Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěžní dílo 143

Výběr: rebecca13
15. 11. 2007
3
35
1813

Soutěžní haiku číslo 143

 

dvě zrnka rýže
na jednu čínskou hůlku
šikmé pohledy


35 názorů

Ale vždyť to ti nikdo nebere. Řeč je o tom, že když to (přihlášení staršího díla) není v soutěži zakázáno, by asi to mělo být bráno v potaz. Tvůj soukromý názor je tvůj, máš na něj svaté právo, leč coby porotec bys možná mohl, když už, tak odsoudit pravidla jako blbá, ale ne konkrétně to které dílko.

StvN
10. 12. 2007
Dát tip
Já taky nechápu, co mi to tady vnucujete. Přece nikomu nezakazuju přihlásit staré dílo, ani neříkám, že podle mě by se mělo něco měnit, říkám pouze, že to je nehoráznost a to je můj etický, neboli morální postoj k věcem cti, hrdosti a podobným podle vás nejspíš nesmyslům. Aneb kategorický imperativ nám radí, že bychom se měli chovat tak, jako by naše chování mělo být všeobecným zákonem a tento autor se tak nechová a nechoval by se tak ani Kafka, kterého si můžeme vážit. Skutečnost, že tento přístup považuji za nehoráznost, stejně jako kupříkladu když jeden člověk publikuje stejné texty na více literárních serverech, neovlivňuje mou kritiku samotného textu, ale pouze pohled na daného autora, což je věc soukromá a já si tedy soukromě vyprošuji mít právo na svůj pohled ve věcech morálky.

Nevidím důvod, proč by autor, pakliže je přesvědčen, že kdysi dávno stvořil perlu, tuto nemohl přihlásit do soutěže, která nemá v podmínkách "dosud nepublikováno". Nehoráznost by to byla, pakliže by se dílu současně přičetly i staré tipy. Což se nestalo. Moc nechápu, o čem že se to dohadujete. Mimochodem, nestalo se ani to, že by se vyloupla perla. Dojem z tohoto textíku je neuvěřitelně šedivý.

katugiro
08. 12. 2007
Dát tip
Všiml jsem si. Výběr není soutěž, všiml sis? Ani jedno není čůráním na ulici. Tohle je soutěž, jejímž cílem je zvolit pro tento rok nejlepší haiku od místního autora. Není to primárně výzva vytvořit nové haiku. Nemůžeš tvrdit, že něco je tak, jak sám chceš, a pak se na ostatní zlobit, když nerespektují Tvoje zásady. Také bys mohl tvrdit, že to není soutěž, ale především způsob, jak přiblížit veřejnosti málo známou formu - haiku. A pak peskovat účastníky, kteří by napsali něco příliš obtížně čitelného pro ty neznalé. Takže se smiř s tím, že co Ty v něčem vidíš (jakkoliv bys o tom byl přesvědčen), není vždycky to, co v tom má být viděno a co v tom vidějí ostatní.

StvN
08. 12. 2007
Dát tip
Teď jsem mluvil o výběru. Všiml sis? Ok. Takže já momentálně vidím problém v tom, že ty se bavíš o Soutěži, zatímco já v tom vidím (a věř mi, že tak to skutečně je) pouze takovou ctnost z nouze, od které nikdo nečekal žádná kouzla, rozhodně ne volbu nejlepšího haiku, ale spíše příležitost nebo výzvu nějaké nové haiku ku této příležitosti vytvořit a proto každého autora, který je neschopný napsat něco nového, a přesto se chce zúčastnit s vidinou slávy, považuji za nehorázného.

katugiro
08. 12. 2007
Dát tip
Není. Tohle je soutěž, jejímž cílem je zvolit pro tento rok nejlepší haiku od místního autora. Nemá to nic společného s čůráním na ulici.

StvN
08. 12. 2007
Dát tip
Asi jako dávat výběry starším dílům. Je to jasnější?

katugiro
08. 12. 2007
Dát tip
Podle Tvé předchozí kritiky jsem soudil, že to nevíš. A opravdu nechápu, co by na tom mělo být nehorázného.

StvN
08. 12. 2007
Dát tip
A to píšeš, protože si myslíš, že to nevím? Vím to. A je to nehoráznost. to je asi jako když se řekne, no, když to nestihneš, tak se vyčůrej normálně na ulici. :) No nic. Může. Co se může, to je dobré.

katugiro
08. 12. 2007
Dát tip
StvNe, v soutěži mohou být i již publikovaná díla.

StvN
08. 12. 2007
Dát tip
Tohle jsem už na písmáku četl, takže to považuji za nehoráznou drzost zkoušet propašovat do soutěže. Jinak "domýšlet" se musí texty nedomyšlené. Pro někoho to může být známkou kvality.

a2a2a
07. 12. 2007
Dát tip
tady by se mi to i docela líbilo, byť mi schází znovu časové ukotvení, ale ty šikmé pohledy jsou či by mohly být vynikajícím obrazem, kdyby zároveň neevokovaly rasový znak. A ač se to zdá být vtipné, nabízí to i, alespoň pro mne, úskalí, že tento pohled přisuzujeme jisté rase.

ploché, třetí řádek vysloveně nepovedený

jorel
18. 11. 2007
Dát tip
bez hlubšího obsahu. ale haiku to je, narozdíl od mnoha jiných soutěžních textů

palino8
18. 11. 2007
Dát tip
nie... buď príliš zahmlené, alebo príliš triviálne, podľa toho, ktorú interpretáciu vezmem...

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
Zkoušel jsem, co se dalo, jenže právě během toho jsem si uvědomil, že to postrádá průzračnost haiku. Jinak se člověk může dostat až k prodejně pohlednic s vyobrazením zrnek rýže, kde jsou ty obrázky opřené o čínskou hůlku...

domyslet obraz si snad musíš ke každému dílu, i k haiku... aspoň teda já si to tak ve své představivosti dělám... domýšlím si obraz pomocí slov... tak jsem to myslela... zajímalo by mě, co sis představil ty po přečtení, jaký sis domyslel obraz? :-)

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
Podle mě si toho v haiku čtenář naopak moc domýšlet nemá. Kontrast by měl být vidět sám o sobě, bez domýšlení.

dadik
15. 11. 2007
Dát tip
myslím, že si tohle pamatuju*

ne, tys nepochopil, že jsem myslela ten obraz, že si má domyslet čtenář... a tebe bych se chtěla zeptat, co z tohodle teda haiku nedělá? :-)

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
To si právě má především domyslet autor :) Ale dík, alespoň tak. Pro mě jsou požadavky na haiku holt jinde.

vystižení okamžiku, kdy se návštěvníkovi čínské restaurace přilepí dvě zrnka rýže k čínské hůlce a několik zvědavých očí okolo si toho všimne... co já vim, to si má už domyslet čtenář.. ;)

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
To už je ale přehnaný relativismus, hvezdinko. Jen jsem se zeptal, co myslíš, že právě z tohohle dělá haiku. Jestli něco jiného, než počet slabik.

tak to bys mohl říct o všech českých haiku... a už to tady na písmáku mám pocit i zaznělo několikrát...

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
A co z té miniatury dělá haiku? To jsem právě už na začátku nepochopil...

no tam :-)

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
No kde je? :)

co s ním?

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
No ano, ale co to haiku?

no... možná by nebylo od věci podotknout, že se tohle haiku jmenuje "V čínské restauraci"... a šikmé pohledy se tu, dle mého mínění, vztahují k obojímu, co zmínila Paulart, ale člověk si může vybrat, co chce, v tom je to "kouzlo"... a o té návaznosti... první navazuje na druhý a druhý navazuje na třetí, bez ohledu na první... ;)

katugiro
15. 11. 2007
Dát tip
Na rozpacích nejsem, přestože jsem to nepochopil :)

Paulart
15. 11. 2007
Dát tip
No, tu jsem na rozpacích. Šikmé pohledy se vztahují k etniku, či k opatrnému nahlížení do sousedovy misky? Ptám se, protože mi ten poslední verš nějak odbočuje z celku. A nebo říká totéž, vzhledem k "čínským hůlkám".

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru