Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

smráká se mi

04. 12. 2007
2
11
1442
Autor
Vespa
   




    Mám ve zvyku hlídat lidem spánek. Vdechnout do sebe každou noční můru. A přestože se mi vzpomínky rozsypaly jako sklěněný kuličky, tohle si pamatuju. Vždyť každá kulička jednou zapadne do svýho důlku.
    Byly jsme ve vlaku. Pamatuje si to? Jen my dvě. Ale to už je dávno...
    Když teď posedávám v práci, spořádaná a naučená, tok času zdá se mi být vleklý. Těžkopádně se probojovávám každou vteřinou, všechen svět je jednotvárný. Třeba však je jednotvárné mé vnímání.
    Když se několikrát za noc probudím vedle tebe, prosím aby nebylo ráno.
    Pletu z řas měkkounký křídla: "Budeš tu zítra?"
    Díváš se na mě a češeš si listí na pažích: "Co já vím, co bude zítra."
    Kdybych ti tak mohla poslat po mrtvý mušce, jež mi šustí pod stolem, zprávu, že soumrak od úsvitu dělí jen krátký záblesk úlevy. Místo toho se mi na stole vrší hromada papírů, plytká to připomínka reality.
    Shrabala jsem všechny známky podzimu, co tu po tobě zbyly. Něco v tvých očích mi řeklo, že na vlaky mám zapomenout.
    Jednou se zvednu z kancelářský židle, vyjdu ven, rozhlédnu se a vydám rovně. Přejdu všechny mosty a až se vyšplhám na skálu odkud bude vidět na celý pole skleněnek v důlkách, svléknu si kůži, nechám ji rozvát větrem. Bude se smrákat.




¤


11 názorů

Implicite
16. 05. 2008
Dát tip
ahoj, co napsat - je to takove nahoru dolu..neco je tam opravdu pekny, krasny (cesal si listi, sbirala jsem po nem listi...) - tedy abstrakce, poeticno a pak to zkombinujes s uplne obycejne slohovou vetou "stole vrší hromada papírů, plytká to připomínka reality.", nebo nekdy pouzivas zkratkovite vyjadreni "Pamatuje si to? Jen my dvě. Ale to už je dávno" a pak zas das zas "klasickou" dlouhou vetu "tok času zdá se mi být vleklý." - prijde mi to tedy takove kombinovani, z meho pohledu, toho, co mi prijde velmi dobry, napadaty a OSOBITY, a toho, co je prvoplanovy a trochu provareny..ale dohromady - libi..))mej se, m

no, holko...výplach jak prase, co :), přikláním se ke katugirovi s tím slovosledem, chvílema se to četlo fakt blbě...tak a jdu si sypat popel na hlavu, že u tě čtu tohle, místo abych sáhla po nějaký pořádný povídce :)

StvN
10. 12. 2007
Dát tip
Já umim poradit.

Vespa
10. 12. 2007
Dát tip
Ano....klystýr zní jednoznačně líp.

StvN
10. 12. 2007
Dát tip
Ahoj klystýre.

Vespa
10. 12. 2007
Dát tip
Ahoj Štěpánku...hm...tak sem přemejšlela...nebylo by lepší slovo "klystýr"?

StvN
09. 12. 2007
Dát tip
Ahoj výplachu.

ch_34
07. 12. 2007
Dát tip
mít touhu přeškrtávat, kuchat a přetvářet je trochu prasecký výborně napsaný krátký text… milovaná verdana… odsazení odstavců… a vskutku zajímavé ostatní nezařaditelné… ¤

j_i_r_i_k
05. 12. 2007
Dát tip
Jůůů, Ty ještě tvoříš? Či znova? No, to je fuk... Jak by řekl starý kritik obrázků "slečno, štětec máte, paletu a plátno taky, i ňákej talent tam bude, ale to nejde, nakreslit doprostřed barevnej flek a okraje nechat bílý, to byste těžko prodávala..."

katugiro
04. 12. 2007
Dát tip
Poetický výplach. Místy bych volil civilnější slovosled a škrtl poslední větu, ale je to koneckonců Tvůj styl.

Vaud
04. 12. 2007
Dát tip
poeticka dusicka :-) ççç

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru