Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zabil jsem člověka!

02. 01. 2008
6
11
1212

dalsi povidka... asi rok stara... nejak sem s ni mela problemy takze je malinko kostrbata asi... omlouvam se...

“Zabil jsem člověka.” Vylétlo ze mně aniž bych si to uvědomil.

“To má bejt další z těch tvejch vtípků, nebo tentokrát mluvíš vážně...?”

Přesně tohle jsem na ní nejvíc nesnášel. Vždy, když jsem řekl něco čemu nechtěla věřit, považovala to za vtip. Povzdechl jsem si. Sklouzla pohledem z mé první cigarety po dvou letech odvykání na mé třesoucí se ruce a její tvář zkameněla. Sfinga.

“Kdy?” zeptala se dutě.

“Dnes odpoledne, já...”

“Jak?”

“No, vlítl mi pod auto...”

“Kde?” zeptala se tentokrát už zcela bez výrazu.

“V lese za městem, na jedný nepoužívaný asfaltce. Měla to bejt zkratka domů. Nechal jsem ho tam...”

“Jdeme!” a už se zvedala k odchodu.

“Ale co chceš dělat?”

Neodpověděla, vzala klíče od svého auta a za deset minut už jsme vjížděli do nočního lesa.

Čím jsme byli blíž k tomu místu, tím jsem měl větší a větší strach z toho, co uvidím. Nepamatoval jsem si téměř nic, bylo to moc rychlé a já byl v té chvíli v šoku. To byl asi také důvod, proč jsem prve z místa nehody ujel. Nebyl jsem žádný kriminálník ani zloduch a myslím, že kdybych to nebyl já, kdo ho srazil, pravděpodobně bych tomu chudákovi pomohl. Jenže vina byla v tomhle případě na mně a tak jsem se choval pudově – totiž ujel jsem.

“Teď zahni doleva a asi po padesáti metrech...”

Zamrazilo mě. Chvíli bylo ticho.

“Nespletl ses?” zeptala se nakonec.

“Ne! Vím jistě, že to bylo tady!”

“No, teď už tady rozhodně NIC není.” Řekla s notnou dávkou sarkasmu, jako bych si to snad celé vymyslel.

“Musel jsi se splést.”

Tři hodiny jsme bloudili po lesních cestách, ale bezvýsledně. Já si však byl jistý svým a také jsem jí to řekl a když už jsem to opakoval pošesté, vybuchla:

“Tak KAM asi ta mrtvola zmizla, co? Víš jistě, že byl fakt mrtvej?”

“Nemluv tak.” Už zase se mi třásl hlas. BYL mrtvý, to vím jistě. Někdo ho musel najít, nebo... Vraťme se domů.”

“Dobře, ale až budeš příště potřebovat vytáhnout z maléru, za mnou už nechoď, jasný?”

Stále ještě uražená mě vysadila před mým bytem a bez rozloučení odjela,”

Vystoupal jsem těch pět schodů ke svým dveřím a připadalo mi to jako výstup na pekelnou horu. Celý jsem se třásl: vyčerpáním, strachem a vypětím nervů. Už abych byl v posteli, pomyslel jsem si. Zasunul jsem klíč do zámku, otevřel dveře a......

 

Dívám se na svět skrz mříže v oknech. Není to prostředek proti útěku vězňů, ale jakási ochrana “pacientů”. Těch, které svět přestal chápat a z nichž mnozí by skokem do hlubiny rádi ukončili toto děsivé nedorozumění.

Svět tam venku, svět nechápající, svět cizí. Pro něj jsem jen “blázni”, chudáci, postižení jedinci kteří nemohou samostatně žít ve společnosti.

Jediným setkáváním s tím vnějším světem jsou pro nás nedělní návštěvy.

I ona sem chodí. Dávno už se přestala zlobit, teď mě pro změnu lituje. Vidím jí to na očích pokaždé, když se zde objeví. Její lítost mě ubíjí, raději bych, aby byla uražená, než tohle. Je strašné, když vás někdo lituje, přestože jeho soucit není na místě, a on to nedokáže pochopit. A já moc dobře vím, že lítost nepotřebuji.

To, co jsem tenkrát viděl za dveřmi svého bytu, bylo naprosto reálné a skutečné, vím to. Jsem si jist, že jsem viděl něco, čemu nikdo z lidí kolem mne – z lékařů, psychiatrů, mých blízkých – není schopen uvěřit. Dokonce ani má bývalá přítelkyně ne. Nejsou ochotni a ani mě nemohou pochopit. A proto mě vyloučili ze společnosti, dostal jsem nálepku “duševně chorý” a ocitl jsem se zde.

Ten Stín mě však pronásleduje dodnes. Je se mnou každým okamžikem. Stojí mi za zády když se oblékám, dívá se semnou do zrcadla a v noci mě obestírá pavučinou nočních můr. Je semnou i v této chvíli, nahlíží mi přes rameno a zvědavě si čte, co píšu. Nezbavím se ho, je to trest.

Svět mi nerozumí. Už nejsem jeden. Jsme dva. Ten druhý je zde také a zůstane až do mé smrti.

Zabil jsem ho. ZABIL JSEM ČLOVĚKA!!!


11 názorů

některé věty jsou zbytečně dlouhé a ruší, celé to mohlo být ještě rozvedené, ale jinak fajn :-)

Korála
26. 03. 2008
Dát tip
Připadá mi to dobrý. Dokonce i dost. Dlouho jsem na písmáku nic nečetla a todle je víc než fajn přivítání :cB Tipec

líbí se mi jak je to napsaný

muze bejt. zajimavy rozuzleni. pekne wykreslene. drobne zadrhlinky nevadi. *

Tragicus
16. 01. 2008
Dát tip
No, uz se mi zase libi alespon ten sloh. Obsah je takovy zkratkovity, nedotazeny do konce.

FLO
05. 01. 2008
Dát tip
"Sklouzla pohledem z mé první cigarety po dvou letech odvykání na mé třesoucí se ruce a její tvář zkameněla" - Tahle věta mi přijde zbytečně komplikovaná a musela jsem to číst víckrát abych to pochopila. Je tam takových věcí víc. ale možná je to moje chyba, třeba jsem dneska nedostatečně soustředěná, nevím. Každopádně něco mi to dalo, aspoň jsem se zamyslela nad tím, jak musí být strašný pro člověka, kterej si myslí, že blázen není, když je zavřenej v ústavu a nemůže s tím nic dělat. Já bych se zbláznila :o) *

Don´t_worry jako čtenářka: písmák je o pomrkávání, pomrkávání kluků po holkách a naopak, pomrkávání nebo spíš zavírání očí nad chybami, chybičkami a díla jsou tu vlastně pokusy. Podle mě nemá cenu ti vysvětlovat můj pohled, říkat, kde máš pravopisné chyby, kde stylistické, kde bys měl tvořit atmosféru a ne jen používat slova vyprázdněná, bezduchá, která střílí objektiv jednou na pachatele, posluchače, čtenáře a pak dlouho, dlouho do zdi. Působí to na mě dojmem kusých poznámek autora, kde je dost vaty, ale i prázdna - pojítko je snad jeden formulář, kam jsi to dílo vložil v jedné vteřině a odentroval. Mluvit o tom, že nápad je fajn, ale. ... Jakobych četla výslech policajtů, ta strohost, kde padají jen ty nejdůležitější, zásadní otázky (ale pro koho zásadní; můžeme se vžít do pocitů, nitra, postoje onoho pachatele? může být takový člověk ve chvíli přiznání vyšinutý, racionálně chladný? necítím žádný profil ani jedné postavy - spíš loutkovství, které ještě nemá svého loutkoherce), měla snad vytvořit napětí, sílu okamžiku. V mém čtenářském podání se to nepovedlo. Tohle není ztrhání, vůbec ne. Ale. Jsem pro si to znovu přečíst, najít v tom bod, ze kterého budeš chtít vycházet a rozšířit jej. Být originální, nehledě na čtenáře, kteří tě budou popostrkovat - dělej to takhle a takhle. Každý má svého oblíbeného (tištěného) autora. Pro začátek si z něj něco vezmi, to není vykradačství, ani plagiátorství. Na inspiraci se můžeš vybodnout později. Rady na prd, jak to po sobě čtu. Chci říci, že pokud chceš psát, měl bys zapracovat na tom, co tě bude dělat silným a ne tě oslabovat jen kvůli tomu, že povídka musí být vystavěna takhle a takhle a takhle se to nedělá...Jsem pro zahodit pokus a napiš dílo. Ten postup, jak se tu publikuje, jistě dobře znáš. Moje rada...vyměň pokus za dílo. Jesli je Niki holka, pak se omlouvám a zdravím Olomouc z okna.

Lakrov
05. 01. 2008
Dát tip
Charakterizuje-li Jarouch tuhle povídku jako mysteriózní (takové slovo by mě nikdy nenapadlo - takový jsem 'odborník') , musím souhlasit. První část - ta, co působí jako reálná událost, - by třeba mohla být o kousek delší; naznačit před jejím skončením ještě víc otázek. (Myslím si totiž, že člověk se zblázní vlastními otázkami, na něž nenachází odpovědi). - někde umírá raněný...? - už na mě mají udání...? - byl to vůbec člověk...? - neudá mě Ona...? Po těch otázkách by zmínka o OTEVŘENÍ DVEŘÍ mohla působit daleko silněji. Zaútočila by na podvědomí čtenáře svojí prázdnotou a nenechala ho zapomenout. Takže další zmínka téhož ('To, co jsem tenkrát viděl za dveřmi svého bytu...') by mohla být formulována o něco méně popisně (jen jako náznak) a čtenář už by věděl... To otevření dveří je vlastně ústředním momentem celé povídky. A ústřední motiv, exitence virtuálního 'Stínu' který - tím žes ho zabil(a) - zůstává navždy s Tebou jen zvyšuje napětí. (Nemělas taky někdy sen, jak v nekonečně dlouhém závodu předbíháš sama sebe?) Čím víc se v tom pitvám, tím víc se mi to líbí. Dík za vzrušení, tip za nápad a pár pohlavků:-) za graf. úpravu a gramatiku. Pokusím se přivést výpravu.

jarouch
04. 01. 2008
Dát tip
I přes pro mě často vyčpělá hesla a slovní spojení, mírnými mezerami v dialogu (ale kolik lidí to tu umí?) jsi mě moc překvapila, svojí misteriózností povídek krerá je tak trochu ty, co tě tak znám :) Vážně pěkný! Tip + avi co na to řekne odborník :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru