Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VŠ: Kolej vs. Privát

26. 12. 2007
0
8
260
Autor
emko

Nevážné krátké povídání o tom, co se děje mezi studenty :-)

Tak co, studente? Jsi na koleji, nebo na privátě? Asi málokdo má tolik štěstí, že přímo bydlí ve městě, kde studuje. A právě TY možná budeš řešit otázku, zda na jít koleje nebo na privát. Tak dovol, abych Ti trošku poradil ;-) .

Priváty mají tu výhodu, že jsou nezávislé na škole a na předpisech – pravidla určuje bytný nebo bytná. Ať už je to mladý (ne)manželský pár, který jen pronajme jeden pokojík, aby bylo snazší „utáhnout“ nájem, nebo stará babka, stěžující si na dnu, která se stěhuje za snachou, aby měla komu pít krev - je jim vcelku jedno, kdo v bytě bydlí. Takže můžeš bydlet se svou přítelkyní (svými přítelkyněmi), aniž by komukoliv cokoliv bylo divné. Zpravidla máš i záchod na bytě, což se taky docela cení a na kolejích to rozhodně není pravidlem. Zároveň máš klid od ostatních a důvod si koupit šalinkartu, neb z Horních Heršpic do Řečkovic se nikomu nebude chtít šlapat pěšky, když busem, trajflem a pak šalinou je tam za hodinu, tedy za třetinu doby pěší chůze.

Tím ale, že bys šel na privát, bys o hodně přišel. Například o společné sprchy a WC na patře. Nevím, jak je to na dívčích záchodcích a sprchách (zatím jsem tam neměl důvod jít), ale vím moc dobře, jak to vypadá na chlapeckých. Inu, dívky to s rozdělením na pánské/dámské fakt moc nehrotí. Jednou jsem byl svědkem toho, že do dveří s nápisem „Sprchy muži“ vběhla poměrně pěkná slečna. Sotva otevřela dveře, zůstala zaraženě stát. Žeby ještě neviděla čtyři chlapy ve sprchách? „Errr…. holčičí sprchy jsou asi jinde, co?“ „Jo, ale klidně poď mezi nás.“ Ještěže odešla, neb kdyby toho Ostrawaka poslechla, tak vzhledem k tomu, že byla fakt pěkná, asi bychom včeci měli … „problém“…

Můj prožitek je chlámec ve sprchách, ale třeba bývalý spolužák ze střední ještě se svým spolubydličem zažili poměrně velký šok. Konali vprostřed noci potřebu na záchodku, když se k nim přitulila jedna holčina v noční košilce, stoupla mezi ně, nadzvedla nožku a hravě si s pisoárem poradila. Pak jen dodala „No co koukáte, naše hajzliky jsou daleko.“. Prej si ani ruce neumyla, prase…

Korunu kolejnímu životu nasazuje zvyk psát si vzkazy. Vrátnice je podle kolejního řádu místo, kam si mám stěžovat, pokud se mi něco nezdá. No ale, uznej sám, pokud je člověk v jedenáctém patře, je to docela těžké. Musíš sjet výtahem dolů, vzbudit vrátnou, zas jet nahoru… Proto je jednodušší vzít toaleťák, načmárat na něj vzkaz, plivnout na dveře a přilepit to. Kromě běžných vzkazů typu „Nebylo by možné si na tomdle pokoju pouštět hudbu s menším volume, hlavně ve 3 ráno???“ se sem-tam objeví i nějaký, co opravdu stojí za to. Na jedněch dveřích na našem bloku se objevilo „Nemohli byste kurva šukat potichu?“ a hned pod tím „Ale byli ste COOOL!!!“.

Tak co? Ještě chceš na privát? ;-)


8 názorů

j_i_r_i_k
05. 07. 2008
Dát tip
Tak Ti nevím, všechny Tvé vtipné příhody, které by měly svědčit pro kolej, by mě spíš odradily. Naštěstí mám svých šest let na kolejích za sebou (a že jich bylo požehnaně, čtyři budovy, pokojů asi deset, spolubydlících už ani nevím) a teď mám byt s vlastním záchodem, vlastní sprchou a hlasitá hudba či šukačka od sousedů mi nehrozí.

Dahlia
17. 06. 2008
Dát tip
vtipný.. ještě se rozhodnu kam :)

emko
16. 06. 2008
Dát tip
Doporučuji www.ppv.cz . Je tam pár fotek od nás z kolejí (i když dost z nich najdeš na netu s popisem, že jsou ze Strahova. Není to pravda, jsou z Kr.Pole ;) ). Pripadne http://www.splat.cz/kolejni-zivot-ii-aneb-jak-se-zije-v-kenigu , ale neber to prosim jako skrytou reklamu. :-)

kgirl
16. 06. 2008
Dát tip
:))))))))) kolej nebo privat, that is the question! prave to taky resim, ale docela jsi me presvedcil- co je nejaky privatek oproti poetice hajzpapiru se vzkazy :D

Vinki
27. 12. 2007
Dát tip
Privat. Jedine. Soulozici sousedi, hlasita hudba, zachody, koupelny a cojavimcojeste. Tak s timhle vsim fakt problem nemam.

Dero
26. 12. 2007
Dát tip
emko: Potom v pořádku. :o) Měl jsem na mysli tenhle text, ale nepamatoval jsem si autora, proto ta otázka. Ať se text líbí, hezký večer.

emko
26. 12. 2007
Dát tip
Jj, 15 prosince, nemýlím-li se. Z osobních důvodů jsem to stáhl. Jinak jsem autor, čestný skautský; i když podobných příhod je spousta, možná se zde něco podobného objevilo - nečetl jsem celý web :-)

Dero
26. 12. 2007
Dát tip
To tady už bylo. Jsi autorem nebo jde o nějaký řetězový mail nebo tak něco?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru