Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KRÁTKÁ ÚVAHA O CITOVÉM VYDÍRÁNÍ

21. 01. 2008
13
25
3723
Autor
Lan

Oprošťování se od odpovědnosti být, jakou mě chtějí mít.

 

Nejdřív jsem byla přirozeně hodná a vzorná jen tak od přírody. Toho pak využívali v rodině, ve škole a všude, kam jsem přišla. Udělali si ze mě předmět své pýchy, vzor pro druhé.

"Na třídní schůzky k Mirušce nemusím," chlubila se maminka: "Učitelé jen vzkážou, že se nic nezměnilo, pořád samé jedničky, pořád vzorné chování."

"Mirečko, pojď předvést deváťákům, jak se mluví rusky, " odvedla mě, ubohou šesťačku, ruštinářka před deváťáky.

Měla jsem kliku, že jsem byla i roztomile hezká a taky, že jsem všem napovídala a na výletech vyprávěla hororové příběhy a byla tudíž i přes to všechno mezi dětmi oblíbená. 

Já nechtěla nikdy nikoho zklamat a podřizovala se představám dospělých o mně bez výhrad. Zprvu to bylo docela snadné, brala jsem jejich představy za vlastní, nepochybovala jsem o jejich moudrosti.

Tak jsem třeba celé dětství oblékala oblečky s knoflíkama a nikdo se nikdy nedozvěděl, jak jimi trpím, protože mám na knoflíky fobii.

A tak jsem třeba taky háčkovala i záclony, protože jedna tetička, která měla jen dva syny, vlastně už jen jednoho, protože jeden se zabil na motorce, mi jednou plačíc říkala, že by ráda měla takovou hezkou a šikovnou holčičku jako jsem já, že by jí učila háčkovat. Já potlačila v sobě veškerou svoji nechuť k této činnosti a řekla té tetě, jestli by to tedy nenaučila mě, že bych to ráda uměla. I ty nenáviděné ruční práce mi šly a tetička byla šťastná.

Taky jsem chodila bez talentu třikrát týdně sedm let na klavír, zatímco za okny prchaly mi krásné dny. Jen proto, abych dělala radost nejen mamince, babičkám a dědečkům ale i hodnému učiteli hudby.

A takové podobné příklady bych mohla sypat z rukávu jeden za druhým.

Pak jsem si jednoho dne přečetla článek o citovém vydírání dětí a uvědomila si, jak jsem vlastně, ze všech stran, citově vydíraná.

Jak za to sice nikdo nemůže, nikdo nenese žádnou vinu, ale jak já to už vlastně nechci. A zatoužila jsem po svobodě vyvrhele. A vrhla se do té svobody po hlavě a taky pohlavně.

A protože jistý perfekcionismus ve mně stále přetrvává, dotáhla jsem to v této kariéře docela vysoko.


25 názorů

Stařec_007
19. 06. 2011
Dát tip
Připomíná mi to jednu mojí splužačku, celé děctví plnila vzorně naděje svých rodičů....skončila jako feťačka...*

Lan
10. 12. 2010
Dát tip
Rebelství...a mám nadpis jednoho z mých příštích textů.

parádička :o) ještě mi tam schází pár příkladů rebelství, když vzorňáctví je tam zdokladováno několikrát... to štrikování ti chválím, to bych nedokázal...

Lan
28. 11. 2010
Dát tip
Petře...já už tenhle svůj text zapomněla. Díky Tobě se k němu zase vracím a podtrhuji ho. Dneska jsem ale už rebel...jak vidno. Vzdoruju i kritikovi Pištovi.

Tohle znám. :) Akorát ten svůj andrgraundovej vztek už tak neprožívám jak dřív

Ostrich
17. 11. 2010
Dát tip
Moc pěkný. Přesný. Vyhovět druhým...aneb....kdo jsem.... já? A co vlastně doopravdy chci? Už to víš? (a jde to.... doopravdy.... vědět?)

Bič
12. 03. 2008
Dát tip
hehe. dobrý* (já se na všechny vykašlal s mojí první zhrzenou láskou asi ve třetí třídě. zdárně pokračuju. bohužel. tak jsem se to naučil, že už to nejde vrátit. inteligence, člověčí pravost zamávali šátečkem a je ze mě troska nadosmrti. kdyby to byla plechovka, už bych jí nakop, mrchu!)

Lan
23. 01. 2008
Dát tip
Protože jsem Ti napsala tu svou větičku, odeslala a...nic. Jen bílo. Opakovala jsem to a...znovu nic. No a pak mě to došlo. Že musím obrátiti list.

Lan
22. 01. 2008
Dát tip
Celou dobu koumám...proč se mi nic nezobrazuje...proč nemůžu odeslat já to své...a už jsem na to přišla.

Lan
22. 01. 2008
Dát tip
Tvá bílá místa...?

Lan
22. 01. 2008
Dát tip
To ta Tvá bílá místa...možná.

Lan
22. 01. 2008
Dát tip
To ta Tvá bílá místa...možná.

Lan
22. 01. 2008
Dát tip
To ta Tvá bílá místa...možná.

palino8
21. 01. 2008
Dát tip
ale pozor, treba sa vedieť aj zastaviť, lebo od Teba začnú veľa očakávať aj na druhej strane spektra ;)

;)))*

avox
21. 01. 2008
Dát tip
Já ti rozumím, pocit odpovědnosti je strašně svazující, jestli to dokážeš, jen se oprošťuj. Jenže většinou zjistíš, že už tě nějaká formička vytvarovala, že už prostě jsi taková a jinak nelze...

Honzyk
21. 01. 2008
Dát tip
...to neva...mne to potesilo jako parodie, tak co...a ten tipo je vode mne...ja jsem si svy uzil))) to neresD

Lan
21. 01. 2008
Dát tip
Honzyku...ten Tvůj tip...co teď s ním?...tohle není ironie. Není to parodie... Jen jsem to měla jinak než Ty.

Honzyk
21. 01. 2008
Dát tip
...ale ten nazev je teda jak pro Martany...

Honzyk
21. 01. 2008
Dát tip
Jo, uz rozhodl jsem se, ze jo, ja to beru jako parodii spis, ...*

Honzyk
21. 01. 2008
Dát tip
... no, na mne z toho dejchla deformace jak prase...ja mel detsvi skutecne jak v prdeli, fotr komous, mlatil mne bezduvodne jak kone....ale, no, hele, esi jako ironie, tak OK....je to tak...? Jo?......

neroušek
21. 01. 2008
Dát tip
Velmi dobré.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru