Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

WILSONOVO NÁDRAŽÍ

06. 01. 2008
7
14
2375
Autor
Lan

 

Hlavní vlakové nádraží.

Seděla jsem u kulatého stolku maličkého stánku s nápisem FAST FOOD, paní za okýnkem nabízela klobásy a české bramboráčky.

U vedlejšího stolku seděla krásná štíhlá dívka v nakrátko střižených vlasech. Trhala naslepo z tácku bramborák a zasouvala sousta do něžných úst. Četla knížku.
Pečlivě si ocucala prstíky a otočila stránku.

Ke stánku klopýtavě docupitala na vysokých kramflecích úpravná stařenka, jak z první republiky. Za sebou vláčela obrovský kufr na kolečkách. Třásly se jí ruce, když trhala svůj bramborák.

 "Cmunda! Tu jsem nejedla nejmíň čtyřicet let. Ne, počkejte, jednou u příbuzných hned po revoluci,"  s přízvukem promluvila k sobě, ke všem.

Před stánkem chvilku rozpačitě přešlapoval starší pán v klobouku, s klobáskou na tácku. Odsunula jsem jednu ze židlí u mého stolku a s úsměvem mu pokynula. Přisedl si, odložil klobouk a smočil klobásu v hořčici.

Dřív než ji stačil zasunout do úst se zarazil. Zřejmě pod vlivem mého pohledu. Zvedl od tácku své oči k mým.
Chvíle strnutí a...namířil na mě klobáskou:

 "Chcete si kousnout?"

A myslel do docela upřímně.


14 názorů

renegátka
18. 12. 2010
Dát tip
má kouzlo, obrovské kouzlo, voní domovinou

Lan
17. 12. 2010
Dát tip
Květoni, Tys mistr výstižnosti. Někdy si říkám: sakra! dyť já otiskuju jen sama pro sebe. Ve skutečnosti to tak začalo. Začala jsem si otiskovat razíka, místo fototografií, aby mi připomněly, abych nezapomněla.

Ty jsi taková sběratelka otisků chvil. Něco takového, jako když starý cestovatel listuje pasem, pohlíží na razítka a vybavuje si celé ty cesty.

Edvin1
13. 12. 2010
Dát tip
Perfektní!!!

škoda..fakt;) inak je to milé;)*

Lan
20. 01. 2008
Dát tip
Dojalo mě to...strašně moc! Nedovedu si stejnou scénku představit nikde jinde na světě. Ale nekousla jsem si...škoda.

neodpovedala si avox...a dala si si?;)

Lan
07. 01. 2008
Dát tip
Možná mám srach, že bych v delších dílkách naděla víc chyb...

avox
07. 01. 2008
Dát tip
No vidíš, ale z toho textu to nevyznívá... něco tomu prostě chybí. Máš strach, že by delší dílka nikdo nečetl? Ale četl, určitě... :-))

Lan
07. 01. 2008
Dát tip
Je to obraz, který ve mně zůstal. A zůstal ve mně proto, že na mě silně zapůsobil...po delší době jsem se vracela do Čech. A milovala jsem v tom okamžiku všechny ty česky český lidi...miluju je pořád.

avox
07. 01. 2008
Dát tip
No a chtěla jsi? :-) jak jsem řekla - šetříš slovy až příliš, proč jsi to napsala, to z toho jasné není...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru