Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kouření je krásné

23. 03. 2008
15
62
4516
Autor
StvN



Sedím takhle v kavárně a dívám se na toho floutka, jak rukou prosí číšnici o pozornost. Povídá, můžu tady kouřit? I když si zrovna přečetl cedulku s nápisem:

Tento stůl je vyhrazen pro nekuřáky. Děkujeme za pochopení.

Tohle je nekuřácký stůl, řekla číšnice jinými slovy. Ale já moc moc chci kouřit, odvětil floutek záměrně smyslně. Avšak číšnice byla profesionálka a odvětila slovo bohužel. Nato floutek zaujal postoj vypravěče báchorek a spustil.

Nezlobte se, zkusím vám vnést do duše trochu světla, pokusím se vysvětlit důvody své touhy. Kouřím opravdu moc hezky, řekl nejen smyslně, ale i lišácky, takže nebylo již jasné, jestli mu jde skutečně o kouření. Koupil jsem si úplně novou krabičku, je hladká, skoro průsvitná. Způsob, jakým zuby strhávám obal, neumí nikdo napodobit a pak, držím ji lehce v dlani, jako pírko a dvěma prsty otevírám ta hranatá dvířka, za nimiž se tísní dokonale vyrovnané řady cigaret. Jemně odtrhnu přebytečný papír, přesně podle okraje, a palcem vysunu první cigaretu. Kdybyste viděla, jak švihácky ji držím mezi prsty, vůbec na to nemusím myslet, a přesto mi nevypadne. Nedbale ji vložím mezi rty, vůbec nějtěžší bylo naučit se předstírat nedbalost, a zapálím ji jednou sirkou a pak to přijde. Mmmm, potahuji opravdu s chutí, aby všichni viděli, a mohutně vyfouknu kouř do prostoru, aby každý mohl pocítit tu nádhernou vůni dehtu. Nevěřila byste, jak mi sluší, když ji nechám zapomenutou viset na spodním rtu, zatímco všemi svaly vajdřuji hluboké zamyšlení. Ze zamyšlení mě vytrhne zpravidla pohled nádherné dívky, takhle pokrčím ukazováček, prostředníček o šest stupňů jižně, palcem sleduji profil filtru, když potahuji, držím prsty vodorovně ve vzdálenosti dva milimetry od cigarety, jeden milimetr vypadá závisle a tři zase nezkušeně, a oplácím jí pohledy. Vydechuji vždy trochu nad sebe, do strany vydechují nevzdělanci a dolů oškliví lidé. Kouření samozřejmě není věcí jen prstů a rtů, ale také jazyka, kouř musí být správně formován, nechcete přece vypadat jako starodávná kamna nebo lokomotiva. Z úst vychází kouř vždy ostrý a semknutý, přibližně ve vzdálenosti jednoho metru se pak klidně rozbíhá do prostoru. Kromě jazyka je důležitá i práce nohou, tu mnoho kuřáků podceňuje. Díky nohám udržuji jedno rameno výš, než druhé, čímž dodávám kouření živosti, narozdíl od sterilních kuřáků vodorovných. Ideální délka nádechu jsou dvě vteřiny, během nichž musíte mimicky vyjádřit opravdové vychutnání si cigarety. Inu, kouřím opravdu rád a velice mi to sluší.

Tak se posaďte, řekla číšnice a já jsem měl příležitost sledovat celé divadlo v přímém přenosu. Opravdu mu kouření velice slušelo.


62 názorů

StvN
07. 06. 2008
Dát tip
Dík za rozbor. Rád bych se ale pozastavil u tvé první věty. Ačkoliv je tenhle text pouhým relaxačním cvičením a, jak říkáš, může být jazykově omezený atd., tak má co říct a říká, dokonce by se dalo říct, že vyjadřuje můj postoj ke kuřákům, což je tak trochu v rozporu s mým taoismem:) Promiň, ale vůči tomu jsem se musel ohradit.

Micro
07. 06. 2008
Dát tip
To tak bývá, když člověk nemá co říct, ale chce psát... Z formálního hlediska ok (i když - co tu - proboha - dělá slovo "smyslnost" (mrkni do slovníku spisovný češtiny, co to znamená)? - to je tu jak pěst na oko, na efekt; a zvlášť kontrast smyslně x lišácky mi přijde vyloženě zbytečnej...). Co se týče kategorizace povídky - samozřejmě to je povídka asi jako je povídka reklama na bublifuk během přímýho přenosu F1, teda spíš je to jen nějakej literární výstřižek čehosi prozaickýho... Ale má to určitou atmosféru, musim říct, že je to podaný relativně výstižně a obrazně (i když sporym jazykem) a ve čtenáři to vykrelsí pocity, který - pravděpodobně - měly bejt textem navozeny... Osobně - když už de spíš o formu - bych uvítal trochu barvitější jazyk (vzhledem k tomu, že se víceméně jedná o popis kouření jakožto akt, který je hlavním tématem "povídky")... Takže: forma zvládnutá dobře, i když ne nijak příliš poutavě nebo "excelentně" (ale to už je spíš o výbavě a stylu - když už mluvim o stylu, mam pocit, že ty žádnej nemáš, jako by ses snažil naplňovat nějakej "univerzálně nijak formální jazyk", kterej neni žádným způsobem rozpaznatelnej podle rukopisu... - toho či onoho autora, a ty si spíš "strohej" autor co se týče jazyka... - to samozřejmě neni výtka nebo tak něco, spíš konstatování - a klidně třeba subjektivní...-). Obsah nehodnotim. Celek? Může zaniknout v kobce jménem písmák a nic se nestane...

Narvah
28. 03. 2008
Dát tip
hm, dobrý. asi nejlepší co jsme od tebe za poslední dobu četl.. ten úvod je bezva, pak přijde ten monolog, ten bych alepsoň jednou nechal číšnicí přerušit. a je tam spousta slovních obratů, které by šli napsat lépe. třeba namátkou "není věcí jen prstů a rtů" - zde bych určitě přesunul "jen" před "věcí".. no a pak ten konec, především ta poslední věta, zní hodně školně. bych to spíš nahradil popisem toho, že číšnice zaujala určitý postoj, nebo že by dala signál, ře může začít - ona mu říká, ať se posadí - já jsem si celou dobu myslel, že jí o to žádá od stolu..

Alojs
26. 03. 2008
Dát tip
ale proč ne... svým způsobem slovní pitvoření, svým způsobem hravé, lehce zvrácené... pointa sice žádná, ale forma oslovila. Vždyť vyznávám podobný duch :)*

forma fajn


domin.go
24. 03. 2008
Dát tip
ještě - právě díky té rozmělněné pointě a absenci nějakého jasnějšího vyvrcholení beru tento text ne jako povídku, ale jako fejeton

DaNdÝ
24. 03. 2008
Dát tip
je too dobré, ale možná kdyby to bylo spíš o kouření pér, neměl bych z toho takový lehký pocit kýče. A asi se taky musím hodit do pytle s těmi... paky, že jsem ten výsměch ne zcela pochopil. Sympatizoval jsem s hlavním hrdinou, že mluvil tak zaníceně o své vášni. A to ať by to bylo kouření čehokoliv, nebo trýznění kačátek.

domin.go
24. 03. 2008
Dát tip
víš, co je zábavné? sám kouřím, poměrně hodně, a JE pravda, že podobnou pózu mám velice rád - je to opravdu 'smyslné', jak říkáš, ač to některým přijde pitomé pokud sám nekouříš, jsi velmi dobrý pozorovatel - možná bych byl pro to, abys tu jemnou ironii dotáhl do nějakého jednoznačnějšího konce

Tragicus
24. 03. 2008
Dát tip
Pekne napsane. Vzdy jsem chtel neco podobneho napsat o krestanech, nicmene jsem si uvedomil, ze prave samotny fakt, ze "je to stylizace a postava je zamerne pitoma" by tomu vzalo jakoukoli udernost. Podobne jako tady, kurak se s tim neztotozni a pro nekuraka je to asi noseni drivi do lesa.

ceder_john
24. 03. 2008
Dát tip
"Je to stylizace, takže ta postava je záměrně pitomá. Ale když se podíváš na kuřáky, jak sedí v rohu a vychutnávají si tu svou cigaretu, tak jsou přesně takoví a myslím si, že tomu i věří." si děláš prdel? víš jak máš takovou tu větu jak na to ty lidi přišli? hej polož si ji někdy i sobě.. tohle je důvod proč nekouříš ty nebo proč by se to tobě líbilo..ale spíš budu podezírat tebe než kuřáky..

Garth
24. 03. 2008
Dát tip
Tohle je na mě příliš složitá písemka.

Oldjerry
24. 03. 2008
Dát tip
Chápu, že ti to téma nedalo, nevadí mi forma a nebudu se hádat, jestli má dílko atributy povídky ale vyznívá mi to skoro jako propagace kouření... to mi nelíbí. Pokuds tomu chtěl dát jiný náboj, tak by tam muselo být víc sarkazmu. Jo : Máš tu kritiky, kteří větu začínají spojkou, což je barbarské. To by chtělo setřít ostrou filipikou...

MeTB
23. 03. 2008
Dát tip
Protože mi připadá, že si hraješ s formou, ale kašleš na obsah. A protože pojem povídka už na Písmákovi zmutoval do netušených tvarů.

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Proč?

MeTB
23. 03. 2008
Dát tip
Inu, domnívám se, že by to sneslo nebýt napsáno.

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Tomáši, máš něco k mému textu nebo chceš jen poutat pozornost?

Cesta od nepochopení k zapomnění; velmi obvyklá v kraji zdejším, že?

Janina6
23. 03. 2008
Dát tip
Tomáši Jůlínku, dík za avi, koukla jsem se k tobě, jestli nám "obdivovatelům" předhodíš něco lepšího. Tvé dílko "Vytřel si prdel trumfovým esem" je o něco výstižnější než informace na autorské stránce. Kde se bereš? A hlavně, kam směřuješ?

Rabb
23. 03. 2008
Dát tip
moc hezké.. ..až mi to něco připomíná mistrovsky pozorovatelská..*

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Jiříku, máš naprostou pravdu. Dík, za doplnění.

j_i_r_i_k
23. 03. 2008
Dát tip
Souhlasím, že rázná pointa by snížila celý text a byla by to škoda. A k té technice, dle jedné z chytrých knih o řeči těla kouř vypouštěný semknutý do vzdálenosti jednoho metru značí nervozitu, kuřák, který je v pohodě, prý vypouští dým lehce a od obličeje mu sám stoupá vzhůru. Něco na tom bude, když si všimneš kuřáků vodních dýmek (jež mají uklidňující vliv - u cigaret je to slabší, většina kuřáků jen utišuje svou chuť na cigaretu), nikdy kouř nemetají přes půl místnosti...

Winter
23. 03. 2008
Dát tip
Sranda.

Povídka? Ne, sranda nebo ubohost. Bývají tu lepší. Odkud se berou obdivovatelé?

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Dík, M. Já v tom poetiku nevidím. Vidím jen lidi, kteří se, když jde o jejich cigaretu, chovají jako pitomci. Chtěl jsem zvýraznit spíš akcent.

Rychle jsem přelétla názory a zdejší diskuzi, tak nevím, jestli svým ohlasem nebudu dělat zas nechápavou. Pro mě kuřáctví má poetiku úplně jinou. Takovou drsnou - kouř, sucho v ústech, šedo, mlhavo, nakřáplý hlas, nesebevědomá holka si má hned s čím hrát a nemusí neustále šmátrat do batohu pro něco:), proto všechno mě to láká. A tenhle styl mimoděk ráda nemám, jelikož a protože není nad věcí, není dle mého promyšlený - spíš účelový. Opakování slov se zvýrazní samotným opakováním a tučná písmena text spíš rozbijí. Jo, ještě tip, ať to nevypadá blbě.

ssalpy
23. 03. 2008
Dát tip
:-)). Stvne. t

Janina6
23. 03. 2008
Dát tip
Stolek "vyhrazený" pro kuřáky či nekuřáky je taky senzační nápad... zvykneme si asi fakt na cokoli

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Je to stylizace, takže ta postava je záměrně pitomá. Ale když se podíváš na kuřáky, jak sedí v rohu a vychutnávají si tu svou cigaretu, tak jsou přesně takoví a myslím si, že tomu i věří.

Janina6
23. 03. 2008
Dát tip
Ještě by mě zajímalo, ten kuřák sám věří tomu, co říká? Bere se naprosto vážně? Nebliká mu v mozku žádný varovný nápis "brzdi, začínáš mluvit jako idiot"?

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
S tou servírkou to bude těžší.

Janina6
23. 03. 2008
Dát tip
Já měla na mysli tu servírku :-)) Jsem ráda, že nekouříš. O to větší umění "vcítit se" jsi předvedl.

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Ty hloupější, jako Ay'Le určitě. Ty to doufám nebaštíš.

Janina6
23. 03. 2008
Dát tip
Když dokážete působivě vyprávět báchorky, sežerou vám všechno... :-) (některé)

dadíková
23. 03. 2008
Dát tip
délka tak akorát, takže fajn...:)*

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Aha, jo, no, mě by zase nenapadlo napsat to, cos napsala ty, o čem to vypovídá?

Norsko
23. 03. 2008
Dát tip
běž, cedere

Ay´Le
23. 03. 2008
Dát tip
spis by me nenapadlo neco takovyho napsat nez ze bych to brala vazne..

ceder_john
23. 03. 2008
Dát tip
napsal si to hezky norsko, fakt moc hezky.. můžu se jít vyblít?

Norsko
23. 03. 2008
Dát tip
Já jsem věděl, že ti to časem dojde, stývne. Věřil jsem ti

Norsko
23. 03. 2008
Dát tip
milý cedere, kdy tobě se něco líbilo ? Ty ani nejsi schopen něco pochválit

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Norsko, chápu tě správně, že jsi to vůbec nečet? Ay'Le, nevím, jestli jsem pochopil, jestli ty jsi pochopila, že to je jakési zesměšnění kuřáků, přišlo mi, žes to brala vážně.

Ay´Le
23. 03. 2008
Dát tip
ja neim co by na tom melo byt jeste vic k pochapani ale budiz ti to prano:) ja se kvuli tomu trapit nebudu;)

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Tak počkáme, třeba ti to vysvětlí nějaký chápavý čtenář. Anebo to chápeš a prostě to není takové, jak jsem předpokládal. Uvidíme.

ceder_john
23. 03. 2008
Dát tip
ne, máš moc velkou hlavu

Ay´Le
23. 03. 2008
Dát tip
no asi ne v tom pripade..muzes to vysvetlit

Norsko 1
23. 03. 2008
Dát tip
ne, já jsem to vůbec nečetl. Tys to nepochopil ?

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Vy jste paka, vy jste to vážně nepochopili?

Ay´Le
23. 03. 2008
Dát tip
ja kuraky moc nepozoruju..nemam duvod..nemam to rada..ten kour a smrad..ale jako dobry ze te napadne pak napsat neco takovyho:)

ceder_john
23. 03. 2008
Dát tip
a jak vodděláváš ten stříbrnej alobal? jak ti to pak můžu věřit?

Norsko
23. 03. 2008
Dát tip
vůbec jsem to nečetl. Chtěl jsem tě vytrestat

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Ty sis toho nikdy nevšimla Ay'Le?

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Četl jsi pozorně Norsko?

Ay´Le
23. 03. 2008
Dát tip
a tos vymyslel? nebo se to fakt stalo?:)

Norsko
23. 03. 2008
Dát tip
Odkdy Ty kouříš, stývne Víš, jak je to škodlivé ?

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Já taky nekouřim.

Winter
23. 03. 2008
Dát tip
StvN má pravdu, alespoň z mého hlediska, ta pointa je rozprášená po celém textu, takže už od poloviny jsem povídce naprosto podlehl a četl ji úplně jinak, než kdyby se na konci kavárnou přehnal vlak. Tenhle přístup mám jakože hodně rád. Mimochodem, chtělo by to sepsat studii na téma "kuřáctví v literatuře".

Ay´Le
23. 03. 2008
Dát tip
jesteze nekourim a nemusim resit jak u toho vypadam heh:)

Hm to dělá radost mě i mé kuřácké vášni a kouř bývá nádherný po ránu v hospodě, když slunce nakukuje oknem a sedíš proti, v tu chvíli je kouř neonově modro-fialový a vypadá neodolatelně. A to o tom vydechování kouře..kouření je krásné!

StvN
23. 03. 2008
Dát tip
Tady má být pointa spíš ve smyslu textu, nerad bych ho zabil nějakou výraznější pointou. Druhá věc je, že mě žádná ani nenapadla. Tebe něco napadá? Kromě absurdit typu, že se kavárnou prohnal vlak.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru