Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pizduch

Výběr: Augustin_Šípek
06. 01. 2008
41
65
5328
Autor
Vaud

Venuji ruzi z masa jako dik za fajn jmeno pro muj skutrik!

 

          Každý člověk žijící u Středozemního moře musí mít moto. Konečně přestávám smrdět korunou a začínám vonět eurem. Tak jsem si koupil motorku. No, motorku... Je to vlastně skutrik. Piaggio Beverly 125 zvaný Pizduch. Můj Pizduch je rádoby dvojmístné priblizovadlo jedoucí z kopce a při silném zadním větru asi 100 km/h. Na oblbováni děvčat to zřejmě nestačí, ale motorka je prý ideální do barcelonského provozu. Prý.. Aspoň to říkají všichni místní. Spanelum není moc jasné, jak může existovat někdo, kdo neumí kličkovat mezi auty, řítit se zběsile po chodníku, jezdit na červenou a v protisměru. S motorkou se zřejmě rodí a jsou s ní spojení pupeční šňůrou. Teď mě tu mají! Je to jedinečná příležitost, abych je naučil správné dopravní praxi! Všimněte si, že jsem skromný, ale nedávám to na sobě moc znát!

 

          Sousedé mé ráno zvědavě pozorují, jak zápasím se zámkem, snažím se postavit motorku na stojánek a zpátky, nebo jak se žertovně odpichuju nohama od silníce při rozjezdu. Některé techniky zřejmě ještě nezvládám stylově. Taky jsem si při brzděni nohou hned první den proděravěl podrážku u lakýrky. Zřejmě bych měl víc používat brzdy.

 

 

          Možná si myslíte, že koupě motorky před získáním kartičky zdravotní pojišťovny je nerozum, ale už jsem se nemohl dočkat. Pizducha jsem si vyzvedl z prodejny někdy před 3 týdny, protože jsem čekal na nezbytné papíry a taky nikde na mou hlavu v Barceloně neprodávají tu správnou helmu. Musel jsem se napasovat do něčeho menšího. Spanele jsou zkrátka celkově menši - akorát tak na skútr. S přilbou vypadám jako natěšená figurka z Clovece nezlob se, když se hodí šestka.

 

 

          Do chvíle, než jsem si koupil motorku, pršelo v Barceloně  jen 2x za poslední 4 měsíce. Teď podle zákonů schválnosti prší skoro ob den. První jízdu jsem absolvoval potmě ve večerní dopravní špičce. Ideální pro začátečníky. Je to něco jako se učit plavat v Niagarských vodopádech. Jízda Barcelonou v kteroukoliv denní či noční hodinu je bobřík odvahy. Možná spíš bobr odvahy. Klidně by to mohl byt i nějaký větší hlodavec. Původně jsem si koupil skútr, abych se nepotil v MHD. Teď jsem na pocení vůbec nemyslel. Nevím, jestli byla zima, teplo nebo padaly kroupy. Byl jsem k smrti vyděšený. Seděl jsem na motorce jako přisáté klíště. Zvládat okruhy, objížďky, staveniště, tunely, nadjezdy a podjezdy je v Barceloně zážitek. Hlavně když netušíte, kam jet. Pak zažijete ten pravý východní pocit bezvýchodnosti. Barcelona je těžko pochopitelný propletenec ulic, kdy jedním směrem vede 6-7 proudová jednosměrka (třeba Carrer Argo), a zpátky se vrací 1 až 2 proudy. Ale o několik bloků dál. Zkuste za plného provozu přejet z vašeho pravého pruhu o šest pruhů doleva a odbočit. Poprvé jsem měl chuť motorku zaparkovat u chodníku a počkat v baru až provoz nad ránem trochu opadne.

 

 

          Spanele mají taky bodový systém. Většina by u nás přišla o papíry ještě než by je dostali. To by byla pro mistnaka tragédie. V Barceloně se jezdí na motorce i vysypávat smetí. Městem se motorista pohybuje přískoky. Na motorce prokličkujete mezi auty úplně dopředu mezi ostatní skutristy a jiné dvoukoláky. Pak chvíli túrujete motor a vyrazíte na červenou testne před jejím koncem. Cervena je pro španělského motoristu stejným signálem jako pro místní býky. Znamená jeď! Na zelenou jezdí jen zelenáči. Vystartujete na plný knedlík a ujdete 50 metrů. Pak prudce zabrzdíte na dalším semaforu a situace se opakuje. Pokud se v dráze vyskytuje chodec nebo jiné vozidlo, tak ho protroubite. Troubíte tak dlouho, dokud chodec udrží svěrač nebo cesta není volná. Opatrní tak musíte být hlavně, když máte zelenou nebo zalehlé uši.

 

          Pak jsou tu taky místní specifika. Zdejší řidiči například nepoužívají blinkr. Abych byl přesnější, tak nepoužívají blinkr k signalizaci změny směru jízdy. Vozidlo, které bliká pravým blinkrem, odbočí se stejnou pravděpodobností doleva, zastaví, bude couvat nebo vzápětí exploduje. Blikající vozidlo signalizuje jedinou věc - a sice, že dotyčnému funguje blinkr. Nedostatečné používání blinkru španělský motorista kompenzuje nadměrným používáním klaksonu. Troubí se na pozdrav, na výstrahu, pro dobrou náladu nebo proto, že troubí ostatní. Předpokládám, že se to učí už někde v autoškole. Rekl bych tak hodka teorie a dvě hodiny praxe na silnici. Jestli budu někdy pokutován, tak určitě za nedokonalé troubení. Ale to s Pizduchem snadno doženeme. Moje motorka je totiž italská! A tam taky vědí, že klakson je důležitější než motor! Aspoň tady u nás u Středozemního určitě!

 

 


65 názorů

Vaud
13. 02. 2010
Dát tip
teď mám nový moto zážitky se Švýcarama - to předčí všechno! :-)) Musím tam opravit diakritiku - je toho strašně moc!

FAE BOMB
13. 02. 2010
Dát tip
Vaud na motorce. (Díky sportu se mu konečně podařilo něco shodit...) :-)))

FAE BOMB
13. 02. 2010
Dát tip

Vaud
20. 03. 2009
Dát tip
ted teprve koukam, kolik tam mam jeste porad chyb - psal jsem to bez diakritiky a pak to opravoval.... uz se na svuj skutrik tesim - mam ho porad nekde v Barcelone, ale uz se brzy dockam :-)) ve Spanelsku se jezdi kupodivu hodne slusne a relativne pomalu a ridici "predvidaji". Mnohem vetsi strach mam tady ve Svycarsku, kde jezdi tiche tramvaje a hodne cyklistu.

Diana
20. 03. 2009
Dát tip
Poslala bych české policajty do barcelonských ulic na stáž!!!! Potom by už nebyli tak cimprlich kvůli trochu rychlejší jízdě.(Kolik já už zaplatila pokut!) Jako vždy bomba! T*********

Vaud
02. 01. 2009
Dát tip
:-)) koukám, že jsem tam neopravil diakritiku :-)) snad to zvládnu za dlouhých zimních večerů

čučenka
02. 01. 2009
Dát tip
Natěšená figurka z člověče nezlob se :-)))) Skvělý obraz..

Po tomto fejetonu už mám dost. Utřu si slzy a další si nechám na víkend. Nebo že bych si vzal dovolenou?

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip
Alojs - díky!! Nemůžu teď Pižďucha nastartovat a nemůžu najít poblíž opravnu, tak odpočívá v garáži :-)

Alojs
20. 08. 2008
Dát tip
prd míváš lepší... tohle je jeden z tvých nejlepších fejetonů. explodující auto mě dorazilo. jako vždy - milé, plynoucí, nenásilné, byť místy vědomě přitažené za vlasy. tip

malá*
27. 07. 2008
Dát tip
:))) v Turecku je vlastní doprava taky zážitek, doporučuji všem milovníkům adrenalinu *

katugiro
21. 02. 2008
Dát tip
Do Itálie s Tebou, nevděčníku. A jinak, míváš fejetony lepší, méně třeskuté.

dassler
19. 02. 2008
Dát tip
)))) -d-

já si zásadně nečtu názory ostatních, takže sem si nevšim, jestlis tu interpunkci už vysvětloval,... takže sorry, jestli jsem s tím otravoval. Máš mé pochopení, co si někdy zamane počítač, je hrůza. Jednou jsem se snažil napsat anglickej text v českým wordu. Hnus - jinak co se "tak" týče, je to jen malá moucha na úsměvně vtipném díle. Fakt supr. A všechny ty jižní národy jezdí jak blázni.

Vaud
12. 02. 2008
Dát tip
interpunkci vysvetuju chronicky - nemam ji v Barcelone na compu, ale uz se na tom pracuje carky a hacky mi pridelal nejaky program, ktery je neumi dat, kam chci ja, ale kam chce on "tak" klidne odstranim :-) diky za navstevu

je to dobrý, srandovní, a líbilo. Akorát nechápu, proč jednou interpunkci píšeš a jednou ne. "Do chvíle, než jsem si koupil motorku, tak v Barceloně pršelo jen 2x" jo a to "tak" mě neskutečně bodá do očí :-) jinak tip *

Vaud
07. 02. 2008
Dát tip
Jade - diky, ze me porad ctes!

Jade
06. 02. 2008
Dát tip
jo, vyborny:)co odstavec to zachvat smichu...

Vaud
27. 01. 2008
Dát tip
Jani, diky za navstevu!!

pacajda
26. 01. 2008
Dát tip
Jako obvykle - moc dobře jsem se bavila.Mám ráda Tvé metafory.

Vaud
23. 01. 2008
Dát tip
Anicko, klaksonovat se musi :-)) Btw - how are you? :-))

gemina
23. 01. 2008
Dát tip
premyslim, kde mam v aute klakson:) vlastne jsem ho jeste nepouzila...:)

sry;)))

Vaud
20. 01. 2008
Dát tip
U-a diky za navstevu ve Spanelsku nemam diakritiku a program, ktery doplnuje hacky, je napise jen nekde - ale musim to skoro porad vysvetlovat, tak se priste na diakritiku asi vybodnu!!

naschvál Spanelum?? nechcel si Španělům? všade je diakritika, ale pri všetkých španieloch nie;) Rekl bych tak hodka teorie a dvě hodiny praxe na silnici. Aj tu je časť bez diakritiky a časť s diakritikou;) 4. odstavec je sila :D ale klasicky výborná vec;)* ďakujem za smiech;)

Vaud
19. 01. 2008
Dát tip
Georgi - dikes!! Tady sviti slunce a je pro zmenu zase hezky. Jen mi prestalo fungovat topeni a tepla voda, tak jsem byl poprve ve fitku, abych se tam mohl i vysprchovat. Jestli mi nezapnou teplou vodu brzy, tak budu jak Schwarzenegger :-))

Vaud
14. 01. 2008
Dát tip
Yeziiinko - Mladek je vtipnej :-)) a na kufru stojim bezne, protoze mi nejde zavrit :-)) - jen tu helmu si neberu :-))

Yeziiinka
14. 01. 2008
Dát tip
Nádhera. S tou helmou jsi mi připomněl Mládka, který v Trilogii Úterý (Zápisky šílencovy) píše, že: "Žena říká, že když se postavím na kufr a připažím, vypadám jako razítko." Ale zpět ke Středozemnímu: *****!

Vaud
10. 01. 2008
Dát tip
Nicollette, Kytii, Gusto - dikes moc!! Uz jsem skoro fit po bouracce, jen oprava Pizducha bude stat skoro jak cesta kolem sveta :-))

Vaud
10. 01. 2008
Dát tip
Kytiii, Gusto,

Nicollette
09. 01. 2008
Dát tip
ty seš případ... konečně to můžu říct :))

dobře napsaný, fortelně! tV

Kytiii
09. 01. 2008
Dát tip
teda paráááda... supr trupr... a strašně moc jsem se nasmála!!! tiiip

Smetiprach
08. 01. 2008
Dát tip
samozřejmě, že ti nedali dýchnout... pareja v rámci oslav epifanía prochlastala balónky... :-))

Vaud
07. 01. 2008
Dát tip
pali - diky za klubik! podezdivko, Petre - dikes!! reinko - Pizduch i ja si jeste budeme nejakou dobu lizat rany :-)) j_i_r_i_k_u - ja zase neco napisu - mam vymysleny 2 veci, ale musi to uzrat :-)) Smetiprasku - ridic musi byt vesely - kupodivu mi nedali ani dychnout

Smetiprach
07. 01. 2008
Dát tip
vidíš, už si pochopil, že střízlivej na pižďucha lézt nemáš! :-)

j_i_r_i_k
07. 01. 2008
Dát tip
Chybíš tu, chlape, Tvé občasné příspěvky jsou světlem majáku ve zdejším bahnitém rybníčku.

reinka
07. 01. 2008
Dát tip
...a po hoďce a půl nasedl opět na Pižďucha, vesele zatroubil a vystartoval na plný knedlík... :o)))))))))))

palino8
07. 01. 2008
Dát tip
paráda :DDD a klub

Vaud
07. 01. 2008
Dát tip
Dneska jsem vyrazil do prace a zjistil jsem, ze tam nikdo neni - Spanele maji dalsi ze svych svatku. Tak jsem jel na vylet na Pizduchovi do hor, kde se vyrabi sekt Cava a pak do letoviska Sitges. No a kousek pred Sitges jsem Pizducha poslal do prikopu a ja jsem skoncil pod kolama protijedouciho auta. Nastesti jsem jen odrenej a trochu pajdam. Pizducha jsme nechal odtahnout do prodejny, kde jsem ho koupil (taky opravujou) a pak jsem tam hodku a pul popijel vinko s prodavacem, aby me prestal bolet skalpovanej bok :-) Asi jsem se rouhal!

No jo, to sou ti temperamentní jižani. T

podezdívka
07. 01. 2008
Dát tip
Opět výborný ! Také Francouzi troubí jak o závod. Ti používají klakson dokonce i místo brždění :-) *

Vaud
06. 01. 2008
Dát tip
diky, diky, diky!! pocasi je tu jako na jare a muj barometr hlasi hezky i na zitrek, zdravim z vyjizdky na Pizduchovi do Badalony :-))

reinka
06. 01. 2008
Dát tip
moc se mi to líbí... neznám Tě...jdu to změnit :o)))))))))))))))))

parada:-)

vesuvanka
06. 01. 2008
Dát tip
S motorkou se zřejmě rodí a jsou s ní spojení pupeční šňůrou Pak zažijete ten pravý východní pocit bezvýchodnosti. Cervena je pro španělského motoristu stejným signálem jako pro místní býky. Skvělé, pobavilo mě :-))) TIP a díky

Smetiprach
06. 01. 2008
Dát tip
moc se neopij a vem si helmu! :-))

sidonia
06. 01. 2008
Dát tip
prijemny, vtipny cteni:)

SENIOR
06. 01. 2008
Dát tip
Tak to at na mou osobu lovci mozků ze Španělna klidně zapomenou.

:o)*

Rabb
06. 01. 2008
Dát tip
hehe.. je to takovej report ze Španělska.. možnost jak může čský turista nahlédnout do cizých krajů.. musím říct, že jsou španělé velice zvláštní a vzrůstem malý národ, když tak čtu ty řádky.. ..na motorku by mne nikdo nedostal.. vozil jsem se maximálně jako spolujezdec, ale problém je má výška. Stačilo, abych se za řidičem nepatrně nahnul na jednu ze stran a motorka samovolně zahnula.. jsem nebezpečný pro dopravní provoz, i když nejsem u říditek nebo u volantu.. :-) jinak jako pobavil jsem se, sem tam nějaký ten úsměv.. a četlo se to fajnově..*

cherubinka
06. 01. 2008
Dát tip
"S prilbou vypadam jako natesena figurka z Clovece nezlob se, kdyz se hodi sestka." "Pak zazijete ten pravy vychodni pocit bezvychodnosti." "Troubite tak dlouho, dokud chodec udrzi sverac..." skvělýýý, jsem se dlouho tak nepobavila. Díky. *

bestye
06. 01. 2008
Dát tip
že troubím na zdraví ;c)

Vaud
06. 01. 2008
Dát tip
ahojda, tak jsem tam zkusil doplnit pres e.mail na seznamu hacky a carky, ale povedlo se to tak na 80% diky za to, ze me ctete! - jdu slavit "Reyes" s mistnima!

bestye
06. 01. 2008
Dát tip
narozdíl od jiných mi absence diakritiky nevadí. dílko je výborné - mám ráda Tvůj humor a taky to, že se vždycky dokážeš dobrat k tomu nejdůležitějšímu. moc mě to pobavilo :c)*

Smetiprach
06. 01. 2008
Dát tip
potěšilo... a ještě si pořiď českou klávesnici a bude to boží! :-))

wazzup
06. 01. 2008
Dát tip
připomnělo mi to naše jízdy na motorce v Turecku:) Hezké*

Lollo2
06. 01. 2008
Dát tip
Nojo, to je fakt, uz jsem se lekla, ze si na spanelskych silnicich musim dat pozor na ustknuti:-))

Lollo2: ta věta je správně (Znamená jeď!), zmatek možná trochu dělá absence diakritiky, s čímž ale autor nic nenadělá (zatím :) ) ...dílo fajn, bavila jsem se a ještě mi připomnělo Barcelonu, takže spokojenost

Lollo2
06. 01. 2008
Dát tip
Pekneeee. Akorat si myslim, ze veta: Znamena jed! ma byt asi: Znamena jet! I kdyz u Spanelu nikdo nevi:-))

StvN
06. 01. 2008
Dát tip
A tos nebyl v Číně:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru