Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

X-plánovost v poezii

22. 12. 2007
1
10
1377
Autor
Jezuita
Jak kdo pojímáte termín prvoplánovost, druhoplánovost, ...x-plánovost v poezii?Myslíte, že víceplánovost je nutná nebo je to jenom formální klišé?Osobně se přikláním ke druhé možnosti.

10 názorů

Oldjerry
25. 12. 2007
Dát tip
Já i ty máme pravdu za určitých k tomu příznivých podmínek. Prvoplánovost předpokládá dobře zažité postupy, slovní zásobu a kreativní fantazii. Cizelování vyžaduje totéž a ještě to, co moderní poezii dělá tím, čím je - zmiňuješ se o estetice nedokončenosti : ano, ale to - aby to bylo dobré - vyžaduje cit pro věc a smysl pro stupeň té neukončenosti, pro ono malé tajemno, v němž si každý čtenář chybějící části síla doplňuje a dotváří podle svých norem (povahy, zkušeností, způsobu chápání dějů a stavů, způsobu práce s jazykem atp.). Cizelování ale není plánovitost - viz James J. - plánovitost je jako tvorba na objednávku a ta je málokdy dobrá....

Jezuita
25. 12. 2007
Dát tip
Jen jeden lid se vyjádřil smysluplně:-) Ke kouzlu bezprostřednosti- mám takovou zkušenost z malby, že když něco piplám, opravuji, vylepšuji, obraz unavím, zakalím a zničím jeho svěží vzhled. Vstupuje do hry estetika nedokončenosti, náčrtku. Ale i nedokončenost, náčrtkovitost lze vytvářet, cizelovat, propracovat adt., tak, že působí "jako". "..z voleje..může psát skoro každý, pokud má vytvořeny a zažity svoje postupy při tvorbě.Mám dojem, že mnozí tuto skutečnost odsunují bokem a nedoceňují ji. Zkoušel jsi někdy cizelovat, zdokonalovat, propracovávat, vícestupňovat atd. svůj tvůrčí postup resp. postupy?Prvoplánovosti, druhoplánovosti aj. lze trochu poodsunout do oblasti banálně-vágních názorů.

Jezuita
22. 12. 2007
Dát tip
Ach jo.

Háber
22. 12. 2007
Dát tip
si si odpovedal:)

Oldjerry
22. 12. 2007
Dát tip
Základem je tak jak tak nápad, pohled, zážitek, pocit, postřeh, ale málokdo dokáže napsat smysluplné dílo z »voleje« - takže nikoli plánování, ale práce vícestupňová, zdokonalování, cizelování, propracovávání... i když na prvoplánové práci je ta spontánnost většinu vidět a má své kouzlo bezprostřednosti.

Jezuita
22. 12. 2007
Dát tip
Šmarjá, věřím Ti, ale poznámka moje je zařazena v teorii literární, tak prosím o trochu shovívavosti lomené vlastní úvahou teoretickou.Nejsi snad náfuka!?

marsyas.
22. 12. 2007
Dát tip
na rybníce se dělají vlny

Jezuita
22. 12. 2007
Dát tip
To by moh říct každej, dokaž.

marsyas.
22. 12. 2007
Dát tip
plácáš

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru