Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vdova mezi blesky

02. 02. 2008
0
2
1311
Autor
Tereza.n

Kdyby se udílely Oscary za nejlepší herecký výkon mimo kameru, vyhrála bych.

Tisíce natažených rukou, hladových očí a neustálý záblesk fotoaparátu. Nechoďte na mě se slovem „celebrita“, sami nevíte, co to slovo znamená. Neptejte se, stejně vás nezajímá, co řeknu. Sami nevíte, proč tu jste. Nejdřív jen letmý dotek ruky nějakého reportéra, potom smršť natahujících se dlaní držící kapesníky. Uslzené tváře mladých dívek a cedule se sentimentálními klišé hodných náctiletých filmových fanynek. Už vypněte ty blesky.

Slovo. A další. Lítá sem a tam, jedno přes druhé. Ptají se, čekají, ale já jim nedám, co chtějí. Tvářím se jinak, než bych chtěla. Lžu. Nebo nelžu, jsem přece herečka. Hraju roli ženy, té, co se jí zabil manžel, ale tváří se klidně, jak se od ní očekává.

Mikrofony, kamery a podobná senzace všude kolem. Sežerte mě, paparazzi, vychutnejte si manželovu smrt, jak to dovedou krysy s mrtvolou. Předstírejte zájem, nakapejte si slzy do očí, abyste mě přesvědčili. Víte vůbec, jak se ten člověk jmenoval nebo vám to šéf zapomněl říct? Pro koho děláte? Seriózní filmový magazín nebo laciný bulvár? Není to v tuhle chvíli jedno?

Děkuju, že jste přišli, teď budu zase chvíli mluvit já, dovolíte? Všichni si zapnuli diktafony? Máte namířenou kameru, baterky ve foťáku? Tady máte, sama se neposlouchám, nemám důvod. Jsou to jen slova, jen chatrný model toho, co teď cítím. Ale není to jedno? Stejně vám zaplatí…


2 názory

katugiro
03. 02. 2008
Dát tip
Myslím, že mi trochu schází upřesnění kategorie. Takhle se to pohybuje odnikud nikam a těžko poznat, co že sis to vlastně zkoušela představit.

Nicollette
02. 02. 2008
Dát tip
milé, že si s povídkou hraješ... připomíná mi to úkol na češtinu :) máš slušný sloh, ale tady není tak dobrý, protože nedokázal dost dobře vytvořit atmosféru.. možná proto, že je tam samé vy nebo oni... jako hra dobrý, ale na vyšší mety by to asi aspirovat nemělo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru