Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Máte pořádek pod čepicí?

10. 06. 2001
1
0
517
Autor
Peer

Práce vznikla z donucení...

Od našich nám nejbližších živočichů se lišíme 0,1% genetické informace. Já se klidně přiznám, že jsem ještě neviděl opici s mobilním telefonem, nebo prase u počítače. Proč? Protože nekoukám na Cartoon- network. Ne, protože to jedno promile nám určuje cestu a pozici ve společnosti. Proč tedy nezvládám orientaci v noci, proč se mi ve vodě špatně dýchá? Protože jsem člověk. Jak hrdě to zní, že? A přesto, když se bojím, ježí se mi chlupy, jako kočce. Když mě něco vyděsí, utíkám jako zajíc a řvu jako pavián, když se mi něco nelíbí. Člověk je pán tvorstva. Ale upřimně, když pes udělá hromádku, kdo to po něm uklidí? Pan tvorstva.Pan Suchý jednou poznamenal : “Mě se zdá, že lidé létají do vesmíru jen proto, že se tam kočkám nechce." Ženeme se do neznáma, pohlcuje nás technika a zatím se utápíme v nevědomosti. Vymýšlíme stroje, které nám řeknou, kolik toho o sobě ještě nevíme. Nejsem odpůrce techniky. Sám u internetu usínám a budí mě mobilní telefon, přesto mám někdy divoké sny o civilizaci bez strojů a elektronek, o životě v lese.Nejsem z lidí, kteří o sobě hrdě prohlašují, že oni s technikou končí u kuličkového pera. Nebojím se nových věcí, mám strach z neznáma. Děsí mě lednice, která sama objedná chybějící potraviny, načež sestaví jídelníček o pěti chodech a fascinuje mě stále dokonalejší, od skutečného světa nerozlišitelnější, virtualní realita. Končí století "E=m.c2 a začína " E=m.(c-b)3 , obrazně. Překonáváme sami sebe a jsme na to hrdí. Máme dokonalou techniku. Ale, když chytnete rýmu, tak s léky vás to přejde za týden a bez nich za sedm dní. Když hraji basketball v nových botách adidass s technologií, která bere dech, jsem hrdý na to, že jsem členem tohoto krásného, komerčního "crazy and responseble world". Když přijdu domů a boty si sundám, smrdí mi nohy. Zasvětil jsem život lidstvu a připíjím si pokaždé na Silvestra na jeho malost a jeho ješitnost. Libí se mi, jak se vyrábějí stále ničivější zbraně, aby se zamezilo násilí. Třetí světová válka nebude, ale strhne se takový boj za mír, že nezůstane kámen na kameni. Jako doživotní majitel jednoho života, můžu s jistotou říci, že život vždy stál, stojí a bude stát zato, aby ho člověk dožil. Ono s ním totiž nic jiného dělat nejde. Možná by neškodilo občas podívat se za sebe a uklidit ten nepořádek, co po nás zbývá. Po nás sice potopa, ale když bude voda všude, tak nateče i do rakve. Ono ležet pak dalších pár let v mokrém… Kariéra je hezká věc a dvougenerační vilka stojí vždy za úvahu …. Přesto už jakýsi pán Hamlet poznamenal nad lebkou Yorikovou, že: "používej make-up a rtěnky, za dvacet let budeš vypadat stejně." Pod svou čepicí pořádek mám, pouze lupů se nějak nemůžu zbavit. Když to bude to nejhorší co pod čepicí můžu čekat, tak budu vrchovatě spokojen a vřele doporučuji všem radši tvrdou vodu na hlavu, než tvrdohlavost.
uranium
09. 04. 2002
Dát tip
není to špatný, fejtonů je tady jak šafránu tak dávám tipo.

dimitrij
16. 07. 2001
Dát tip
No já nevím, to podle mě není moc fejeton. Adidasky po basketui až doma? To se nedivím, že Ti smrdí nohy. S tou rýmou jeto dotst obehraný. Nějak mě připadáš, jako bys tady ukazoval svůj patent na světový názor.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru