Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cohiba - recenze CD

28. 11. 2007
0
6
1643

Cohiba pokřtí Pod čarou své první CD

 

Písecká skupina Cohiba, jejíž vznik se datuje rokem 2004, natočila po třech letech existence své první album se stejnojmenným názvem Cohiba. To se před nedávnem narodilo v malém vydavatelství Mad dog records.

První, co na CD zaujme, je precizně zhotovený booklet. Všudypřítomný je motiv balónu   od pohledu z koše do nitra kupole balónu, přes zážeh až po záběry krajiny z ptačí perspektivy, to vše jakoby na starých zažloutlých snímcích, z nichž dýchá nostalgie. Ostatně jako z řady písní kolekce, která je co se týče hudebních žánrů a přesahů z jednoho stylu do druhého, neobyčejně pestrá. Od úvodní funky hitovky Oblé tajemství s vtipným vyznáním ženské kráse, přes reagge v písni „Cohiba de sólo“  s rádoby španělštinou anebo taneční  ska ve skladbě Rorejs. Přehlídka žánrů pokračuje v blues (Dialogy blues) po zadumanou melancholii v písni Půl na půl. Většinou písní se ale vine rytmus funky, v němž se soubor cítí asi nejlépe. Kromě úvodního Oblého tajemství jsou na desce další potencionální hitovky, a to Neviditelný, Oceán duše nebo již zmiňovaná Půl na půl.

O texty k písním se podělili hlavně leader kapely Jiří Klokočka a Jiří Brandejs, který před nedávnem úspěšně debutoval povídkovou sbírkou Dáme dvóju, s hlavním hrdinou čimelickým hajným Pepou Němečkem. Albu  na pestrosti pomohli po jednom textu – folkový anděl a dosud ne příliš doceněný písecký písničkář Jiří Smrž v písni Valmont, a rovněž další ostřílený textař z Písku Milan Princ, jehož texty najdeme třeba v repertoáru Anety Langerové či Heleny Vondráčkové  (zde  se autorsky podělil s Norou Panošovou v písni Půl na půl). Najdeme zde i jednu píseň ve francoužštině. V textech je patrná  snaha o lehkost, vtip a neotřelé obrazy. Rozvernost jedné písně přechází v niternou výpověď  druhé nebo vyznání ve třetí.

Album je vyzrálou sbírkou písní zkušených a přemýšlivých hudebníků, kteří mezi sebou komunikují podobně jako jazzmani. Svému domácímu publiku představí Cohiba své první album v pátek 7. prosince na scéně Divadla Pod čarou. Koncert spojený se křtem CD začíná ve 20.30 hodin.


6 názorů

Ale ne, vyjádřil ses srozumitelně, já mluvil o tom, že takovou informaci (málo místa) jsi nikde třeba v prologu nezmínil, tak jsem na to jako čtenář sotva mohl brát ohled.

Pišta Hufnágl: asi jsem se špatně vyjádřil, pro recenze není v periodiku, kde článek vyjde, příliš místa, tudíž to je úspornější, samozřejmě, že to nepíši do recenze, a taky proč - to není vůbec podstatný domin.go: jo, díky za připomínku

domin.go
28. 11. 2007
Dát tip
píše se..."reggae"

O místu ani periodiku jsem tu nikde nečetl ani čárku...

Pišta Hufnágl: Nu jo, no, vzhledem k místu v periodiku, kam má přijít, jsme musel psát úsporněji, ale díky za návštěvu.

Spíš pidirecenze, ale pošťouchla mě, abych si to poslechl....)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru