Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neonacismus

23. 12. 2007
1
11
1164
Autor
Wrigley

Žijeme v 21. století a stále se setkáváme s problémy, které přináší neonacismus. Je na každém z nás, jestli je bude přehlížet, nebo řešit.

Neonacismus je poligická ideologie vycházející z přesvědčení o nadřazenosti bílé rasy. Vyvinul se z nacismu po druhé světové válce. Neonacismus se odlišuje od nacismu snahou o spolupráci všech bělošských národů, kdežto nacismus je představa o vyvolenosti pouze jednoho národa. Ovšem někteří odborníci uvádí pouhé časové odlišení těchto dvou ideologií. Nacismus i neonacismus vychází z myšlenek německého diktátora Adolfa Hitlera, mezi které patří především nenávist vůči Židům, etnickým menšinám a homosexuálům.

Proč ještě v dnešní době existuje rasová nesnášenlivost? Na tuto otázku neexistuje jednotná odpověď. Neonacisté, přesvědčení o škodlivosti ostatních lidských ras, přesvědčují mladé lidi skandováním hesel o správnosti tohoto přesvědčení. Tito mladí lidé pak vstupují do radikálních skupin.

Rasismus v politice existuje bezmála sto let. Za tuto dobu jsme byli světky mnoha hrůzných rasově orientovaných činů. Nejhorší událostí s rasovým podkladem v historii je druhá světová válka a s ní miliony mrtvých. Po válce bylo založeno hned několik rasově orientovaných skupin. V Evropě je nejrozšířenější hnutí zvané Skinheads, pocházející z Anglie. Členové mají často oholenou hlavu, pohybují se ve skupinkách a bývají ozbrojeni. Páchají rasově orientované násilné činy pod heslem „dohlížíme na pořádek“. Obětmi se ovšem stávají především nevinní lidé. Americká verze evropského Skinheads je radikální skupina zvaná Ku-klux klan. Znakem této skupiny je hořící kříž a její členové se nechávají fotit s bílými kuklemi přes tvář. Obě hnutí mají na svědomí mnoho obětí.

Rasismus nikdy nezanikne definitivně, avšak útoky jenom prohlubují nenávist mezi různými etnikami. Možná by pomohla rozsáhlá mediální kampaň, která by se zabývala historií a činností neonacistických skupin. Mladý objektivní člověk by pak mohl zdravě posoudit zda je rasismus v dnešní době správný.


11 názorů

Kuře_Juře
27. 04. 2011
Dát tip
Souhlasím se souhlasem s pravidly.A zároveň prosím zaujaté, aby si v hlavě smazali rovnítko mezi pojmy skinhead a rasista.

katugiro
30. 12. 2007
Dát tip
Rasismus v politice neexistuje "bezmála sto let", ale poněkud déle. Skinheads nejsou rasově orientovaná skupina a srovnávat je s KKK, který vznikl o sto let dříve, je povrchní. Úsměvně působí to, že neonacisté o něčem "přesvědčují mladé lidi skandováním hesel" :) Slova jako "kuklemi" a "etnikami" pak už jen dokreslují celkovou fundovanost této úvahy; lepší už je přečíst si na toto téma pár článků z wikipedie.

janicka17
26. 12. 2007
Dát tip
Někde jsem slyšela, že Arijec ( ani nevím, co to přesně znamená ), je slovo převzaté z Bible. A pokud se nepletu, tak každy ( i Rom co má dva zuby ) se může stát Arijcem... Vím, že nacismus toto slovo často používá. Jeho pravý význam mi uniká...

Hnutí Skinheads nepochází z Anglie, tam se pouze masově rozšířilo, navíc není skinhead jako skinhead. Některé skupiny jsou vyloženě antifašistické a nepropagují rasismus a násilí. Neonacismus je nebezpečný a nebezpečná je zejména hloupost a omezenost lidí, který se k tomuhle hlásí.

Narvah
24. 12. 2007
Dát tip
jako slohovky na gymplu dobrý

Narvah
24. 12. 2007
Dát tip
neonacismus nepřináší problémy, ale je sám problémem

Wrigley
24. 12. 2007
Dát tip
Mediální kampaní nemyslím pouhé plákáty a reklamy v televizi. Myslím velký projekt, rozhovory s odborníky, historické poznatky, obrázky, videa. Jak jsem v eseji uvedl, mladí lidé zde slouží jako další generace rasistů. Právě proto, že nemají dostatek informací, skočí na lákavá hesla vůdců těch skupin. Hlavně je osloví hesla typu (opět jak jsem uvedl) že neonacisté dohlíží na pořádek. Říká se tomu jednoduše Systém. Neonacisté řeší "dovádění" jiných skupin (anarchystů, punkerů, romů). Osobně se často setkávám s případy, kdy neonacisté napadnou slušné lidi. Lidi, kteří se jim jednoduše nelíbí, nebo vyslovili nesympatii proti nim. Tohle se mi nelíbí, rozhodl jsem se tímhle problémem zabírat a jiné řešení mě nenapadá. Pokud nebudou přibívat členové, činnost těchto organizací by byla omezena. Ale prosím, pokud Vás napadá jiné řešení.

Vinki
23. 12. 2007
Dát tip
Nejsem si uplne jisty, jestli je tohle, brano jako ideologie, primo z Hitlerovy hlavy, tusim, ze mel spis sveho vedouciho "ideologa". Mam takovy pocit, ze presvedceni o skodlivosti jinych ras to bude mensi duvod nez vlastni hloupost, zaostalost a nizkost. Ale co, k certu s nima.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru