Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kolotoče, kam?

08. 04. 2008
1
1
1599
Autor
kgirl

-

„Život je prostě kolotoč, netrap se když jednu jízdu zmeškáš.“   Donovan

 

            Často se v životě vydáváme po spletitých cestách. Už dlouho neplatí stará pověra, že všechny vedou Říma. Náš svět je plný cest a cestiček, moderní člověk protkal celou zemi linkami železnice, širokými pruhy dálnic, pentličkami chodníků, stezek, lanových drah…Všichni někam míříme, jdeme, spěcháme – snad nás všechny ty cesty mají dovést k vytčenému cíli. Jenže jsme se stali v průběhu věků tak trochu rozmazlenými, jízda do školy a za prací nám už nestačí, proto jsme si pro své pobavení vynalezli vyhlídkové trasy, horské dráhy a třeba také kolotoče. Veškerý ten chaos je řízen o překot blikajícími semafory, jízdními řády, značkami, pravidly… Jen se mezi těmi křižovatkami a odbočkami neztratit!

Možná vám připadá, že je to snadné – lanová dráha nás doveze na Petřín, dálnice D1 míří do Brna, kolony v Podolí jednoho zas přivedou k šílenství, neudržované a nebezpečné komunikace třetí třídy zas mohou vést přímo do záhuby… Otázkou zůstává, kam až nás může dovézt třeba pouťový kolotoč. Snad namítnete, že jedině na stejné místo, odkud jsme na něj nastoupili. Ale stejně tak jako i ten nejpřesnější jízdní řád neuchrání před zpožděním, kolotoče vždy nejezdí jen do kruhu. Zvlášť, když na ně ani nenastoupíte…

 

 

 Srpnové slunce, prach, lomoz starých zarezlých železných konstrukcí a omamně nasládlá vůně cukrové vaty. Okresní městečko, jehož jméno již dávno vypadlo z obecného povědomí. Hodinové ručičky na oprýskané kostelní věži  ukazují pět minut před pátou,  nově příchozí by ale snadno mohl propadnout myšlence, že se v této poloze úplně navždy zastavily.

Zažloutlý kalendář, s tehdy snad vnadnými slečnami, visí nad pultíkem střelnice. Letopočet začíná jedničkou a jízda na řetízkový kolotoč se dá pořídit právě za deset korun. Ryk, hluk, vřava a veselí svatoanenské poutě se pomalu vytrácí a odpolední slunce líně klesá kamsi mezi kopce. Ještě poslední lok limonády, poslední pugét kvítků z krepového papíru, poslední prodané okoralé perníkové srdce a pouťové radovánky končí.

Stojím v dychtivě se tlačícím a strkajícím hloučku dětí, v dlani svírám ulepenou desetikorunu a netrpělivě vzhlížím k řetízkovému kolotoči, jehož žlutá barva ostře kontrastuje s zářivě modrou letní oblohou. Zarostlý kolotočář znuděně žvýká a pouští ty nejprůbojnější šťastlivce železnou brankou na schůdky vedoucí na kolotoč. Netrpělivě, snad i s obavami sleduji, jak se odřené sedačky postupně zaplňují.

Konečně stojím u branky, vzrušeně natahuji ruku s mincí. Kolotočář se dobrosrdečně zachechtá, rozpačitě zakroutí hlavou a rázně branku zaklapne. Cinknutí kovu mi nepříjemně zvučí v hlavě, se zesilujícím se hukotem motoru rozjíždějícího se kolotoče mě prostupuje trpký pocit zklamání. V krku mi narůstá ohromný tíživý knedlík, který mě dusí, jen stěží se mohu nadechnout. Ušetřená desetikoruna mě pálí v dlani jako rozžhavené želízko, celá se třesu lítostí a zlobou. Po tvářích spálených prudkým sluncem se mi koulejí vzteklé slzy. Vůně cukrové vaty a pečených klobás ve mně najednou vyvolává pocity na zvracení, krásná papírová růže ze střelnice je jen ošklivým smotkem papíru a kolotoč už není jasně žlutý, nýbrž špinavý a vybledlý. Kolotočář, který byl ještě před okamžikem dobrým stařečkem z pohádky se najednou stává zlým černokněžníkem. S úsměvem se ke mně sklání, říká mi, ať se netrápím pro jednu zmeškanou jízdu.

V tu chvíli je mi všechno jedno. Sklopím oči a na protest ve svém rozhořčení vzpurně zavrtím hlavou. Rozzlobeně odhazuji svou poslední desetikorunu kamsi do udusané seschlé trávy a běžím pryč, pryč odtud, pryč od toho ponížení.

Zůstala mi jen vzpomínka a černá umaštěná růže ze střelnice se zlámanou špejlí. K tomu jizva na koleni, to jak jsem slepě běžela pryč od svého vysněného řetízkového kolotoče a rozedřela si koleno v hrubém štěrku. Snad také jizva na duši, bolest z toho, že mě každý předběhl, že mě nechali stranou, že jsem nebyla první, že ten krásný žlutý kolotoč odjel neznámo kam, navždy pryč, bez toho, aby mě alespoň jednou svezl. Najednou jsem věděla, že pro příště musím být první, protože jedině to je nejjistější cestou, jak se vyhnout opakování takového ponížení. Promarnění každé šance mě stejnou měrou trápí, jako mě naplňuje vztekem. Vztek však může mít i docela pozitivní vliv, nutí mě více si všech šancí všímat, aktivně je vyhledávat, pracovat na sobě, jednat rychleji a lépe, snad se i snažit vyhnout svým starým chybám. Možná to není ten nejlepší přístup, ale zatím netisknou žádné přesné a bezchybné jízdní řády na život…

 


1 názor

Řízek
08. 04. 2008
Dát tip
chápu, že píšeš o svém mládí či tak nějak, a píšeš velmi pěkně,..ale... Kdybych tě byl viděl, řekl bych, že nění ponížením nenastoupit na kolotoč, ale takhle trucovat, zasloužila bycs pořádně naplácat! ;) :D ne, je to docela dobrý, jenom bych nedokázal něco takovýho takhle prožít, a to ani ve svém dětství...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru