Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Umění v zrnkách prachu

23. 11. 2007
13
11
799
Autor
Nameless ...

            Zrnka prachu si hrála s kouřem z cigaret, který nikdo nevyvětral, a oba v té pošetilé hře splétali svá propletená těla se slunečními paprsky, dopadajícími dovnitř umaštěnou clonou nemytých skel, do fascinujících uměleckých děl, která bořili pouhým mrknutím oka, jen aby z jejich zkázy vytvořili nová. Svou živou hravostí mi připomínali bezstarostnost malých dětí, nevnímajících dusivou tíhu vlastního světa, přestože nevinnost dětské duše by se do podivného přítmí té místnosti, na rozdíl od jejich stínového tance, vůbec nehodila.
            Byl jsem rád, že u stolu sedím sám, jen se sklenicí červeného vína a kouskem papíru, na který jsem psal verše o kráse prachových zrnek a cigaretového kouře, proklatých tlumeným světlem slunečních paprsků, svazujícím je v jedno, jako srdce milenců, kteří sotva okusili první hořké doušky citu zvaného láska.
            Nebyl jsem rád za tvou nepřítomnost, ale za samotu, která mi dovolila pozorovat skutečnou krásu, ne jen falešnou upřímnost lživého pohledu tvých mandlových očí.

                Víš, vlastně je lepší, že jsi pryč.
             Pro tebe jsem byl vždycky jen pošetilý blázen, tvé oči se nikdy nepodívaly do mého nitra, ani otevřenou branou mých, neviděly ve mně umělce, ale naivního snílka, protože za každou cenu chtěly vidět chyby a oči vždy vidí to, co chtějí.
            Pamatuješ jak jsem ti  na záda vlastní krví kreslil svou duši? Na tvé tváři byl jen shovívavý úsměv, který nic neříkal, ale v dotecích tvých rukou a arogantních křivkách tvého těla jsem místo pochopení četl výsměch. Výsměch za to, že jsem ti přinesl své srdce.
            Je lepší, že jsi pryč ...

            Na papíře, který ještě před chvílí nebyl ničím víc než nepopsaným listem, čekajícím až jej zaplaví krvácení mé duše, se ve změti přeškrtaných čar zformovalo  pár hloupých veršů o kráse osamění v začouzené kavárně, zalité slunečními paprsky, nažloutlými od oken, jejichž mytím se nikdo neobtěžoval. Těch pár řádek bylo však jen ubohým odrazem pravdy, protože ani já v té chvíli nebyl ničím víc¨než vybledlým odleskem vlastního já.
            Byl jsem rád, že u stolu se mnou sedí jen samota. Byl jsem rád, ale stejně to bolelo ...


11 názorů

No, depresivní podtón tam je, ale nevím, nakolik to je chmurným podzimem ... Děkuju za přečtení a komentář, jsem ráda, že zaujalo ... :)

fajo
24. 11. 2007
Dát tip
na nováčka minimálne nadpriemerné! a neviem,či toto pochmúrne ročné obdobie zvýrazňuje depresívny podtón celého dielka? možno sa mi to len zdá? *! marti,dík za avi..

No ano, je to trochu lehčí než sloni ... Děkuju, jsem ráda, že se líbí ... :)

Děkuju, těší mě, že se líbí ... :)

Jade
24. 11. 2007
Dát tip
"Nebyl jsem rád za tvou nepřítomnost, ale za samotu, která mi dovolila pozorovat skutečnou krásu, ne jen falešnou upřímnost lživého pohledu tvých mandlových očí" tohle me dostalo, ale cele je to krasne, smutne a...neni tezke se v tom najit...

j_i_r_i_k
24. 11. 2007
Dát tip
Na začátku jsem si povzdechl, že to bude jak ti sloni... Ale ne, vystřízlivěla jsi k rozumnému kompromisu mezi sdělením a obrazy, tohle se mi vcelku líbí, ač pravděpodobně proto, že je to výkřik mého aktuálního rozpoložení, znepokojivě přesný...

Děkuju, jsem ráda, že se dílko líbí :)

R.P.
24. 11. 2007
Dát tip
presne podľa môjho gusta. páčilo, hoci smutné.tip

martinez
24. 11. 2007
Dát tip
vydrž, prťka, vydrž :o)

avi sem, avi tam ... dost dobře to s těmi kluby nechápu, ale až pochopím, tak se někam přidám ... :)

martinez
23. 11. 2007
Dát tip
takže jedno avi pro R.P. a taky do klubu avi... že nováček na našem území :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru