Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Naslouchání

16. 06. 2001
11
0
1880
Autor
J

/citát/ Máme všechno. A přece to nemáme, dokud si neuvědomíme, že to máme.

Proud sprchy

hladí od kotníků

 

má duše

plná otazníků

noří se v snění

 

až s poslední kapkou

dochází mi

že

čas není

 

jen chtění

dělí nás

od úsvitu probuzení...


tahle je opravdu moc pěkná *, taky jsem napsal něco o šťastném probuzení :o)

Gaffer
25. 06. 2001
Dát tip
Hahoney ví.... :-) Kdo neví, může hledat může... nemusí... *

J
21. 06. 2001
Dát tip
Mahoney, je 5. 38... dík!

J
21. 06. 2001
Dát tip
JiKo - naslouchala jsem svému já

lubi
21. 06. 2001
Dát tip
Parádička, je to super, že je nás čim ďalej viac tých, čo naslúchame... TIP

Mahoney
21. 06. 2001
Dát tip
fíha tak to jsem ještě spinkal... nevadí, tenhle úsvit se zaspat nedá :-)))))))))))))

J
21. 06. 2001
Dát tip
Mea - Víš, jde o prolínání dvou rovin - rovina tohoto světa jako dvojnost, protiklady a rovina nad ním - jednota, kde štěstí a bolest jsou totéž. Jde o to, aspoň občas /denně chvilku/ dostat se vědomím do té druhé roviny. Nejde to přiblížit rozumem, jde to ale zažít. Nikoli totální pasivita, ale prožívání radosti z toho, že jsme. Když chápeš i význam bolesti, která přijde, líp se ti snáší. Není to vzdávání se života, jen o náhled na něj. Vidíš všechno kolem, stromy, lidi, ale nejsi do dění úplně vtažen, jako by plaveš v moři, vznášíš se s tím, že víš, že se nejde utopit... che, jak to mám popsat :-))))))))))))? Nemusíš při tom nic říkat, nemáš potřebu. A v tom moři je i veškeré vědění a ty jsi jeho součástí, můžeš to zažít např. v blízkosti druhého člověka, nebo i sám, náhle při psaní, čtení, u písně vpodstatě kdekoli - obvykle za chvíli spadneš na zem, jsou to oka-mžiky. Znám dobře bezmeznou touhu po dítěti /na dceru jsem čekala tři roky/, šlo mi zde zatím o jiné touhy, ty, které omezují nějakým způsobem svobodu druhých, leckteré jsou zbytečné- ačkoli pro lidi, kteří je mají, je tohle subjektivně neuznatelné. Stačila by "jen" změna vědomí. ok, ok, šlo mi o tenhle mechanismus: hledáš lásku, dlouho, zdá se ti, že marně a přitom si ji svými vibracemi, které vyvoláváš svou opakovanou myšlenkou, od sebe oddaluješ /funguje to/. Změnit postoj = chovat se tak, jako bys ji už měl a rozdávat ji ostatním, ale pozor, nelhat si /budu dělat, jako že ji mám/. Nemůžeš přece rozdávat, co nemáš. Přijde. souhlas s čokoládou :-)

J
21. 06. 2001
Dát tip
avízko

JiKo
19. 06. 2001
Dát tip
Na rozdíl od UFO si myslím, že rytmicky to sedne dobře, nic neměnit! Marně ovšem hledám vztah názvu a obsahu?

Matyjustin
19. 06. 2001
Dát tip
Supr!!! Ť

Mahoney
19. 06. 2001
Dát tip
jůůůůůůůůůůů :*))) jééééééééééé a vysvětleníčko vůbec není třeba :-)) kdo zná chňape a kdo nezná... za úsvitu pochopí :-))))) pa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mea
17. 06. 2001
Dát tip
Skvělý ... akorát na konec bych dal: "od úsvitu k probuzení..." TIP

J
17. 06. 2001
Dát tip
Děkuji vám všem za čtení i za kritiky. Probuzení je úsvit, tedy doba, kdy se máme "probudit" a kdy nám nám v hlavě i v srdcích (nebo kde všude) začne konečně "svítat". Kdy se přestaneme zabývat malichrnostmi, žabomyšími spory, kdy odložíme strach, zlost, zármutky, závisti, protože z těchto stavů, jsou-li potlačovány, pramení chronické deprese, zuřivosti, žárlivost..., kvůli kterým jsou lidé schpni vést války a zabíjet... Odložít myslím logicky, intuitivně i citově pro trvalé prožívání sdílené radosti z prostého BYTÍ, jež začíná zázrakem narození neboli LÁSKY se všemi bytostmi, kdy začneme poslouchat své vnitřní "já", kdy se dostaneme nad rovinu vlastního chtění, protože pocítíme stav, kdy skutečně včechno máme... uf, tohle nebyl záměr, to všechno měla říct báseň stejně jako dík za to, že nám to všechno začíná docházet :-)

Naso
17. 06. 2001
Dát tip
čas ako dimenzia chcenia? Zaujímavé... A vôbec rýmy na svojom mieste, šikovne zvládnutý osobnostný postreh/objav, dobré! T.

Mea
17. 06. 2001
Dát tip
Ježišmarjá!!! Co to!!! Ty dva odstavce!!! To mě skoro zabilo!!! Na tohle nebyl muj mozeček (tim myslim celej mozek) připravenej, tos nemohla napsat něco jako: Vážení písmaci, čtení následujícího textu může vyvolat vážné narušení stavu logické soudržnosti ... sem se zamotal ... atd. Je to teda zajímavej názor. První odstavec je jasnej (myslim první z těch dvou delších), sice těžko někoho donutíš, aby poránu (tim myslim ten "úsvit") zahodil všechny svoje záporný stavy a žil jenom v těch dobrejch ... to máš jako bys chtěla, aby jed pořád jenom čokoládu, protože je sladká, ale z tý mu bude za chvíli blbě a bude mít chuť na něco pořádně kyselího ... to prostě nejde! A ten druhej odstavec mi přijde jako úplná howadina ... kdybys pocítila stav, že všechno máš, mohla by sis jít hodit provaz, protože na co bys měla čekat, co bys měla chtít, už přece všechno máš = totální pasivita ... když to vezmu do krajnosti, proč bys pak měla chtít dítě, dyť ty už nic nepotřebuješ a těžko by ses donutila sestoupit ze stavu blaženosti do těch devíti měsíců ...

Had
16. 06. 2001
Dát tip
Že by někdo usnul ve sprše ? :o)) Ne, vážně líbí. típ

Pjopej
16. 06. 2001
Dát tip
Moc dobrý..TIP

Astalavista
16. 06. 2001
Dát tip
Hezky se to čte, prolog taky stojí za to. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru