Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ekolog

08. 01. 2008
1
17
1513
Autor
Nikeš
Plná pusa slov
s dieselagregátem na věži
skutek uniká

17 názorů

Makrelka
03. 06. 2008
Dát tip
Haiku? Tohle je podle mě miniatura nebo blbůstka. A nevím, co je to dieselagregát - jsem idžit. Anebo je to tím, že jsem ženská?

sovinista
01. 06. 2008
Dát tip
:-) Čert vem haiku, je to agitka, ale dobrá :-) *

Nikeš
08. 01. 2008
Dát tip
tak ono, stejně to nebudeme psát jako japonci. vím, že 5-7-5 dodrženo není... nenapadlo mě žádné vyjádření jak ten dieselagregát nacpat do méně slabik. a koneckonců, s haiku začínám.

Oldjerry
08. 01. 2008
Dát tip
Nikeši - Sedí to určující slovo, plná pusa slov je silné, ale není to slovo, 5-7-5 slabik, ale to není u tebe dodrženo. Zvukovými nástroji asi myslíš eufonii a aliteraci - to jsem taky nenašel. Zenové přechýlení - nic. Na rozdíl od lidí, kterých si vážím se domnívám, že lze napsat, že stromek z té popelnice vyrůstá. Ale hádat bych se o to nechtěl...

Nikeš
08. 01. 2008
Dát tip
Hm, takže ještě jednou, nějak se mi to neuložilo... souhlasím, že plná pusa slov je moc abstraktní "Ukecaný muž" by bylo asi lepší. Jinak silné slovo je například ve známém haiku o žávě která vskočila zvuk do vody, "rybník" v prvním verši. člověk si může představit lesy kolem, zelenou klidnou hladinu (evokovanou slovem "prastarý") a podobně, prostě atmosferické slovo. A zvukové mezery? V japonštině by tuším na konci druhého řádku mělo být sloveso, po kterém následuje pauzička.

Nikeš
08. 01. 2008
Dát tip
No, zvukové mezery... v japonštině je na konci (myslím, že druhého verše) sloveso, po kterém je krátká pauzička. Silné slovo by mělo být nějaké, které navodí atmosféru, či tak něco a zbytkem se dotváří vjem... Jako klasické haiku s tou žábou, která vskočila zvuk do vody. tam je silné slovo ten prastarý rybník, uvodí atmosféru, představíš si lesy kolem, zelenou hladinu, možná i nějakou roční dobu (já si u toho představuji podzim) a potom ty další verše popisují nějaký vytčený okamžik děje, nebo něco podobného... no, to jsem se zase rozkecal, stačí zadat "haiku" do googlu a chvíli hledat. Každopádně, pravda, plná pusa slov se do haiku nehodí. mělo by tam být spíš něco jako "Ukecaný muž" nebo tak.

Paulart
08. 01. 2008
Dát tip
Na haiku je to přesložité. Aniž by vadil dieselagregát. A "plná pusa slov"? To je až moc abstraktní. Nikeši, to bych ráda věděla, co to znamená "zvukové mezery na konci veršů" a "silné slovo na začátku" :-)

Nikeš
08. 01. 2008
Dát tip
Haiku má mít 5-7-5 slabik, zvukové mezery na konci veršů a silné slovo na začátku... ve zkratce. Má popisovat dění, atmosféru, a podobně bez metafor.

Oldjerry
08. 01. 2008
Dát tip
Já tu píšu připomínky, nevyučuji. Pokud si to nebudeš přát, nebudu psát. Stačí napsat na správné místo haiku, ono ti to něco nabídne....

Oldjerry
08. 01. 2008
Dát tip
nějak se mi to jako haiku nezdá, ba dokonce to nemá ze všech atributů haiku ani jediný. Jako postřeh je to ovšem docela dobré, snad to chtělo zpracovat trošičku jinak (miniatura, blbůstka)

StvN
08. 01. 2008
Dát tip
:)

xMak
08. 01. 2008
Dát tip
jako halldasena, nejak mi tam ten dieselagregat vadi. ale je pravda, ze ani spalovaci ci zazehovy motor by se nehodil...

ironst
08. 01. 2008
Dát tip
hm, doposud jsem nepochopil, jaky vlastne smysl maji takovato prosta zvolani

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru