Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MŮŽE ČLOVĚK ŽÍT ODTRŽEN OD REALITY?

19. 01. 2008
3
12
1946
Autor
Lan

Realita je nejspíš opravdu relativní. Je jen otázkou našeho výkladu.

Vidím sebe.

Vnímám sebe a svět kolem. A vnímám ten svět optimisticky. Po svém. Nevadí mi směr, kterým se svět ubírá. I přes všechna násilí, kterým nikdy neporozumím. A nepoznala jsem nikoho, kdo by jim uměl porozuměl.

Je těžké nenechat se vtáhnout do mediálně určujících pohledů na sebe, na svět. Vnímat realitu svým vlastním pohledem žitých skutečností.

Přesto bych jednou chtěla žít tak, jak já to mám ráda. Na chalupě v horách. Bez televizí, rádií a novin. Lidé budou ke mně přicházet a budou mi říkat: "No jo, ty si tu žiješ odtržená od reality!" Budu opravdu žít odtržená reality? Nebude to můj skutečný život?

Byl můj život reálnější, když jsem několikrát týdně chodila do divadel, kin a na koncerty? Když jsem žila sžitá s městem? Když jsem denně sledovala politické dění?

Je vůbec možné žít odtrženě od reality? Když každý žije svou skutečnost?

Možná jen od zaběhlé reality zaběhlého života. V těch našich běžných podmínkách.


12 názorů

Lakrov
07. 12. 2010
Dát tip
To vidím skoro poprvé, aby někdo připustil, že "staré" dílo "přepíše". Spatřuji v tom postup, jak cosi zlepšit, možná i sebe, každý sám... Ať se daří!

Lan
07. 12. 2010
Dát tip
Dlouho jsem to nečetla...vlastně na to, že jsem to napsala už zapomněla. Přepíšu to...časem, máš pravdu.

Lakrov
07. 12. 2010
Dát tip
Napsané je to nevalně :-), ale myšlenku to má, přesněji řečenu myšlenka, která tě vedla k napsání tohohlé textu, není zavržení hodná. Jenže to dnes málokdo ví nebo aspoň je ochoten přiznat.

avox
21. 01. 2008
Dát tip
podnět k dalším úvahám... občas si hrávám takovou hru - zavřu oči a a říkám si - kolik lidí se narodilo v této vteřině? Kolik jich zemřelo a kolik z toho předčasně, zbytečně... a co všechno se událo... každý prožívá vlastní realitu a rozhoduje, co si do svého soukromí pustí a co ne. televizi můžeš vypnout i ve městě... ale vypneš ji, jen když máš lepší společnost, málokdo si libuje v úplné samotě... */

...KAŽDÝ ŽIJE SVOU SKUTEČNOST... Tam jsi na to narazila! Tedy, já se domnívám, že vlastně odtržena od reality, být nemůžeš. Pouze jednu realitu (např. městskou s těmi kiny, divadly etc.), nahradíš jinou realitou (např. realitou lesní samoty bez televize etc.). Ale VŽDY Tě NĚCO OBKLOPUJE (leda bys žila ve vakuu, ve vzduchoprázdnu - a stálo by za hlubší filosofickou úvahu, zda i tam by Tě něco neobklopovalo - totiž právě to absolutno prázdnoty, ale to jsem odbočil). Takže myslím, že vždy je tu nějaká realita. My ji buď přijímáme, nebo odmítame, buď se nám líbí nebo se ji snažíme změnit - ale vždy tu něco je. Zajímavá úvaha

Rabb
19. 01. 2008
Dát tip
člověk vnímá okolní svět svými pěti smysly.. kdyby jich (těch smyslů) měl víc, bude svět-realitu prožívat víc ?

jjuuppiikk
19. 01. 2008
Dát tip
Další názor zde. Je možná skutečné žít, někdy, odtrženě od reality. Člověk ale nepotřebuje nikam odjíždět do luhů a hájů, kde by si mohl hrát na poustevníka. Každý z nás pravidelně utíká z reality. Žijeme v ní a potřebujeme občas tak řečeno vypnout. Není tedy úplně od věci když zjistíme, že vůbec netušíme co jsme poslední hodinu dělali,a pod. Prostě náš mozek nás jen vyhodí pryč, pryč z toho kolotoče reality, ale jak říkáš realita je relativní a každý se na ni může dívat z jiného úhlu pohledu..Možná jsem naivní ale tak tohle si opravdu myslím. Takže, na samotě? bez rádia? televize? nejsi pryč od reality ale od společnosti, zde tkví základní rozdíl

Honzyk
19. 01. 2008
Dát tip
...a este, pardon, teda, ze sem este lezu: ten text je trosku i sobeckej, videnej tvejma brejlema jen, proste ze by sis, treba prstiky do ty bubliny pustit nechtela, ale to mozny njni, no.

Honzyk
19. 01. 2008
Dát tip
...jo, a i ta bublina by byla realna..)))

Honzyk
19. 01. 2008
Dát tip
...to je strasne naivni, a i nebezpoecna, myslim, uvaha...pockej, jo, tos tam napsala. No, clovek nemuze....to nejde vubec. ...I kdybys byla zavrena nevim kde, v lese, ja nevim, clovek tvor spolecenskej a tak, a i kdybys byla nakrasne (myslim obrazne ) v nejaky bubline, najednou, a nutne(!!!) by musela pod tim naporem reality, tečda myslim, prasknout, a z toho by pak jeden chcip, pardon, ale tak je...bohuzel a bohudik.... ...jen takova poznamka, jo? Ja jel, kdyz po mame jsem zdeli chalupou na samote, tak tam a navozil jsem si tam jidlo, no ale jednou jsem musel stejne do Kraslic vyject, a to byla cenichovka...a to jsem byl v lese, ale v realnym, realne jsem tzamn NEMEL radio, REALNE jsem tam nemel televizi, a myslel si, ze TAM budu psat. Pak zacaly rust bporuvky, a zacaly tam na kole jezdit baby z Kraslic, ja vysel z baraku se umejt do potoka a naproti v krpalu vidim ty jejich velky prdele, a zdaly se mi jeste realnejsi a silenejsi nez kdy predtim. Jednoznacne TO nejde, byt jednoznacny veci bejvaj taky nebezpecny, teda myslkim..no

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru