Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dní se

07. 06. 2001
5
0
1238
Autor
Excerpta

Vabim mraky
chodi tise
přesto dovedou hřát

Tiche ulice
lakaji svym oparem
a kaluze ladi svuj zvuk

v hluku temne svice
se objevuje dlaň
a prsty obepina stary list

stary obraz
touží nadějí
a rozpiji se v poušti
hermit
19. 11. 2001
Dát tip
na tohle se taky rád nechám nachytat bez ohledu na to, zda je to autorem myšleno jako báseň, nebo jako šprým, viz Daem. dalo by se v tom ještě hezky škrtat a přehazovat slůvka, ale stejně mi to stojí minimálně za tip...

učedník
13. 06. 2001
Dát tip
hlavičce se líbí obraty, hodně hodně... ale srdce mlčí... hlava srdce neprobudí... a to je málo...

Vio
08. 06. 2001
Dát tip
Excerpta, vědět, že si z nás střílíš, tak na Tobě nenechám nitku suchou ;-))) Fakt dobrý pokus. Snažím se být většinou ve svých soudech mírný, abych nikoho neurazil, ale škoda, že jsem si tady nepustil pusu na špacír víc. Teď už to postrádá efekt ;-))) Tak jo... já to nevydržím... je to naprostá SRAČKA ;-))))))) P.S. Na Tebe si posvítím ;-)

Daemonica
08. 06. 2001
Dát tip
Jak vidíš, moc se jich "nenachytalo." ALE: i tak je to pěkné - aspoň první tři strofy. To je přece jedno, jak to vzniklo - pokud to dokáže v někom něco rozrezonovat... V historii hudby jsou známy případy, kdy skladba vznikla po souzvuku tónů, který vyloudila kočka přeběhnuvší po klavíru a pod. V malířství je mnoho obrazů vzniklých tak, že někdo někam náhodně vystříkl pár barev a pak to dotvořil. Umění nemusí vzniknout jen tak, že sedíš u stolu a okusuješ konec tužky. Proč ne u mytí nádobí? Proč ne první pitomina, která Tě napadne? Vždyť takhle vznikl surrealismus. U díla je podstatné, jesli někoho osloví. Pokud ne, můžeš jej tvořit jak chceš "správně" a není Ti to k ničemu. Pokud ano, je jedno, jestli jsi vystříhal slova ze slovníku a pustil na ně větrák, aby se poskládaly... Vždyť i sled náhodných zvuků na ulici může vytvořit souzvuk, který mne zaujme. Není to převratná poezie, není to nic extra, ale není to ani takový shit, jak to chceš podat. Dávám tip.

Daemonica
08. 06. 2001
Dát tip
P.S. V galeriích kolikrát přemýšlím, jestli ten fialový flek na žluté ploše je umělecké sdělení nebo jestli si ze mne autor střílí. Ale pokud si to někdo koupí - proč by tak nemaloval???

Daemonica
08. 06. 2001
Dát tip
Ne, není. Je to moc smutný úkaz, že to, co bylo myšleno jako blbost, je nejlepší z autorovy tvorby.... Škoda, že nedělá více blbostí...

Vio
08. 06. 2001
Dát tip
Můj názor je, že v něm žádný náboj není. Je to jen nakupení nahodilých obrazů bez jakéhokoliv obsahu a účelu. Nikam čtenáře nevede a nic mu neříká. Není to snad ani zachycení nějaké konkrétní nálady, ač jsou některé jednotlivé obrazy docela zdařilé. Jako celek to prostě o ničem nevypovídá. To si myslím já. Navíc pochybné přívlastky jako "temne svice" nebo "stary list". Hmmm...

Daemonica
08. 06. 2001
Dát tip
No - nevypovídá - to je právě to relativní. Mně toho vypověděla dost. Jsme opět u toho neřešitelného problému, o němž se dlouze debatovalo už u inventora. Jaký je smysl básně a umění vůbec? Pokud má něco dát příjemci-čtenáři, pak se tak u mě stalo. Potěšilo mě, že mraky chodí tiše a přesto dovedou hřát. Vysloveně mě nadchlo, že kaluže ladí svůj zvuk. Vždyť je to jeden z nejhezčích obratů za poslední dny... Když vidím drobounké vlnky přeběhnuvší po hladině, mám přesně týž pocit - jako když se zachvěje ozvučnice hudebního nástroje. A´t to vzniklo náhodně nebo ne, něco to ve mně probudilo - začala jsem přemýšlet o analogii vln na louži a vlnění strun... Ale co ve mně má probudit zjištění, že lipový květ sladce voní? To vím už od doby, kdy jsem si upatlala lípou ruce ve školce...

Vio
08. 06. 2001
Dát tip
Ó, to ano. Jak jsem již podotknul, jednotlivé obrazy jsou poměrně zdařilé a snad první dvě sloky tvoří dohromady nějaký obsah resp. náladu. Ten se ale následně vytrácí a celou básničku to degraduje.

Daemonica
08. 06. 2001
Dát tip
S tímhle souhlas.

Daemonica
08. 06. 2001
Dát tip
Ostatně - ještě mě napadá - o co šlo v tom experimentu? Jestli se lidi chytí na poskládané obrazy? No a proč ne? Chytili se 4 a já navíc vědomě až po oznámení. Zato když uděláš opačný experiment, splácáš dohromady lásku, srdce, touhu, lunu, slzy, oči atd atd., máš zaručeno SPOUSTU tipů a na 95% jdeš do výběru, protože výběr na písmáku už dávno není výběrem kvality. Stačí bez invence variovat tatáž slova a je to v pohodě... Probatum est.

alina
08. 06. 2001
Dát tip
Tak já teda nevím......:o( Přečetla jsem si to asi 3x ,abych pochopila o čem to je, ještě než jsem četla ty výkřiky pod tím. Teď jsem si to zkusmo přečetla ještě 2x - a furt nevím. Nic mi to neříká. Čtu si básničky vzásadě nejvíc po srdíčku. Snažím se je vnímat zevnitř, bez ohledu na styl, na zvolená slova, na gramatiku :o),... První co vnímám je pocit. Co ríká mně, co se asi dělo v člověku, který ji psal,.... Teprve potom vnímám ty další věci. Ale tady jsem se fakt ničeho nedobrala. Doopravdy mě to neoslovilo. Vpodstatě asi dost souhlasím s tím co napsal Vio.

Vio
07. 06. 2001
Dát tip
Nějak nevím, kam mě ta báseň má zavést...

Pája
07. 06. 2001
Dát tip
*

witchbaby
07. 06. 2001
Dát tip
já vím....*

Mea
07. 06. 2001
Dát tip
Nevim co na to říct ... je to dobrý, ale nezustalo to vě mě ... ale na TIPa to je!

Excerpta
07. 06. 2001
Dát tip
No, tak jsem rad ze aspon Vio ma rozum, a Mea aspon speticku... DYK JE TO UPLNA BLBOST CO SEM NAPSAL sem to napsal jako zkusebni reakci pote, co jsem si zase precetl spoustu podobnych "lyrickych nerymovanych" z posledni doby, jez podle me davaly tolik malo smyslu jako tato.... DYK TO SOU NAPROSTO PROFANNI OBRAZY co sem tu naskladal, podle vzoru co tu citam, a napsal jsem to za sedm minut a myl jsem u toho nadobi!!! doslova!!!! todle prece neni basen, zkuste si zprehazet radky a bude to mit podobnost. proste jsem zkousel neco napsat ve zpusobu, v jakem mi tu spousta (takzvanych) basni pripada, a videti, ze se (alespon nekteri) chytli. necham to tady jeste den jako odstranujici priklad a pak to hned zpopelnim. pulvis es - et in pulverem reverti!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru