Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Plavecká škola

Výběr: Pišta_Hufnágl
17. 01. 2008
13
22
1712
Autor
Pacer

Dívky a ženy mne milují. Tedy, dívky do čtyř a ženy nad osmdesát let – a ty většinou doživotně. Ty první mne přepadají většinou nepřipraveného, neschopného odporu a mají vzácnou tendenci okamžitě mne adoptovat. S touhle to bylo stejné.

„Co to děláš?“ píchla mi do ruky lopatkou plnou písku.

„Píšu pohádku“.

„A bude hezká?“

„No jasně.“

„A budeš mi ji říkat?“

„Když budeš hodná.“

„Já jsem hodná.“

„Nejsi  hodná, jsi myš a pícháš mne lopatkou.“

„Nejsem myš,“  nadurdila se.

„Jsi, viděl jsem tě, když jsi vylezla tady z té myší díry.“

Podívala se na mne váhavě, ale strčila do díry postupně oko, nos a prsty ( opravdu to byla obydlená myší díra, ale myš byla tolerantní).

„To není pravda, sem bych se nevešla!“

„Nehádej se se mnou, viděl jsem tě. A teď nastartuj a leť, myší princezno, musím pracovat.“

„Myší nelítají“ – smířila se s novou rolí.

„Lítají, tys nikdy neviděla myši lítat?“

„Ne.“

Takže obvyklá rozcvička pár metrů ve vodě, nejdřív za ruce, pak ruka a noha a letadlo lítá nahoru a dolů, občas škrtne o vodu a nakonec za nohy – to už je vřískot, až rybám naskakuje husí kůže.

„Kde máš mámu?“

„Tamhle“.

Z dálky nás snad pozoruje, přes tmavé brýle, ukrytá pod slunečníkem mladá žena.

„ Tak utíkej za mámou, řekni jí, že jsi myš a umíš lítat. Ahoj!“

Cupitá za ní a vzrušeně vypravuje. Z dálky vidím jen drobné matčino pokývnutí hlavou. Dávám se pomalu do psaní.

„Už jsi tu pohádku dopsal?“

„Ne, a nezlob, myšidlo malé a plav.“

„Neumím plavat a myši přeci vůbec neumí plavat.“

„Tak jdu plavat sám.“

Čeká trpělivě celou půlhodinu na kraji moře.

„Ty jsi ryba!“

„Nejsem, ryba má šupiny a ploutve a žábry a já mám ruce nohy a prsty, jsem člověk, akorát umím plavat.“

„Naučíš mne plavat, rybo?“

S pomocí šnorchlu, brýlí a Archimedova zákona přijala mořský živel za svůj. A postupným přechodem z pulce na žábu  a jak kapr lapá po vzduchu a velryba dělá gejzír za pár dní a za odlivu jsem ji mohl vzít k pár korálům na kraji laguny. Vypila hektolitry slané vody, když mi šnorchlem sdělovala každou rybu, každého kraba nebo sépii. Po každé expedici jsem ji, na vzdálenost pláže, odeslal k matce.

Ta za celou dobu jen nepatrně měnila polohu dokonalých křivek těla pod slunečníkem. Na rozdíl od dcery přijela dokonale opálená. Tvář za širokými černými brýlemi a pod slaměným kloboukem jsem neviděl.

 

Bylo mi jasné, že malou myší jsem vnímán jako zcela přirozený společník Měl jsem zadupat a odehnat ji, ale její bezmezná důvěřivost byla nakažlivá a svádivá.

„Tady pod tím pískem spí mořská panna.“

„Jak to víš?“

„Viděl jsem ji v noci, když šla spát.“

„A uvidím ji taky?“

„To by jsme ji museli vyhrabat“

A tak na hranici přílivu odklidíme společně kubík písku, aby se opravdu objevila spící panna, i s ocasem. Otrhala půl tropické zahrady, aby ji ozdobila květy a s nadšenou samozřejmostí přijímala do kyblíčku dary kolemjdoucích. Vydělala za odpoledne čtyři stovky. Hrdě objednala zmrzlinu pro oba a snědla pochopitelně obě porce.Výtvor viděli snad všichni na pláži, kromě matky.

 

Večer jsem ji nevídal. Před západem slunce doplaval jsem vždy za novými přáteli na katamarán, kotvící na okraji zátoky. Se dvěma mladými páry pekli jsme ryby, které jsme časně ráno s muži nalovili a pili lehké chardonay až do tmy, kdy jsem přeplaval přes lagunu do svého obydlí. Košili i kalhoty jsem nechával na lodi.

 

Až jednoho večera, kdy vynořoval jsem se jako ještěr z jezera a odkapával po chodníku do domku, uslyšel jsem klapání sandálků a vzápětí mne oběma rukama přitáhla k sobě.

„Už máš tu pohádku dopsanou?“

„Jo, už jo,“  řekl jsem neprozřetelně.

„Musíš mi ji vyprávět před spaním!“

„Musíš!“

Dost bezradně otočil jsem se k matce, která nás mezi tím došla. V noční polotmě neměla černé brýle ani klobouk. Ve světle lamp viděl jsem tvář s rysy antické sochy a podobnou přívětivostí. Žlutočerné hedvábí viselo na věšáku krásných klíčních kostí a ňader, jistě kojila velmi málo, pokud vůbec. Lehce pokrčila rameny, což dcera považovala za jasný souhlas a s násilím, adekvátním čtyřletému stvoření dovlekla mne do svého pokoje. Rychlost, s jakou vykonala doporučené hygienické úkony byla podezřelá. V minutě byla s plyšákem v posteli a žádala pohádku.

Matka zatím, bez jediného slova nalila z poloprázdné láhve whisky dva poháry.  V lednici měla další čtyři plné.

Nepřipraven, v mokrých plavkách jsem dával dohromady kompilaci českých, vylepšených exotickými princeznami a draky. S draky byla potíž. Okamžitě se probrala a bylo nutno přesně popsat kolik hlav měl, jak se která jmenovala, jestli se nervaly o princeznu navzájem – a spánek byl v čudu. Bylo nutno do pohádky zavzít několik koček, co pak měly koťata, která se pak učila lovit myši a pak byla hrozně unavená. To zabíralo, a když se mi posléze podařilo zaměnit svou ruku za plyšáka, už hluboce oddechovala.

 

Milovali jsme se v koupelně. Z nepochopitelných, leč praktických důvodů bylo zde lehátko. S narůstající četností a hlasitostí vzdechů se její tvář měnila a blížila se šťastné a veselé podobě dcery, i s její důvěřivostí.

 

Druhý den ráno, hlasitým smíchem povzbuzována dítětem, začala se učit plavat. Viděl jsem je, obě rozesmáté, z paluby bárky, která mne vezla na letiště. Malé i velké ruce nad hlavou mi mávaly. Pokývnul jsem hlavou a lehce, nad sebou, pokrčil rameny.

 


22 názorů

Quaken
11. 02. 2008
Dát tip
Jó, něčím mi to připomnělo Fulghuma, snad tím prostředím moře - Kréta. A Fulghuma mám rád :) *

Výběruji, jak jsem slíbil, a nominuji coby reprezentaci na případné jiné servery.

Tak opravíš už si to? Já na ten výběr za chvíli zapomenu, a máš.... po ptákách :)

Pacer
22. 01. 2008
Dát tip
jestli to třeba nejni tim, že jsi pták :) Dík Tomáši!

papouch
22. 01. 2008
Dát tip
proč já vůl umím psát jenom ptákoviny a neumím pohádky..? V koupelně to mám taky moc rád... ,-)

pozorovatel
21. 01. 2008
Dát tip
:)za málo

Pacer
21. 01. 2008
Dát tip
Díky za návštěvy na premiérové povídkové blbůstce

Smetiprach
18. 01. 2008
Dát tip
okay

Však jak jsem psal - jakmile opraví ty kopance, zaVýběruju to a nominuju do městečka. Do tý doby ale nemůžu, to bych se zpronevěřil svému krédu...

Smetiprach
18. 01. 2008
Dát tip
hele pišto, nechceš to trochu zpropagovat v tom vašem klubu? ten pacerovic kůň to strčil do blbůstek... a přitom by si tohle měli všicni zdejší prozaici přečíst...

Smetiprach
18. 01. 2008
Dát tip
máš rád salingera? napsané lehkou rukou, čistě, čtivě... ještě to po sobě přečíst jak pravilo pišto, opravit... a bude to výborné... je to snad poprvé (ale mám blbou paměť) co čtu na písmáku povídku která by snesla papír (a nemyslím toaletní)... a perfect story for bananafish... :-)

Až si to opravíš, možná ti ježíšek přinese výběr, za textík sice bez toho pupitelem adorovaného "přesahu" (čert ví, jestlipak on sám tuší, cože to po tobě chce), ale napsaný stylem přelehkým, šikovně balancujícím na hranici kýče - kam však nespadne. Kašlu na všechny přesahy - početl jsem si příjemně, a to se mi tu stává zřídka...:)

Ty nepozorný Pacere, koukej si to po sobě přečíst!!!

pozorovatel
17. 01. 2008
Dát tip
no hele ty víš, co píšeš víš, co tim chceš říct a taky to řekneš tady moje funkce končí mám ti napsat, že by některý věty šly líp napsat? že pointa je o řádek dřív než by bylo dobrý? tohle neni text ke kritice ani diskusi, nedává prostor neni přesah časopisová povídka hezká časopisová povídka takový mě nezajímaj já i radši blbě napsaný povídky se snahou o přesah, s viditelnými cíli autora, plné nápadů a pokusů o nové

pozorovatel
17. 01. 2008
Dát tip
a co ti na to mám napsat?

Janina6
17. 01. 2008
Dát tip
Doslova jsem to zhltla, lahůdka. Vypadá to, že ani já nebudu výjimka z pravidla (viz první věta povídky)... :-)))*


Oldjerry
16. 01. 2008
Dát tip
Tak tohle jsem si přečetl a přestávám psát povídky, které jsem považoval za plné života. Dobrý vypravěč prostě udělá u malé epizody napínavý příběh. Škoda, Packo, že ti nemohu dát vedle tipu i výběr (Dávají se výběry povídkám?) *.

Horavin
16. 01. 2008
Dát tip
Napsáno poutavě a s moudrým humorem, příjemně milé a vtipné od začátku až do konce (...viděl jsem tvář s rysy antické sochy a podobné přívětivosti... :o) * !

Zuzulinka
16. 01. 2008
Dát tip
je to velmi pěkné, po ránu osvěžující čtení...jednoduchý příběh napsaný nevtíravou a přirozenou formou, na některých místech s netradičním slovosledem jakoby popíchnutý kupředu...tisknu si a tipuji*

PecKer
16. 01. 2008
Dát tip
tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru