Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Snídaně v sobotu

21. 06. 2001
9
0
3447
Autor
Katerina

3.11.2002: nová verze

"Zvládneš to?" Předávala jsem Karle dvě docela těžké plastikové tašky, do kterých jsem po návratu z pátečního kurzu sbalila všechny svoje věci. Stály jsme ve dveřích bytu nad Hospodou.

"Žádný strach," ujistila mě šeptem. Byly jsme potichu, abychom nevzbudili tátu a mámu, kteří spali v ložnici hned vedle. "Přijdeš pak do obchodu? Jestli ne, vezmu ti ty tašky domů, buď klidná."

"U snídaně se rozloučím a hned potom přijdu, jenom kdyby se to náhodou protáhlo… Vůbec nevím, co tomu řeknou…!"

"Hlavně se nenech zviklat, uvidíš, že to rozdýchají rychleji, než si myslíš," dodávala mi odvahu. "Tady je klíč od dveří dole. Tak zlom vaz."

"Díky, Karlo…" Dívala jsem se za ní, dokud nezmizela ve schodišti a potichu jsem zaklapla dveře od bytu. Po špičkách jsem prošla temnou předsíní do pokoje, kde spala Radka a usadila jsem se na kraji své již ustlané postele. Byla jsem oblečená a připravená, zbýval mi už jenom kabát a batoh. Rozhlížela jsem se po pokoji, ve kterém jsem do toho sobotního rána společně s Radkou bydlela. Necítila jsem žádnou lítost, neměla jsem ten pokoj bůhvíjak ráda, tu nevelkou místnost s jediným oknem, do kterého nikdy nesvítilo slunce. Poslouchala jsem Radčin klidný dech, spala jak zabitá. Pracovala v Hospodě dokud neodešel poslední zákazník, obvykle dlouho po půlnoci. Naši nikdy nerespektovali zavírací dobu. Byl to jejich náskok před konkurencí ve vedlejší ulici, kde zavírali v jedenáct. Ochmelkové si zvykli se prostě přesunout do Hospody a tam vysedávat do ranních hodin. Pochybovala jsem, že se jejich konzumace našim za to věčné ponocování vyplatila. Spolehlivě si tím proti sobě poštvali obyvatele celé ulice. Dokonce chodily stížnosti na policii, ale co dneska vzmůže policie? Táta to tam navíc měl podmáznuté, jak se jednou nechal slyšet a ani ho nenapadlo kvůli nočnímu klidu senilních dědků obětovat těch pár stovek tržby navíc. Bože, jenom co nejdál odsud!

Kolem deváté jsem toho čekání měla dost. Doběhla jsem do potravin naproti přes ulici pro čerstvé rohlíky, jogurt, sýr a deset deka tátova oblíbeného salámu a začala jsem v kuchyni připravovat snídani. Poslední snídani v tomhle bytě. Už nikdy žádné poznámky o tom, že bych měla jíst maso! Dneska v poledne už budu jíst v Dejvicích, v bytě u Karly, doma.

Jako první se v kuchyni objevila máma, v pyžamu a ve froté županu, nepřítomně mě pozdravila a zabrala své místo u stolu. Bezmyšlenkovitě si uhlazovala přeleženou trvalou, pokožka jejího obličeje byla ještě rýhovatá od polštáře. Vypadala staře a ztrhaně, noční práce v Hospodě jí vůbec neprospívala. "Jdi se podívat, co je s Radkou, už tady měla být," pobídla mě. Ochotně jsem se rozběhla do pokoje, pohled na mámu mi dvakrát na náladě nepřidal. A až se za chvíli dozví…

"Kde jsou všechny tvoje věci?" Radka už byla vzhůru, s udiveným výrazem v tváři stála před otevřenou skříní. "Ty se stěhuješ pryč?"

"Hm," přisvědčila jsem, "zmizím odsud nadobro hned po snídani."

"Naši už o tom ví?" Dívala se na mě nedůvěřivě, v domnění, že si dělám hloupou legraci.

"Neví, řeknu jim to u snídaně. Ty se do toho ale nepleť, je ti to jasné?"

"Tak ty jim teď klidně řekneš, že jdeš pryč," žasla upřímně. "Máš představu, co z toho bude za výstup?"

"Bohužel," pokrčila jsem rameny. "Ale nehodlám tady zůstat na věky. Už mi bylo dvacet, víš o tom?"

"To pak budeš do hospody dojíždět? Jsi na hlavu, ne?"

"Ne, proč bych měla? Nechystám se tam nastoupit."

"Ty jsi fakt dobrá, Dano. Tohle tátu položí, abys věděla."

"Ale nepoloží," namítla jsem, přesvědčená jsem však nebyla. Radka nade mnou mávla rukou a šla do kuchyně, následovala jsem ji s nepříjemným pocitem ve střevech.

Táta s mámou začali snídat bez nás, v obvyklé sobotně dopolední ponuré náladě. Do nosu mi udeřil zápach cigaretového kouře, kterým byli oba prosáklí, kterým byl za ten rok prosáklý celý byt. Nesnášela jsem ten zápach. Usedla jsem vedle Radky a nalila jsem si čaj z termosky. K jídlu mi to ráno chyběla chuť.

"Hele, pravý Danone!" Radka se natáhla pro kelímek s jogurtem a přitom na mě vrhla potměšilý pohled. "Jak bylo včera večer na kurzu, Dano? Už umíš anglicky?" Moje rozkošná sestřička se rozhodla mi tu pernou chvíli přiostřit, protože zmiňovat se před tátou o mém kurzu angličtiny, to byl jasný pokus o provokaci.

"Normálně," odpověděla jsem co nejklidněji. Angličtinář předešlého večera dostál svému varování a opravdu si mě podal, každou chvíli mě vyvolával a trval na mojí odpovědi. A pak mi nedal pokoj, dokud jsem ji po něm nezopakovala se správnou výslovností. Ke konci vyučování se zmocnil mého poznámkového bloku a v rychlosti zkontroloval mnou naškrábané odpovědi na cvičení v učebnici, vrátil mi to všechno přeškrtané s tím, abych si to laskavě opravila. V rozpacích jsem se červenala jak vařený rak…

"To je jak, normálně?" Tátův nevrlý hlas mě vrátil do přítomnosti. "Ztrácíš kvůli tomu dva večery v týdnu, krucinál, a nejsi schopná říct, co tam vůbec děláš."

"Čteme texty, učíme se gramatiku, děláme cvičení, píšeme slohy, posloucháme písničky v angličtině… a píšeme kontrolní testy," vzpomněla jsem si na náročných deset minut závěrem vyučování. Nějakým způsobem budu muset navázat na to, že se dneska odporoučím, letělo mi hlavou. Zmínkou o kurzu se to začalo vyvíjet nepříznivým směrem.

"Ano, jenom nám to řekni, jak si krátíš dlouhou chvíli, zatímco my tady jsme na nohou málem do rána. Místo abys nám řekla, kdy nám konečně hodláš začít pomáhat."

"Ale já…"

"Doufám, že co nejdřív, protože já už těch tvých výmluv mám pomalu dost," nepřestal táta mluvit. Byl v náladě, kdy nebylo radno mu jakýmkoliv způsobem protiřečit, jeho hlas zněl čím dál popuzeněji. "Nechci slyšet nic o tom, že by se bez tebe v knihkupectví neobešli, to je blbost. A už vůbec na mě nechoď s nějakým kurzem! Řekl jsem ti dopředu, že se nemáš nikam přihlašovat, protože večer je v hospodě nejvíc práce. Na ten kurz přestaneš chodit."

"To ne, já jsem vám už přece…"

"Tak dost!" Všechno nádobí se rozeznělo, jak táta udeřil pěstí do stolu. Po několika týdnech mého zatvrzelého odmítání spolupráce mu rychle docházela trpělivost, to ráno snad už v okamžiku, kdy mě spatřil ve dveřích do kuchyně.

"Danulko, prosím tě, buď tak hodná, a přestaň tátu pořád takhle rozčilovat. Máme tolik práce a ty si jenom vymýšlíš, jak nám to ztížit. Jsi sobecká až hrůza." Po máminých naléhavých slovech zavládlo ticho.  Nakonec ty tašky ponesu zpátky sem, napadlo mě. Při té myšlence se mi sevřelo hrdlo lítostí, stále jsem však byla rozhodnutá, že se nenechám zviklat.

"V pondělí nastupuješ a dál už o tom nechci slyšet ani slovo, rozumíš? Ani slovo!"

"To asi nepůjde," hlesla jsem. Byla jsem celá napjatá, tatův hněv se na mě řítil jak himalájská lavina, nezadržitelně a hrozivě. Zalitovala jsem, že jsem neodešla s Karlou, místo abych jí jenom předala tašky.

"Ani slovo, řekl jsem!"

"Dneska se od vás stěhuji."

Lžička v šálku v kávou zlověstně cinkla, když ho táta odložil na stůl. Z jeho pohledu vyšlehla hrůza, útroby se mi sevřely v očekávání dalších zlostných slov. Máma vtáhla hlavu mezi ramena, z jejího obličeje se vytratil život.

"Ale teď už toho mám opravdu dost! Člověk dře jako mezek… ve dne v noci… a místo aby byl trochu klid, tak… mám já tohle sakra zapotřebí…?!" Vzteky se málem dusil, během několika málo chvil zrudl v obličeji natolik, že jsem čekala, kdy se v bezvědomí začne kácet ze židle.

"Dano! Nevidíš, co děláš? Okamžitě s tím přestaň, já tě prosím!" Mámin zoufalý a zděšený hlas se mi bolestivě zabodnul do útrob. Najednou jsem pochybovala, že se chovám správně, věděla jsem ale, že jestli ustoupím, budu si připadat trapně sama před sebou. Protože jestli ustoupím, jestli u nich zůstanu, tak mě v pondělí čeká Hospoda.

"Okamžitě řekni, že jsi to nemyslela vážně," horlil táta dál, "okamžitě nám přestaň tímhle způsobem vyhrožovat! Co je to za blbost, že by ses někam stěhovala? A kam vůbec, řekni mi, kam…?"

"Mám zajištěný podnájem na Dejvicích," vysoukala jsem ze sebe. V ústech jsem měla nečekané sucho.

"Co to říkáš, Dano? Jak je možné, že jsi se nás nezeptala, jestli ti něco takového vůbec dovolíme? Nemůžeš od nás přece jen tak odejít, to by teda nešlo," ozvala se máma ohromeně, ne však rozzlobeně jako táta. Byla smutná, tak smutná, že neměla daleko k pláči. Ale to jsem nechtěla, nechtěla jsem, aby máma byla nešťastná.

"Věro, ty se uklidni, Dana to nemyslí to vážně," obrátil se k ní táta.

"Ale myslí," řekla Radka, která dosud mlčela. "Dana to myslí vážně. Už má sbalené věci…!"

Táta se na mě podíval, jako kdybych mu právě zarazila rezavou kudlu do zad. Bylo mi jasné, že jsem překročila všechny myslitelné hranice a zachvátila mě prudká lítost nad tím, že to nemohlo dopadnout jinak. Přikrčila jsem se na židli v očekávání dalšího řevu.

"Tak ty takhle, tak ty chceš opravdu pryč?" Řev se nekonal, táta málem ševelil a to bylo mnohem horší. "No dobře, no dobře, tak jsi jdi, když jinak nedáš. My Hospodu zvládneme i bez tebe. Ale aby ses pak nedivila…! Jestli teď odejdeš, Dano, tak už tě nechci vidět, tak už se k nám nevracej, rozumíš? Dobře si rozmysli, co teď uděláš, protože…"

"Je mi to líto," řekla jsem a vstala jsem od stolu. V hrobovém tichu jsem odstrčila židli, hlučné vrznutí přidalo mým slovům na vážnosti. Máma se usedavě rozplakala.

"Počkej, ty opravdu někde máš pronájem? Ty to myslíš vážně?" Táta znejistěl, až do té chvíle byl přesvědčený, že se z mé strany jedná o nějaký chvilkový nápad, který mi snadno rozmluví.

"Je mi to opravdu líto," zopakovala jsem. Nevěděla jsem, co k tomu dál říct, nebylo co říct. Byl čas odejít a já jsem odešla, za tíživého ticha jsem odkráčela do předsíně. Vklouzla jsem do polobotek a oblékla jsem si kabát, vzala jsem z věšáku batoh a přehodila jsem si jeho popruh přes rameno.

Máma za mnou přiběhla do předsíně. "Danulko, prosím tě, zůstaň tady!" Byla jsem ráda, že jí v přítmí není vidět do pláčem nehezky poznačeného obličeje. "Danulko, znáš přece tátu, on to myslí vážně." Mluvila naléhavě, vzala mě za předloktí ve snaze mě zadržet. Cítila jsem, jak se mi derou slzy do očí. Přesně toho jsem se bála, že mámě budu muset ublížit, že se budu muset dívat na její žal. Jakékoliv ubližování se mi bytostně příčilo, hnusila jsem se sama sobě. Věděla jsem, že ten výjev ještě dlouho nezmizí z před mého duševního zraku.

"Nech ji být, Věro," volal táta z kuchyně. "Slyšíš mě? Nech ji být! Nebudeme se slečny doprošovat, ať pozná, co je život!" Máma poslušně svěsila ruce podél těla.

"Promiň mi to, mami," řekla jsem ještě a vyšla jsem na chodbu, zavřela jsem za sebou a seběhla jsem po schodech do přízemí. Na chodníku jsem se zastavila a chvíli jsem popadala dech, lítostí jsem měla stažené hrdlo. Zarazila jsem si třesoucí se ruce do kapes kabátu a vykročila jsem na metro. Jsem volná, jsem volná, táhlo se mi hlavou, jsem volná! Žádná euforie se nedostavila, místo toho jsem se cítila jak spráskaný pes. Tuhle volnost jsem získala za cenu ublížení a tu budu ještě dlouho splácet výčitkami svědomí.
Jinny
06. 11. 2002
Dát tip
Miluju dramata všedního dne! TIP a to hned. To, že Dana cítí výčitky svědomí, když odchází, je úplně nádherný a odpovídá to lidské povaze, řekla bych

Katerina
03. 11. 2002
Dát tip
Jak to s tou interpunkcí vypadá teď? A s češtinou...? Echo, Popelucho, Konstantinidisová... nešetřete mě...!

dobře:)

Jemný
03. 11. 2002
Dát tip
wow :o)

Jinny
17. 10. 2002
Dát tip
Smutné, leč pravdivé. A moc dobře napsaný.

ECHO
20. 06. 2002
Dát tip
Čte se to těžko, a to nejen kvůli chybějící diakritice, ale i kvůli chybějící interpunkci. V češtině se píší ve větách čárky a jsou na to celkem snadná pravidla, která by asi měl každý spisovatel ovládat :-) Chtělo by to trochu sjednotit styl, buď psát spisovně, nebo nespisovně, ale to nepravidelné přebíhání od jednoho k druhému ruší, kdyby to alespoň reflektovalo posun děje nebo tak. A v češtině se nepoužívá "odnesla jsem moje tašky", ale "odnesla jsem svoje tašky". Ve Tvých povídkách se tahle chyba opakuje mnohokrát, ale opět ne důsledně, aby se dala prohlásit za součást stylu. Ale je to jen můj názor :-)

Katerina
20. 06. 2002
Dát tip
:-)) jo, jo, je to poznat, ze uz 15 let neziju v CR a ze jsem tam stihla jenom prvni stupen zakladni skoly... Carky davam podle toho, jak si mi to zda vhodne, (nebo podle holandskych pravidel?), ceske pravidla neznam. Ach jo.

Katerina
28. 06. 2001
Dát tip
....neco uz je napsany, neco se mi jeste musi vylihnout mezi usima, neco se prave lihne..... sleduj me, v duchodu to mozna vsechno dam dohromady a dokoncim.... bude to historicky roman z konce minuleho tisicileti :-)))))))

o.k. UŽ SE NEMŮŽU DOČKAT :-))))))

Katerina
27. 06. 2001
Dát tip
Konstantinidisova: to se jeste vyzehli... :-))) a pointa...?? o par stovek stranek dal :-)))) je to uryvek Open: a to jsem se jeste nedala inspirovat mym vlastnim zazitkem!! To bylo teprv NECO....

o.k. ..... a kde jsou ??

je to výborně napsaný... v jednom místě mi bije do očí jak se po sobě opakuje asi čtyřikrát nebo pětkrát "odstěhovat"... ... a pointa mi chybí....... nicméně... napsané SKVĚLE I*I

Open
26. 06. 2001
Dát tip
jako bych tam byla..jen se nedat zmanipulovat..takingoff pocesku

Deltex
25. 06. 2001
Dát tip
Jak říkám - diakritika!

Katerina
25. 06. 2001
Dát tip
Deltex: omlouvam se, ale to nepujde, nejsem tady na ceskou diakritiku vybavena.... hrozne mi tam chybi. Jeden cas jsem ji mela nainstalovanou, dokonce jsem si kvuli tomu koupila v CR klavesnici querty s nalepkama na klavesy, s tou to prave slo, jenze vsechno ostatni pak bylo stejne v azerty, tak se potom strefuj na querty, vsechny znaminka jsou jinak, tech par pismen by mi ani tak nevadilo... ale jsem tady u pocitace jedina Ceska. Casem se na to da zvyknout, ja tam ty hacky a carky normalne vidim :-)))

Wopi
25. 06. 2001
Dát tip
Píšeš dobře. *

Deltex
25. 06. 2001
Dát tip
Chm, to nic, da se to zmaknout...:o)

Krel
25. 06. 2001
Dát tip
přečtu a vrátím...

Popelucha
24. 06. 2001
Dát tip
Radčin dech, tátův hněv, mámin pláč...:-) FLO: o takovým mi připadá škoda mluvit... (taková malá zkušenost)

Katerina
24. 06. 2001
Dát tip
Popelucha: diky :-)))) ani mi neprijde, ze spatne sklonuju, to je hruza!!!! Jemný: na tom fakt neco je, je pravda, ze zatim mam opravdu dobre vymyslenou jenom tu Danu, na ostatnich jeste budu muset pracovat, protoze to neni povidka a neni mozne, aby bylo poznat, ze je neco vymysleny. Co vam tam jeste vadi? Urcite tam toho je dost.... jsem rada, ze se vyjadrujete pozitivne, ale ja chci hlavne vedet co je tam k vylepseni.... diky.... :-)))

Deltex
23. 06. 2001
Dát tip
Zdařilé, ale vadí mi tam ta diakritika!

Jemný
23. 06. 2001
Dát tip
Líbí se mi různé ! chování ! jednotlivých postav, ale musím říct, že se mi zdá, že ! mluví ! všichni stejně... Takže si myslím, že reálná je jen Dana .-) a zbytek postav a dialogů je smyšlen, ale to v povídkách asi bývá :-) Takže už tu přestanu dělat chytrýho a padám :-)) TIP pro Katerinu

Popelucha
22. 06. 2001
Dát tip
Jako vždy, je to perfektně napsané. Jenom jsou tam divnosti jako "táty hněv" a "mámy pláč". To jsou asi slovakismy...?

Wakonda
22. 06. 2001
Dát tip
Taky mě zarazil "mámy pláč", ale ne nepříjemně.. Četlo se mi to velice dobře a napínavě, i když jsem tušila konce, pořád to udrželo mou pozornost a to není jednoduchý! ;) * Hodně štěstí Daně i tobě! ;-)

FLO
22. 06. 2001
Dát tip
Katerina: no jasně. Když se s tebou tahá o mobil a o cédéčka a ty mu tam radši necháš svou pohovku aby ti jednu nenatáhl :o) Vlastní zkušenost. Docela zábavné, doporučuju.

Katerina
22. 06. 2001
Dát tip
jo jo, slovenstina, ty se asi nikdy nezbavim :-))) jak bych to tedy mela prelozit do cestiny?? Wakondo, diky :-))

stáhnu, přečtu...a vrátím :-)) zatím

Mark2
21. 06. 2001
Dát tip
je toho moc...

Wopi
21. 06. 2001
Dát tip
To si přečtu offline, nebo mě telecom obere o poslední korunu :o)

affirmation
21. 06. 2001
Dát tip
ne, není. líbí se mi to, Katerino. tak napůl jsem čekala, že si to Dana nakonec rozmyslí.děkuju za ten konec :o)

FLO
21. 06. 2001
Dát tip
Hmm...o stěhování já bych mohla vyprávět. Nejhorší sou hysteričtí borci :o)

Climaster
21. 06. 2001
Dát tip
...přečet jsem to celý...a je to dle mě zdařilé...

Katerina
21. 06. 2001
Dát tip
Diky za kritiky :-))) Wopi, doufam, ze se jeste stavis... Affirmation, myslela jsem, ze je jasne od sameho zacatku jak to dopadne, Dana a ja jsme obe silene tvrdohlave ;-))) FLO: Hystericti borci?? Climaster: to jsem rada :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru