Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Papír

25. 06. 2001
2
0
1237
Autor
člobrda

 Miluju psaní dopisů a i emailové dopisování využívám více než dost. Možná i proto je to klasické psaní tak povznášející. Takový Rituálek. Ať jej píšu ve spěchu nebo před spaním , na zemi nebo na žebříku. Ten pocit, kdy držím pero, darované přítelkyní, či tužku a papír , je nevypověditelný. Nedávno jsem od svého šéfa dostal celý pakl papírů – to když jsem párkrát ubíral po několika kusech. Teď mám takovou pěknou hromádku papíru. Jednotlivých zářivě bílých listů.

Mám rád papír. Můžu na něj psát, malovat, kreslit, mohu na něm i zpívat, povídat, být smutný, mohu i mlčet a mohu na něm pít čaj a s papírem můžu i jezdit autobusem v 9.40.

A jak to papíru sluší, když je v knihách, nebo když jsou na něm slova lásky.

Taky miluješ papír, viď ?

Zelený , žlutý, bílý, černý, barevný i…. průhledný.

I toaletní.

Miluju papír z krabic od čaje, z jízdenek autobusů a vlaků, z kalendářů, popsaný jmény přátel, se znamením “papírových” svátků.

Když už jsem se tak rozepsal o papíře, co takhle papírové samolepky na banánech, vonící dálkami, či účtenky za opravené boty, vonící dálkami a po lepidle, papírová čepice panáčka Večerníčka, nebo papírové kornoutky na zmrzlinu. To spíše než bez papíru, bych bez elektřiny vydržel – vždyť i účtenky , ty potvůrky červené, jsou z papíru :o)

Na papíře mohou být čísla, slova, obrázky, mastné fleky i otisky ušmudlaných rukou.

Taky se těším, že svým dětem budu ukazovat, jak se z papíru dá složit loď, čepice. Bude se jim to ještě líbit ? To ještě tak možná vlaštovka..

A když jsem prosíval babičku o kousek papíru, abych jako malý kluk něco namaloval, tak babička napřed sáhla do kapes a tam ten papír nebyl, ale vytáhla hašlerku a ten papír byl v šuplíku , v kuchyni a voněl tak krásně.

Všude kolem mám doma papír. Kdyby se dal jíst, asi bych otevřel papírovou restauraci. Lidé by tam jedli papír. Byl by různě barevný, v různých tvarech a bylo by tam vepsáno přání dobré chutě. Intelektuálové by nejspíše pojídali slovníky.

Papír je užasná věc. Jsou z něj i noviny a v těch jsou křížovky. I staré kufry jsou papírové a vložky do bot…

Papír i krásně hřeje. Na horách si jej strkám za košili, abych se vydržel dlouho dívat na hvězdné nebe. Ale ten papír může být i ve formě scénaře, divadelní hry, smlouvy o něčem nebo někom, rodný list, ale i oznámení o úmrtí, rozsudek….

Ale může to být i zázračná proměna papíru do fotografie, která bere dech…

Najednou se papír promění v tváře, stromy, květy…….v cokoliv

Ale papír jako dopis a obálka a známka -- to je asi nejskvělejší věc..


Amanda
28. 01. 2002
Dát tip
Krasna oda na papir mo c se mi libila !* psana dusi...

Mahoney
26. 06. 2001
Dát tip
~ * ~

člobrda
26. 06. 2001
Dát tip
Mahoney, dik, na ty chybicky budu muset vazneji davat "vjetší " pozor... :o) moc velky dik za zpravu !

Kangi
25. 06. 2001
Dát tip
máš pravdu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru