Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poprvé

04. 06. 2001
2
0
1265
Autor
jahudka

Všechno je jednou poprvé. Záleží jen na tom, jak si s odstupem času onu událost vybavujeme. Zpravidla však platí, že čím více času od ní uplynulo, tím veseleji na ni nahlížíme...

“Tak honem, nasedat, kluci. Už musíme jet.” Dana usadila své syny na zadní sedadla zánovní škodovky a zkontrolovala dětské pojistky ve dveřích. Sama usedla za volant. Zhluboka se nadechla a snažila se překonat obvyklou nervozitu, která ji přepadala, kdykoli se chystala vyjet. Vždycky řídila sama a byla zvyklá si za volantem poradit. Jakmile si však připomněla chvíli, kdy na sedadle spolujezdce ve svém úplně novém autě zažila havárii, zamrazilo ji.

Nyní je to však něco jiného. Je nervózní z očekávaného setkání. Ještě že má s sebou kluky. Pomohou jí přenést se přes případné rozpaky. Jen aby zase něco nevyvedli. Dovedou být velice bezprostřední. A ty jejich řeči!

Dnes už se nedokáže zlobit na svou matku. Když zůstala s dětmi sama, podala jejím jménem seznamovací inzerát. Jak se Dana podivila, když našla ve schránce tlustou obálku s dopisy zájemců o seznámení. Zvědavost jí nedala, aby je nepřečetla. Všechny však znechuceně odložila a pak skončily v koši. Nemá přece zapotřebí, aby ji někdo zařadil mezi svůj majetek. Svoji vilu, jachtu, chatu a bourák. Nebo aby se starala o muže, jemuž na výčet chorob, kterými trpí, nestačil čtyřstránkový dopis. I když na jeho konci jen tak poznamenal, že má děti rád. Rychle na celou záležitost zapomněla.

Po čtrnácti dnech však znovu dostala známou obálku. A v ní jediný dopis. Přečetla ho jedním dechem. Okamžitě se jí zalíbil. Dlouho zvažovala, zda odpovědět. Po několika dnech vzala papír a začala psát. Ani dlouho nemusela přemýšlet, co napsat. Slova se jí nějak sama nabízela. Zdálo se jí, jakoby toho člověka znala už dávno. Netrpělivě čekala na odpověď. Přišla velice brzy. A zase takový hezký dopis. Pak už se vzájemná korespondence rozeběhla velice rychle. Poznávali jeden druhého, psali si o svých životních zkušenostech, o svých zážitcích a pocitech, o svých výchovných úspěších a nezdarech. Každý z dopisů byl vlastně krásným popovídáním s přítelem. Jen jedna věc Danu trochu mrzela. Dopisový přítel bydlel stopadesát kilometrů od Prahy. Ta vzdálenost jim oběma přece jen trochu vadila. I na ni však došlo. Oba se shodli na tom, že už jim povídání v dopisech nestačí, že se chtěsetkat.

Ten den tedy nastal. Hrozně se na to setkání těšila a zároveň byla plná nervozity. Jak se mu bude líbit ona i kluci? Jak se mu bude líbit u nich doma? Jaký bude? Pozná to hned? Bude takový, jako v dopisech? Také on nebyl úplně klidný. Včera k večeru telefonoval a potvrzoval, že přijede na návštěvu. Musela se smát, když si vzpomněla, jak ještě po tom telefonátu běžela nakupovat nějaké dobroty, pak vyvařovala a pekla, aby všechno bylo připraveno. Ještě téměř o půlnoci šla umýt jejich plechovou Barču, která parkovala před domem. Co by si pomyslel, kdyby pro něho na nádraží přijeli v tak zabláceném autě. V noci skoro nespala, převalovala se na posteli a bylo jí jako před státnicí. Ráno už nemohla dospat, tak se rychle dala do pořádku. Lehce se nalíčila a načesala. Vzala si decentní tmavě modrý kostýmek. Dohlédla na kluky a vyparádila je, jak to jen šlo. Jenom doufala, že se hned neumažou a chvíli zůstanou jako ze škatulky. Kupodivu ani nemusela pobízet Kubu u snídaně. Při představě strejdy, který určitě umí pískat na prsty a hrát fotbal, naházel jídlo do sebe tak rychle, že měla strach, aby mu nebylo špatně.

“Mami, pozor! Zastav, červená!” ozvalo se ze zadního sedadla.

Prudce zabrzdila na křižovatce. “Kruci, musím dát pozor, nebo tam v pořádku nedojedeme,” rychle se vrátila do skutečnosti. “Vždyť jsem jako zamilovaná školačka”.

Pak už plně soustředěná dojela na parkoviště před hlavním nádražím. Mrkla na hodinky.

“Máme ještě deset minut času. Dost na to, aby se člověk vynervoval ještě víc,” pomyslela si. Ale kluci jí nedali. Začali mluvit jeden přes druhého.

“Počkejte, nejdřív vystoupím a hned půjdeme.”

Opatrně vystoupila z auta a otočila se, aby otevřela zadní dveře. Najednou se před ní objevila obrovská kytice rudých růží. Z ní dole vykukovaly nohy v hnědých nohavicích a polobotkách. Chvíli stála, jako přimražená. Za kyticí se objevil mladistvý obličej se šibalskýma očima.

“Vy, vy jste...”, vykoktala ze sebe. Tak si to připravovala, co řekne na přivítanou a teď takový trapas.

Já jsem...”, usmál se. Zjevně byl ve stejných rozpacích jako ona.

Do reality je rychle vrátili kluci. Zvědavě pokukovali z auta a chystali se vylézt ven oknem, když to jinak nešlo. Dana rychle usadila Antonína vedle sebe.

“Nebojíte se mnou jet? Já nejsem žádný zvláštní řidič,” omlouvala se již dopředu.

“Já radši zavřu oči,” ozvalo se.

“Galantní zrovna není,” pomyslela si a trochu se urazila. Když se však podívala vedle sebe a viděla, že opravdu zavřel oči, rozesmála se docela nahlas. A kdyby viděla, že oba kluci způsobně sedí na zadních sedadlech a mají také zavřené oči, smála by se ještě víc. Ledy byly prolomeny, jak by řekl klasik.

Cestou domů toho moc nenamluvili. Dávala pozor, aby řídila dobře a neudělala si ostudu. Však si všimla, že její počínání bedlivě sleduje. Už nebyla nervózní, jakoby z ní všechno spadlo. Když bravurně zaparkovala před domem, všimla si dvou nejinformovanějších sousedek z ulice, které stály před jejich domem a zrovna řešily něco strašně důležitého. Už jí ani nevadily. Pozdravila se s nimi a společně se svými blízkými vešla do domu. Zase mají co řešit.

Dana uvedla návštěvu do svého pěkného a prostorného bytu na sídlišti. Z čerstvě umytých oken bylo vidět, že venku už je opravdu jaro. Na záhoně pod okny kvetly žluté narcisy a modré krokusy. Na šeříku už byly malé, svěží zelené lístky. Dana rozbalila dárek a našla nádhernou křišťálovou vázu. Jako by byla určena právě pro onu kytici růží. A kluci odtáhli strejdu do svého království. Samozřejmě se museli pochlubit svou sbírkou angličáků a zkusit, jestli strejda opravdu umí hrát fotbal. I na to pískání došlo. Zajímavé je, že Daně vůbec nevadilo, že dělají hluk. Jindy je napomínala, bála se, aby si sousedé nestěžovali.

Čas rychle plynul. Dana se ukázala jako dobrá hostitelka. Jídlo se jí povedlo, jako nikdy. Byla v sedmém nebi. Kluci se Toníka drželi jako klíšťata. Mluvili vlastně všichni dohromady. A když k večeru začal v televizi nějaký důležitý hokejový zápas, všichni chlapi se k němu usadili. Když je Dana viděla, jak sedí na pohovce - velký uprostřed a z obou stran drží ty malé, usedalo jí srdce. Poprvé v životě měla pocit silné, pospolité rodiny. V této chvíli už věděla, že tohle je to pravé.

Kluci se brzy unavili množstvím zážitků. Také pro ně to byl velmi důležitý den. Když se Dana vrátila z kuchyně, kde rychle opláchla nádobí od večeře, našla Toníka v dětském pokoji, jak vypráví pohádku o malém fotbalistovi. Kluci poslouchali tiše jako pěny. Takovou pohádku nikdy od mámy neslyšeli. Ta jim dokázala vyprávět tak akorát takové známé nerváky, jako o perníkové chaloupce nebo o Karkulce. Dana si všimla, že oba už nevnímají, co jim Toník povídá a bylo jí jasné, že zítra se budou ptát, jakže ta pohádka nakonec skončila. A když tak Dana s Toníkem stáli nad postýlkami dětí a ruku v ruce se spolu poprvé dívali jak spí, oba už věděli, že to není naposled.

Po několika měsících taxík dovezl Danu s Toníkem a s dvěma svědky na radnici. Přesto, že svatební přípravy provázely nesnáze, byli všichni ve výborné náladě. Kadeřnice na poslední chvíli onemocněla, v cukrárně omylem prodali objednaný dort, svědkyně Jarka přišla málem pozdě a taxík zabloudil na sídlišti, takže na radnici dojeli jen tak tak. Lidé na ulici se zastavovali a prohlíželi si hezký pár. Když stáli v předsálí svatební síně a čekali na obřad, Toník se najednou naklonil k Daně:

“Víš, zapomněl jsem ti říct, že jsem ani neudělal, co mi radil můj šéf, když jsem k vám jel poprvé. Řekl mi, abych se ti nenápadně podíval do zásuvek, jestli jsi pořádná ženská.”

“No, jestli to nevíš, tak si to můžeš ještě rozmyslet,” pronesla s vážnou tváří nevěsta.

Vtom se však ze svatební síně ozvaly velebné Mendelsonovy tóny. Ženich se usmál a jemně vzal svou vyvolenou za loket. Už nic neřekl a oba vykročili.

Za deset minut vyšli z obřadní síně. Poprvé jako manželé.


jahudka
09. 06. 2001
Dát tip
Ahojky, Písmáčci! Kdybyste tak věděli, že nejlepší příběhy píše sám život! A tahle je ze života, jako vystřižená. Moc Vám děkuji za všechny Vaše ohlasy a za Vaši přízeň!!!

Deltex
08. 06. 2001
Dát tip
Hezky, psané... ale nějak to ke mě nepromluvilo. Je to příběh... který nezačal ani neskončil - prostě život. Měj se nádherně! DeX

Kandelabr
05. 06. 2001
Dát tip
některé věci jsou krásné když se dějí v životě, ale když se napíšou (zfilmují...) ztrácí se kouzlo okamžiku a výsledek často bývá nuda, promiň, já vím že je občas hezké psát i obyčejných věcech, ale tohle je jak z červené knihovny

Albireo
05. 06. 2001
Dát tip
Trochu slaďák, ale hezky napsaný. Ostatně jahůdky jsou sladké :-)

Katerina
05. 06. 2001
Dát tip
ne, tohle jsou Vecery pod lampou :-)))) vsechno tam plyne jako po masle, neverim tomu a neverim!! a vubec, manzelstvim vsechno teprve zacina....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru