Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POGO - echo punkového dětství

22. 11. 2007
7
13
1948

Vzpomínám si, jak jsme ve čtrnácti, v roce 1989,začali chodit na strakonický Telex. Už tehdy punkovou ikonu, na jejich koncertech bývali k vidění docela divocí týpci, kteří rozhodně nepreferovali pogo - "kop jsem tě kanadou - pardon, bratře, vícekrát se to nestane". To ani náhodou. A starší bratr našeho splužáka z osmičky Lopi s takovou bandičkou táhl.

My vyklepaní neopeření kinderpunks jsme vyrazili na koncík Telexu a na celé vření pod pódiem jen zírali. Byli jsme přesvědčeni o tom, že dostaneme-li se do té běsnící masy křiváků, pyramid a těžkých bot, nemuselo by to pro nás dopadnout nejlíp. Starší punkboys s tvrdší image než my, punková holata, to viděli jinak a ke stolu si pro nás prostě došli. Popadli nás kolem pasu a do kotle si nás prostě donesli. Pocity zvláštního vzrušení, že jsme jaksi konečně zapadli do punkové komunity záhy vystřídala realita boxovacích pytlů, v něž jsme se proměnili a lítali mezi očírovanými hochy jako hadry na holích.

Když jsme se trochu oklepali, asi jako Rocky před posledním kolem než knokautoval Apolla, dostali jsme  kuráž a vybíhali na pódium zahrát si na skokany. Přece nebudme trhat punkovou partu. Při jednom z těchto výběhů mi ovšem na naleštěném parketu ujely obě nohy a letěl jsem tak rychle na hubu, že jsem před sebe ani nestačil dát ruce. Bolest mnou rezonovala jak blány pod údery paliček telexáckého bicmana. Záhy jsem zjistil, že se nemůžu zvednout. Dopadl jsem na obě kolena a těžce si je narazil. To jedno povolilo, ale druhý do rána oteklo. Byl z toho výron jako malej meloun.

Na chíře mi tahali krev a máti se ráno divila, proč jsem celej barevnej. Jak jsme byli propocený na kost, tak mi pustili vodové barvy, kterými jsme si vyzdobili svá punková řádně potrhaná a sichrhajskami prošpendlená trička. 6 týdnů rekonvalescence bez školy byla jednoznačná pohoda, četl jsem jednu Foglarovku za druhou a do uší mi z ošoupané kazety burácel Telex, prostě paráda.

Jen od tý doby po delší jízdě na kole nebo změně počasí o sobě koleno dává vědět a naznačuje, že ještě neřeklo poslední slovo. Na důchod se mám asi na co těšit, dožiju-li se ho.

Ale, stálo to za to. Nicméně agresivní pogisty od té doby opravdu nemusím.


13 názorů

díky:))

Jééžiš to je bájo. Byl jsem jedním z prvních punkerů v našich krajích, než jsem pochopil, že filozofie hippies je mi daleko bližší. Tak jsem nějak zamrznul v těch letech.

hrobgar: to máš naprostou pravdu, nicméně v tom stále nevidím rozpor, punk byl vžy o protestu a rebelii, proti špinavostem ve světě, konvencím ap., ale proč by punkeři nemohli být zároveň věrnými kamarády a zároveň k lidem a k tomu, co si to zaslouží byli pokorní? a číst Foglara a poslouchat punk, je podobné jako číst béčkové horory a poslouchat vážnou hudbu, nebo hrát první ligu ve fotbale a chodit na vernisáže výstav, atd. :))))))

hrobgar
26. 11. 2007
Dát tip
Peter: no ja tiez som od foglara kde co precital, ale mne sa zda vies, foglar pisal o kamaratstve, vernosti, pokore voci starsim a tak... nezalozil on nahodou aj skauting v cssr? (neviem ci som netrepol sprostost teraz)

wazzup: díky za návštěvu i postřeh, kontrast to asi trochu je, ale mně to tak nepřipadalo, ani mi nepřijde úplně divný - poslouchat punk a číst Jaroslava Foglara :))

wazzup
23. 11. 2007
Dát tip
ta zmínka o Foglarovi se mi tam moc líbila, takovej fajn protiklad k tomu Punku...:)

hrobgar: no jo, i punkáči čtou Jestřába, inu proč ne, vem si takovou kapelu Znouzectnsot, ta nedá na Jaroslava Foglara dopustit a dokonce na svých stránkách běží znalostní soutěž o foglarovkách, díky za návštěvu

hrobgar
23. 11. 2007
Dát tip
ja len som nikdy nevedel že Foglara čítajú aj pankáči hehe t

díky všem za návštěvu a vcelku s vámi souhlasím, jo vyznívá to asi spíše fejetonově, ale to se mi taky jako škatulka úplně nezdálo, a povídka byl asi nejbližší chlívek, co mě napadl v žánrech, které se tuna nabízí, ano je to spíš opravdu mikropovídka či vyprávění do hospy, to uznávám, přesto díky, i za tipy :)))))))))

Rabb
22. 11. 2007
Dát tip
první dva odstavce slibovaly zajímavou povídku na punkovém koncertě, kde pogo nezná bratra, ale nakonec se z toho vyklubalo povídání kamaráda kamarádovi, jak jsem jednou tehdy... taky mi to připomnělo fejeton, pokud tedy vím, co to fejeton je.. ..dobrý humor.

wazzup
22. 11. 2007
Dát tip
hm, trochu mi to připomíná fejeton, ale jo docela pěkný, tip:)

reinka
22. 11. 2007
Dát tip
Prostě příběh! Mám podobných ... :o)))))))))))))

Jinovata
22. 11. 2007
Dát tip
fajn i když na povídku málo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru