Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Magie, aneb smlouva s mocnostmi

22. 11. 2007
0
4
558
Autor
Toker

Magie, aneb smlouva s mocnostmi

Magie je opravdu zvláštní téma k přemýšlení. Jednou jsem se procházel po náměstí malého, českého městečka a promítal si v hlavě události z uplynulých hodin. Zvláštní záhadou se stala právě myšlenka směřující k magii. Proč mě to napadlo? Odpověď je prostá. Touha. Touha ovládat paradimenzionální schopnosti a přitom zůstat stát pevně na nohou s plnou dávkou racionálního myšlení by si přál snad opravdu každý. Ano magie, ač se tak nezdá, je skutečný, realistický projev, jež by neměl být nikdy spojován s debilitou. Přesto, že je to okrajově všední záležitost, měli bychom k ní držet respekt a vždy být o krok nazpět. Neboť jakékoliv špatné zacházení může vyvolat vážné psychické vady na jedinci či dokonce celé skupině. Však přiblížíme se k jádru této problematiky. Pojem magie se v naprosté většině vyskytuje jako ekvivalent k mystice, tajemnu, abnormality a okultismu. Opak je pravdou? Nikoliv. Avšak touto příkladovou čtveřicí slov se dostáváme pouze k úpatí celého zkoumání. To, že se magie vyskytuje i mnoha jiných odvětví lidské tvořivosti si dosvědčíme následujícími úvahovými celky. Často se magie člení na dvě frakce. Bílá a černá magie. Zde se již ozývá silný alarm lidského nepochopení. Často, ač bez rozmyslu, se spojuje černá magie k satanismu a bílá magie ke křesťanství. To je zásadní chyba. My nemáme právo členit magii a spojovat ji s něčím lidským. Magie je jistá mimosmyslová komunikace s transpersonální subjekty. Proto není žádná bílá a černá, nýbrž psychická a přírodní. A proto nazveme-li černou magii, magií psychickou, pak bílá magie je magií přírodní. Tím se však dostáváme k inkriminovanému místu. Myslíte, že Ježíš Kristus používal jen nějaké čajíčky. Sám Bůh je jedna velká „černá“ magie, vždyť využívá psychiku. A v tom je tedy kámen úrazu, protože zde již neplatí, že černá magie je satanismus. To by potom Bůh musel být satanista. A otočíme li stránku, myslíte si, že šamani nepoužívali pouze bylinky, zde je opak pravdou. Proto magie nemůže být členěná, nýbrž musí zůstat magií. Je tedy magie špatná. Odpověď ne. Magie sama o sobě není špatná. Špatná je pouze tehdy, když je v rukou člověka, který si myslí, že nad ní vládne. Vzhledem k faktu, že magie není lidská schopnost, musíme brát na zřetel i její moc. Magie není jistý bod momentu, jako jsme například my, který se nachází v časoprostoru. Byla tu před námi a bude po nás. Pochází z vyšší vrstvy dimenzí, a tudíž jí nemůžeme vládnout, ale můžeme se nechat ovládnout jí. Vládá nad magií je dovolena pouze bytostem dimenzionálně vyšším. Jako je například Satan a na samotném vrcholu Bůh. A proto studium magie je ve výsledku pouhé podřizování se vyšším mocnostem. A proto magií je, jak čtení bible, tak i vyvolávání satana.


4 názory

Toker
23. 11. 2007
Dát tip
tak já nevěděl kam to zařadit, sekce úvahy chybí...a nebo jsem je přehlédl.

hrobgar
23. 11. 2007
Dát tip
je to dosť chaotické, chýbajú odstavce, človek sa v tom potom stráca... a ako to bolo povedané, toto nieje veľmi poviedka aj ked na úvode tam nejaký dej je

R.P.
23. 11. 2007
Dát tip
mágia je archaizmus. v minulosti tak nazývali tých najmúdrejších jedincov, ktorí dokázali veci, ktoré si obyčajní ľudia nevedeli vysvetliť. to je minulosť. dnešnými "mágmi" "čarodejníkmi"... sú v skutočnosti vedci: fyzici, chemici, psychológovia atď., proste ľudia, ktorí odhaľujú skryté zákonitosti sveta ukryté pred zrakom laika. to je skutočná mágia. žadny Gandalf ani elfovia a ani boh či satan. to sú keci.

wazzup
22. 11. 2007
Dát tip
tak povídka určitě ne, spíš úvaha... není špatná, ve škole určitě na jedničku;-) teda aspon u nás:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru