Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč vadí cikán?

27. 02. 2008
5
9
1088
Autor
weitinger

Včera jsem byl vyloučen z jednoho serveru. Bezostyšně mě vyhodili, prý za vulgární výrazy. Já a vulgární výrazy. To nejde jaksi dohromady. Hrubky ano, ale vulgarita?

O co šlo? Napsal jsem v příspěvku 1. nezávislá mafiánsko-cikánská Kosovská republika /tohle téma tu rozebírat nehodlám/. Zkoušel jsem umazávat jednotlivá slova a nakonec vyšlo najevo, že to sprosté je cikánská. Jednička je dobrá, mafiáni nevadí, Kosovo jakbysmet, republika a nezávislost v pořádku, jen ti cikáni jim vadili. Dle mého názoru by vulgární bylo tak nanejvýš cigoš. Ale to já nepoužil.

Tak jsem si položil otázku proč vadí cikán? Jasný, dnes se z neznámých příčin ustálilo slovo róm. Nechci rozebírat důvody, nejsou mi jasné. Ani to nepotřebuji vědět, jen doufám, že to ví populace naší oblíbené menšiny. Pozastavím se nad slovem cikán, které mě naučila máma, kvůli módnímu trendu to měnit nebudu. Nehledě na to, že za pár let to může být přesně naopak a urážet bude označení rom.

Jak znám náš národ, býváme poturčenější Turků - asi se bude přejmenovávat. Pravda, slavných cikánů není moc, takže ulice a náměstí si zachovají své dosavadní názvy. Zajímám se ovšem o hudbu a film. A zde se budou dít věci. Třeba opereta Cikánský baron od mistra valčíků Johanna Strausse mladšího naprosto nevyhovuje. Rómský baron se jistě osvědčí a zdomácní na našich scénách. Slavný ruský film Cikáni jdou do nebe Emila Loteana prozářený nádhernou hudbou Jevgenije Dogy s novým názvem už tak pěkný nebude. Zde doporučuji použít původní název Tabor uchodit v nebo. A ten zmatek a chaos v písních lidových. Ani nechci pomyslet /s rýmováním bude potíž/.

Příkladů je hodně, jak říká nechvalně známý hrdina sametové revoluce V.H.: jsou to paradoxy. Taky nikomu nezazlívám, že mi říká gadžo. Jednak nevím, co to slovo znamená, jednak, ať si říká, když ho to naučila maminka.

Už se těším, až přijde doba, kdy nás tohle etnikum v počtu obyvatel přeroste a nařídí nám, co a jak správně říkat a psát. A vyhlásí svou 2. republiku. Ale to je docela jiná kapitola, snad příště.


9 názorů

reka
24. 03. 2009
Dát tip
cikán vadí, protože je to urážlivé slovo, narozdíl od róm. Podobně jako je např. němčour urážlivé slovo, narozdíl od němec. Překvapuje mě, že něco tak jednoduchého má tolik Čechů problém pochopit, i když nejspíš to bude souviset s českou národní vlastností, kteroužto je xenofobie. Na druhou stranu, vyhazov ze serveru mi za použití slova cikán přijde přemrštěný, zvlášť vzhledem k tomu, že se na serverech většinou nedělá nic jiného než nadává, buďto na politiku, nebo na menšiny, popřípadě na všechno a na všechny.

Oldjerry
12. 04. 2008
Dát tip
Proč róm ? Slovo cikán se zdá kreténům zprofanované. Tak holt ! róm... Proto ale nejsou kreténi. Kretény jsou proto, že se domnívají, že na zásadní změny stačí šmejd pojmenovat jinak. Já tu Českou cikánskou republiku předvídám taky...je to otázka dvaceti - třiceti let a je to hotový. Já se toho - naštěstí - nedožiju...

weitinger
27. 02. 2008
Dát tip
Samozřejmě je jasné z mého článku, že proti cikánům nic nemám. Souhlasím s Tebou, že je mezi nimi spousta velmi talentovaných a kreativních lidí, třeba kolem muziky naprosto nedoceněných.

Oldjerry
27. 02. 2008
Dát tip
weitingře - Literra je známá tím, že tam vládne namyšlený admin. Asi pubescent.. Já odtamtud vyletěl za mnohem míň, dokonce jen proto, že jsem se bránil útokům kreténa. Tvá slova o darkey's mohu jen potvrdit... menšina, která si tvoří vlastní zákony nadřazené našim. Naši papaláši, pokakaní z EU je v tom podporují. Nic na tom nemění, že jich znám několik, s kterými bych byl klidně kámoš.

Lucifugus
27. 02. 2008
Dát tip
Tohle je opravdu hodně zajímavá otázka. Proč je "cikán" nepovolené slovo? Odjakživa byli takto označováni kočovníci, kteří se pohybovali po území našeho státu (dříve království), aniž jim kdo chtěl jakkoliv slovně ubližovat. Toto označení bylo užíváno i v oficiálních dobových písemnostech. Byl to prostě fakt. Souhlasím, že když se řekne "cigoš", je to už hanlivé, ale cikán určitě ne. Trefně a přesně napsané.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru