Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

..tři kategorie

18. 01. 2008
8
11
3405
Autor
Rabb

.
.
.
Bundu přehodil přes opěradlo židle a posadil se na ni. Objednal si višňový čaj; čaje si poslední dobou velice oblíbil. Vytáhl krabičku, z ní jednu cigaretu. Připálil si. Žhnoucí konec si pomalu razil cestu k filtru a popel končil v popelníku. Restaurace se začala plnit lidmi. Bylo něco po jedenácté dopoledne, čas oběda. Chvíle pro pracanty, studenty a bludné duše, co se přišly jen tak na skok ohřát.

Chodívá tsm každé dopoledne a ve stejnou hodinu. Číšník ve staromódním fraku se ním občas prohodí pár slov nebo, což se stává málokdy, pár vět. Na kus papíru číšník načmárá objednávku, i když po těch dlouhých stereotypních týdnech zůstává stále nezměněna. Višnový čaj. Pokaždé mu donese čaj ve sklenici a k tomu dva cukry. Citrónku nenosí.

Zapálí si druhou cigaretu.

Pracanti už do sebe ládují knedlíky, vepřové se zelím, prohazují slova hodna jejich generaci, na která by byl i dlaždič patřičně pyšný. Pohazují rukama kolem sebe a do všech možných směrů a přitom jim od vidliček odlétávají kusy jídla.

Studenti obsadili rohovou sedačku se znatelně nižším osvětlením. I stůl se od ostatních lišil. Tolik vyrytých značek, co měl, neměly dohromady všechny ostatní stoly. Takový kapesní dřevěný zápisník. Sedí si vyvalení, kouří jednu cigaretu za druhou - já vím, nemám co říkat, má spotřeba se podobá spalovně, ale, kruci!, jsou mladí, ne?sedí tam a kouří a přitom pijí pivo. Dnešní generace si oblíbila dvanáctku. Z důvodu, že rychleji opíjí a že Plzeň je vlastně světová značka.
Nad věkem se raději pozastavoval. Ještě by si vzpomněl, kdy se poprvé opil on. Vzpomenout si nechtěl.

Sem tam vzduch provoní aroma marihuany a všichni najednou zbystří. Ticho byste mohli krájet. Oči zapátrají v zorném výhledu a... napětí opadá. Vše je v normálu a studenti se smějí.

Dopil čaj. Pod hrníček položil dvacku, vzal si bundu a odešel.
 Muž ze třetí kategorie.
.
.
.


11 názorů

ale jo... tip*

Rabb
06. 02. 2008
Dát tip
ale je avox.. já jsem se do té restaurace přišel jen ohřát..

avox
21. 01. 2008
Dát tip
čím že se to lišíš? že nepiješ pivo nebo že nemluvíš sprostě? a víc kategorií už není? :-))

Oldjerry
19. 01. 2008
Dát tip
Nejsi náhodou pozorovatel ? I kdyby - *

jazzgirl
19. 01. 2008
Dát tip
Pěkně vystižená atmosféra:-)*

Winter
19. 01. 2008
Dát tip
"Ještě bych si vzpomněl, kdy jsem se poprvé opil já. A to si vzpomenout nechci." Dokonalé dvě věty.

Barman
19. 01. 2008
Dát tip
Výstižné a napsané svižně

vlastovka.
19. 01. 2008
Dát tip
Krásná... je vážně dobrá (ta povídka!, hulení tady propagovat nebudu :) *

Abi
19. 01. 2008
Dát tip
Smutně realistická momentka..v člověku se cosi sevře, protože to prostředí už někde někdy viděl.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru