Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po procházce

10. 02. 2008
17
20
2175
Autor
Natasha_

Cesta je značená
Vybělenou trávou
Stopy v blátě svědčí o poledni

Ulom ze slunce na dva lokty tání
Vdechni do sklípků
Předbudoucí pyl

Ještě před půlnocí okna neotevřeš
Ještě zlá je v noci zima -

Už líná


20 názorů

Natasha_
01. 08. 2010
Dát tip
reko: Díky za poctivou reflexi, nejen u tohoto textu. S odstupem vidím rezervy u většiny básní, které jsem napsala. Je to asi nevyhnutelné.

reka
20. 07. 2010
Dát tip
Nevím, tenhle způsob básnění mě zas tolik neoslovuje. Takové to míšení abstrakt a konkrét ("Ulom ze slunce na dva lokty tání"), báseň jakoby se snažila zachytit okamžik, ale tím míšením abstraktní a konkrétní roviny zůstane pro mě někde na půli cesty mezi něčím, co zachycuje skutečnost, a něčím, co se snaží dostat za ten okamžik, ale bohužel, nakonec to pro mě není ani živá momentka, ani žádný abstraktní pocit. Stopy v blátě mi, narozdíl od pár jiných, přišly zcela jasné. To je jeden z obrazů, které se mi líbí a které pro mě dobře oživují text.

guy
07. 03. 2008
Dát tip
jako kor ne moc komplikovaná osoba mám rád kor ne moc komplikované texty mohl jsem to sice napsat jednodušeji, ale snažím se v této společnosti předstírat, že až tak kor moc jednoduchou osobou nejsem :-)*

hezký :-) *

Natasha_
18. 02. 2008
Dát tip
Děkuju vám za zastavení a zamyšlení. Uznávám, že stopy v blátě jsou zakuklené. Když je totiž o poledni slunce, vyhrnou se ven zdravotní turisté v hotových davech; to jejich stopy tedy za poledne v blátě houstnou nejvíce. Ale to opravdu nikdo nemůže z toho verše dostat. Zkusím to možná nějak zprůhlednit. Jinak má Zbora pravdu, je to text nekomplikovaný, měl by být dobrým zachycením okamžiku, ale nerozkrývá žádné bytostné pravdy.

Grainee
18. 02. 2008
Dát tip
Ulom ze slunce na dva lokty tání Vdechni do sklípků Předbudoucí pyl T* jen se mi ta poslední sloka k tomu nehodí. Líbí se mi sama o sobě.

Marys
11. 02. 2008
Dát tip
zamotal som sa medzi slovickami :)

Zbora
10. 02. 2008
Dát tip
Vypadá to, že se text skládal sám od sebe - nebyl nijak zvlášť vymýšlen, prostě se vnořil. Je to takový záznam zastavení se - uvědomění si předjaří - přestože by teď měla být vlastně ještě pořádná ladovská zima :o) - ale mám dojem, že některými výrazy text možná zbytečně těžkne - dostává takový mentorský tón. Mám taky trochu problém s tím rychlým přerodem v závěru - jak to říct? Ty dva verše těsně před koncem jsou poměrně temné - a najednou bum, kde se vzalo, tu se vzalo - světlo.

oleandr
10. 02. 2008
Dát tip
taky nevím jak bláto svědčí o poledni, ale jinak básnička líbí

katugiro
10. 02. 2008
Dát tip
Nebýt svědčících stop, nechal bych se pohltit na celou, takhle až po první strofě. Prostě mi nedochází, jak stopy v blátě o tom poledni svědčí. Ten nástup potom je krásný, akorát do těchchle dnů: ulom ze slunce na dva lokty tání a předjaří se cpe do škvír. Ani ta noční zima mi už nepřijde tak zlá... Líbí se mi to. A jak jsem řekl, bylo by se i víc :) *

Honzyk
10. 02. 2008
Dát tip
.,..to "uz lina" muze bejt, ze "lina jak ves" ...nebo taky, ze "lina jak starej kozich".))) ....ale textik je akorat do myho ucha...(lebky)...**

daddy
10. 02. 2008
Dát tip
*

satannáš
10. 02. 2008
Dát tip
parádička T

Rabb
10. 02. 2008
Dát tip
jakobych tam byl.. nenucená.. klidná, uvolněná..*

Natasha_
10. 02. 2008
Dát tip
Mně se taky líbí. Ale jsou to, upřímně, neplánované vrstvy - i když ty druhé sklípky rozhodně uznávám! :)

reinka
10. 02. 2008
Dát tip
:o))))))))) líbí se mi reakce Janiny :o))))))))

Janina6
10. 02. 2008
Dát tip
Než mi došlo, že jsou taky plicní sklípky, myslela jsem už na vinice... pil je čas minulý, pyl předbudoucí... :-)) jsem tak švihlá, nebo to tam je doopravdy?!*

pupin
10. 02. 2008
Dát tip
jo,jo,do jara co by kemenem..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru