Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěžní dílo 062

06. 11. 2007
17
36
1850

Soutěžní haiku číslo 062

 

jedině květy
na tvé hedvábné šále
včera nezmrzly


36 názorů

Ale vůbec neee:)....

jorel
14. 12. 2007
Dát tip
Paulart: jo, jo. popravdě jsem za tuhle Písmáckou soutěž vděčný a myslím, že to byl skvělý počin. Doufám, že nejsem sám, kdo ji bere jak vážně, tak i s nadhledem :o) Mrzelo by mě, kdyby Pišta, StvN a další vnímali moje poznámky a podněty negativně.

Paulart
14. 12. 2007
Dát tip
Jorele, chci říci, že by tu na haiku bez tebe, Ša-gej a dalších rejpalů prostě byla nuda.

jorel
14. 12. 2007
Dát tip
jsem rád, že Vás můj sarkasmus potěšil a vzali jste ho vážně. Fakt takový vůl nejsem :o) ale přišlo mi, že Vás moje reakce takhle k ránu potěší...

Ni hao Jorel. Quiánií ánshí ánfén zhíjing! Jorel xiánsheng shí náli rén? Na báoyóu ni?

Ó!!! Nín cha án bánchuáng. Án huái bi "haiku" bíjíng miáo.

JiKo
14. 12. 2007
Dát tip
Já se občas nechám přemluvit a jdu s klukama na pivo...

Inu, chlapče... Tentokrát jsi mě nepotěšil...

Osobního v tom není nic. Jde jenom o princip, a tam se s každým tvým slovem rozcházíme víc a víc. Stývn to napsal výstižně. Já jenom dodám, že mě začíná svrbět ruka, čili tuto debatu raději ukončemež, dřív než dojde ku škodám na majetku a na zdraví. V úctě P.H.

StvN
14. 12. 2007
Dát tip
občas se nechám přemluvit a vyjde mi nějaké dílko v tisku Tak to bychom ti asi měli líbat ruce, že jsi svou skvělostí poctil amatérský server Písmák? Prosím, prosím, prosím, drahý jorele, už nepiš.

jorel
13. 12. 2007
Dát tip
Pišta: z principu rozumím a jsem rád, že na mém příkladu stavíš etické principy pro kritiky vlastních děl tu na Písmáku (a zejména v jeho soutěžích). Budiž, kamenuj. Jen nezapoměň, že ad a) jasně deklaruji, proč reaguji na tuto haiku b) k autorství se přiznávám s vědomím, že to jejímu úspěchu neprospěje c) diskuze k haiku považuji za daleko přínosnější, než narychlo splácaná dílka, kterých je celá soutěž plná. PS: sám víš, že nemám problém hodit do soutěže skutečně silnější kalibry a pak jen čekat na nějaké to lepší umístění. Ale fakt tu nepublikuji kvůli plácání po ramenou. Narozdíl od mnoha zúčastněných autorů mám vydanou vlastní sbírku (momentálně je na soutěži v Berlíně), občas se nechám přemluvit a vyjde mi nějaké dílko v tisku atp. Haiku me baví a považuji tuto formu za velmi rafinovanou a přínosnou i málo zdatným písmákům. Haiku skvěle rozvíjí řadu osobnost, talent či třeba všímavost autora. V lepším případě jej učí dotahovat věci do konce a to na velmi objemově i obsahově malém prostoru. Na Písmák jsem se vrátil PŘEDEVŠÍM PROTO, ABYCH POMOHL ROZVÍJET NADĚJNÉ TALENTOVANĚ AUTORY. Uráží mě představa, že potřebuji pro svůj život uznání vynucené svou lingvistickou nebo argumentační obratností. Zajímá mě ocenění od Japonského císaře nebo Čínského mistra kaligrafie. Takže: ne, díky, Tvůj tip fakt nepotřebuji a případnou výhru přenechám dalšímu v pořadí. A neber si to osobně, jako člověka i autora Tě znám už dlouho a mám rád.

StvN
08. 12. 2007
Dát tip
Určitě toho nezmrzlo daleko víc.

(kdyby ses k tomu alespoň tak samolibě nepřiznával....)

Tohle už musím z principu diskvalifikovat. Psát si kritiku na vlastní text a ještě polemizovat, jak že by to autor mohl napsat snad kapičku lépěji... To se hned tak nevidí. Brrr.


koloděj
23. 11. 2007
Dát tip
hmmm, zvláštní. Ale tip dám*

Jednokdo
21. 11. 2007
Dát tip
že je šála hedvábná se mi nezdá podstatné a taky mě ruší odkaz k druhému člověku kdyby to byla prostě šála no ale stejně*

dobré haiku*

katugiro
19. 11. 2007
Dát tip
No dobrá. Trochu mě holt popudila ta samochvála.

jorel
18. 11. 2007
Dát tip
katugiro: no, protože jsem na tomto konkrétním příkladě uvádím, co mám svými názory na mysly. A považuji to daleko podstatnější a pro psaní haiku důležitější, než to, jestli nějaký z mých výtvorů uspěje na vezdejší soutěži.

dadik
18. 11. 2007
Dát tip
co to má za smysl hlásit se k dílku v anonymní soutěží.. vyhrálo nevyhrálo..

katugiro
18. 11. 2007
Dát tip
jorele, opravdu, prosím bez takových avíz. Proč bych měl znovu číst tvou chválu na tvé vlastní haiku...

jorel
18. 11. 2007
Dát tip
Chytrá_jak_rádio: nemyslím, to upřesnění, že jedině ony je důležité a odlišuje tuto haiku od pouhého konstatování, že mrzlo. Protože autor jemně naznačuje, že ostatní květy včera zmrzly. A mohl myslet jak ty na stromě, záhoně nebo louce, tak i ty metaforické, třeba lásky. Tato haiku je výrazně hlubší a jelikož už nehrozí, že by vyhrálo, tak se klidně k jejímu autorství přihlásím. a to proto, abych zdůraznil, že dobrá haiku by měla mít vážný důvod pro svoji existenci (a to u mnoha vezdejších dílek postrádám). také by se měla opírat o nějaký zajímavý postřeh z reality (a ne být pouhým prvoplánovitým souslovím). a dále by měla po jazyce plynout. a jak vidno, jde to i s dodržením 17 slabik.

jedině a včera jsou slova do počtu jinak moc hezký

Paulart
08. 11. 2007
Dát tip
Tohle je výborné. Melancholie sabi, zpřítomnění minulého času, prostota i přesah, sdělení o pomíjivém. Tip!

katugiro
07. 11. 2007
Dát tip
Předěl nepředěl, líbí se mi to. Velmi. *

jorel
07. 11. 2007
Dát tip
skutečně? a proč? to by mě docela zajímalo

hovnivál
07. 11. 2007
Dát tip
tohle třeba vy koumáci vůbec neni hajku

papouch
07. 11. 2007
Dát tip
hmmm .. drobné mívávám spíš v kapse .-)

jorel
06. 11. 2007
Dát tip
Dero: snad, kdyby autor začal takhle jen drobné květy na tvé hedvábné šále včera nezmrzly tak by to bylo ještě lepší. nebo křehké místo drobné, ale tam by už dostávala celá haiku trochu jiný význam a nevím, jestli mohou být na šále křehké květy. drobné však určitě.

jorel
06. 11. 2007
Dát tip
musím se taky přidat. a navíc, dneska už někde i mrzlo :o)

dadik
06. 11. 2007
Dát tip
*

Dero
06. 11. 2007
Dát tip
Dobrý postřeh, ale první dva verše jsou strašně prázdné, pokud beru za předěl oblast mezi druhým a třetím veršem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru