Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prečo to tak je?

30. 12. 2007
0
32
2798
Autor
R.P.

tak sa ukážte, sofisti.

prečo má človek potrebu vyjadriť jednu vec tisícimi slovami a tisícorakým spôsobom?

prečo jednoduché myšlienky zahaľujeme do kvetnatých slov, keď ani tým jednoduchým myšlienkam nerozumieme?

prečo cítime potrebu opísať jednu vec tisícimi spôsobmi a predsa ju nechápeme?

prečo každý básnik na svete píše napríklad o láske nespočetné množstvo básní, keď ani sám nevie, čo to láska vlastne je?

prečo človek slepo verí tomu, čo nepozná a nikdy to nevidel? prečo kňaz rozpráva o archanjeloch, keď sám nevie, kto sú, čo sú, a či vôbec existujú, a prečo mu vlastne ľudia veria?

   to by ma zaujímalo. prečo to, čo nepoznáme, zabalíme do množstva krásnych slov a tvárime sa, že vieme, čo to je. príde mi to ako pokrytectvo...

32 názorů

klipeto
20. 01. 2008
Dát tip
v tom případě si tu ten největší a nejchápavější ty gratuluji :)

R.P.
20. 01. 2008
Dát tip
pokiaľ nevieš nič viac a si si toho vedomí a nepredstieraš, že vieš toho viac, tak si vyhral. ale neviem, či by som stál o takú výhru...

klipeto
19. 01. 2008
Dát tip
hm (vyhrál jsem?)

R.P.
07. 01. 2008
Dát tip
takto bojuje každý, ale iba niekto si to dokáže priznať. je to ako so Sokratom, ktorý bol najmúdrejším človekom na svete, a to len o jedinú informáciu: "O tom, čo neviem, sa ani nedomnievam, že to viem." (na rozdiel od dnešnej populácie sofistov, ktorí všetko videli, všade boli, všetko vedia...a nikdy nepriznajú, že niečo nevedia)

kapitan
07. 01. 2008
Dát tip
Tím nechci říct,že já sám nebojuju s ,,psaním na efekt,,,

R.P.
07. 01. 2008
Dát tip
správne. stručné, ale povedal si viac ako tu nakecali ostatní.

kapitan
07. 01. 2008
Dát tip
Těžko odpovědět..ale ten kdo píše a tváří se že ví,si sám lže..a to jde poznat...je to o hledání..

R.P.
04. 01. 2008
Dát tip
vlockaa, dakujem:)si pašák

vlockaa
03. 01. 2008
Dát tip
podla mna piseme zvacsa o tom, co nevieme...co hladame...objavujeme... je to zazracny akt tvorenia, vlastne veci, ludia, svet...k nam hovori...nemusime to vypovedat, mozeme to v sebe pochovat..casto to robim, ked citim, ze aj tak mi nikto uplne neporozumie(ako si pisal o samote...tej najhlbsej)...ale clovek by sa musel zblaznit keby mal zostat v tom stave dlhodobo, keby neprisla iskierka viery, ze je tu niekto, kto ta vypocuje a aspon ciastocne sa s tebou zjednoti...je strasne ak sa clovek nemoze podelit o svoje videnie...ak naraza na lahostajnost sveta...je to vsade naokolo...sucast nasho sveta... ...no na druhej strane je to aj nasa zodpovednost robit ho ludskejsim...otvarat oci inym...tie slova vlastne prichadzaju same...zhmotnuju myslienky...aby sa mohli preniest...a ja som presvedcena ze ani tak nejde o formu, odliatok...ide skor o presvedcivost...schopnost dotknut sa ineho..rozochviet jeho bytie...ci uzkostou alebo laskou, krasou ci pravdou...na tom nezalezi...ide o to, nacriet do hlbky zivota...hlbky vedomia...ako ktosi povedal : ziadny pribeh nebude zabudnuty....ja tomu verim...

a2a2a
01. 01. 2008
Dát tip
R.P., tvá otázka je legitimní a já ji nebudu umět spolehlivě zodpovědět, i kdybych chtěl. Jde spíše o řadu mých osobních pocitů, víry, ale i zkušeností a konkrétních poznatků z mé práce s lidmi, které mne k této úvaze svádí. A poněvadž jde zčásti i o intimní záležitosti, a mám svůj názor na přehlednost těchto diskusí, tak se prostě zdržím. Pokud bychom měli někdy příležitost k osobní diskusi, pak naopak. A omlouvám se.

R.P.
01. 01. 2008
Dát tip
a2a2a2, mám inú otázku. odkiaľ vieš, že "naše bytí má větší rozměr, než jsme schopni pochopit"?

R.P.
01. 01. 2008
Dát tip
a2a2a2, mám inú otázku. odkiaľ vieš, že "naše bytí má větší rozměr, než jsme schopni pochopit"?

a2a2a
01. 01. 2008
Dát tip
příliš mnoho otázek. Za sebe bych řekl, že je tomu tak mimo jiné proto, že naše bytí má větší rozměr, než jsme schopni pochopit, a že je to možná úžasný dar - pochybovat, klást si otázky a hledat spoustu odpovědí, neb je to určitě motorem našeho snažení a potřeby dotýkat se "hvězd."

dassler
31. 12. 2007
Dát tip
To bude tím, že je člověk obdařen schopností myslet. Odvádí nás to od přímočarého jednoduchého řešení. -d-

StvN
31. 12. 2007
Dát tip
Nikde jsem nenapsal, že se má vrátit do školy ani jsem nenapsal, že se ve škole dozví něco z toho, o čem mluvím. Možná je pro tebe učení se spjato se školou, ale věř, že člověk se neučí jen ve škole, naopak člověk se učí právě mimo školu, což tak trochu souvisí s tím, čemu ty říkáš škola života, ale určitě sám nemáš na mysli, že člověk jde ven, sedne si na pařez a teď jako začne vstřebávat tu lidskou moudrost. Sutečně je to o čtení, tím Čapkem počínaje a Kantem konče. A možná někde mezi tím vším se dočte, co to je dobře položená otázka.

42

R.P.
31. 12. 2007
Dát tip
pretože nevie a nechce sa s tým zmieriť.

Tragicus
31. 12. 2007
Dát tip
1.)Protoze muze. 2.)Protoze muzeme. 3.)Prave proto. 4.)Prave proto. 5.)Protoze je idiot.

R.P.
31. 12. 2007
Dát tip
dobre, mudrci. dokázali ste, že nie ste nič iné, ako obyčajní sofisti. všetci ste rozprávali ako keby ste zhltli všetku múdrosť sveta, ale na moje otázky mi neodpovedal ani jeden z vás. Wiski sa o to aspoň pokúsil, no vy ste len bla bla bla, keci keci keci a odpoveď nikde. to je všetko, čo som tu našiel. možno som hlúpy, tak mi teda vysvetlite ako hlupákovi, prečo to tak je?

StvN
30. 12. 2007
Dát tip
Winski, kde jsem napsal, že něco z toho dozví ve škole? Minimálně otázky 2,3 a 4 jsou vůbec špatně položené, neboť není pravda, že jednoduchým myšlenkám nerozumíme, že cítime potrebu opísať jednu vec tisícimi spôsobmi a predsa ju nechápeme ani není pravda, že . Ve škole by se měl člověk naučit přemýšlet, měl by získat všeobecné znalosti z různých oborů a pokud má sklony tázat se na nějaká obecná pravidla, měl by začít nějakým snadněším filozofem. Každopádně ptát se na něco, co není jaksi reálné, je už samo o sobě pitomina, jako třeba - proč na nebi plavou ryby, že jo, když tam žádné ryby neplavou.

To bude těma Vánocema a novým rokem. Potřeba klást zásadní otázky roste. Co ovšem chybí, to jsou právě ty zásadní otázky. A pravidelně se to touhle dobou opakuje....

Jezuita
30. 12. 2007
Dát tip
Poslední otázka mne zaujala.Kdysi jsem se zabýval tím, jak popsat neznámý objekt.To jsou ty konce.

divíš se proč lidi vyjadřuji jednu věc tisici slovy a sám děláš ještě v té chvíli to samé a chceš to samé od lidí tady. Jsi pokrytec? zeptej se proč se vlastně ptáš na takovéhle věci? pomůže ti nějak odpověď osvobodit se z utrpení a nalezt štěstí? Když se ti tyhle věci nelíbí tak je prostě nedělej a nech ostatní ať je dělají když se jim líbí. chyba není v tom, co popisuješ, ale třeba v nedostatku tvoji tolerance a neplnění tvých názoru a očekávání ostatním světem.

Tragicus
30. 12. 2007
Dát tip
Nezpivas nahodou tu pisen "Cim to je?"? Tam zpevak take klade docela nesmylne otazky, na nez by dostal odpovedi na zakladni skole. "Back to school!" [Deftones]

pozorovatel
30. 12. 2007
Dát tip
kdyby jen zátky, ony i špunty!

Nicollette
30. 12. 2007
Dát tip
já miluju když si nějaká společnost hraje na sofisty.... nebo literáty... nebo umělce :)) to je děsně legrační a stejně pitomý jako tvoje otázky na který jsi líný si sám odpovědět a tak se sám stáváš jejich součástí....

StvN
30. 12. 2007
Dát tip
Já bych ti na to sofistikovaně podotkl, že nejprve je potřeba umět si položit ty správné otázky. Tyhle to nejsou. Navíc mnohdy vycházejí z mylného předpokladu, takže zátky do školy a učit se učit se učit se.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru