Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půlnoční hvězdy

06. 04. 2008
2
5
3728
Autor
Hledač

Toto je jedna z mých školních prací.

Půlnoční hvězdy

 

     Samotného by mě zajímalo proč je noční obloha tolik okouzlující. Stačí se jen na chvíli podívat nahoru a už se ve mně rodí prazvláštní pocity. Jako by se realita kolem vypařila. Alespoň na chvíli tu zůstávám sám se svými myšlenkami a představami.

     Dražší perly, než ty, které si právě společně s černými hedvábnými šaty oblékla matička zem asi neznám. Kdejaká žena jí je může závidět. Žádné jiné, ani ty z nejdražšího zlata, vysázené nejvzácnějšími drahokamy je nenahradí.

     Když pozoruji toto dílo některého z nebeských krejčí, musím se lidským výtvorům téměř smát. Ani jedna z perel není stejná a přesto k sobě přesně ladí. Pochybuji, že by podobnou látku dokázala ušít ruka člověka. Již pravěcí muži koukali do oné složité mozaiky a znali ji nazpaměť tak dobře, že se podle ní dokázali orientovat i tady na zemi. Mnoho mudrců bylo okouzleno natolik, až si byli téměř jisty její promluvou do všedního života. I já jsem se paní Nocí nechal začarovat. Velice mě udivuje jak málo mi stačí. Vždyť ani nevidím její tvář. Jen ty úžasné šaty a přesto jsem se do ní za malinkou chvíli skoro zamiloval.

    Mnohé mě však zamrzí. Je zvláštní jaký je člověk nenasyta. Má asi potřebu všeho se dotknout a předčit to, co nemá být ani zdaleka dostiženo. Po věky stejné nebe se za posledních pár let změnilo. Teď se nekoukám jen na perly. Vidím i stroje, které se prohánějí po obloze, jako by jim patřila a ještě ke všemu si poblikávají. Žádná z žen nemá radost, když se někdo dotýká jejích nejmilejších šatů a snaží se bez otázek vylepšit jejich ozdoby. Nemusím se ani ptát a cítím, že naše matička na to má úplně stejný názor.

    Nádhera pro mé oči, přesto již tolik zkažená. Naštěstí je ale nebe to nejčistší, co tady na světě můžu zhlédnout.


5 názorů

beda
14. 04. 2008
Dát tip
Moc hezké. :-)*

Hledač
06. 04. 2008
Dát tip
Díky za kritiky. Když se někomu něco líbí, tak to vždycky dokáže potěšit. ;)

reinka
06. 04. 2008
Dát tip
krásné...dám někomu avízo,joo?

Sebastienne
06. 04. 2008
Dát tip
Líbí, ale jako líčení bych to necharakterizovala. Převládá úvaha.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru