Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prodavač v trafice

02. 02. 2008
4
11
1826
Autor
Tereza.n

Jako bych se hodiny topil ve vlažné vodě… Jako bych celý večer tancoval ten samý krok. Tak nudná je má práce. Tolik nudná a tolik nedůležitá. Kdybych to tu teď zavřel, tak se nikdo nezhroutí. Kariéra, slovo, které znám jen z vyprávění. Ale co na tom, že žiju jen napůl, důležité je, že stále žiju. Nemůžete se na mě ovšem zlobit, když za pultem, v teplé své malé trafiky zavřu oko, zavřu druhé a na chvilku, na letmý okamžik si zdřímnu, zapluji do mnohem hezčího světa, než je ten váš. Do světa, kde je možné všechno. Probudí mě až drsně reálný monotónní zvuk policejní sirény nebo něčeho podbně nepříjemného.

Tentokrát je to lepší, uslyším něžný dívčí hlas. Okamžitě se probudím.

„Dobrý den,“ promlouvá ke mně. Stojí přede mnou, s rukama podél těla. Tváří se jako anděl, dokonce tak trochu i vypadá. Usmívá se, mezi lehce narudlými rty se třpytí lesk jejích bílých dětských zubů. Kouká na mě, plna očekávání, očima, zpod silně nalíčených řas.

„Jedny lehký Marlborka, prosím.“ Mluví čistě a jasně, ale v jejích slovech je mnohem méně nevinnosti, než v její bílé tvářičce. Je si jistá sama sebou, je si jistá, že teď sáhnu do regálu, nad kterým visí cedule: Osobám mladším 18ti let je prodej tabákových výrobků zakázán. Je si tolik jistá, že nezaváhám a nezeptám se na nic, například na její věk nebo občanku, stojí a tváří se naprosto klidně.

V hlavě se mi míhá tisíce obrázků. Mléčně bílá ruka té slečny, s růžovým oprýskaným lakem na nehty, držící zapálenou cigaretu značky Marlboro. Úsměv, záře jejích zubů, kterou zakryje cigaretou, přitisknutou k dolnímu mladistvému rtu. Dlouhé černé řasy, ztrácející se v namodralém kouři.

Zatímco sahám do regálu, nedbající ceduli nad ním, přemýšlím, jestli to děvče vypadá stejně kouzelně i při zapalování a prvního šluku z cigarety. Tiše a tajně tipuji její věk. Čtrnáct? Patnáct? Začínám se bát policie a pod vlivem strachu mě napadá i sedmnáct, možná osmnáct, není to nemožné… Přemýšlím, jestli bych měl. Dotýkám se průhledného igelitového obalu, který skrývá papírovou krabičku a v ní dětem zakázanou látku. Mohl bych říct ne. Mohl bych se teď otočit, zatvářit se podezíravě a vážně se na tu občanku zeptat, vlastně bych měl, je to má povinnost. Ale copak můžu odmítnout? Můžu, ale ne anděly.

Už natahuje ruku, už nemůžu uhnout. Může jí být osmnáct, co by ne… Ty šaty, ten dospělý výraz ve tváři, musí jí být víc, než jsem tipoval… Pokládá peníze na stůl, usmívá se a odchází pryč.

Ne, ještě není dospělá. Mohla by to být tvá dcera, pitomče.


11 názorů

docela dobrá. opravil bych pár chybek a překlepů.

Tereza.n
03. 02. 2008
Dát tip
Jistě, pokud Tě povídka nebavila, tak není co řešit.

Narvah
03. 02. 2008
Dát tip
no, jasně že dá. ale buď to čtenáře baví, nebo te. tahleta povídka je vystavěna na prodeji malborek dívce nejistého věku a podle mě není moc co řešit..

katugiro
03. 02. 2008
Dát tip
Povídka se dá vystavět na mnohem banálnějších základech, než je ambivalence rozhodnutí. O dramatizaci čehokoliv ani nemluvím.

Tereza.n
03. 02. 2008
Dát tip
To máš rozhodně pravdu, ale řada povídek, knih i dramat je tak trochu o ničem, nebo ne?

Narvah
03. 02. 2008
Dát tip
mě přijde, že se dramatizuje něco, co dramatické není. ta ambivalence rozhodnutí by se dala popsat ve dvou třech větách, ale vystavět na ní povídku mi přijde docela málo

Tereza.n
03. 02. 2008
Dát tip
Děkuju! Pořád přemítám nad tím, proč píšu v mužském rodě, má někdo nápad? Určitě to nebude žádná porucha... :)

katugiro
03. 02. 2008
Dát tip
Tahle je z dnešních tří určitě nejlepší, nic moc neřeší, končí jinde, než začíná, ale je napsaná poutavě, nepustí. *

Winter
02. 02. 2008
Dát tip
A hele, líbí se mi jak se vypravěč přesvědčuje. Je to krásné a vtipné. Možná bych krapet ubral pár přívlastků: například: "v teplé své malé trafiky zavřu oko" bych škrtl to malé, protože ono je asi jasné, že ta trafika je malá, navíc už je těch slov hodně. Uvažuji, jestli mám přihodit tip neboo si počkat na další povídky. Máš smysl pro situaci. Takže jo (přesvědčil jsem se :)) * P.S.: To písmo mi přijde malé.

reinka
02. 02. 2008
Dát tip
tak za to, že ses přiznal a tak hezky jsi to sepsal, ti dám tip :o)))))))))))))

neroušek
02. 02. 2008
Dát tip
Pěkná drobnůstka jak ze života,že?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru