Dát tip
Ale spíš povídky..povídačky...už nepij..

Marthin
25. 10. 2007
Dát tip
Doporučuju Roberta Holdstocka, podobný básně dokáže na natáhnout na úžasné romány!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru