Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak na blues

Výběr: Pišta_Hufnágl, Pacer
04. 04. 2008
28
77
3204
Autor
Smetiprach

s kolegou Hufnáglem jsme vedli onehdá diskuzi s jedním mladým mužem... uveřejnil zde cosi... co sám nazval "blues"... ve snaze pomoci  v jeho překotném tvůrčím vývoji... poslal jsem mu pár pravidel... jak se to má dělat... kolega Hufnágl usoudil, že ona pravidla by mohla usnadnit trnitou cestu k tomuto žánru i dalším mladým autorům... pročež je zde zveřejňuji... ještě musím dodat, což patrně Pišta přehlédl, že autorem nejsem já (kecat do blues bych si fakt nedovolil) nýbrž pan George Henne...



1. Většina bluesových písní začíná: "Když jsem se dnes ráno probudil ..."

2. "Našel jsem si fajn ženskou" není dobrý začátek blues, pokud na dalším řádku nepřijde něco hnusného, například "Našel jsem si fajn ženskou, je strašně ošklivá".

3. Dál už je blues jednoduchý. Když máte hotový první řádek, stačí ho už jen opakovat. Pak přidejte něco, co se rýmuje, třeba:

"Našel jsem si fajn ženskou, je strašně ošklivá
má přes sto kilo a zuby jako Thatcherová"

4. V blues nemáte na vybranou. Jenom samá smůla, které se nikdy nezbavíte.

5. Auta, která se hodí do blues: chevrolety, fordy, cadillaky a rozbité náklaďáky. Bluesmani necestují ve volvech, bavorácích nebo ve sportovních vozech. Většinou cestují dálkovým autobusem přes celé Státy nebo vlakem na jih. V kurzu nejsou letadla ani auta z půjčoven. Životnímu stylu bluesmana odpovídá pěší chůze a myšlenky na smrt.

6. Teenageři nezpívají blues. Ještě nemyslí na smrt. Blues zpívají dospělí. Dospělost v blues znamená být dost starý na to, abyste mohli dostat elektrické křeslo, když zastřelíte někoho v Memphisu.

7. Blues se může odehrávat v New Yorku, nikoli však na Hawaji a už vůbec ne v Kanadě. Těžké časy v Minneapolis nebo v Seattlu se považují jen za klinickou depresi. Dosud nejlepšími místy, kde se daří blues, jsou Chicago, St. Louis, Memphis a pochopitelně New Orleans. Blues je nemyslitelné tam, kde neprší.

8. Plešatý muž se do blues nehodí. Plešatá žena ano. Zlomíte-li si nohu při lyžování, není to blues. Překousne-li vám ji aligátor, je to blues.

9. Blues se nedaří ani v kanceláři, ani v hypermarketu, není tam to správné osvětlení. Běžte na parkoviště, nebo se posaďte ke kontejneru.

10. Dobrá místa pro blues jsou také:
a. dálnice
b. vězení
c. prázdná postel
d. dno sklenice od whisky

11. Nevhodná místa pro blues jsou:
a. luxusní obchod
b. vernisáž
c. soukromá vysoká škola
d. golfové hřiště

12. Nikdo vám neuvěří, že jste bluesman, máte-li na sobě oblek, pokud nejste starší člověk a také v něm nespíte.

13. Máte právo zpívat blues?
Ano, pokud:
a. jste "-sátník" a víc
b. jste slepý
c. zastřelil jste člověka v Memphisu
d. nikdy nejste spokojen
Ne, pokud:
a. máte všechny zuby
b. byl jste sice slepý, ale už vidíte
c. ten člověk z Memphisu žije
d. jste majitelem investičního fondu nebo nadace

14. Blues není barva, je to smůla. Tiger Woods nemůže zpívat blues, Sonny Liston* ano. Ošklivý běloch má právo zpívat blues.

15. Požádáte-li o vodu a váš miláček vám místo ní dá benzín, je to blues. Další přípustné nápoje pro blues jsou:
a. levné víno
b. whisky nebo burbon
c. špinavá voda
c. černá káva

Nepřípustné nápoje jsou:
a. minerálka
b. značkové víno
c. ledový čaj
d. kakao

16. Zemře-li někdo v levném motelu nebo v ubytovně, je to smrt ve stylu blues. Jinou smrtí ve stylu blues je, když vám žárlivý milenec píchne kudlu do zad. Další možností je elektrické křeslo, omylem vypitá chemikálie nebo umírání v rozbité chatrči. Za smrt ve stylu blues nelze považovat infarkt při tenisu, nebo když nepřežijete liposukci.

17. Přípustná ženská jména do blues:
a. Sadie
b. Big Mama
c. Bessie
d. Fat River Dumpling

18. Některá mužská jména vhodná pro blues:
a. Joe
b. Willie
c. Little Willie
d. Big Willie

19. Osoby, které se jmenují Michelle, Ambert, Jeniffer, Debbie nebo Heather nemohou zpívat blues bez ohledu na to, kolik zabili lidí v Memphisu.

20. Jak může začínat jméno v blues:
a. název fyzické vady (Blind, Cripple, Lame atd.)
b. křestní jméno dle bodu a. plus název ovoce (Lemon, Lime, Kiwi atd.)
c. příjmení některého presidenta (Jefferson, Johnson, Fillmore atd.)
Příklady: Blind Lime Jefferson, Pegleg Lemon Johnson nebo Cripple Kiwi Fillmore atd. (no, Kiwi se moc nehodí).

21. Když někdo z rodiny hraje fotbal, nemůžete zpívat blues bez ohledu na to, jak tragický život prožíváte.


* Sonny Liston

 


77 názorů

A.H.
14. 03. 2010
Dát tip
:D

Zuzulinka
15. 11. 2008
Dát tip
bavila jsem se:o)*

R!So
15. 05. 2008
Dát tip
..hehe pecka..fakt dobre ***

Marcela.K.
10. 04. 2008
Dát tip
To je fakt šílený...ten text :-))) jsem se opupínkovala! :-)))

Marcela.K.
10. 04. 2008
Dát tip
:-))) poprvé si mohu přečíst o čem to je :-))) v životě jsem to neslyšela, protože holce z toho naskakovaly pupínky a nikdy jsem tu reklamu nemohla vklidu vyslechnout a tudíž si jistě toto nádherné blues levně zakoupit :-)) Ty myslíš, že Eva není tak ošklivá? Ale Vašek teda ošklivej je...tudíž jsem si myslela,že má právo zpívat blues... no a když ho vidím v obleku, myslím, že v něm právě vylezl z postele... ach jo, tak jo, není to blues...dík :-)

Smetiprach
10. 04. 2008
Dát tip
Jednu bílou orchidej, dals mi nic víc, jednu bílou orchidej na prvním randevu, líbat mé dívčí rty ses krásně bál, jen ta láska, jen ta ví, co přijde dál. Jednu bílou orchidej, dals mi nic víc, kam ta bílá láska, kam žene svůj cíl. R: [: Žít pro tvé srdce je snem mým, vždyť víš, pro nás dva je láska vším, můžem se ptát, jak dlouho nás bude hřát. :] Tvůj cit je pro mě vším, a vzácným dárkem tvým, tak dávno přece již vím, že bílé květy jako ty, jsou štěstím mým. Jednu bílou orchidej, dals mi nic víc, jednu bílou orchidej na prvním randevu, líbat mé dívčí rty ses krásně bál, jen ta láska, jen ta ví, co přijde dál. vážená, toto opravdu není blues!!!

Marcela.K.
09. 04. 2008
Dát tip
Já myslela, že bílá orchdej musí být blues! :-((( 02.04.2008 28. 3. 2008 – Praha-natáčení Eva s Vaškem jsou dnes pozváni na natáčení do seriálu Ulice. Již od rána jsou v ateliérech v Hostivaři, kde se celý seriál natáčí. Nejdříve vede jejich cesta do studia. Protože v seriálu budou zpívat přímo na ulici, neměla by nahrávka znět jako z CD. Znovu na živo nahrávají píseň, při které herec pan Zindulka požádá paní Obermajerovou o ruku. Pro tento slavnostní okamžik si pan režisér vybral píseň Bílá orchidej

Smetiprach
09. 04. 2008
Dát tip
mylenka: jak to po sobě čtu, zjišťuju, že vyslíchání je skoro stejně útrpné jako produkce evy a vaška... chjo... :-/

Smetiprach
09. 04. 2008
Dát tip
mylenka: ne, není... byť utrpení při jejich produkci lze zažít vskutku strašlivé... dokonce sám prezident bush zakázal jejich nahrávky používat při vyslíchání teroristů... označil je za zcela nelidské...

Smetiprach
09. 04. 2008
Dát tip
chytrá_jak_radio: samozřejmě počítá, viz např. bod 19...

Smetiprach
09. 04. 2008
Dát tip
Zbora: to opakované probouzení na začátku je velmi silný moment, je jasné jak bluesman silně trpí, pouhý fakt probuzení je pro něj takovým překvapením, že se o něm musí několikrát nahlas ujistit... posluchač vytuší, že se autor při tomto aktu bolestivě štípe do některých tělesných součástek... aby prožitek byl co nejsilnější... fajn ženská /ovšem hnusná/ je samozřejmě učebnicový příklad, tady by bluesman měl projevit trochu invence... př. "našel jsem si dvě baby, každá měla tři brady" apod... Bestie absolutně nevhodná, takové jméno je naprosto vykonstruované, blues musí být přirozené... navrhoval bych Bessie... což je zároveň pěkné jméno pro čubu... rozštěpa švestku gottwalda nebudu komentovat, sám jistě cítíš, že švestka se do blues hodí ještě méně než gottwald za prezidenta... z láhve od značkového vína lze vycítit pokus o revoltu proti zavedeným zvyklostem... bohužel, jak už to tak u mladých rozhněvaných mužů bývá, vzpoura končí na půl cesty mezi ulicí a nahrávacím studiem... proto to "zjemnění" kalnou vodou... u následujícího verše mám dojem, že pohled na autorova šulina přivodí utrpení spíš dotyčné slečně, tak silná deziluze by se patrně nevratně zapsala do jejího podvědomí... závěr napovídá, že autor textu je patrně fotbalista... který se snaží podloudně vetřít mezi pravověrné bluesmany... summou: určitou naději tu vidím... pokud si necháš při příštím mistráku vykopnout zuby, přestaneš se honit za merunou a sprchovat... není ještě nic ztraceno... ovšem peugeota bych být tebou prodal...

Smetiprachu: Geniální! Bolí mě břicho! Jo, a pozor! nejsem nějak genderově postižená, ale doufám, že se počítá i se ženami, které zpívaj blues. Předpokládám, že nejvhodnější je stará ošklivá udřená černoška, jejíž starej propije a prohraje všechny prachy v báru...

Zbora
08. 04. 2008
Dát tip
Tak já to teda zkusim: Když jsem se dnes ráno probudil Když jsem se dnes ráno probudil Když jsem se dnes probudil Když jsem se probudil Když jsem se dnes ráno zas probudil Když jsem se dnes ráno probudil Našel jsem si fajn ženskou, ou jé strašně ošklivá jmenuje se Bestie já se jmenuju Rozštěp Švestka Gottwald ou jé já se jmenuju Rozštěp Švestka Gottwald pijem spolu kalnou vodu z lahve od značkovýho vína dívá se mi při tom na šulína Když jsem ji poznal měl jsem všechny zuby Teď mám taky všechny zuby běhal jsem totiž po zubařích a zničil jsem si nohy ou jé nehraju fotbal Byl bych dobrý blůzmen?

Marcela.K.
08. 04. 2008
Dát tip
Tak to není blues :-( to co zpívají Eva a Vašek???

a co umřít na embolku když je někomu necelých třicet, to je bo není blues? ale to je jedno, to je sakra zas...nej život... t

Honza_Princ
05. 04. 2008
Dát tip
a taky bolest v zádech je blues jak sviňa

Honza_Princ
05. 04. 2008
Dát tip
ještě teď se směju a ještě teď -- už skoro dobrý jo uf *** sakra

Narvah
05. 04. 2008
Dát tip
a jo, já myslel, že je autorem..

Norsko 1
04. 04. 2008
Dát tip
MILÍ KRITIKOVÉ, NAČ TY VÝBĚRY, KDYŽ TO NENÍ ORIGINÁL SMETIPRACH. Když uveřejním cokoli dobrého, převzatého odkudkoli, dostanu za to také vaše výběry ? Smetiprach je v tom nevinně, jak jste na tom vy, nevím

makros
04. 04. 2008
Dát tip
* :-) M.

Janina6
04. 04. 2008
Dát tip
:-))*

Narvah
04. 04. 2008
Dát tip
to je fakt legrační!

Petrusha
04. 04. 2008
Dát tip
:)))))))

Rabb
04. 04. 2008
Dát tip
chytrý to muž..* :-)))

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
c_l: ano, buď tak laskava...

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
kokrouč: kam ten svět spěje... :-)

Kokrouč
04. 04. 2008
Dát tip
ale jo tak.. s velkejma mezerama v obou, exópérstvím a dobrou pamětí jen na pitomosti..:) willies and poos v malíku;)

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
kokrouč: do háje, nenapadlo by mě, že tu někdo zvládá jinou než školní angličtinu...

Kokrouč
04. 04. 2008
Dát tip
little willie:)

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Rajmund: ale no tak kolego... mně je jasné, že vědec vašeho formátu má Parleur-Bavardova díla v malíku... ale neměl byste trousit takto útržkovitě... někdo by si mohl vytvořit zcela mylnou představu o serióznosti páně profesorově...

Rajmund
04. 04. 2008
Dát tip
Na sonet vždycky zezadu.

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Rajmund: drahý kolego badateli... jak jsem již jinde vysvětloval kolegovi Repulsionovi: malé české poměry jsou samy o sobě blues... a psát blues o blues je... promiňte mi ten výraz... blbina... nicméně, v nejbližší době hodlám zveřejnit zásadní studii známého francouzského badatele Jean Parleur-Bavarda "Jak na sonet"... a těším se, že diskuzi pod ní ozvláštníte poznatky ze své bohaté vědecké činnosti!

Rajmund
04. 04. 2008
Dát tip
Ale, Pane kolego, přistupujte k věci vážně.Což tak blues jako subkultura nebo blues jako zástupný symbol(ekonomiky našeho státu).Také jste opomenul osobnost českého blúzmena. Poněkud jednostrannou ale přesto obsáhlou práci však hodnotím kladně.

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
guy: výborně, pošlu ti sadu falešných pořadatelských pásek a sádrový odlitek okenní kličky ukradené v osmém patře karlovarského Thermalu jako odznak tvého nové úřadu...

guy
04. 04. 2008
Dát tip
naprosto souhlasím s tvým sofistikovaným přístupem, jsemť v těhle věcech značný amatér, ano, velice efektivní způsob, kdy lze tzv. zabít dvě mouchy jednou ranou - jak oceňované, tak i oceňující pokud se bude zakládat databáze dobrovolných vykonavatelů, tak se hlásím, abych pro společnost vykonal v životě také něco prospěšného ..

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
guy: hmm... ale myslím, že dostatečného efektu by bylo lze dosáhnouti i pořádáním defenestrací pouze ve vybraných dnech, při příležitosti předávání různých prestižních cen... nejen že se tato zhusta odehrávají v luxusních vícepodlažních budovách... bývá tam též shromážděno množství vhodného materiálu... který by jinak bylo nutné shánět po všech koutech republiky...

guy
04. 04. 2008
Dát tip
Osobně též nejsem vášnivým příznivcem zavlékání cizokrajných tradic do naší kotliny, ale měl jsem na mysli zjednodušení po technické stránce - hudební produkce se větší míře odbývají v přízemních prostorách, a shazováním interpretů z pódia - pokud není dostatečně vysoké - nelze vždy spolehlivě zaručit dosažení žádoucího efektu ..

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
guy: no, to by byla jistě chvályhodná aktivita... ale nač zavlékat do kraje medem a strdím oplývajícího drsné mravy missisipské delty? myslím, že k vltavským meandrům patří naše, slovanské zvyky... taková defenestrace bývala značně oblíbená hra... napříč sociálním spektrem... abych tak řekl...

guy
04. 04. 2008
Dát tip
Děkuji za objasnění. Je to ale škoda, uvažoval jsem o tom, že pokud by to bylo založeno na reálném podkladě, pokusil bych se přes spřízněné lobistické kruhy věc protlačit i do českého parlamentu, a to s rozšířenou působností i na některé další hudební žánry ..

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
guy: to je sprostá pomluva, zákony státu tennessee jsou v tomto směru nesmírně liberální... nelze ovšem vyloučit, že takový zpozdilec bude vystaven drsnému žertování bluesové komunity... přinejmenším mu polepí paty smůlou a vyválí ho... no ani nechtěj vědět v čem... přinejhorším se může stát obětí oblíbeného fórku s vrháním kamenů po zvuku populární skupiny "The Three Blind Kittens"... ale zastřelen? to nikdy! teda, leda by zpíval falešně...

guy
04. 04. 2008
Dát tip
Zaslechl jsem, že ten, kdo v Memphisu zazpívá blues, aniž by splňoval požadovaná kritéria, porušuje tím zákony státu Tennessee, je zbaven občanských práv a může být beztrestně zastřelen. Co je na tom pravdy?

Zuzulinka
04. 04. 2008
Dát tip
velmi poučné...děkuji:)

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
ještě Laura: na mě to neházej, za to může známý velkodrůbežář George Henne...

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Laura: dělej jak myslíš, ale jestli se prolátne co to je, máš coby bluesman utrum...

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Pacer: dochvilnost je mý druhý jméno amigo...

a kromě tuzemského fénu bych vzal i tuzemský rum, aby se zvýraznila bezvýchodnost situace...

Pacer
04. 04. 2008
Dát tip
V Havířově jsem bohužel byl několikrát:) Konečně mé nepatrné dílko Black magic woman from Ostrava je též z tohoto regionu :)Jinak Memphis není překážkou - měl jsem z Friska přestupovat v Atlantě, ale to lze změnit. Jen buď dochvilný, prosím :)

no vida, kde bys byla bez návodu...:o)

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Laura: pokud L.E. znamená Lemon Earl... je to takřka dokonalé!

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Laura: sorry, alfonso se tentokrát plete... Řetenice zcela nepřípustné... fén eta naopak zcela vhodný, spadá do podobné kategorie jako pickupy zn. ford, chválím... nicméně výběr místa z celé záležitosti dělá tak nejvýš námět na povídku... a ty, jak známo, píšou týnejdžři s naprostým nedostatkem životních zkušeností... navíc je nikdo nečte... doporučuji tedy: dovolená v memphisském motelu "Kick the Bucket", tuzemský fén s sebou...

Teplice, a Řetenice obzvlášť, jsou pro blues jako tvořené...zvlášť mezi 13. dubnem a 19. květnem, to tam prší prakticky nepřetržitě...:o) Eta není na seznamu zakázaných zbraní :o)

it´s ok, boy :o)

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
alfonso: děkuji za spolupráci!

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Šminka: výborně, mohu ti pomoci? Laura Eleonora: prosím, čti pořádně... a zeptej se znova po hodu... /doufám, že je vana v Memphisu/ Pozorovatel: myslíš to tak, že můžeš zpívat malé blues?

můžeš, ale až po vhození...Jestli to tedy není značková vana na lvích nohách, případně značkový fén. Rozhodně by neměl být muž ve vaně čerstvě oholen...:o)

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
Pomerančová: můžeš, ovšem pouze pod nickem Allie Lime Wrytooth...

Šminka
04. 04. 2008
Dát tip
skvělý...asi se zbavím všech svých investičních fondů a letadel:-D *

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
pacer: s politováním musím konstatovat, že veškeré domluvy ohledně místa mého skonu jsou zcela zbytečné... není takového místa mimo Memphis... popřemýšlím ale o určitých úpravách s ohledem na regionální příslušnost autorů... v Havířově už si někdy byl?

pozorovatel
04. 04. 2008
Dát tip
už hraju jen malou kopanou! tohle mělo bejt v časáku, ale bez třítečkového začátku *

sim, a muzu zpivat blues kdyz mam spatnej zkus? :-)

Pacer
04. 04. 2008
Dát tip
Odporný chlape!! Po přečtení musím přepracovat všechna svá blues, spát v obleku, i když nejsem opilý, přestěhovat se. Na místě, kde tě zabiju se domluvíme později! J. TV

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
asi jo, ale zaplať sonny lee hooker, příbuzný nejsou...

Jistě toho ale trpce lituje.

Smetiprach
04. 04. 2008
Dát tip
mimochodem, dle posledního bodu lze usuzovat, že autor se zná s pozorovatelem...

Nepřehlédl. *V

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru