Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěžní dílo 095

09. 11. 2007
3
15
983

Soutěžní haiku číslo 095

 

Ptačí trus přistál
na přední straně bible
zbylo jenom "BLE"


15 názorů

StvN
08. 12. 2007
Dát tip
Já to beru jako vtípek.

No zas až tak srandovní to není. Laciná komika, dle mého.

mně to nepřijde ani vtipné ani zajímavé, spíše nezdařilé a zbytečně "provokativní"

Dero
21. 11. 2007
Dát tip
parmenide, nesuď mě, když sám připouštíš, že dílo vnímáme odlišně. Vtip je v díle zjevný, zmiňuji to ve své první kritice, ale parodie na formu haiku nebo recese v rámci soutěže? Jistě, takový výklad se podbízí, ale přišel mi příliš povrchní vzhledem k tomu poměrně rafinovanému humoru. Vždyť některá letitá japonská haiku jsou ještě žoviálnější než tohle. Možná jsem se skutečně jen nechal ošálit těmi hrůzami okolo a pokládám vtípek za něco víc, než skutečně je. Možná jsem v poslední době přečetl příliš mnoho japonské poezie, která je co do bezprostřednosti mílové kroky před tou českou, takže mi tyto verše nepřijdou jako vybočení z tradice haiku. Ale mrzí mě, že by takový přehmat měl snižovat váhu mého úsudku.

Dero
21. 11. 2007
Dát tip
Nepoznal jsem, že jde o recesi v rámci soutěže a nevidím ani žádný parodický prvek. Omlouvám se, asi vnímám text jinak. Haiku může být chytré a vtipné zároveň.

Dero
21. 11. 2007
Dát tip
Aplikovat jazykovědné pojmy na tuto vtipnou miniaturu, máš to zapotřebí? Toto má být haiku, ne jenom vtipná miniatura. Kritizuju formu právě proto, že to tady téměř nikdo jiný nedělá pod tlakem všeobecného názoru, že kritizovat nedokonalou formu jinak vtipných a působivých textů je znakem zapšklosti a zášti kritika. Realizace dobrého nápadu bez snahy o ideální formu je znakem amatérismu, obhajování takového přístupu se zase blíží diletantství. V případech, kdy jde o soutěžní text či autor zaškrtne "hlubší kritiku", automaticky předpokládám, že stojí i o formální připomínky. Pokud se chceš jen bavit, nebráním ti, do toho. Ale v tom případě nereaguj na ty, kteří chtějí něco konstruktivního sdělit. Tak by to myslím mohlo fungovat, s trochou tolerance.

waldekke
12. 11. 2007
Dát tip
:)

Paulart
10. 11. 2007
Dát tip
Mně se to líbí, rozesmálo mě to. Tak jako soudím hudbu podle mrazení po těle, soudím (některá) haiku i podle toho, zda mě rozesměje. Vím, že není dokonalé, ale něco "to" se mnou udělalo :-)

jorel
10. 11. 2007
Dát tip
Dero: to s tou slabikou bych neviděl tak krutě. Můj pocit: zajímavý postřeh, vtipné až lehce vulgární, lehce sarkastické vyjadřování. Opět téměř skvělá haiku. Ale jenom téměř.

katugiro
09. 11. 2007
Dát tip
Shit happens, řekl by Forrest Gump. No co, po Derově kritice to můžu brát odlehčeně, ne? :-)

Dero
09. 11. 2007
Dát tip
Vtipný postřeh, ale ve třech verších operuješ s pouhými dvěma pojmy (konkréty či abstrakty). Text tak působí strašně prázdně, scéna je přesycena mnoha balastními slovy (přední straně, ptačí, jenom). V haiku má každá slabika cenu zlata. Využít ji na slovo, které v textu nemusí být, je neprominutelné plýtvání.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru