Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěžní dílo 027

04. 11. 2007
2
19
980

Soutěžní haiku číslo 027

 

dlouhý stín
vrhá soumrak
do polí


19 názorů

StvN
15. 12. 2007
Dát tip
To je právě to, co ty nechápeš, že to propojené je, ale to ti měla vysvětlit maminka, když říkala, že až se začně stmívat, že máš jít domů. Bude lepší, když už mi psát nebudeš. Udělej si v tom pořádek.

soumrak a stín, stín a soumrak... kauzálně nepodmíněné pojmy, enjoy

StvN
14. 12. 2007
Dát tip
Kde jsem napsal, že soumrak vrhá stín? Co mám přepsat? Avíza umíš posílat?

definitivně za horizontem znamená, že když objedu tu horu a uvidím nížinu, tak bude na horizontu stejně už po západu slunce. Soumrak stín prostě nevrhá ani v přeneseném slova smyslu...je mi to opravdu líto, ale nemůžu s tím nic jiného dělat... zapomeň na soumrak a přepiš to, motiv stínu těch hor a západu slunce je určitě zajímavý, i když docela zavání kýčem.:-))

StvN
12. 12. 2007
Dát tip
A že tím horizontem jsou pro tebe hory, je ti jedno? A i kdyby byla Země kulatá, tak tma, která je na druhé polokouli, je obyčejný stín, ale jak říkám, vem ten míč a sviť na něj lampičkou, jestli nebude na odvrácené straně stín, tak mi můžeš nadávat. Nebo mi radši napiš, co jiného než stín to je.

V tom s tebou nemám spor, ale potom se nejedná o soumrak, ale o poslední fázi západu slunce. Soumrak nastává, až když slunce definitivně zmizí za horizontem, ale ještě není tma.:-) pokud se jedná o tebou zmíněný příklad, klidně bych zkusila napsat: do polí vrhá skála dlouhý stín

StvN
12. 12. 2007
Dát tip
Nápověda. Posviť si lampičkou na nějaký míč. Jinak když se budeš dívat na obzor, jak zapadá slunce, tak ten stín, který na tebe padne, bude stín hory, za kterou slunce zrovna je.

"-))) ne, nastane soumrak a věci pak nevrhají stín, natož dlouhý... :-)

StvN
12. 12. 2007
Dát tip
Takže Země je podle tebe placka a když Slunce zapadne, nastane náhle tma.

Soumrak nastává po západu slunce, proto nevrhá stín, ale motiv dlouhého stínu na sklonku dne není špatný :)

StvN
10. 12. 2007
Dát tip
No já nevim odkud jsi, to bys měl vědět sám. Pak tam buď patříš nebo nepatříš:) A ani nevim, proč jsem ti poslal avízo. Možná kuli tomu traktoristovi. Představa městského kluka o venkově:)

jorel
10. 12. 2007
Dát tip
StvN: docela by mě zajímalo, jestli mezi pány z Prahy a Brna řadíš i mě (když už mi posíláš avízo na svoji reakci). Tato haiku popisuje lyrický okamžik kdesi v polích. Nic proti ní, ale mě nic zajímavého nesděluje a na tento svůj dojem upozorňuji ve své kritické vítce. Či-li jinak: nejvýraznějším rysem této haiku je z mého hlediska přesahová prázdnota. Ale možná jsem moc dlouho pobýval ve městě...

StvN
08. 12. 2007
Dát tip
Soumrak přichází se západem slunce, stíny se prodlužují. Nechci hájit vrhání soumraku, ale nemyslím, že ten, kdo si plete pojmy, je autor. Chápu, že pánové z Prahy a Brna asi soumrak na poli nikdy neviděli:) Mně se tenhle obrázek líbí. Určitě víc než vykřičený telefonista uprostřed rušného náměstí. Jo, už chápu, v čem je ten rozdíl. Někdo náměstí, jiný pole.

Kdo nevrhá, není čech!

pravděpodobně došlo k záměně pojmů (soumrak x západ slunce), nešťastně zpracovaná možná zajímavá myšlenka, takže nepovedené dílo

katugiro
07. 11. 2007
Dát tip
Viz Dero; nevrhá ani stín, ani soumrak. Tedy, Dero stín vrhá. Stín nevrhá. Nevrhá soumrak, a vůbec, zkrátka to nestačí.

jorel
07. 11. 2007
Dát tip
traktorista orá brambory na poli stejná informační i umělecká hodnota = žádná

Dero
06. 11. 2007
Dát tip
Člověk vrhá, přírodní jevy se nevrhají. Chybí předěl. Retrográdní vývoj z 2->1 verš je zbytečně matoucí.

Paulart
05. 11. 2007
Dát tip
Soumrak, tedy po západu slunce už asi nevrhá stín. Pod soumrakem opravdu vidím už ten čas, kdy zhasíná obloha na západě v barvách.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru