Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pomsta

05. 04. 2008
0
15
1469
Autor
Tereza.n

Zlo ze světa nevyženete.

 

Byl jsem v práci, když se to stalo. Seděl jsem v kanceláři na měkké židli, zatímco mi jakýsi čtyřicetiletý, poměrně bohatý chlap svou naleštěnou Mazdou, přejel dceru.

Můžu mu teď propíchat pneumatiky, můžu mu udělat z auta pojízdný kus šrotu, můžu za ním jít a dát mu do huby a také mu můžu uříznout ucho nebo ho jen tak strčit ze skály. A věřte mi, že bych to udělal…

Nepil. Nebyl pod vlivem, netelefonoval, nejedl zmrzlinu.

„Ta holka mi tam prostě skočila. Skočila mi rovnou pod kola!“

Má dcera. Letos měla jít na střední školu. Šla si naproti koupit časopis.

„Jsem dobrý řidič, jezdím už přes dvacet let.“

Jak málo toho za svůj život stihla…

„V životě jsem neporazil jedinou srnku, ba ani zajíce.“

Kde to jsme, když nám čtyřicetiletí chlapi, převoněni kolínskou, zabíjejí děti?

 

V životě jsem se necítil tak rozčílený, tak připravený o všechno, tak rozhodnutý se pomstít. Jako školák jsem udeřil dohromady snad jen dva chlapce. Byl jsem považovaný za sraba, ale já se tak nerad pral.

„Co chceš dělat?“ zeptala se mě onoho odpoledne, kdy jsem se chystal jít čtyřicátníka navštívit do vazby, má žena.

„Nic, jen ho chci vidět.“

„Proto si s sebou bereš tu…“

Aha, nejsem tak nenápadný, jak jsem si myslel.

„Zbraň? Myslíš, že jsem takový blázen, abych někomu prostřelil mozek přímo vedle policajta?“

„Tak kde je?“ Ještě teď vypadala příšerně; rozteklá řasenka do půlky tváře, krví podlité unavené oči, ruce v neustále křeči.

„Půjčil jsem jí Petrovi. Nejspíš mu ji prodám.“

Nejvtipnější a zároveň nejubožejší je, jak moc lidí, kteří neustále nadávají na lži a přetvářku, tolik lže a tolik se přetvařuje…

„Vrať se na večeři, prosím tě.“

 

Ne, ani když jsem - jako obdivovaná filmová postava - vytahoval tu zbraň z šuplíku, jsem nemyslel na to, že bych toho idiota zabil. Ne, já jsem totiž už dávno nepřemýšlel. Možná by to někdo jiný nazval šílenstvím, já se ale cítil střízlivě.

Neměl jsem moc co ztratit – uznejte. Má žena mě už dlouho nechtěla, vlastně ani nevím, zda mě někdy chtěla. Docela určitě ale vím, že chtěla nějakého „Láďu“, aspoň tak ho tedy oslovovala po telefonu.

A dcera, ta chytrá talentovaná holka s hnědýma očima a krásně znělým smíchem, byla pryč. Stejně jako pampeliškové chmýří, které odvane vítr. Stejně jako maličký pavouček, kterého zašlápne čísi noha. Takhle skončila, takhle zmizela.

 

Už jsem stál přede dveřmi, už mě od něj dělilo jen pár kroků. Těžká zbraň mě v náprsní kapse tlačila a tížila. Věděl jsem, že mě dovnitř s pistolí nepustí, ale muže, který se měl zanedlouho stát mou obětí, propustili. Do soudního procesu se mohl volně pohybovat, jen řízení měl zakázané… na tom už mi teď nezáleželo, to mu měli zakázat dřív.

Vypadal starší, než jsem si ho představoval. Měl černé vousy, husté obočí a skleněné oči medové barvy. Nevěděl, co jsem zač.

„Hej, stůjte,“ slyšel jsem svůj hlas.

Muž nezastavil, zřejmě si myslel, že volám na tu ženu, která vyšla spolu s ním.

„Hej!“

Nic. Pomalu se mi vzdaloval.

Zajel jsem do hluboké kapsy, sevřel ji. Hlava se mi motala a vířily v ní myšlenky na smrt. Buď já, nebo on.

Slunce pálilo tak, že mi tál beton pod nohama. To jsem ale v tu chvíli nevnímal; mně zněla v hlavě stále stejná píseň. Pomstit se, pomstit se, pom…

„Hej, ty v tý modrý vestě!“ Měla to být poslední slova, co slyšel, ale nebyla.

„Tatí!“

Jen letmo jsem viděl, jak se kolem něj mihly modré šatičky, jak se ve větru, jako hadi, zavlnily dívčí vlasy. Chtěl jsem, málem jsem už vystřelil. Ale ten hlas mě přinutil se otočit.

 

„Položte tu zbraň!“ zaznělo odněkud. A už se ke mně hnali z každé strany.

„Ublížil někomu?“ ptal se ten pihovatý.

„Žádný výstřel jsem neslyšel.“

Jeden z nich mi vyrval pistoli z rukou, za použití asi desetkrát větší síly, než jsem byl kdy schopen já. Druhý se mi pohledem zavrtal hluboko do hlavy.

 „Chtěl jsem… téměř jsem se pokusil zabít člověka,“ zhroutil jsem se tomu nejvyššímu na rameno, „prosím, zavřete mě.“

 

 

 


15 názorů

Konec diskuse.

Tereza.n
06. 04. 2008
Dát tip
Nemyslím, že je má povídka ubohá pitomost. Akceptuji vaše názory, na druhou stranu se mi zvedá žaludek nad tím, jak moc názory jiných oblivňují druhé - viz jiné liter. servery a to teď nemluvím pouze o Pomstě.

Nepiš, prosím, ubohé pitomosti.

Tereza.n
06. 04. 2008
Dát tip
Nebuďte, prosím, ubozí.

Dědeček nám evidentně stárne...

Rabb
05. 04. 2008
Dát tip
souhlas s honzykem.. ..dobrá kritika.

Honzyk
05. 04. 2008
Dát tip
...me text vubec nerozhorcil...a nepisu tyto radky, jak, doufam, pochopis, jen pro tebe....

Tereza.n
05. 04. 2008
Dát tip
Dobře, to je samozřejmě v pořádku. I já zdravím

Honzyk
05. 04. 2008
Dát tip
...panu Dedeckovi se text mozna libi, mne vubec ne....povazuji jej za neunosny. s pozdravem honzyk.

Tereza.n
05. 04. 2008
Dát tip
P.s.: "pak mrskneme do misy trochu "pampeliskoveho cvhmyri"" -Nikdy bych literaturu, ať dobrou nebo špatnou, nesrovnávala s mrskáním do mísy, nikdy.

Tereza.n
05. 04. 2008
Dát tip
Děkuji, děkuji. Tomuto rozboru jsi musel věnovat dost času - to se cení (ačkoliv nechápu, proč si tomu věnoval tolik času, když tě má -povídka- tolik "rozhořčila?"). Mohla bych se věnovat každému tvému bodu a odpovědět ti na něj, jenže já opravdu nemám chuť se jimi jakkoli věnovat (mimoto cítím, že ani ty nejsi na mou odpověď zvědavý). Opakuji, že s povídkou jsem spokojená a řada lidí, včetně mých učitelů nebo pana Dědečka také, necítím se tedy povina, odpovídat na body typu: "...ti dva rodice si povidaji o te priserne udalosti, jako by probirali novy recept na babovku..." Jak by sis představoval jejich diskuzy ty? Jako pláč a nářek, trhání vlasů? Ne, takhle mluví lidé, kteří přišli o svůj smysl života. Prázdno. A já se za to opravdu nestydím.

Honzyk
05. 04. 2008
Dát tip
...no ctu a ctu a rikam si : to se mi opravdu jen zda....(!!!)... .....tak chlapkovi zabijou jedinou dceru, a, svete, div se, on se "v zivote necitil tak rozcileny..."(!)... ...Zadny rvac, ale jeste nez se pred svym prvnim skutecnym (nebrat, prosim, doslovne), Cinem, rozhodne JEDNAT, mu jeho zena, V TAKOVETO SITUACI, povi : "V R A T S E N A V E C E R I, P R O S I M T E !"(!(... .....ti dva rodice si povidaji o te priserne udalosti, jako by probirali novy recept na babovku... ....jeste sem strcime "Ladu"...(!), zrejme abychom nejlacinejsim moznym zpusobem charakterizovali jejich vztah... ....pak mrskneme do misy trochu "pampeliskoveho cvhmyri"..., ....napiseme "NEVEDEL, CO JSEM ZAC"...no aby take vedel : od koho, proboha ?....zrejme abychom dodali textu falesneho napeti, a pote uz proletnou kolem, jak prekvapive (ale i dojemne), modre saticky...vlasky/!/.... ...zbran, zrejme spocitano podle tabulek, vyrvana hlavnimu hrdinovi silou asi 10x vetrsi, nez ma on - a on pokorne pozada o "zavreni".... ....peclivost, s jakou text sepsan, dava dramatickemu jadru (zabiti dcery) jeste jakesi neonove saticky... ....a prolozern takovymi perlami, jako: "Nepil, nebyl pod vlivem, nejedl znmrzlinu." ...jisteze autorka mysli na "mobil", tady vsak diostava tato pasaz do ust kilo zvraceneho nechteneho humoru, cerneho jak asfalt. .....psat sem, ze nejde , a to v zadnem pripade o povidku, ale ani o skicu, jez by podchycovala alespon trochu verohodne realie...proc, proboha ? Autorce doporucuji napr. vynikajici film "V loznici" se Spacekovou, kde jeji dcera byla "jen" znasilnena...a tato udalost roízhodila veskere vztahy v rodine i kolem ni... Naivni, plne androidu:("Ne, ani kdyz jsem - jako obdivovana filmova postava - vytahioval tu zbran z supliku...")...prefoukla bublina....podle meho nazioru: nic vic, nic min. p.s. uz praskla.

Tereza.n
05. 04. 2008
Dát tip
Věř, že jsem si to po sobě přečetla vícekrát - dokonce jsem to dávala přečíst "kvalifikovanějším", proto se divím,(nepopírám, že je to bez chyby) že mě upozorňuješ právě na to. Samozřejmě děkuji za kritiku - hodí se každá. Já jsem ale přece docela spokojená a Pomstu za pvoídku považuji.

A co to ještě zpracovat na téma: Než něco uveřejním, tak si to po sobě přečtu? Jinak jako povídka to neobstojí, spíš je to takový náčrt... Přes spoustu slov jsou duševní pochody aktérů až příliš mlhavé na to, aby čtenáře nějak zaujaly.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru