Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěžní dílo 003

04. 11. 2007
8
23
1427

Soutěžní haiku číslo 003

Zimní


Hejno černých vran
vstříc sněžným vločkám letí
tucet tržných ran


23 názorů

pokud opravdu chceš napsat haiku, přečti si některé místní autory, kteří píšou haiku systematicky, jsou tam určitě zdařilá dílka, přestože nemusí mít zrovna nejvíc tipů...nebo opusť písmáka a podívej se na např. haiku.cz

kremilek
20. 12. 2007
Dát tip
ve skutecnosti tak vesela kopa nejsem :) jenom jsem se potreboval nejak vyrovnat s tou pekne napsanou, ale ostrou kritikou :)

:) ty jsi veselá kopa, nechtěla jsem Tě v žádném případě urážet, pokud to tak vyznělo, velmi mě to mrzí :)

kremilek
20. 12. 2007
Dát tip
aha, tak to neni tak spatny, jak jsem myslel :) v tom pripade je to slovo dost matouci. o zadny planovani v nem nejde... proc nerict misto toho treba "zjevne souvisejicich motivu" nebo klidne "jednoduse souvisejicich" apod. ? snad proto, ze prvoplanovost zni vic urazlive? :)

prvoplánová souvislost je taková, která se téměř automaticky a jednoduše nabízí a napadne snad úplně každého, tedy minimálně toho, kdo četl nějakou "zimní" pohádku nebo viděl její filmovou adaptaci nebo si pamatuje film se záběrem středověkého popraviště případně nějaký horor (např. ptáci)...

kremilek
20. 12. 2007
Dát tip
mozna je problem ve slove "prvoplanova". vlastne mu ani poradne nerozumim...


může stejně jako mezi Tebou a Vochomůrkou: Křemílek hledá Vochomůrku - pohádky z mechu a kapradí

kremilek
18. 12. 2007
Dát tip
jak může být souvislost mezi nějakými motivy prvoplánová?

a2a2a
07. 12. 2007
Dát tip
Rým do haiku nepatří, ačkoliv zde bych ho v dané podobě unesl, neboť není až tak zřetelný. Nedostatkem je ... sněžným vločkám ... , v haiku by při minimálním rozsahu textu ělo být upuštěno od jakéhosi zdvojování ýznamu, který nepřináší nic, ani důraz. Také samotný závěr, poslední verš je hodně či naprosto nedostupný a nedaří se mi s ním spojit žádnou vhodnou asociaci.

pozorovatel
04. 12. 2007
Dát tip
a nebylo to dvánáct krkavců?:) jinak mě překvapil rým.. beru to*

Oproti 001 a 002 mě dílko na první počtení výrazně zaujalo, leč nejsem si jist, není-li to jistou líbivostí "tržných ran".

krkolomná konstrukce - neorganická skládanka prvoplánově souvisejících motivů, zbytečná snaha o rým, spíše miniatura než haiku

aspoň, že je to bez čaje a bambusu haiku je literární bonsai a japonci jsou úchylové. Trochu tam cejtim Janotu, nebo se mi to zdá?

katugiro
07. 11. 2007
Dát tip
mohlo by být lepší (viz Dero, jorel), ale postupem času zjišťuju, že tu patří k těm povedenějším *

jorel
07. 11. 2007
Dát tip
haiku by měl pochopit i sedlák během svačiny. tady by si poklepal na čelo.

Dero
06. 11. 2007
Dát tip
Rým je odvážný krok (+), sousloví "sněžné vločky" trochu mělní tenzi (-), dynamika vyvěrající z metafory zachycená ve statickém okamžiku (++), metafora sama (-). Velmi zajímavá miniatura (s jediným mínusem), rozporuplné haiku.

korálovec
05. 11. 2007
Dát tip
jj*

dadik
05. 11. 2007
Dát tip
*

Paulart
04. 11. 2007
Dát tip
Poslední verš to zazdil. Jako metafora vynikající, ale pro haiku příliš odkrytá :-)

Marcela.K.
04. 11. 2007
Dát tip
...pozor kradou děti ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru