Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

1660 znaků bez mezer, 350 slov

04. 12. 2007
9
26
3459
Autor
Barman

Možná časem dodám lepší název, ale jelikož povídky zpravidla odrazují předpokládanou délkou (tedy předpokládá se, že bude dlouhá jako něco hodně dlouhého), myslím, že je ode mě pěkné seznámit potencionélního čtenáře s realitou. Nadpis o obsahu stejně nic neřekne, chachá.

   František vyšel na zápraží, nadechl se pořádně, ještě, ještě a úf výdech. To je den, panečku, dneska zabiju husu a Máňa ji upeče, jo. Máňa byla jeho žena, toť se ví, ale bála se krve. František vzal sekeru a pomalu, velmi pomalu se šoural k husám, sedl si na špalek, vytáhl rohlík a rozdrolil ho. A holky husy se seběhly, štěbetaly a nad pravým důvodem té štědrosti nemudrovaly. František se rozhlédl, popadl jednu za krk, sekyra zasvištěla vzduchem a tmavě rudá tekutina se valila do rendlíku. Husy mu líto nebylo. Zase se setká s mámou, pomyslel si a zamlaskal při vzpomínce, jak mu tenkrát chutnalo. Prstem pak krev zamíchal a prst si oblíznul, protože krev se má ochutnat. Proč, to nevím a možná i lžu.

     Jako v krematoriu zajela husa na pekáči do trouby. Ó to vám byl pohřeb, jen ostatky nestrávil oheň, ale Frantík s Máňou. František se poplácal po břiše a na tváři mu zářil spokojený úsměv. Klepyklep! A než bys řekl dále, do sednice vstoupil šedovlasý muž. Nebyl jen šedovlasý, byl tak nějak celý šedivý, včetně očí, které byly obzvlášť šedé.

   „Dobrý den, jmenuji se Dalibor Jemný a přišel jsem vám předat dědictví po vašem nedávno zemřelém strýci.“ Jen to dořekl, vešli za ním dva muži a táhli okovanou truhlu.

   „To je ono, užijte si a já se poroučím,“ a odešel.

   „Tak to, Máňo, vidíš a klíč nám Melichar nenechal, von byl dycky hajzl, ale co, darovanýmu koni na zuby nekoukej.“ František se vyšoural ven, vytrhl ze zkrvaveného špalku sekyru a milé truhle vylomil zámek. Frantík to vždycky vymyslí, špitla Máňa a byla ráda.

   „Co tam je?“ zeptala se.

   „Krabička, taková docela malá krabička, von si Melichar ze mě vždycky dělal legraci, no, co si milá Máňo myslíš, že bude uvnitř?“

   „Inu Frantíku, to já ti nevím, ty to víš Frantíku?“

   „Nevím, Mařenko, nevím, ale třeba je tam pětikoruna.“

   „Pětikoruna? Frantíku, já mám dojem, že tam bude prd.“

   Frantík vzal krabičku a otevřel ji. Divný zápach se z ní linul a na dně byl lístek papíru. František četl: Franto, tady Ti posílám jako dědictví svůj poslední pšouk. 

  

26 názorů

Barman
17. 05. 2008
Dát tip
nelži:)

Barman
12. 05. 2008
Dát tip
fotku s popelnicí?

Barman
12. 05. 2008
Dát tip
Vůbec, jen veselé mysli:)

Barman
19. 12. 2007
Dát tip
děkuji pěkně

No mistakes. Moc se mi to líbilo *

To se ti povidlo! Fakt. Líbilo.*

Barman
07. 12. 2007
Dát tip
děkan

a vrznout tam Kokota, místo Jemného? To by už asi bylo na jinou povídku:)

"...holky husy...:))" Fajn, souhlasim že mimo Franty a Máni by se to obešlo bez dalších jmen úplně, ale jinak je to roztomilé.e.e.

Narvah
05. 12. 2007
Dát tip
to tam nech radši jemného :)

Barman
05. 12. 2007
Dát tip
Já dnes na koleji potkal borce, který se jmenuje Tadeja Kokot. Co kdybych ho tam vrznul místo Jemného?

Narvah
05. 12. 2007
Dát tip
no, tlustý je alespoň ministr. je to jméno, které má určitou prevalenci. ale "jemný", to je jak párek s hořčicí. ale proti tomu, co se zde na písmáku publikuje, to ještě jde. někteří imbecilové jsou schopni dát do jednoho díla deset pošahaných příjměné, aby rádoby pobavili..

StvN
05. 12. 2007
Dát tip
Narvah - a co takhle Tlustý?

Barman
05. 12. 2007
Dát tip
Stvn-to chápu, proto taky nemá název:) Narvah, Katugiro-upřímně řečeno, původně to mělo jít mezi blbůstky, ale zas to není až tak krátké. Na vtipnost si nehraju, je to přeci jen takové cvičení stylu, protože třeba s dialogy neustále bojuji. No ale vzhledem k tomu, s čím jsem se tu už setkal, cítím se oprávněn takové dílko vložit a nesnížit úroveň místní tvorby, páč bych písmákovi nerad ublížil (to zní nafoukaně, ale já su skromný hoch:). A ještě k Daliboru Jemnému, mě ustavičně zvedají ze židle anglická a fantasy jména. Ostatním děkuju za přečtení a kladné ohlasy, neboť každej to halt vidíme jináč:)

katugiro
04. 12. 2007
Dát tip
Mně přišel zajímavý začátek, příběh o zabíjení husy zkrátka musí být zajímavý, ať už je napsaný jakkoliv. Ale pak se veškerý děj rozdrolil a vyšuměl do lehce trapné pointy. Stálo to za to? K Narvahovým postřehům se připojuji, když vynechám "věty typu" etc., to je podle mě akceptovatelnou záležitostí stylu.

Narvah
04. 12. 2007
Dát tip
hm, mě to nepřijde vtipný, a ani jinak zajímavé. ty jména typu dalibor "jemný", ty mě vždycky zvedají ze židle. stejně tak věty typu "Proč, to nevím a možná i lžu." a asi nejvíc nechápu, co je smyslem takovéto "povídky". jesli pobavit, tak to nevyšlo. nebo je to něco jiného, co jsem nepochytil..

StvN
04. 12. 2007
Dát tip
:) nevim, co k tomu napsat.

Alojzia_W
04. 12. 2007
Dát tip
to je fajna absurditka...krasne vypointovane.tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru