Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtení Totemu 8.2.2008 naprosté fiasko

09. 02. 2008
3
35
2592
Autor
akredit

Na úvod „čtení autorů Totemu“ organizátor Cit-i-zen, Jakub Řehák, oznámil, že se čtení autorů Totemu nekoná a přistoupí se rovnou ke čtení hosta Milana Děžinského. Důvodem nečtení autorů Totemu je prý skutečnost, že Jakub autory sice pozval, ale ti mu čtení odřekli. Na čtení se přitom objevili tito autoři: OndřejKern, swedish_nigg, ariel, Cit-i-zen a Lyryk. Možná i další, které neznám jménem.

 

Dobrá, to se v předchozích letech čtení (na Totemu i na Písmáku) čas od času stávalo, ale ke zrušení čtení se nikdy nepřistoupilo. Vždycky nakonec četli alespoň autoři zrekrutovaní na místě. Čtení autorů z literárních serverů se pořádalo coby otevřená záležitost pro autory objednané, stejně jako pro autory náhodně příchozí. Blok čtení autorů z Totemu byl vždy ukončován výzvou, je-li přítomen autor, jenž chce ještě něco přečíst, ať tak učiní. Nyní je této demokracii, bez jakéhokoliv varování, konec.

 

Objektivně se cosi změnilo. Chápu, že organizovat autorská čtení je stále těžší. Těžké to bylo vždycky, ale dnes vystupuje na povrch faktický nezájem současné „redakční“ generace, která se po „průlomu“ do tištěných médií (Tvar a Weles) natolik dostala k lizu literárního mainstreamu, že je uspokojena sama sebou. Stalo se to, nad čím jsme kdysi kroutili nechápavě hlavami. Když na někdejším čtení Welesu, kam byl pozván Ladislav Zedník, alias egil, coby ve Welesu novopečeně publikovaný autor, došlo jen k ledabylému formálnímu čtení. Kolem stolů seděly literární maškary, které už o literatuře neprohodily ani slovo. Přítomnému Petru Motýlovi bylo natolik trapně, že nakonec vzal s povděkem, že se právě s osazenstvem hostů z Totemu o nějakém literárním kontextu bavit může.

 

Za posledních deset let jsem nesčetná čtení s různými stupni úspěchů a návštěvností sám organizoval, a poměrně stejné množství cizích čtení za zájmu navštívil. Když si člověk odmyslí kolísající návštěvnost, společným a stupňujícím se rysem všech čtení vždy byla, a zejména nyní je, neochota autorů postavit se hrdě k vlastním výtvorům. Čtení jsou čím dál formálnější, jen aby něco bylo… Přitom ovšem pamatuji i časy, kdy jsme si mohli dovolit dokonce několikrát vstupné, např. v Obratníku to tenkrát ani jinak nebylo možné, vstupné být muselo.

 

Generace talentovaných se prosadila: Ladislav Zedník (egil) – nominace na Magnesii Literu, Jonáš Hájek – Ortenova cena, Anna Cermanová (zirael) – redaktorkou Tvaru, řada dalších publikovala ve Welesu nebo ve Tvaru básně, ba i recenze. Jonáš Hájek si v předposledním čísle Hosta postěžoval, že internet nějak uvadá. Jak by ne, elita se rozprchává a na internet se nevrací podporovat si konkurenci. Maximálně se podívat za přáteli, poklábosit soukromě. Jiné přátelské skupinky se poplácávají po literárních ramenech raději rovnou jen soukromě po hospodách. Velké množství je i těch, kteří na své literární snahy potichu rezignovali. Vytratili se…

 

Z literárních serverů se stává zvolna nudná stoka literárních žalů, kde se literatura pěstuje jen naoko, jaksi formálně, aby bylo nanejvýš na milostné schůzce čím začít rozhovor. Jsem v podstatě už jen jakýsi veleještěr, který měl dávno vyhynout a svoje nicky definitivně smazat. Dnes už ani nedoufám, že mi za moje úvahy někdo vynadá, všemu bylo učiněno zadost. Všichni jsou perfektní, nevinní, publicisticky ověnčení a nová svébytná generace není na obzoru. Asi nemá dostatek prostoru a odvahy, což je na svobodném veřejném prostoru sice s podivem, ale ne zas až tak. Ona dnešní hyperkonzumní doba nedává mladým šanci domyslet se k literárnímu dílu. Je potřeba vzít každou chvíli mobil, odpovědět na chatu, spousta učení a do toho „stejně nejni šance prorazit mezi ty vychytaný bestie, co už se šábly s kapitánama lit-průmyslu“.

 

K tomu ještě nutno dodat: Svět je nepoznatelný. Soustředěně nemá smysl už nic dělat. Žádné hranice tzv. umění neexistují. Všechno je Matrix. Je potřeba se na všechno vysrat, protože svoboda už je vyžraná. Tyhle a jiné výstřední moudrosti jsem odposlouchal v poslední době od generace pod 20. Nuže milý Cit-i-zene, myslím, že ani případná defenestrace redakce či organizátorů čtení nic nevyřeší, ani nezpomalí. Postmoderní rozpad je tady. Promiň, že jsem na tebe málem řval. K ničemu to nebylo. Na čtení Totemu mě z principu už asi nikdo nepotká, a radím vám, udělejte to taky. Nikam nechoďte, nic nečtěte, možná raději ani nic nepište, prostě opisujte tak, jak jste to dosud dělali. Do chumlu „interiérových básníků“ se stejně zcela jistě dostanete, berou každého, stačí si jen trpělivě a servilně připočkat, ale hlavně si nezapomenout říct. Sami vás mezi sebe nepozvou.

 

 


35 názorů

Kačírek
18. 02. 2008
Dát tip
Škoda té tvé hořkosti, mám z toho spíš dojem že internet je tady, užívá ho stále víc lidí a proto se dobří lidé rozmělňují a utápí v mase průměru. To je zákonitý vývoj, zákonité je i to, že dobří první a nadšení pamatující zlaté staré časy jsou roztrpčení, ale nezbývá než se nad tím shovívavě pousmát a nenechat se ovlivnit a spláchnout průměrností ostatních a leckdy grafomanických žvástalů. Pokud jsou zpupní není možné jim cokoli vysvětlovat, pokud malí a hloupí není to často potřeba. Ale proč se do nich na zchlazení žáhy strefovat ostrou kritikou?

Rajmund
14. 02. 2008
Dát tip
Že by autoři nechtěli číst svoje básně na veřejnosti? To je divný. Je pravda, že jsem musel několikrát pozvání odmítnout, protože jsem prostě neměl možnost se na místo dostavit.

Zbornik
13. 02. 2008
Dát tip
Na tomto poslednim cteni jsem bohuzel nebyl, ale co znam Jakuba z minulych cteni, vzdy vse uvadel kultivovane, boty nedelal a o literature hodne vi. Jsem z Totemu a tak to muze tady vypadat jako vtirani se:-), nicmene podle mne, jak komu vecer na posledni chvili vyzni, leckdy zalezi proste na obloze. Lide prijdou, prinesou si v sobe binec a ten, kdo vecer uvadi, se muze sebevice snazit a nic s tim neudela. Nekdy mi prijde, ze jde o jakesi davove nalady. Priste vse dopadne zase fajn...proste, tak to je:-) Co se tyce te stale zhorsujici se situace navstevnosti na ctenich, o tomto jevu jsem nedavno mluvil s kamaradem, ktery zase porada hudebni vecery. Ma pry zkusenosti naprosto stejne. Zda je duvodem nizsi zajem lidi o literaturu a kulturu nebo naopak - zda je duvodem prehrsle kulturnich akci a nasledkem toho se lide rozprchnou na vice mist - o tom lze asi jen spekulovat. Osobne si myslim, ze je duvodem ta druha verze me domnenky..ale fakt, nevim..

StvN
13. 02. 2008
Dát tip
Ahoj veleještěre, mně docela pomohlo, že jsem vypadnul z Prahy do menšího města. Viděl jsem přesně to, co ty. Nevím, kdo vymyslel, že se takovému stavu bude říkat bahno, ale docela to sedí. Jinak jak nadhodil pozouš, jsi zván do prozaické sekce.

proč máš na Totemu (což není zcela běžné), nepublikovat mimo Totem a teď je to tady?

těša
11. 02. 2008
Dát tip
PS: a když jsem narazil na někoho, zdá se, v oboru zkušeného: rád budu číst líp i pořádat čtení líp - jak? uznávám, že první mnou organizované dopadlo hrozně, ale neměl jsem, koho se zeptat; vím, že čtu špatně, ale hned se to asi samo od sebe nezlepší. ona i ta nová generace možná potřebuje mimo "prostor a odvahu" taky trochu času a zkušeností, aby se objevili případní taloentovaní pánové a dámy.

těša
11. 02. 2008
Dát tip
PS: a když jsem narazil na někoho, zdá se, v oboru zkušeného: rád budu číst líp i pořádat čtení líp - jak? uznávám, že první mnou organizované dopadlo hrozně, ale neměl jsem, koho se zeptat; vím, že čtu špatně, ale hned se to asi samo od sebe nezlepší. ona i ta nová generace možná potřebuje mimo "prostor a odvahu" taky trochu času a zkušeností, aby se objevili případní taloentovaní pánové a dámy.

těša
11. 02. 2008
Dát tip
autor stojí o hlubší kritiku - článek je dobře a zajímavě napsaný, to bezpochyby. o úpadku internetliterární společnosti nevím, nemůžu vzhledem k mládí soudit. ale zase tak černé se mi to nezdá. pořád je tu dost lidí, třeba já, kteří se minimálně snaží, učí a svým způsobem rozvíjí. a od toho snad písmák a podobné servery jsou, ne? pravda, vrcholná umělecká dílatu nevznikají, ale není koneckonců důležitější "že lidé dělají, že si každý sám za sebe uvědomují svoji přítomnost a svoji důležitost tady" (pavel zajíček v rozhovoru s mou maličkostí) v kombinaci s několika nově vytvořenýma cestičkama v mozku? s demencí mládeže bych to tolik nehrotil, ona je gaussova křivka pořád stejná, jenom se blbost možná projevuje jinak, třeba okatěji. Ale pořád jsou studenti, kteří si večer místo bedny otevřou schopenhauera a u piva se baví o hudbě a ne o tom kdo kde co s kým... pokud vím, ani v jakkoli daleké minulosti se "intelektuálním" zábavám nevěnovali všichni, ale jenom malé procento populace.

mění to něco na věci?

akredit
11. 02. 2008
Dát tip
akredit = Lyryk .))) hrůza z Lyryka, uáááá .)))

Fra je špatnej prostor. Příliš malej. A vždycky tam přijde akorát Kern, strašnej intelektuál, toho už nikdo poslouchat nechce. A pak tam sedí lyryk, toho se všichni bojí, takže zabírá dva stoly. Pak dva posluchači... a kam bys chtěl, akredite, nacpat další čtoucí autory? Na akci, kam se vejde maximálně deset lidí, ze kterých se sedm krčí v koutku, protože se bojí lyryka, se nevyplatí dělat velký promo. Takže se není čemu divit, když občas přijde jenom lyryk. A když nikdo jiný nepřijde, tak aby čet lyryk, jakože pro forma, když ostatní ho poslouchají jenom proto, že se bojí jeho ďábelského šklebu...

Zlej chleba
11. 02. 2008
Dát tip
to je špatný, no, s těma čteníma, možná je to tim, že chybí živá hudba, to by přilákalo i jinak vůči poezii indiferentní posluchače. Napadá mě třeba kapela Fleshless; spojit čtení a jejich produkci a máte hotovou kulturní bombu sezóny ;)

slovak
11. 02. 2008
Dát tip
Môj názor, takéto čítania sú veľmi dobré, pretože sa človek- autor dozvie na čom je. Zvlášť, keď je prítomný nejaký skúsený autor, ktorý môže človeka niekam posunúť. Čo sa týka vydania zbierky, tak vydavateľstva sa netrhajú za poéziou, aj keď je dobrá, ale autor nie je známy. To radšej vydajú desať titulov kuchárskych kníh, alebo niečo o sexe.Je tu aj iná možnosť, nájsť sponzora, ale to chce pevné nervy a uchodiť si nohy po kolena. Chce to čas, vydrž a trochu šťastia na správnych ľudí

Zuzulinka
11. 02. 2008
Dát tip
a já se nedivím protože když moc dáváš, vydáš se a čtení je taky o tom člověk není automat a potřebuje se zastavit mezi cizíma je to snadnější, nachrlíš jim to tam a odcházíš s hlavou vzhůru blízcí, známí jsou nemilosrdní kritici s nima to jde těžko ona největší tajemství se nejhůře říkají těm blízkých a dneska se ze psaní dělá tajemství, lidé se zato málem stydí a ti nestydliví jsou už unavení svým vlastním exhibicionismem a není to dobou na tu bych se nevymlouvala je námi a o nás my to tvoříme

Alimra
09. 02. 2008
Dát tip
Raději nečtu příspěvky pod tímto textem. I tak tuším, co tam jest psáno. A autorovi nabízím věšák v mé předsíni. Proč, když jsem se nezúčastnila? Protože jsem se zúčastnila dvakrát dle autora novodobých čtení a to druhé vlastně nebylo čtení, ale oslava vydané sbírky. Ta minulá neznám, jen mohu tušit. Je to o lidech, internetu a laboratorních krysách, umělý svět, který v reálu neobstojí. Autore neplač, nenadávej, obklopuj se lidmi a texty, kteří a které tě nepřinutí psát takto. Čtenáři, hudruj, mentoruj, paroduj a směj se, souhlas, křič a měj se taky tak, jak autor. Asi ten text má smysl, když jsem se tak rozepsala. Jo, jo čtenáři, máš pravdu, mám k autorovi vztah ...

Pravda pravdoucí... Udivuje mě, že jest třeba jeho slov opakovati.

Natasha_
09. 02. 2008
Dát tip
Možná by stačilo rozvolnit frekvenci na jednou za dva měsíce, aby se lidi víc těšili. Autorských čtení je teď poměrně hodně (ať už autorů netových nebo "papírových") a lidé se naučili na ně chodit, ale rozptylují se, každý nemůže být všude. Však se to taky přesytí.

akredit
09. 02. 2008
Dát tip
Pištos_Hufnáglus .))

Jak se jmenoval ten pán, co taky objevil Ameriku?...

akredit
09. 02. 2008
Dát tip
velkej jirko: ty snad budeš s předsudky k mé osobě žít až do smrti .))) užij si to;

pozorovatel
09. 02. 2008
Dát tip
tak pojď do sekce, hledej nový autory a pomáhej jim do začátku.. vždyť ses sám už vytratil

Jinovata
09. 02. 2008
Dát tip
Podle mě je fuk, jestli to bylo nedorozumění. Ty problémy, o kterých akredit píše, jsou docela reálné. Stejně se mi líbí chroustova poznámka, je potřeba víc víc negativně kritizovat. A hlavně tvořit. Internetové komunity už nejsou jen zahlcené masou děl, ale tu masovost už přijaly - a dobří autoři se od ní odvrátili. Chce to tvrdou práci na vytváření osobnějších pout jednotlivých autorů a kritiků.

Abi
09. 02. 2008
Dát tip
Ona dnešní hyperkonzumní doba nedává mladým šanci domyslet se k literárnímu dílu. Je potřeba vzít každou chvíli mobil, odpovědět na chatu, spousta učení a do toho „stejně nejni šance prorazit mezi ty vychytaný bestie, co už se šábly s kapitánama lit-průmyslu“. Já myslela, že tohle říkají jen kované setrvávající rašple, kdesi na základkách..:-((

Petrusha
09. 02. 2008
Dát tip
taktak matrysk to je a tryská tryskom ale všetko je len odrazom doby a ľudí, ktorý v nej žijú a tvoria ju sa toľko nečuduj veď nežiješ na marse :)

v mnohém souhlas, ale přijde mi to zbytečně naštvaný, já třeba na akce totemu nechodim z jinejch, řekněme čistě osobních, důvodů a nepublikuju, protože mi poslední dobou psaní moc nejde, čemuž se tušim neřiká rezignace, ale tvůrčí krize:o)

Milly
09. 02. 2008
Dát tip
Jo, ještě něco...- také mi bylo řečeno, že to čtení je skutečně otevřené autorům ze všemožných serverů. Například mně byla možnost něco svýho přečíst nabídnuta hned po mém příchodu a po vzájemném představení se. :-) (a to jsem se hned "hlásila k Písmákovi" :-))

Milly
09. 02. 2008
Dát tip
avi

Milly
09. 02. 2008
Dát tip
Fajn, příjemně Tě překvapím- vynadám Ti. Prý jsi byl po čtení naštvanej- teď vidím, že fakt jo... Organizátorem mi bylo řečeno, že Lyryk je tak zvyklý číst na čteních, že by prý určitě četl, kdyby chtěl, a také, že nechtěl nikoho do čtení nutit..- měl by to radši zorganizované předem, kdo bude číst a rád by slyšel číst i někoho, kdo ještě nikdy nečetl- ale lidi prý přestávají mít zájem o to na čtení číst- a to i zavedení autoři... Také mi bylo organizátorem řečeno, že možná udělal chybu, že nikomu možnost číst nenabídl- ale nechtěl, aby četl pozvaný hosta jen jeden další člověk k tomu. Vidím to jako chybu v organizaci a nedorozumění. Nechápu, proč sis to s organizátorem nevyříkal na místě a proč tu rozvíjíš takovéhle teorie- z toho, co vím, se nezakládají na pravdě. Možná kdyby sis dal tu práci a s lidma si trochu promluvil, vůbec by Tě nenapadlo konstruovat něco takovýho. (navíc jsi mohl prostým dotázání se zjistit, že Tebou jmenovaní autoři- např. Ariel, s sebou žádné své texty neměli.)

ceder_john
09. 02. 2008
Dát tip
hehe voe nauč se psát

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru