Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběh dvou lidí, jednoho pána a jedné paní

09. 12. 2007
1
6
1457

Slíbil sem, že napíšu pro ni pohádku. Slíbil sem toho hodně, tak aspoň tohle...

Není běžný, aby spolu dva lidi měli tolik tahanic, pro nic za nic. Ale co není běžný, může být zase zajímavý. Tohle je příběh o dvou lidech, co si nikdy nepřipouštěli, že budou oba v jednom příběhu tak dlouho. Minimálně si to nepřipouštěli, když se jeden druhýmu někam pořád schovával, odjížděl, nebo se urážel, broukal si pod fousama laciný urážky a plýtval energii na nepodstatný avantýry a názorový rozepře.

Začalo to docela nevinně, v záři neonů a diskotékové koule se sešli, protože ten večer se něco mělo stát. Nejde olíbat půlku diskotéky a čekat, že se nic nestane. To by bylo naivní. Tak se stalo, že si vyměnili čísla a řekli si ahoj.

O den později si dali první schůzku, jak už první dějství napovídá, ani jeden od ní nečekali moc. Ale pod rouškou donášky čerstvého ovoce až do domu(ve skutečnosti nebylo čerstvé a nebylo ani pro ni, ale proč jí kazit překvapení, až se to o rok později dozví) zjihne i ten největší mrzout. A tak se stalo, že místo šmouhy z diskotéky přišel otevřít dveře domu roztomilej drobeček, se kterým si neobratně svůdnej ovocnej poslíček povídal celou noc.

Nad ránem se líbali a kdo by to čekal, náš mužský hrdina se sebral a šel domů, nabídku na rozložení gauče, aby se na něho vešli dva(už tenkrát nebyl z nejhubenějších), galantně odmítl. Poprvé v životě odmítl nocleh na cizím gauči. Pravda, poprvé v životě mu někdo nabídl nocleh na cizím gauči. Doteď nabízel naopak on nocleh na tom jeho.

Jak se tak scházeli a líbali a tančili a psali si rozněžněný smsky, začaly odpovědi na smsky chodit později a později, až to náš pán nevydržel, a začal na zprávy odpovídat víc a víc. Začal se smažit ve vlastní titernosti a užírat se tím pocitem nejistého kusu masa, kterým se chtěl už dávno cpát. Co naplat, řekli si že se vlastně nemaj rádi a je asi na čase toho nechat, protože sou svázaní a nemůžou se hejbat. Takže toho nechali.

Přišlo jaro a lidem je na jaře občas smutno. Matně vzpomínají, jak se na podzim prohrabovali pestrobarevným listím a olizovali šíje ty svý někdejší princezny. Jak si tak smutní a teskní, vzpomínají a zoufají, vybavujou si jemný detaily tý šíje a jejích okrajů, odlehčujou svýmu svědomí. Přijdou na to, že neví, proč se chovali jako pupek světa, když by radši měli pupík světa, jenom pro sebe.


Tak tomu svýmu pupíku napíšou a začnou se znova scházet. Tentokrát ve vší počestnosti. Schází se a smějou se tomu, jak když to brali vážně, to bylo pitomě svázaný, najednou se ničím nedusí a oběma se dobře dejchá. Ono když se dobře dejchá, tak de všechno líp. Takže si takhle spolu nějakej čas tihle dva dejchali, až zjistili, že už v tom zase lítají.


Na začátku sem to říkal, tohle není běžnej příběh. Proto i když to zdánlivě funguje a dva lidi se mají rádi, vstoupí do příběhu žena třetí, čtvrtá, pátá, podle potřeby, aby zamíchala kartama. A tak i tady se objevovaly nové ženy a noví pánové. Ti naši dva holoubci v tom spolu znova nelítali nějak dlouho. Stačila chvilka nepozornosti, přílišnej zájem jednoho z nich, a ten druhej se vylekal a utekl. Výmluv je vždycky plno, třeba rozdílná mysl nebo špatný známky z matiky.

Problém s láskou je, že jeden vždycky miluje víc. Tenhle jeden to pak odnese víc. Když jde navíc o křehkou princeznu, tak si to sebou může nýst pěkně dlouho. Co se teda nestane, čas běží a pan bábovka se znova vrací k myšlence, proč vlastně utíká od toho, s čím mu je dobře. Krátkodobá touha po adrenalinu a zvyšování sebevědomí? Kdoví...

Je znova podzim. Na podzim se lidi mají nejvíc rádi. Tak si napíšou, zajdou sem, zajdou tam, a nad rozbřeskem noci se na sebe vrhnout. On je furt stejnej sobec, ona furt stejně zamilovaná naivka. Na něm i pod ním, vedle něho, na sedačce i v kině. Na pozdim je to normální, že lidem měknou zásady a chovaj se jak v romantice s Hughem Grantem.

Jenomže to je pořád náš příběh zvratů a morálních závratí, nemorálních odluk a citovejch vydíraček. Všechno je na nejlepší cestě. Až na pána, kterej se přestěhuje do jinýho města za prací. Pracuje si a mění priority, s vidinou zajištěné rodiny a plnýho břicha dává čím dál míň lásky a slečna křehká uvadá čím dál tím víc. On s tím nic nedělá, jenom přihlíží a zoufá. Nechá ji být, ať si jde. Nemá cenu jí ničit.

Je zase jaro. Jaro je pořád o tom stejným. Napíšou si, vyjasňou si proč se trápili, tahají se sem a tam a jeden je v tom víc než druhej. David Copperfield vždycky ví, jak se vyvlíct ze závazku. Náš muž taky. Sebere se a jede. Ne do jinýho města. Do jiný země. Za moře. Slibuje, že pro ni pošle a budou se mít krásně.

Dny ubíhají a nikdo pro nikoho neposílá. A jak se náš příběh blíží ke konci, blíží se k ní i trpělivost citů našich dvou. Slečna ztrácí naději. Začne naposledy. Tentokrát už ale s jiným pánem.

Je podzim, on se vrací ze zámoří. Jede rovnou k ní a zvoní. Neotvírá. Nechce mu jít otevřít. Je u ní jinej pán. Bylo už na čase. On se sebere, jede domů. Nechápe to. Nezapomněl na něco? Jo poslat pro ni. A nenechat ji každou zimu samotnou. A každý léto. To bude asi ono. Pomalu si přehrává ty drobný zlomky štěstí a výplně plný trápení a bolístek. Na tý diskotéce se mohl líbat s kým chtěl. Když se líbal s ní, tak to viděl tak na pět minut. Teď by těch pět minut bral všema deseti...


6 názorů

No, tak to bych asi udělal všechno jinak, protože pohádky mají končit dobře. Ale pozdě bycha honiti:).

katugiro
10. 12. 2007
Dát tip
To je docela dobrá pohádka. Asi mám pro takové běžné věci i slabost, co se dá dělat. * Bych je to, co dáš za "já", když se ohlížíš. Nejčastěji asi ve formě "kdybych tenkrát".

Já nevěděl, že bycha je chyba. :)

Já nevím co je bycha. Nikdy sem tomuhle přísloví nerozuměl. Ale lepší pozdě než vůbec. Spíš se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Tři zimy sou dlouho. To už stojí za rekapitulát...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru