Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otec a satelit

01. 01. 2008
0
2
516
Autor
Dann

Jak myslíte že to dopadne když se můj povedený otec pokusí zapojit fungl nový satelit? Řeknu Vám, že to byla legrace :-)

Tato příhoda se stala den po Štědrém večeru. Firma prodávající Digi TV, nebo-li digitální vysílání, nám dodala už asi měsíc objednaný satelit. Skládal se z malého přístroje podobného DVD přehrávači, a jakésiho obřího talíře. Matka sice trvala na tom, aby se nainstaloval až po Novém ruce, ale otec si nedal říct a vrhl se na něj rovnou. Obří talíř přišrouboval na balkónové zábradlí za rekordní čas tří hodin. Takže v deset hodin dopoledne byl talíř hotov. Poté se telefonem ozvala naše babička, a my jeli na slavnostní oběd. Byly zbytky ze štědrovečerní večeře - rybí řízky s bramborovým salátem. Bylo to dosti dobré, až na menší vyrušení, kdy děda usnul a zabořil se hlavou do salátu. Ale stačilo aby babička trochu zařvala a hned byl vzhůru. Trochu se opláchl a byl připraven opět se pustit do boje se salátem. Otec, který si celý oběd vytrvale stěžoval na to, že slunce je zakryté mraky a tudíž nemůže naštelovat satelit, náhle zařval: "Slunce svítí! Rychle domu!". A opravdu. Mezerou mezi mraky proniklo několik slunečních paprsků. Otec popadl bundu, zařval na mě a na matku aby jsme makali, a prchal ven k autu. Všichni jsme již seděli připraveni vyrazit, když se otec udeřil rukou do lavy a zařval: "Klíče! Klíče od auta!". Ze záplavy dalších, už méně smysluplných slov jsme pochopili, že zapoměl klíče vevnitř. Rychle jsem vyběhl zpět do domu a asi za minutu jsem byl zpět v autě i s klíčema. Otec rychle nastartoval a vyrazili jsme do asi kilometr vzáleného domova. Při prvním pokusu vjet bránou do zahrady jsme trefili sloupek, takže polovina našeho plotu klesla k zemi. Na druhý pokus už se nám povedlo trefit se přesně doprostřed brány a byli jsme doma. Otec vyběhl z auta a vřítil se do domu. Bohužel měřil dva metry, takže hlavou jaksi zavadil o futra. Když se probral, slunce naštěstí pořád svítilo. Otec popadl svou buzolu a vyběhl na balkón. Dovedete si představit dvoumetrového exota zmateně pobíhajícího po balkóně s buzolou v ruce? Já jo. No, zpátky k balkónu. Když po půlhodině zjistil, že slunce opravdu svítí správným směrem, začal kroutit se satelitním talířem s jediným cílem - zachytit vysílání. Já s matkou jsme sledovali zrnitou televizi a čekali, až se objeví obraz. Ale nic se nedělo. Otev dál kroutil s talířem, ale pořád nic. Po dvou hodinách nepřetržitého kroucení to vzdal a zřítil se na pohovku. Druhý den tím byl tak znechucený, že už se na to vykašlal a zavolal do profesionální firmy, aby mu to přijeli zapojit. Čekali jsme pět dní, než přijeli. Když jsem zkoumal televizní program a viděl, jaké krásné filmy tam dávají, málem sem omdlel. No, ale za pět dní konečně dorazili. Mechanik zkouknul to co už otec stačil pokazit, a pod vousy si zamluvil: "To sem si moh myslet". Poté otočil koncovkou zapojenou v přístroji pod televizí, a obraz naběhl. Takže otec zjistil, že to nebylo špatně natočeným talířem, ale nedotaženou koncovkou. Od té doby už se toho otec nedotkl, a satelit funguje dodnes.


2 názory

Winter
01. 01. 2008
Dát tip
Připomíná mi to, jak jsem si prvně monotval počítač: vzal jsem návod z nějakého magazínu a stavěl. Samozřejmě, že ve výsledko PC nejelo. Bylo to tlačítkem on/off na zdroji. V návodě bylo ještě doslovně napsáno: "a nyní už vše pojede, pokud ne, podívejte se na tlačítko on/off na zdroji - ale předpokládáme, že jste inteligenti". No ale to jsem utekl, každopádně povídka nic moc s důrazem na to nic. Je zde plno podobných, nakonec ji chybí i nápaditost ve všech ohledech (dobře na tohle téma psával autor Alojs). Chce to psát a psát a možná i škrtat a opravovat, než začnu ueřejňovat. Vzhledem k Tvému věku to ber jako výzvu.

Dann
01. 01. 2008
Dát tip
Tak jsem to zkusil, jsem zvědavý na Vaše komentáře :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru