Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drahý pane Shakespeare

07. 12. 2007
0
4
932
Autor
Včelka

podníceno jedním skvělým člověkem..mým profesorem češtiny... P.S. (odpusťe, jestli jsem netrefila kategorii)

Drahý pane Shakespeare.
    Mám ráda vaše hry. Oproti jiným neobdivuji především vznešenou formu uhlazeného jazyka vaší doby ani opěvovaný blankvers, který - upřímně - nadělal paseku mnoha českým ztvárněním vašich her (on totiž takový jambický pětistopý rým nedává mnoho příležitostí k improvizaci, se kterou je herectví spjato). Nutno přiznat, že se mi nelíbí leckdy ani dějiště vašich her (Benátky, Kréta, antické Athény - probůh, jste přece Angličan!). Fascinují mě však vaše příběhy. Ukrytý kus moudrosti v každém z nich, city a obrovská lidskost se vší krutostí i láskou v jednom. Realita a přitom sen, pohádka i nefalšovaný masakr, objektivita následovaná neutuchajícím nutkáním člověčí přirozenosti.
    Jen prozraďte mi jedno - jaký jste byl, pane? Kde vás máme po těch stovkách let hledat? Že měl jste rád literaturu, dramata a jejich psaní, chápu, vím. Ale co to ostatní? Co to osobní, soukromé a navždy skryté drama vašeho života? Máme se zas a znova pokoušet objevovat ho ve vašich dílech anebo snít a dál planě básnit o "Williamu Shakespearovi", jakési nálepce, kterou najdeme u každého z vašich děl, u každé z vašich postav? Tohle mě trápí. Můžeme se jen neprofesionálně domnívat, jakým jste byl člověkem.
    Asi nad tím nebudu muset dlouho přemýšlet. Vlastně stačí prolistovat sešit z literatury a hned mě napadá spousta charakteristik. Ptáte se, která je nejpřesnější? Do které se vejde zoufalá Helena, rozhořčený Šajlok i nevraživí Kapuleti? Do vašeho srdce. Myslím, že bylo velké.

                                                                                                                                                                      S úctou
                                                                                                                                                                                                 Eva Stupavská

4 názory

Rabb
08. 12. 2007
Dát tip
taky by mne zajímalo, co byl Will zač.

Vlček
08. 12. 2007
Dát tip
Nevím , kazdopadne je to hodne zajimave a je to od tebe mile .. ale nejak mne to nechytlo ..

a omlouvám se za tři moc na dvou řádcích :D

Hm, nejen, že mi to nepřijde moc úvahoé, ale ani moc duchaplné. Je z toho moc cítit slohovka. Přijde mi to kostrbaté a křečovité. (Dnes večer mám dojem, že jsem na spoustu lidí zlá, ale stojíš o kritiku, tak píšu, jak to cítím.)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru