Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěžní dílo 055

05. 11. 2007
2
14
935

Soutěžní haiku číslo 055

 

Má plachetnice
-nevěsta oceánu
opouští břehy


14 názorů

Proč nevěsta, a ne třeba družička? Z ničeho vycucaná metafora.

žádné zdařilé dílo, kýčovitá personifikace, není haiku

Paulart
10. 11. 2007
Dát tip
Mně tu vadí "nevěsta oceánu" jelikož je to metafora. Příliš odkrytá.

katugiro
07. 11. 2007
Dát tip
Nelíbí se mi "nevěsta oceánu", zní to pateticky a zbytečně. Plachetnice opouštějící břehy je zajímavým nakročením, kterému něco chybí.

jorel
07. 11. 2007
Dát tip
ba jo, myšlenka tam je. a dokáži si představit situaci, kdyby tato haiku vyzněla výstižně. takže tady poněkud zjemňuji svoji kritiku. nicméně o nějak převratné dílo se, bohužel, skutečně nejedná a i tady v soutěži jsou lepší.

hovnivál
07. 11. 2007
Dát tip
nespatřuješ třeba v tomto díle žádnou myšlenku. Pokud vím, haiku má především zachytit moment. Což toto haiku učinilo. A kde je psáno, že by tam měla být nějaká objevná myšlenka? Tohle je tak prosté nanicsinehrající haiku, dokáže vytvořit atmosféru, která třeba mně je hodně blízká. Inu, v jednoduchosti je síla.

jorel
07. 11. 2007
Dát tip
a nezapoměň poukázat na to "my".

jorel
07. 11. 2007
Dát tip
hovnivál: ... jedna sbírka už my vyšla ... jinak, prosímtě, čím ty pomáháš autorům svými výroky? mohou se díky tobě rozvinout. Dáváš podněty? bavíš se ještě o jejich soutěžních dílech? U této konkrétní haiku se pouze tři autoři pokusili dotyčnému autorovi/autorce sdělit svůj názor. Já konkrétně, abych trochu prospěl zdejší soutěži a psaní haiku obecně, jsem věnoval své dvě noci čtení každého díla a formulování svého dojmu z něj. Žádnej zvolenej ani vystudovanej kritik nejsem. Tak se neboj, že by měl můj názor hlubší váhu než ten tvůj a to i přesto, že se narozdíl od tebe snažím sdělit autorovi své dojmy z jeho díla a to nijak alibisticky. možná se ti zdá divné, že tu nepoplácávám každého po ramenou, ale to je poněkud prostoduchá činnost, které se fakt nehodlám věnovat. A mrhat čas na osobní útoky taky ne. Takže buď věcně diskutuj, piš argumenty a snaž se být objektivní, nebo si dělej co chceš, ale mě ze svých mentálních pochodů vynech.

hovnivál
07. 11. 2007
Dát tip
navíc mam pocit že vy dva včetně dera víte o haiku naprostý houbelec

hovnivál
07. 11. 2007
Dát tip
jo aha takže jorel a šagej sou ty kritici zvolený, jo? No potěš... tedy že by zrovna jejich haiku bylo něco ukázkovýho, to si teda nemyslim

jorel
06. 11. 2007
Dát tip
nespatřuji žádnou myšlenku, kterou chce sutor sdělit. jeho plachetnice vyplouvá. ok. a dál?

Dero
06. 11. 2007
Dát tip
Plachetnice je loď, ne nevěsta. Textu navíc chybí předěl, je spíše vypravováním.

korálovec
05. 11. 2007
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru