Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žiji v opuštěném místě a živím se dojmy

05. 12. 2007
0
4
336
Autor
Clockwise

Žiji v opuštěném místě a živím se dojmy.

Přikládám důležitost pohybům listí ve větru i pohybům lidí v protějších oknech, která se s večerem rozsvěcí.

Měsíc jsem žila mužem, který každou noc četl, sedíce na okenní římse.

Nohy svěšené dolů do ulice,

cigaretu v pravé, sklenici v levé ruce,

kývavě se pohyboval v rytmu měsíce.

Byla jsem jeho zrcadlem, opakovala po něm jeho němý noční tanec, dýchala každým jeho vzdechem aniž by tušil mou stálou přítomnost.

Pronásledovala jsem ho ve dne, když jsem létala s holuby. Sledovala jsem jeho kroky i ve snech, jako přes plátna pověšená na zdi, míhající se tmavými stíny kolemjdoucích.

Čekala, až mne osloví.

Měla jsem ráda jeho noční toulky vzduchem, tichou melancholii jeho těla a doufala, že mne jednou – za čas – bude mít rád stejným způsobem, pohledem do mé neviditelné tváře, nerozhodným pohybem od okna k dveřím… Ale ani jedinkrát nepřistoupil na mou smutnou hru, tichý a neochvějný ve své samotě.

Cítíla jsem, jak touží rozhoupat se na své římse dostatečně

k tomu, aby vzlétl.

Ale místo na obloze mu pohled stále a znovu spočíval na černočerné ulici pod jeho nohama, která ho k sobě mezi klátivými pohyby poutala svou blízkostí, svou studenou jistotou.

Stejně jako mne každou noc přitahoval pevný obdélník jeho okna.

Ale i on mne jednou opustil. Jenoho večera jsem v jeho okně zůstala sama a vzduch byl prostoupen zbytky nesouhlasu. Zajmul mne a nechal samotnou.

Žiji myšlenkou, že odešel létat. Mně zbývají mé zpustošené dojmy.


4 názory

katugiro
05. 12. 2007
Dát tip
Nebuď protivná, jasně řečený názor přece neznamená nadřazenost. Pro mě jsi nový nick a jako takový podle mě slibuješ, že si můžeme číst i díla lepší.

Clockwise
05. 12. 2007
Dát tip
Ošklivá kritika... Ne že bych neuznávala přepoetizovanost a s pointou mám vždycky trochu problém, ale příště se raději nepřibližuj podobné nadřazenosti. O to "celkově zajímavé do budoucna" nestojím, jinak děkuju. Jo, opuštěné místo není žádný byt nebo sídlo, jak navrhuješ.. myšleno opuštěná - snad duše -, opuštěný prostor uvnitř, ne kolem. Slovo opuštěný naznačuje pouze jakýsi úpadek, prázdnotu způsobnou časem. Mno, budu se víc snažit..

katugiro
05. 12. 2007
Dát tip
Má to svou atmosféru, ale jako bych cítil mezeru mezi cílem a skutečným výsledkem, jako by místy profukovalo. Na začátku mě zarazilo, že jsou na opuštěném místě lidé, ale možná že "v" opouštěném znamená doslovněji opuštěný byt, ne sídlo. Druhým vyrušením byl nesprávný přechodník a třetím poslední kapka do přepoetizovaného poháru, kolem oblasti létání s holuby. Raději se přiblížit k civilnější formě, než ke kýči. Celkově zajímavé do budoucna.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru