Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha 2019, díl 2

07. 11. 2007
1
1
898
Autor
Dvoukvitek

je to prakticky jen zopakování první části doplněné o vysvětlení co se vlastně stalo..

Ostrý blesk protnul zamračenou oblohu a na okamžik osvítil panorama Hradčan. Pomalu vychládající kov syčel pod dopadajícímy kapkami deště a kdesi v dálce zněla ostrá střelba. Vyklonil jsem se opatrně ze svého úkrytu a o klopu kabátu mi okamžitě pleskla kulka vypálená z okna naproti stojícího pobořeného domu."Sakra..", procedil jsem mezi zuby a rozběhl se rychle pod okno, kde se skrýval útočník. Krčil jsem se přitisknutý ke zdi a pomalu postupoval blíž. Další blesk na vteřinu osvítil ulici. Vrak mého pásového transportéru tu tvořil dokonalé zátiší spolu s převrácenou houfnicí a několika ohořelými osobáky. Koutkem oka jsem zahlédl něco červeného - byla to cedule se jménem ulice.. "Křížovnická". Ještě před třemi roky to tu bylo samý turista a teď tohle.. Vzdálená střelba pomalu umlkla a jen tu a tam se ozval osamocený výstřel. Opatrně jsem vtoupil rozbitými dveřmi do domu. Zhora se ozvalo několik rychlých kroků. Do utržené kabiny výtahu, která pravděpodobně při dopadu vybourala ocelové pletivo šachty a teď ležela z poloviny na schodech do prvního patra, spadlo pár granátů."Dopr..", udělal jsem kotoul a vykopl dveře po mé pravé ruce. Sušárna a kočárkárna. Na napnuté šňůře ještě teď visely docela nové kalhoty. Napadlo mě, že nebýt rozbitého okna, nebylo by ani poznat že se něco stalo. V tom okamžiku granáty explodovaly a celý dům se otřásl. Tlakové topení pod oknem nevydrželo a vzniklou puklinou se z něj začala valit voda. Vyhrabal jsem se z pod suti betonu a omítky a opatrně vykoukl zpět na chodbu. Prach se uzazoval velmi pomalu, ale i odsud bylo vidět že část schodiště vzalo za své. I když zbytek nevypadal moc pevně, vydal jsem se opatrně nahoru. Těsně před tím než jsem došlápl na poslední schod se v bleskovém sledu událo několik věcí. Za rohem na mě čekal můj střelec. Vyklonil se nad schodiště a okamžitě po mě vystřelil raketu z lawky kterou měl zapřenou na rameni. Překvapil mě. O něco víc mě ale překvapilo, když pod mou nohou část poničeného schodiště povolilo a já ztratil rovnováhu. Když jsem padal, všiml jsem si ještě stejně překvapeného výrazu ve tváři toho chapíka který střílel. Ten výraz ale neměl příliš dlouho. Není dobré střílet rakety když stojíte zády ke zdi. Zpětný plamen z něj nadělal několik ošklivých krvavých kousků. Pádem jsem na okamžik ztratil vědomí a když jsem přišel k sobě tak to vypadalo i na několik naštíplých žeber. Musel jsem rychle zmizet, výbuchy určitě přilákají bandity. Vykulhal jsem ven. Raketa naštěstí vyletěla oknem které bylo hned nad schody a explodovala neškodně o zbytky třetího pilíře Karlova mostu. Mostecká věž byla v sutinách už od Velkého výbuchu, sochy rozstřílené bandity a mezi šestým a sedmým pilířem byla díra od protitankové miny.

"Kdyby se tohohle dožili památkáři", ušklíbl jsem se pro sebe a pokračoval ztichlou ulicí směrem ke zbytkům Národního divadla. Opatrně jsem obešel vykolejenou a převrácenou tramvaj číslo 9 která blokovala Smetanovo nábřeží a zastavil jsem ve stínu drolících se zdí kavárny Slávie. Polovina zdi byla vybouraná na ulici a kolem ležely hromady suti, kamení a cihel..
"Další! chlapi, složíme se na další!", při pohledu na divadlo se mi vybavil jakýsi spot který běžel v televizi ještě když jsem chodil do školy. Musel jsem se usmát. Došel jsem na kraj silnice a po odsunutí několika trámů jsem našel težké litinové víko městské kanalizace. Stačilo několik rychlých úkonů a už jsem šplhal dolů po kluzkých železných stupních do relativního bezpečí pražského podzemí..


***


Všechno začalo zhruba před třinácti lety, kdy se USA snažilo prosadit postavení své radarové základny v některém ze států bývalého východního bloku.. Měla to být součást protiraketového deštníku proti případným útokům z blízkého východu. Základna byla postavena a zprovozněna podle původního plánu v roce 2011 na území Polska a to i přes protesty tehdejšího ruského prezidenta Putina a většiny ruských generálů.Každému bylo jasné že na evropu už dávno míří ruské jaderné hlavice. Teď to
jen Putin veřejně přiznal v médiích. Diplomatické styky mezi USA a Ruskem ochladly a znovu se schylovalo ke krizi. Celý svět oběhly ruské družicové snímky těžkých tahačů, které na jaře 2012 navážely do odpalovacích sil americké rakety. Na Evropu bylo oficiálně namířeno více než dvě stovky ruských střel dlouhého doletu osazených jadernými hlavicemi. Po několika měsících by se situace pravděpodobně uklidnila a vše by se vrátilo do starých kolejí. Nebýt toho politováníhodného incidentu.

2. dubna 2012 z moskevského letiště Šeremetěvo brzy ráno odstartoval malý proudový letoun do Varšavy. Na palubě bylo několik vysokých ruských prominentů. Kdesi nad Minskem byl tento letoum americkým radarem chybně označen za raketu s plochou dráhou letu. Během několika vteřin se ruské radary rozzářily raketami vypuštěnými z polských základen. V poslední chvíli bylo neštěstí odvráceno duchapřítomným velitelem základny který na základě dodaných informací odhalil chybu systému a rakety předčasně odpálil takže neškodně dopadly do neobydlených částí Běloruska. Jednomu z ruských generálů ale pravděpodobně povolily nervy. Rakety vypálené z východní Evropy letící směrem na Minsk, potažmo na Moskvu, byly pro něj jasným aktem války. Nebyl čas čekat na rozkazy. Stiskl ono pověstné červené tlačítko a nastarotval tak konec civilizace tak jak jsme jí do té doby znali. Vše bylo otázkou několika málo hodin. Největší Evropská, ale i Americká města se rozzářila desítkami plutoniových sluncí. Odvetný útok USA byl ale i přesto zdrcující. Střely byly vypáleny téměř současně ze základen přímo na území USA i z ponorek ve středomoří a severním moři..

Jeden a půl miliardy lidských životů vyhaslo v jediném dni.. Další téměř tři miliardy lidí zemřelo na následky ozáření a těžkých popálenin během následujícíh čtyřech týdnů. Slunce na dlouhé měsíce zmizelo za neproniknutelným příkrovem prachu a kamení. Průměrná teplota brzy klesla na -35° Celsia. Ti kdo přežili se ukryli do mnohdy nevyhovujících protiatomových krytů.


***


...pokračování příště...


1 názor

hrobgar
08. 11. 2007
Dát tip
pekné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru