Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěž o Haiku Písmáka pro rok 2007

04. 11. 2007
11
129
8822
Autor
dassler

Pravidla a podmínky soutěže o Haiku Písmáka pro rok 2007

Soutěže se zúčastní každý registrovaný uživatel serveru pismak.cz, který přihlásí své vlastní haiku.
Není podmínkou, aby šlo o dílo nově napsané, do soutěže lze zařadit jakékoliv vlastní haiku. Ze soutěže není vyloučen žádný registrovaný uživatel a to ani v případě, že je členem skupiny kritiků serveru Písmák. Počet přihlášených děl je omezen na dvě od jednoho autora.

Způsob přihlášení díla do soutěže:

Všechna soutěžní díla budou vložena pod zvláš't pro tuto soutěž vytvořený nick "SoutezHaiku07". Vložena budou jako jednotlivá samostatná díla bez uvedení skutečného autora. Každé přihlášené dílo tak bude možné hodnotit samostatně. Jména autorů budou doplněna teprve po uzavření a následném vyhlášení výsledků soutěže.
Dílo musí být zasláno na nick "SoutezHaiku07" formou zprávy přímo zde na serveru od vás uživateli "SoutěžHaiku07".

Vyhodnocení:

Svůj názor vyjádřit se k jednotlivým soutěžním dílům bude mít každý uživatel. Bude možné hodnotit díla i oblíbenými tipy. Pořadí podle získaných tipů určí první tři, podle čtenářů, nejlepší haiku, která shodně získají ocenění Stříbrné Haiku Písmáka pro rok 2007.
Zvláštní úlohu při hodnocení bude mít nově vytvořená skupina kritiků serveru Písmák. Ta vybere podle nich nejlepší dílo a toto dílo získá ocenění Zlaté Haiku Písmáka pro rok 2007. 
V případě, že by mělo dílo obdržet obě ocenění, bude místo něho na Stříbrné Haiku Písmáka pro rok 2007 dosazeno dílo, které podle čtenářů skončilo na čtvrtém místě podle počtu získaných tipů.

Výhry:

Autoři všech oceněných děl, tj. jak Stříbrné Haiku Písmáka pro rok 2007 tak i Zlaté Haiku Písmáka pro rok 2007 získají diplom a originální tričko s logem písmáka vpředu a vlastním haiku na zádech.

Zlaté Haiku bude navíc použito na přední straně kapesního kalendáříku serveru Písmák pro rok 2008 oblíbeného formátu 55x85 mm.
Těchto kalendáříků bude vyrobeno 1000 kusů a každý uživatel jej bude moci získat zcela zdarma (snad pouze za případné poštovné).
Dále bude možné kalendáříky rozdávat na literárních či s literaturou alespoň částečně souvisejících akcích. 

Termíny:

Přihlášení děl do 30. listopadu 2007 včetně.
Vyhodnocení: 15. prosince 2007

Autorská práva:

Autoři svojí účastí v soutěži souhlasí s tím, že jejich dílo bude v případě získání hlavní ceny Zlaté Haiku Písmáka pro rok 2007 použito na přední stranu kapesního kalendáříku serveru Písmák pro rok 2008 a to bez nároku na odměnu.


129 názorů

Nicollette
14. 12. 2007
Dát tip
už to vidím :) sorry

Nicollette
14. 12. 2007
Dát tip
jsou ta haiku již někde k vidění? nebo budou zítra...?

hovnivál
21. 11. 2007
Dát tip
dasslere, halóóó, kde jsou ti tví kritici? :)))))))

Ó
18. 11. 2007
Dát tip
*

Jezuita
15. 11. 2007
Dát tip
Myslím, že není dobré zaměřovat studium jenom na tuto básnickou formu.K hodnocení je třeba mít všeobecné vědomosti alespoň na úrovni středoškolského vzdělání.

Oldjerry
11. 11. 2007
Dát tip
Makros dík za avi... jo, to už vypadá líp, nebudu to už dál rozebírat. Vystihnul jsi ten mnou jeden nadhozený aspekt soutěže lépe, než já. Zůstává tak ještě ten fakt soustředění více děl na malé časové ploše a tím i přehlednost.... Haiku je na serveru 25000 - kdo by to zpracovával roztahané po mnoha letech ?

katugiro
11. 11. 2007
Dát tip
Příště si to po sobě asi přečtu, mám styl žáka základní školy :-/

katugiro
11. 11. 2007
Dát tip
makros - "Taky jsem už viděl žákovské závody v plavání, do kterých učitelky přihlásily na základě dotazu 'kdo bude závodit v plavání za naší skolu?' odvážné a angažované děti - bohužel neplavce." - máš vlastně pravdu, takhle to tu je. Máme na druhou stranu štěstí, že tady autoři neobtěžují pořadatele ani ostatní plavce a nemůžou se utopit. I ty Tebou popisované závody měly pro ony děti smysl - uvědomily si, že plavat neumějí a možná začaly uvažovat nad tím, že by se to naučily. Pokud by místní soutěž vedla k podobnému výsledku, byl by to, myslím, docela úspěch. hovnivál - "Vypadá to, jakoby před sebou drželi návod Jak se dělá haiku a hádají se o nepodstatných věcech, kam vlastně patří přechod, jestli může jelen cítit, vítr toužit a podobné ptákoviny. Je to velmi amatérské počínání." - Řeknu Ti, jak jsem začal psaní kritik v téhle soutěži: zamyslel jsem se, co o téhle formě vím a pak jsem otevřel návod Jak se dělá haiku :-) Tedy, otevřel jsem takových "návodů", od shrnutí po rozbory různých překladů, povícero. A myslím si, že to byl lepší začátek než říct si: "co je haiku přece dávno vím." Diskuse o tom, kam patří přechod a co v haiku lze a co ne jsou podle mě přínosné, pomůžou upravit tvojí představu o haiku. Protože univerzální návod na haiku neexistuje. Pokud očekáváš na amatérském literárním serveru něco jiného, než amatérské počínání, chápu Tvoji frustraci... jen si dělám legraci :-)

makros
11. 11. 2007
Dát tip
Dasslere, Oldjerry a spol. Vždyť samo průběžné dávání tipů k jednotlivým dílům je již jednoznačně formou permanentní soutěže. Psaní děl na zakázku neboli pro další soutěž (termínovaná soutěž haiku 2007) organizovanou v permanentní Písmácké soutěži je dle mého názoru duplicita, která je navíc v rozporu se smyslem a kořeny autorské tvorby. A výsledek tomu jenom odpovídá... Proto jsem navrhnul vyhodnocení pouze děl již v příslušné kapitole zveřejněných a proti takovému počinu rozhodně nic nenamítám a přeji provozovateli, aby Písmák úspěšně vedl a dále rozvíjel a nevnímal toto stanovisko jako kritiku za každou cenu... M.

dassler
11. 11. 2007
Dát tip
hovnivále ano, zveřejnění seznamu kritiků mělo být již před pár dny, ještě potřebuji odpovědi od čtyř lidí(jim se oslovení poslalo déle). Tak aby to nebylo na etapy a byl celý seznam najednou, proto to zdržení. -d-

hovnivál
11. 11. 2007
Dát tip
souhlasím, že soutěžní haiku jsou velká slabota, snad jen opravdu dvě tři stojí za řeč. Ovšem kritici tápou možná ještě víc, z jejich slov (zejména paulart) je znát dost velká nezralost a jejich názory se velmi (až příliš) rozcházejí. Vypadá to, jakoby před sebou drželi návod Jak se dělá haiku a hádají se o nepodstatných věcech, kam vlastně patří přechod, jestli může jelen cítit, vítr toužit a podobné ptákoviny. Je to velmi amatérské počínání. Navíc to dovrší tím, že přihodí svoji představu daného haiku, autorovi ho přetvoří a totálně mu ho tím rozhodí, čímž dotyčného nejspíš znechutí a naštvou. Považuji to přinejmenším za netaktní. Kdo to kdy viděl, aby kritik, který to vidí a cítí jinak, přepsal veřejně autorovu báseň a ještě se chvástal, že takhle je to lepší? Nejsem blbej, kritiky asi poznám, ale neříkal jsi, dasslere, že tady do tří dnů bude viset jejich seznam?

Oldjerry
10. 11. 2007
Dát tip
Makrosi - dá se pochopit tvůj postoj - pravda, ale nesouhlasím. Jednou se tu musí udělat jakés školení, aby bylo jasno do té míry, do jaké jasno může být. Když ortodoxní haikuisté nejsou zcela jednotní v názoru na haiku, jak to chceš potom od těch ostatních ? Jedině tak, že haiku, které se rozcourává po velké časové ploše, se soustředí třeba tímto způsobem, aby se z toho dalo něco vyčíst a naznačit jak dál pro jedny a proč konec pro druhé. Samozřejmě, že to není ideální, ale přišel kterýkoli z kritiků s něčím vůbec a navíc s něčím lepším ? Prdlajz... Takže : nevysilujme se celkem ne zcela sedící kritikou, ale pojďme spolupracovat. Dá to, pochopitelně víc práce, než ploše a planě kritizovat.

Marcela.K.
10. 11. 2007
Dát tip
...a já už se stejně to nejlepší haiku roku 2007 naučila nazpaměť... rupí, žádný tričko nechci :-)

Marcela.K.
10. 11. 2007
Dát tip
Kdybych věděla, jak vážně bude tato soutěž "probírána"...a že se tu budete dohadovat, jako nějací Japonci, tak jsem do ní nikdy své " české haiku" neposlala a ani to nedoporučila svým známým... pro mě z té debaty vychází jediné... příští soutěž raději minu... čau M.

makros
10. 11. 2007
Dát tip
Ok, stydět se není za co, jenom mě trochu přepadl při četbě těch příspěvků pocit marnosti a předčasnosti nebo také nevhodnosti takového podniku...Psaní haiku a poezie obecně je věcí jaksi intimnější a především neorganizovanou činností ve srovnání s termínovanou soutěží v žonglování se slovy a pocity (v což se takový podnik musí nutně proměnit), takže když už "soutěžit", tak bych spíše vybíral jen z toho, co už bylo třeba v průběhu roku napsáno... M.

dassler
10. 11. 2007
Dát tip
makros: ) pokud z těch maximálně dvou tří vzejde to jedno nejlepší, které bude opravdu dobré, pak to prostě bude to nejlepší, které se zde našlo. A uvedeno na kalendáříku, bude vizitkou nynějšího stavu. Alespoň víme, jaké jsou znalosti, schopnosti a možnosti uživatelů v této literární kategorii. Ba co víc, nemyslím, že jsem daleko od pravdy, když řeknu, že se mnoho lidí teprve nyní dozvědělo, o co vlastně jde, když se řekne "haiku". A mnozí, kteří se tato díla snaží psát, zjišťují nejen, že to zatím ještě úplně neumí, ale hlavně zjistí proč to vlastně ještě neumí a v čem dělají chybu. A třeba je pro ně tohle také to "včasné vytažení z vody". Jestliže je valné množství přihlášených děl vlastně nehaiku, pak to v podstatě vypovídá o nynějším stavu. Máme se za to jako server, jako "společenstvi" stydět? Můžeme a třeba i máme. ) A může to být třeba za rok lepsi? Věřme, že bude. -d-

makros
10. 11. 2007
Dát tip
Taky jsem už viděl žákovské závody v plavání, do kterých učitelky přihlásily na základě dotazu "kdo bude závodit v plavání za naší skolu?" odvážné a angažované děti - bohužel neplavce. V jedné rozplavbě se začali topit z pěti závodníků hned tři... úžasný pohled ... všichni byli naštěstí včas vytaženi... M.

makros
10. 11. 2007
Dát tip
Prvoplánově je soutěž jistě bohulibý počin, jenomže haiku navzdory své subtilnosti je tak trochu speciální obor... Dosavadním produktem soutěže je především zaplevelení místních haiku kapitol texty, které s haiku souvisí pouze svým rozsahem, několik čestných vyjímek z pravidla se v příspěvcích sice nachází, ale týká se to pouze tak maximálně dvou až tří děl... Dovoluji si doporučit soutěž přejmenovat, přemístit nebo nejlépe zrušit... M.

Specus
07. 11. 2007
Dát tip
Taky chválím aktivitu :) ... a kdyby bylo třeba s něčím pomoci (co zvládnu) ... rád se hlásím :)

Oldjerry
06. 11. 2007
Dát tip
dáďo - ale jo souhlas. Já jen, že.... Meheš - je laciné nazvat tradici zkostnatělostí. Zrovna tak se dá nazvat opačný přístup neúctou k těm, kteří už něco dokázali... na rozdíl od nás. Já mám svou vizi, ty máš svou vizi - proč bychom se měli postrkovat ? Není v tom větší rozdíl, než mezi veršem volným a vázaným - nezdá se ti ?

Meheš
06. 11. 2007
Dát tip
Bohulibé dílo, avšak nebude se zkostnatěle hledět na onu stavbu slabik? - tak řekl již Kerouac

dadik
06. 11. 2007
Dát tip
dobře, je fakt že o kluby se nezajímám... ale mně šlo o název této soutěže, nebo spíš přístup k těm našim "haiku" prostě je hodit spíš do úvozovek.... :)

Oldjerry
05. 11. 2007
Dát tip
Dero - ne nechtěl bych to zevšeobecňovat, ale většinou ten, kdo je schopen dílo úspěšně prokalkulovat, to nemá zapotřebí. Zůstává to tedy na těch ostatních... kde se většinou zase kalkul proflákne. dadík, born - to už tu přece je a hned dvakrát : zatím stagnující klub czaiku(StVn) a Příběh třířádkový ... samozřejmě, že mohou vznikat další, ale není to vůbec nový nápad.

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
chrrůst: prrrotože rrrád kecám o prrruzení!! Mrr Neutrrron - neříká se prrrdel, ale .. zadeček! :-p :-)

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
dadíí, to neva,. ale je to náádherrrný důvod k prrruzení a to papouš rrád, móóc rrrrád .-))

dadik
05. 11. 2007
Dát tip
5-7-5 jo ale to ještě asi není haiku, teda určitě ne... nějaký pseudo snad

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!! chrouste!!!! TyýýýÝÝ!!

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
Když já nemám pojem o tom, co je poem... Nechte tam haiku, ať můžu prudit, když někdo nedodrží 5-7-5 !!! :-))

dadik
05. 11. 2007
Dát tip
změnil bych kategorii z haiku na třířádkový poem..haiku nevyjímaje přidala bych se k bornovi teda...

Armand
05. 11. 2007
Dát tip
dobrá věc! *

Dero
05. 11. 2007
Dát tip
Omlouvám se za malé odbočení od tématu, ale mám jednu otázku. Oldjerry, opravdu se domníváš, že dílo vzniklé na základě kalkulu musí zákonitě mít menší literární hodnotu než dílo vyvěrající z potřeby něco sdělit?

Oldjerry
05. 11. 2007
Dát tip
Sikoro - máš pravdu - tutovka - ale : není to jedno ? Kalkulem dílu ještě nikdo neprospěl. Navíc je možno dát jednoduchý mantinel - obeslat soutěž možno jen dílem zveřejněným do nějakého termínu. Jorel bezva (ne, že bych se na to cítil, ale vnímám to jako další, kvalitativně vyšší krok ke zvýšení zajímavosti a podpoře tvorby vůbec. Snad se pak najdou další kategorie na soutěže). dasslere - nemáš radost ? Dobře jsi odstartoval...

Vo co, že ne?

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
..bych naopak řek, že je to ještě moc jednoduché, takhle hrozí, že to pochopí i chroust

Ty to zbytečně komplikuješ.

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
jáá ?? já ne .. tričko dostane Ondoň, ale protože se včas přizná k podvodu, tak se trička vzdá ve prospěch ... papoucha .-)

Tričko máš stejně jasný ty, papouchu, neb hodlám soutěž zmanipulovat...

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
Sikoro .. (tajak chroust) .. dokážeš pochopit, že jde o srandu?? Že jde o to pobavit se?? Že ten tvůj "kalkul" je chuť lidí vymyslet nějakou bžundu?? A kdo to nechápe je kyselý xicht a závidí potenciálnímu vítězi tričko! Tak to je!! :-))

Dero
05. 11. 2007
Dát tip
jorel: To je slovo do pranice. Že by se opravdu blýskalo na lepší časy? Díky.

dassler
05. 11. 2007
Dát tip
jorel - rozhodně pohovoříme (ozvu se ti ke konci týdne) a moc děkuji. -d-

jorel
05. 11. 2007
Dát tip
chybějící písmena a další prohřešky proti jazyku omluvte prosím nedostatkěm mého času

jorel
05. 11. 2007
Dát tip
Jsem ochotný se podílet a podpořit, popř. i organizovat další soutěž o nelepší haiku a do ve více kategoriích jako např. s danným tématem, senriu atp. To nejlepší ze soutěže mohu nechat graficky zpracovat a vytisknout. Takže pokud bude zájem, na seriózní literární soutež výrazněji cenově ohodnocenou můžeme později uspořádat. Takže, koho by svazoval poněkud uvolněnější duch této soutěže, nechť si s ní neláme hlavu a píše pro radost a pobavení, prostor na skutečnou soutěž s čestnými renomovanými porotci atd. bude mít třeba příští rok :o) Je to jen na vás, budete-li o takovou soutěž stát. Tu současnou vnímám jako skvělý počin a takový menší výstřel z auror. Jen se přimlouvám, abyste hodnotili haiku a ne oblíbenost autora. K případnému vyhlášení jsem ochoten zaistit důstojné prostory a trochu popularity. Nebo můžu vyhlásit speciální cenu pro Klasickou Haiku. Bude-li zájem, zajistím rozumnou cenu a můžeme tu podiskutovat o vašich nárokách na dodržení původního ducha HAIKU při posuzování děl pro tuto speciální cenu.

papouch
05. 11. 2007
Dát tip
dassíí, kašli na ně, na rejpaly, co nechápou srandu :-)

dassler
05. 11. 2007
Dát tip
Kamile Sikoro, a to já bych ti mohl bohatě vyprávět, kolik sportovni utkání končí ne že rozpačitým pousmáním, ale sprškou jadrných výrazů. A to že tam jsou pravidla docela podrobně popsána. Kdepak, málo platné, všude nakonec rozhodují lidé. egile, skupina kritiků bude již tak během dvou tří dnů známa. ) -d-

egil
05. 11. 2007
Dát tip
Je super, že někdo do téhle stojaté písmácké vody začal házet kamení. Ať už si o podobných soutěžích myslím cokoli, něco se dává do pohybu. A to je super. _______ Obzvlášť zvědavý jsem na skupinu kritiků.

JiKo
05. 11. 2007
Dát tip
leden únor bře- zen duben květen červen červenec a dál

Pusu! Pusu! Pusu! (pardon, nechal jsem se strhnout atmosférou...:) )

dassler
04. 11. 2007
Dát tip
Dero: ano, jsem dočista vysosnutej )) dík

Dero
04. 11. 2007
Dát tip
dassler: 1-3) Vše v pořádku, připomínky jsem vkládal jen proto, aby se nad nimi mohlo podiskutovat, zamyslet a případně je zohlednit při dalších akcích - přesně jak jsi udělal. Nešlo o kritiku. A přestože jde o vůbec první celopísmáckou akci pod tvým dirigentským proutkem, je vidět, že jsi do její realizace vložil hodně energie a za tu ti za sebe velice děkuji.

dassler
04. 11. 2007
Dát tip
Derovi: Tedy než k jednotlivým bodům, tak bych chtěl předně uvést toto. Je to tak, že jde o první pokus o soutěž. Ukáže se přitom, co příště udělat lépe. Jestli by měl někdo chuť (i více lidí) vzít si pořádání soutěží na starost a všechno celé vždy připravit a zajišťovat průběh, budu moc rád. Berte to prosím jako nabídku, pokud byste se toho mohl někdo ujmout. 1/ je to pravda, vloženo dřív bude mít na úspěch šanci větší. Že to není úplně správně, s tím lze také souhlasit, teď už to tak ale necháme. 2/ ano to pravidlo neexistuje schválně a naopak jsem uvedl, že může jít i o dílo napsané dříve. Jestliže je to poprvé, tak proč vám brát možnost zařadit něco, o čem si myslíte, že je to vaše nejpovedenější. U příštího ročníku lze nastavit, že může jít pouze o dílo od určitého data, ale takhle by byla možná řada lidí zklamaných. 3/ Skupina kritiků. Ano, napravím v nejbližších dnech. Snad již zítra. Bude uvedena zpráva o tom, jaká změna proběhne ohledně Redakce a i ohledně právě této skupiny "písmáckých" kritiků. Tím vším chci říct. Ano Dero, tvoje připomínky jsou opodstatněné. Berme tuto první soutěž tak, že je prostě první. ) -d-

Fouckault
04. 11. 2007
Dát tip
fajn! :-)

tinja
04. 11. 2007
Dát tip
jo!:)

dassler
04. 11. 2007
Dát tip
tinja: řekl bych správná připomínka, nechtěl jsem původně, aby se mezi doporučené dostalo jen pět prvních, takže jsem u tohoto nicku nastavil vyšší číslo povolených doporučených děl za měsíc. Ovšem to, že jich bude možná skutečně hodně a dojde k tomu co říkáš, jsem neodhadl. Souhlasím s tebou, změním to tak, že mezi doporučená se naopak nedostane žádné, aby se necítil být někdo poškozen.

tinja
04. 11. 2007
Dát tip
hmm...je to fakt dobry napad...ale...tie sutazne haiku by mohli byt na nejakom inom odkaze a nie v odporucenych dielach...lebo neviem komu sa bude chciet hrabat v celomesacnom vreci basni...N that s all:P

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
já jsem naštvanec

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...čekám :-)) seš alespoň do modra...viděla jsem modrožlutýho papouška, byl krásnej :-))

Papóšu, ty jsi hormonální štvanec!

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
myle.: no já Ti taky pošlu fotku .. nevím, pro koho by to byl trest .-)) ruprechta néééééé

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
... jaký...jako ta noc...atd... papouchu, pošlu ti fotku...to by byl trest a ne odměna :-)))...domluvím ti noc s ruprechtem :-)))

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
myl.: tip ruprechtovi?? ... podmínky viz výše :-P :-) Pišt.: zradit sám sebe? ... v případě splněných podmínek viz výše, proč ne? ;-)

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...můžeš si dát tip, ale dej ho i ruprechtovi :-) prý to jde si ho dát sám sobě... pojďme do toho :-)))

Papouchu, když dáš tip ruprechtovi, zradíš sám sebe.

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...papouchu, když dáš tip ruprechtovi, pošlu ti tři a půl chrousta :-))

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
jooooo, usměj seé :-) ☼

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
No když to mohou být i starší věci, stačí vložit...a můžeš zatím vymýšlet to druhý...můžeš vložit dvě :-)) a uvidíš... samozřejmě mají výhodu ti, kdo už někdy nějaké haiku napsali...ale ti si ji podle mého zaslouží... když píší haiku, protože ho mají rádi a ne jen pro soutěž, ne? a usměj se :-)

Dero
04. 11. 2007
Dát tip
chroupou, ti za trest odpírám dývýdýčko, tak si nevyskakuj. :o) mylenka, jen tak vložit? já nejdřív dílo vymýšlím, posuzuju a potom vkládám. asi jsem divnej, ale občas mi to zabere dýl než hodinu, den, týden...

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
1) To máš sice pravdu, ale možnost vložit své dílko má každý hned, kdo ji nevyužije a vloží později, to je přece jeho volba...to bych nekritizovala. Ohlasy bych zobrazovala... já vím, je to soutěž, ale já bych byla raději, kdybych se i u soutěže pobavila a ne jen "zatleskala" vítězi... je ale pravda, že tipy by se zobrazovat nemusely...aby neovlivňovaly tipující. 2) Jedná se o haiku roku 2007... ne o haiku listopad 2007...tudíž si myslím, že je správné vkládat i starší, třeba i publikované dílka...je to riziko autora, ale nevidím ho jako tak velký problém. 3) Je mi jedno, kdo budou kritikové...nebuďme tak seškrobení... pojďme se bavit, hrát si ...vždyť o co jde? O jedno tričko a pár kartiček... ne o titul"zasloužilý Japonec " :-))

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
áá, další takový!! chroudero!! :-))))

Však jo.

Dero
04. 11. 2007
Dát tip
Pišto, nechci kazit zábavu, jenom nabízím postřehy, které se můžou hodit. I pro srandaakce platí, že promyšlená je lepší než nedomyšlená.

Dero, já bych to nebral tak vážně, vona to bude spíš srandaakce než nějaká "soutěž" ve velkém stylu....

Dero
04. 11. 2007
Dát tip
Vidím tři zádrhele této soutěže: 1/ Díla se vkládají postupně, během prvních dní se vyloupne pár favoritů, děl, která budou mít příznivé ohlasy i velký počet tipů - to spustí lavinu dalších příznivých ohlasů. Nová díla (vložená koncem listopadu) potom budou mít výrazně menší šanci se mezi uživateli prosadit. Myslím si, že u soutěžních děl by se počty tipů ani ohlasy neměly zobrazovat. 2/ Neexistuje pravidlo, že musí jít o dílo dříve nepublikované. Namátkou jsem si prohlédl první soutěžní díla a jedno z nich znám z dřívějška a znám i jeho autorku - mě to neovlivní, ale jakákoliv historie textu může hrát v jeho prospěch (či neprospěch, ale to už je hloupost autora). 3/ Nevím, kdo jsou oni "Kritikové". Pokud má nějaká elita posuzovat mé dílo, chci vědět, kdo to je. Jsou-li to lidé, jejichž názorů si vážím, věnuji do soutěže dost energie, protože věřím, že dokážou rozhodnout dobře. Jsou-li to lidé, o kterých vím, že k haiku blízko nemají, nemá pro mě cenu, abych se soutěže účastnil a potom byl rozmrzelý, že to vyhrálo nějaké líbivé třířádkové sedmnáctislabikové povídání bez jakékoliv literární hloubky. Možná to zní nadutě, ale takhle se rozhoduje víceméně každý účastník, který má s haiku zkušenosti. Jinak jsem rád, že se tu konečně začíná dít něco konstruktivního, k čemu lze vůbec nějaké připomínky mít. Za aktivitu velice chválím.

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
kartičce...mi vypadlo písmenko...na tom kalendáříčku, víš :-))

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
..a co máš s papouchem?! Tě živí, nebo co? Dej svůj hlas ruprechtovi a máš po problému :-))) a nebo mně, pošlu tam svoje haiku...chci být na karičce...dívky si tam můžou zaškrtávat své dny :-))

Myslím, že tě budu muset vydírat. Seš děsně tvrdohlavá.

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
To je jedno, i kdyby se rupovi něco stalo, bude slavnej po smrti, jako každej pořádnej básník...takže prostě nemohu jinak, víšto - Pišto :-))) A jestli jseš charakter, nebudeš hlasovat pro nějaký chrousty, který stejně papouch nakonec sezobne, ale pro umění...

Inu, máme určité přesvědčovací metody, žeano.... Tak si to pořádně rozmysli a koukej hlasovat správně. echceš přeci, aby se někomu něco stalo....

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
Tomu nevěřím... to je tvoje líc?! Napíšu to paní Smolíkové...ať už nelituje !!! A jestli na mě něco spadne, tak si Pišto PIŠ...že se utoPÍŠ :-ppp

Nevěřila bys tomu, jak jsou dneska časté nehody. To takhle člověk jde, a ÚPLNOU NÁHODOU na něj třeba něco spadne, nebo tak nějak...

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
Pišto, máš to marný....přemluv si rodinu Smolíkovic...ale se mnou nehneš...líbí se mi i rupův líc... když se dva dny neoholí škrábe :-))

Každý rup má svůj líc. Však ty povolíš...

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...a na každé stejné haiku?!... papouchovo o chroustech?! Pišto, seš cvok?! Prostě ne, ani za pět párů teplých ponožek navrch a termofor k tomu...ne, ne ne! Až si přečteš rupa, pochopíš, že nemohu jinak :-)

To jsou jen takový řeči - a u posledního soudu to dostanu sežrat známe svý tydlety... Ohledně toho hlasování - jedna košilka samozřejmě není poslední návrh. Co takhle tři a půl košilky?

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...nemůžu hlasovat pro papoucha, protože nejkrásnější haiku roku napsal ruprecht... papouch má smůlu... prostě ne, nemohu, nejsem Čunek :-)))...a neber jméno nadarmo...tomu to je ůplně jedno, jestli tam máš kroužek, nebo čárku :-))

Ježiš, "ůplně"!!! :((((

Poslechni, mýlo... Když budeš hlasovat pro papoucha, zajistím ti košilku s ůplně čímkoli, co budeš chtít, co ty na to?

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
Jenže já chci košilku s nejlepším haiku roku 2007 :-))... ale jako cenu útěchy pro papoucha navrhuji...teplé pestře pruhované ponožky...a můžeš mi je poslat, mám studený nohy :-)))

Jináč - rovnou hlasuju pro papouchovo haiku.

Dobrý :)

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
myle.: ..jedině v případě, že v té noční košilce budeš spát u mě a na noc si ji sundáš :-PPP :-))

ruprecht
04. 11. 2007
Dát tip
ruprecht :-)))

Honzyk
04. 11. 2007
Dát tip
honzyk:)))

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...navrhuju změnu ceny... na noční košilku ...kdo souhlasí, ať se podepíše! :-))))

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...náhodou, jestli ho vyhraje to haiku, který je pro mě nejkrásnějším roku 2007, tak to triko chcííííí :-))) budu v něm chodit spát... nemohla by to být noční košilka? ...a žlutou bych prosila :-))

Honzyk
04. 11. 2007
Dát tip
...ja bysem chtel pro svyho pritele velikost !L"...diky....

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
pštrosi, kolego ptáku - to musíš vytáhnout hlavinku z písku a přečíst si to pořádně .-))

Oldjerry
04. 11. 2007
Dát tip
ale, ale - papouchu - ty jsi se mne všiml ? to je tak radostné, že ti ani nebudu mrzačit nick... esli je tu někdo »chroustněco«, tak těžko já - to mi příliš lichotíš.

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
ááá, další... chroustjerry :-P

Oldjerry
04. 11. 2007
Dát tip
Velice chvályhodná iniciativa, ale má svá úskalíčka. Jednak : budou stanoveny nějaké mantinely (stanovit, jaká témata a jaké formy se budou pro tuto soutěž považovat za haiku. Já teď vyhledávám díla pro svůj klub i v minulosti několikaleté a nacházím haiku mezně i jen o dvou slovech, naopak haiku ve více, než třech řádcích. Je přípustné i senryu, nebo tanka ? To nejsou zbytečnosti). Druhak : složení poroty - to by už mohlo napovědět, jaké asi budou mantinely. Třeťak : výsledek je nejistý, ale jsem skoro jist, že se sejde důstojné množství prací. Bude z čeho vybírat a vítěz bude pro další období pro spoustu lidí normativem.

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
a už to rozpiplávat dál nebudu jen podotknu, že bych teda raději vyhrál tričko, ve kterým bude nějaká krásná písmačka .. ale to triko na obrázku má malý prsa... ,-))

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
chroustéé - a co kdybyses snažil pochopit skutečnost, že je to jen jedna velká sranda???? Že jde o to se pobavit? Jóó, kdyby to byla soutěž vážná, na úrovni, kde by opravdu o něco šlo, kde by hrozilo třeba otištění v Hostu, nebo o prachy .. ale takhle..? Neblbnííííí :-) Vzpomeň si na slum poetry :-) Jaxme byli nas*aní oba .. ale krrrásně jsme se wožrali! :-))

mám rád soutěže, kde nic nevyhraju

StvN
04. 11. 2007
Dát tip
Dero - aha, to mě nenapadlo. Ono to asi není ještě zveřejněné. Tak to ani nevím, jestli to mohu říkat, už teď jsem se paricálně prokecl.

papouch
04. 11. 2007
Dát tip
hele - mám tu rovnou jedno soutěžní haiku: Chroust jen rejpe, furt! Na jaře, v létě, v zimě, ba i na podzim! Dokonalé haiku, neníliž pravda? Je to 5-7-5, je v tom příroda (brouk) a roční období! :-)))

LaMouette
04. 11. 2007
Dát tip
prouku..:-)) este to tak.. wo pindika nestojim ni womylem..:-)) ja su rada, ze su baba.. potazmo plpa ploncka.. cili dyz tam nenapises wosloveni.. (pac to za krytyku k necimu dilu nepovazuju.. spis za dotaz do eteru) tak to dowopravdicky tezko poznam mno.. :-) le dobra dobra.. budu si na to davat pozor :-)

LaMouette
04. 11. 2007
Dát tip
prouku.. le tak.. samoze negdo muze bejt tak detinskej.. le si nedovedu predstavit.. ze bych utracela cas za to, ze bych si delala spousty nicku a tipovala wostosestku. A co na tom, ze tu tedkonc ouplne wodborniky na haiku nemame.. nazor na dilo tu muze precik rict kazdy.. a dyz ho to nejak woslovi.. a spocita si slabiky.. by to podle myho melo stacit.. dyk je to jen hra.. smankote.. Kazdopadne je to precik enem Tvoje vjets.. nigdo Te nenuti bys sva skvostna dilka tu nam.. plebsu.. predkladal :-) kazdopadne tricko nosit nemusis.. wono staci ze si ho tu dost casto honis.. ze ano.. ;-) mi to prijde nahodou jako prima napad.. a sem si jista.. ze to bude hodne lidi bavit..:-)

Dero
04. 11. 2007
Dát tip
StvN: Kam?

StvN
04. 11. 2007
Dát tip
Dero - podívej se na jména kritiků.

LaMouette
04. 11. 2007
Dát tip
mno ano.. to je netso pro me.. su totis (esliva to tedy este nevite) desne soutezivej typ mno..:-)) akurat tedy ja bych jako bonus k hlavni cene dala este aspon tri liza..:-) a nebo stanek s cukrovou vatou..:-))

kunka
04. 11. 2007
Dát tip
Dobrý nápad.Možno by stálo za to,spraviť súťaž vo viacerých kategóriách.Po jednom dielku a samozrejme bez mena...

Dero
04. 11. 2007
Dát tip
Budou kritikové zaslaná haiku posuzovat dle formálních pravidel, která platí pro tento útvar v japonském jazyce, nebo dle vlastního úsudku?

Danielson
04. 11. 2007
Dát tip
Haiku je lyrický útvar s přírodní tematikou, který je tvořen zvukomalebným trojverším s počty slabik 5–7–5, dělicí pauzou a zařazovacím slovem (jap. kigo). Jde o nejznámější formu japonské poezie.

Narvah
04. 11. 2007
Dát tip
to je bezva, to tu chybělo!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru