Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce, přáníčka a dárečky...

30. 12. 2007
1
3
1064
Autor
emko

Určo jste i letos na Vánoce dostali spoustu dárků. Dárky a dárečky hezké i nehezké, milé i nadělené z recese. A určitě jste zase řešili (a za rok zase budete řešit), jak je vybírat. Dovolíte, abych trošku poradil? ;- )

Jak vybrat vánoční dárek? Tuto otázku řeší naprosto každý. A máte-li jej už konečně vybraný, je skutečně vhodný? No, matematik by to mohl zkusit dokázat hned několika způsoby - indukcí, sporem nebo přímo … ale je to opravdu nutné? Opusťme na chvilku exaktní vědy a zkusme se nad dárečky na chvíli zamyslet, možná sami přijdeme na to, jaké jsou vhodné a jaké ne…

Dostanete-li od někoho nějaký dárek, zpravidla to znamená, že ten tvor na vás myslí a že si vás všímá. Ať už všímá v tom smyslu, že „seš můj táta, tak ti teda z povinnosti něco dám a koupím to třiadvacátýho večer“, nebo všímá, že vás má opravdu rád. Mě zpravidla potěší, když od někoho něco dostanu, ale zase je to takový morální závazek – danému člověku bych měl též něco dát.

Když třeba kupuji dárky na Vánoce, tak zpravidla jen svým blízkým – ať už jsou to důvody finanční nebo jiné, mezi kamarády si dárky nějak moc nedáváme. A tak se stalo, že jsem se dostal do prekérní situace, kdy jsem od své (teď už) bývalé taneční partnerky dostal na Vánoce dárek. S tím, že „tanečníci si přece dávají dárečky“. Jelikož jsme se s ní nikterak předem nedomlouvali, nepředpokládal jsem, že by si mne „všimla“. Zvlášť když, kvůli její prudší povaze a mému talentu nenechat si cokoliv líbit, jsme se nevydrželi snad ani jeden trénink nepohádat. (A dokonce i jedna její spolubydlící na kolejích o nás řekla, že se „hádáme jak staří manželé“. :- ) )

Plyšový Garfield mě tehdy opravdu překvapil. A potěšil zároveň, neboť tento kreslený cynik a nervák je mojí oblíbenou filmovou postavičkou – vždyť máme tolik společného. ;- ) ) Obecně se říká, že dárky, které překvapí a potěší zároveň, jsou nejhezčí.

Já mám empiricky ověřeno, že špatné nejsou ani „polotovary“. Vždyť v Anglii je rčení „Do It Yourself“ často skloňovaným pojmem. Nebo spíše časovaným, neb Angličani slova moc neskloňují, ale zase slovesa se u nich nezřídka vyskytují v mnohdy nepochopitelných formách a časech. A pokud se podaří skloubit překvapení a polotovar, pohled do tváře obdarovaného opravdu stojí za to. Vzpomínám si, že jsem jednou balil dárek na hodině fyziky (na střední škole) a přišla ke mně výše zmíněná slečna. „Hej, eMko, co to máš?“ „Ale dárek pro jednu holku…“ „A je pěkná?“ „Si piš! Jinak bych jí nedával dárek :- )“ „Počkej, já ti to pomůžu zabalit, ty seš taková lama, že bys to určo sprasil. ;- )“ Cédéčko bylo vzorově zabaleno a tanečnice odcházela na své místo s dobrým pocitem, že mi zároveň s balením dárečku pomohla i s balením nějaké pěkné holčiny. Její překvapený výraz poté, co jsem na něj napsal dedikaci s její přezdívkou a zvolal „Ještě si to pojď odnýst. By the way, šťastné a veselé!“, stál opravdu za to.

Ale ne každé vánoční překvapení je i dobrým dárkem k Vánocům. Například letos, 22.12., jsem dostal e-mail od jednoho svého učitele.

Dobrý den,

na zápočet z předmětu XXX je potřeba 15 bodů. Vy jste dosáhl 14 bodů. Nesplnil jste tedy podmínky zápočtu, nejste připuštěn ke zkoušce.

Hezké Vánoce a více štěstí ve třetím semestru přeje
(podpis)

S přáním více štěstí za rok mě soudruh docent do slova a do písmene dorazil. To, že daný předmět opakuji za rok, se dá napsat i jinak. Slova, jakými jsem tehdy reagoval, si asi dokážete představit, zvlášť, když vám řeknu, že ač sprostá slůvka běžně nepoužívám, v podobných situacích pro ně „nechodím daleko“. Ještěže jsem myší minul tlačítko „odeslat“. No, ale alespoň mám na zkouškové o jednu pětinu učení méně, což rozhodně potěší, ne?

Z těchto příkladů tedy vyplývá: Na příští Vánoce - a nejen na Vánoce - dávejte dárky tak, abyste překvapili a potěšili. Protože hezký a milý dárek dokáže na tváři každého jedince vykouzlit úsměv i v těžkých dobách (např. před zkouškovým). Ale pokud obdarovaného spíš naserete, než potěšíte, tak vězte, že by vás tento jedinec nejraději skopal do kuličky, přejel parním válcem a umlátil nejbližším deklem od kanálu, ať jste kopáč za Telecom, nebo docent a kreté … no … ehmerrr … chtěl jsem říci … můj oblíbený učitel :- ).


3 názory

emko
22. 07. 2008
Dát tip
děkuji

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru