Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přehrada

28. 06. 2001
0
0
453
Autor
Jan_Pavel

 

 

 

 

 

Přehrada

 

Jan Pavel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 otec

Nebe se neskutečně rychle zatáhlo, a když jsem se za chvíli podíval z okna maringotky, uviděl jsem, jak blesky křižujou oblohu jeden za druhým. Spustil se nepředstavitelnej liják. Pozoroval jsem tu spoušť a seděl přitom na židli u stolu. Bylo příjemný jen tak sedět, nic nedělat a koukat na ten vodopád venku, do kterýho mocně burácí.

Byl jsem na štěchovický přehradě už třetí tejden a za tu dobu byl tohle první pořádnej slejvák, co pamatuju. Občas sprchlo, to jo, ale byly to samý takový přeháňky na pár minut a víc nic. Pak se vždycky vyjasnilo a slunce do toho začalo zase nepříjemně prát. A když člověk dělá v takovejch vedrech venku, není to nic příjemnýho. Leje z něho pot a se špínou svědí po celým těle jako blbec. Dělali jsme nový rozvody elektriky.

Venku se ozvaly kroky, pak se někdo oklepal a otevřel dveře. Byl to Míla. Míla byl místní elektrikář. Dělali jsme spolu.

"To je síla, co?"

"Jo."

"Co je s tebou?"

"Nic. Co by?"

"Ty se pořád eště zlobíš?"

"To si děláš srandu?"

"No jo, tak sem to včera trochu přepísk..."

"Trochu..."

"Ty děláš, jako by ses nikdy nevožral."

"To neřikam. Ale určitě ne nikdy tak, abych se choval jako dobytek a močil do skříně..."

Míla přišel včera ke mně do maringotky ožralej jako pra se, svlíknul se a místo aby vyšel ven, tak se vymočil do skříně, kde jsem měl oblečení. A to byl prosím o tolik starší než já. Je pravda, že mně se nenarodil vnuk jako je mu, ale stejně...

"Já ti to vyperu."

"To seš teda laskavej..." řekl jsem a praštil sebou na drátěnku.

Lilo a lilo a já se válel v posteli a byl jsem pěkně dož ranej.

 

2 otec

Probudil jsem se s příšernou náladou. Vylezl jsem z marin gotky a koukám, venku je zase hezky. Jaká změna... Ten včerejší déšť nám dlouho nevydržel. Coural jsem se pomalu k vodě a nechal se hřát ranním sluncem. Bez rozmyslu jsem skočil do řeky, ani jsem nezkusil, jaká je. Byla studená. Co studená - byla ledová jako vždycky. Plaval jsem chvíli pod vodou, od mala jsem se rád potápěl, a vynořil jsem se až daleko od břehu. A jak otevřu oči, vidím naproti sobě stát loď. Byla to bílá jachta, která se kolíbala u druhýho břehu. Nevěděl jsem, kdy přirazila, dokonce mi přišlo divný, že se tu takhle najednou objevila. Včera odpoledne tu ještě nebyla. A pak byla ta bouřka. Udělal jsem ještě pár temp a obrátil se. Vždycky jsem měl rád vodu. Rád jsem se koupal, rád jsem plaval všude, kde se dalo. Ale dneska to nebylo ono. Měl jsem pocit, že mojí ranní siestu něco narušuje. Ta pitomá loď mě štvala. Vylezl jsem z vody a utřel se do ručníku, kterej jsem si přinesl sebou. Tělo se mi pomalu prokrvovalo a já cejtil příjemný teplo. Teď! Zase! Rychle jsem se otočil směrem k lodi, protože mi připadalo, že mě odtamtud někdo pozoruje. Ale nic. Nikoho jsem nezahlíd. Jen bílá loď, která se kolíbá sem a tam. Oblíknul jsem si kalhoty a košili a posadil se na břehu. Pak jsem uviděl Mílu, jak se ke mně pomalu loudá a v ruce drží prut. Míla byl vášnivej rybář. Odplivnul jsem si.

"Nazdar," povídá.

"Čau."

"Tak už jsem to dal dopořádku."

"Já vim," řekl jsem a zvedl jsem se ze země. "Co si chy til?"

"Nic," řekl Míla rozmrzele. "Ale jednou, jednou uvidíš..."

 

3 syn

Prošel jsem kolem velikýho dubu a posadil jsem se u vody. Zkusil jsem rukou, jaká je. Byla studená. Co říkám studená, byla jako led, i když už se hlásil srpen. Myslel jsem, že ji slunce vyhřeje, ale ne. Díval jsem se na hladinu, která se leskla a pozoroval jsem svůj odraz. Bylo to příjemný. Jen tak sedět, koukat, poslouchat ticho a přemejšlet.

"Patriku!" ozvalo se za mnou.

"Tady jsem," otočil jsem hlavu a díval se, jak Majda vychází z lesa. "Tady."

Majda se posadila vedle mě a pohladila mě po vlasech.

"Našla jsem krásnou houbu," ukázala mi, co schovávala za zády.

"Pěkný."

"A co ty? Co tu tak sedíš?"

"Nic. Čekám na tebe."

"Odpočineme si tu?"

"Chvíli. Je tu přece hezky, ne?"

"No jo," řekla Majda a natáhla se do trávy.

Když jsem před měsícem navrhnul, že bysme mohli alespoň tejden prázdnin bejt tady u přehrady, nebyla zrovna dvakrát nadšená. Ale teď jsem věděl, že se jí tu líbí.

"Miluješ mě?" zeptala se najednou.

"To víš, že tě miluju. Strašně moc."

"To je dobře."

Lehl jsem si vedle ní a začal ji hladit. Milovali jsme se a Majda podemnou hlasitě vzdychala. Byla krásně uvolněná a já plnej síly. Vstoupil jsem do ní pěkně napjatej a ona mě stiskla. Pohyboval jsem se v ní a cejtil jsem, jak si přelejváme vzrušení. Byli jsme skoro současně. Svalil jsem se na bok a prohlížel si její skoro dětskou tvář.

"Holčičko moje..."

Za chvíli už Majda pravidelně oddechovala. Pomalu, abych ji neprobudil, jsem vytáhnul ruku zpod její hlavy a vstal jsem. Bylo mi nahýmu divně a tak jsem si natáhnul kraťasy. Věděl jsem, že Majda bude teď alespoň půl hodiny spát. Přikryl jsem ji tričkem a zamířil jsem k přehradě. Byla napravo od nás. Po pár minutách už jsem stál na rozhraní a díval se chvíli na hladinu vody v přehradě a chvíli na proud, kterej masa betonu propouštěla dál do krajiny, která mi připadala ubohá a prázdná. Vždycky jsem si myslel, že k přehradě patřej i lidi, jako třeba k fabrice vrátnej nebo tak něco, ale nikdy mě nenapadlo, že budu jednou stát úplně sám jako vůl u nějaký přehrady a blbě koukat kolem. Najednou mě napadlo, že by se Majda mohla probudit a tak jsem se rychle otočil a zamířil zpátky. Našel jsem ale Majdu spát ve stejný poloze, jak jsem ji v trávě přikryl a řekl jsem si, že se zatím, než se vzbudí, vykoupu. Stáhnul jsem si kraťasy a pomalu po krůčcích jsem lezl do ledový vody, která mě pohlcovala a já se v ní kousek po kousku ztrácel.

 

4 syn

Vždycky jsem se rád chodil koupat v noci. Přitahovala mě tma jako magie ticha a tajemství. Člověka to v takových chvílích obklopuje. Moc dobře jsem si uvědomoval, že nevím, co se stane v příštím okamžiku a to mě vzrušovalo. Ve dne si nikdo neuvědomuje, že ho za chvíli může třeba přejet auto nebo že mu na hlavu spadne cihla. Ale v noci, v noci, kdy nás nic nežene dopředu, se před náma najednou otevírá něco zázračnýho. A člověk si uvědomí, že vlastně vůbec není svým pánem a že se za okamžik může přihodit i ta nejnepředstavitelnější věc. Rád jsem se vždycky chodil koupat v noci... Babička o tom ale nikdy nevěděla, nikdy mě neviděla ve vodě - nikdy mě nesměla vidět ve vodě! A V koupelně jsem se vždycky zamykal.

"No jo... abych tě náhodou neukousla," říkávala vždycky.

Bylo mi líto, že jsem se před ní musel takhle schovávat, i když to nebyla moje pravá babička, ona mě jenom vychovávala, a kolikrát jsem i uvažoval o tom, že jí všechno řeknu. Ale nakonec z toho vždycky sešlo. A já jsem tomu rád. Nedokážu si představit, jak by, chudák stará, reagovala, kdyby mě byť jen na chvíli zahlídla ve vodě.

"Tak se stydim. To je přece normální," říkal jsem jí pokaždý.

"Co to v tý koupelně pořád vyvádíš, že je tam po tobě vždycky tolik mokro? Chceš vytopit sousedy?! Jako by nesta čilo, že mi vobčas teče pračka."

"Co bych vyváděl? Nic."

"To je teda pěkný nic. Celej kýbl vody z tý podlahy vždycky utřu."

Babička byla pořádná a až přehnaně starostlivá. A tak, když už jsem byl starší, zamkl jsem se vždycky v koupelně, napustil vodu do vany, párkrát v ní zašplouchal rukou a pak jsem zase vanu vypustil a z koupelny vylezl.

"No vidíš, že to jde. Ty uličníku," říkávala mi babička, i když mi už táhlo na dvacet. A pak spokojeně zabrala ve svým obrovským ušáku. A já jsem se pokradmu vyplížil z bytu a vzhůru k nedalekýmu rybníku. Za pár minut už jsem se mohl uprostřed lesa vysvlíknout a rozčeřit klidnou hladinu. Noc mě hladila a laskala ve svý náruči a já jediným skokem zmizel pod tmavým zrcadlem. Někdy jsem vydržel plavat celý dlouhý hodiny ve vlažný osvěžující vodě, která mi dodával pocit sucha, ochrany a bezpečí.

 

5 syn

"Uhni vole! Tady se vždycky plavalo vpravo!"

"No promiň. Já nevěděl..."

Uhnul jsem candátovi a ten si to profrčel kolem mě neuvěři telnou rychlostí.

"Burane," stačil jsem ještě zaslechnout.

Já? A buran? Chtěl jsem se urazit, ale co z toho.

Líně jsem si to šinul dál a díval se kolem. Na dně se v proudu houpalo jen pár chaluh, co rostli mezi kamenama. Hledal jsem místo, kde bych si odpočinul. Už mě bolelo celý tělo. nebyl jsem zvyklej. Ale najednou frrr - voda se zčeřila a kolem mě prosvištělo hejno drobotiny. Mrskaly se bou, skákaly i nad hladinu a plno jich do mě narazilo. Voda se vařila. A stejně rychle, jak se objevily, tak i zmizely.

"Ále... Copak to tady máme?" ozvalo se za mnou a já se oto čil. Stála tam ohromná štika. "Kapříček..."

Rozklepaly se mi žábry.

"Kapříček," povídá znova sadisticky. "A pěknej. Pěkně rost lej. Macatej. To bude pochoutka."

"Já nejsem žádná pochoutka," vypáčil jsem ze sebe, aby si nemyslela.

"Nejseš," souhlasila. "Ale budeš..."

Dívali jsme se jeden druhýmu zpříma do očí. Byl jsem pevně rozhodnutej neuhnout jako první. Měla oči pichlavý, tmavě zelený a zlý. Nakonec uhnula ona. Vyhrál jsem. Ale co je mi to platný, když mě teďka stejně sežere...

"Připrav se," řekla pro změnu cynicky.

Ale proč to tak oddaluje?

"Na co?"

"Na smrt."

"Ale mně se ještě nechce."

"To říkají všichni."

"Třeba kecaj."

"Třeba."

"Ale já nekecam."

Štika si hlasitě vzdychla.

"Jenže jak to mam poznat?"

"Budeš mi muset věřit."

"Já nic nemusim."

"Udělej výjimku."

"Výjimku? Co to je?"

"Jako že mě necháš. A to bude výjimka, která potvrzuje pravidlo."

"Aha. Teď už tomu rozumím. Ty mě chceš docela normálně uke cat. To je dobrý," usmála se.

"Viď? No jo. Zkouším co se dá."

"Alespoň si upřímnej."

"Někdy."

"Ale já mam hlad."

"Tak si ho hlaď," řekl jsem drze a vzápětí mě zamrazilo, protože jsem si dodatečně uvědomil, že jsem to přehnal.

Štika se na mě nevěřícně podívala a já věděl, že je konec. A byl. Rozehnala se proti mně a otevřela hubu. Ale já v poslední chvíli uhnul. Prosvištěla kolem mě jako prve candát a po něm droboť. Myslel jsem, že se otočí a bude v útoku pokračovat, ale ona ne. Díval jsem se za ní, jak se žene dál a dál ode mě a kousek před ní se něco třpytí. Kla pala hubou, napravo, nalevo, až se jí nakonec podařilo tu věc schramstnout. Zaradoval jsem se.

 

6 otec

"Táhni," křikl jsem.

"Prosím?" ozvalo se vedle mě.

Lekl jsem se. Otočím hlavu a dívám se na rozcuchanou hlavu ženy, která stála na metr ode mě. Otřel jsem pot z čela a povídám: "To nebylo na vás..."

"A já se lekla že jo."

"Ale co tu vůbec děláte? Tady sem nikdo nesmí."

"Chtěla jsem se jenom zeptat, jestli nemáte trochu soli."

"Cože?"

"No sůl. Takovej bílej krystalickej prášek, pamatujete?"

"Myslíte, že sem blbej?"

"Ne, to ne. To bych si nedovolila..."

Byla neskutečná. Stála tam a chtěla sůl. Takovou tu slanou sůl, kterou se solí neslaný...

"Vy chcete opravdu sůl?"

"Ano. Alespoň trochu."

Začal jsem se tak příšerně smát, že to vypadalo, že jsem se zbláznil.

"Stalo se vám něco?"

"Ne."

"Aha."

"Počkáte chvíli?"

"Na vás?"

"Hmm. Máme jí v maringotce a já tady musím - "

"Jak dlouho budete chtít," přerušila mě. "Počkám před ní."

"Přijdu."

Chvíli jsem se díval, jak mizí v chodbě a když jsem se oto čil, stál přede mnou Míla.

"Tak co je?" povídá protivně.

"No táhni, ne?"

"Ale to bys mi musel nejdřív povolit. Místo těch řeči ček..."

"Za chvíli se vrátím," povídám, protože jsem byl celej nesvůj a zamířil jsem k maringotce.

Seděla tam na schodech a usmívala se. Ale asi ne na mě. Měl jsem pocit, že se směje tak nějak dokola a na všechno.

"Už jsem tady," řekl jsem, když už jsem byl tam.

Otevřel jsem dveře a vešel dovnitř. Ona mě následovala. Najednou jsem ucítil neznámou vůni. Byla hedvábně jemná a přitom mě příšerně vzrušovala. Nemohl jsem se na nic soustředit, dokonce jsem i zapomněl, kde vlastně máme - co kde máme?

"Trochu soli," pomohla mi.

"Ano. Tady," otevřel jsem skříňku a vytáhl odtud pytlík se solí.

"Mně opravdu stačí troška."

"Vemte si. Pak nám jí vrátíte."

"Dobře."

Podíval jsem se na ní. Byla zvláštní. Měla v obličeji stále tentýž výraz. Zdálo se mi, že přede mnou stojí obživlá socha, jestli to tak můžu říct. Mechanicky jsem zavřel skříňku. Ona se najednou otočila, vyšla ven z maringotky a beze slova zmizela. A pak jsem ji zase několik dní nevi děl.

 

7 syn

"Patriku!" zaslechl jsem volání.

Zaposlouchal jsem se: "Patriku, kde si?"

Byla to Majda. Vylezl jsem z vody a zamířil zpátky k místu, kde jsem ji nechal spát. Seděla v trávě a rozespale se rozhlížela kolem.

"Copak je?"

"Kde si byl?"

"Koupal sem se."

"Že sem tě nikde neviděla..."

"Plaval jsem kousek dál, víš."

"Mňau."

"Ano, kočičko?"

"Pudeme zpátky?"

Majda utrhla ze zelenýho koberce pampelišku a strčila si ji za ucho.

"Určitě," povídám.

"Jé, ty si nahej... Ahoj piňďo."

"Ano."

Lehnul jsem si k ní a líbal ji a hladil a vůbec všechno.

"Miluješ mě?" zeptala se, když už jsem zase ležel vedle ní.

"To víš, že ano. Strašně moc tě miluju."

"Mňau."

Majda vstala a začala se oblíkat. Pomalu si natahovala kalhotky. Nechtělo se mi, ale zvedl jsem se a natáhnul na sebe triko. Pomalu jsme zamířili směrem ke kempu. Ještě jednou jsem se otočil k druhýmu břehu, kde stála na kame nech na bok převrácená stará a ztrouchnivělá loď.

 

8

"Tak skočíš nebo ne?"

"Ale miláčku..."

"Neřikej mi miláčku ty slizská potvoro!"

"Ale vždyť já ti - "

"Skoč!"

"Do vody?"

"Né! Do vzduchu asi..."

"Já myslel...víš...to přece - "

"Neprovokuj mě!"

"Vždyť je to studený."

"Neni. Má to určitě pětadvacet."

"Ale je to mokrý."

"Že tě tam tim hákem vopravdu strčím..."

"Ha, ha - nech mě - to lechtá."

"Ty seš hroznej hňup."

"Cože?! To mi neřikej! Ani v legraci ne! Hňup - to teda nejsem!"

"Ne, hňup ne. To je fakt. Ale slizoun, slizoun v tom neoprenu seš. To je bez diskuze."

"Myslíš?"

"Nemyslim."

"Co?"

"Já to vim."

"Ale v zrcadle to vypadalo, že mi ta zelená docela padne."

"Bože, jak si mohl stvořit něco takovýho..."

"Možná, že bych potřeboval vo číslo menší. Nebo větší?"

"Ty se mi snad zdáš!"

"Ale nezdám. Ukaž, já tě štípnu do lalůčku, abys měla jis totu, že ne."

"Ani se nehni! Zkus se ke mně přiblížit a takovou jí schytáš..."

"Přece bys nebila svýho žabáčka..."

"Proč sis musel vybrat zrovna mě?"

"Protože jsem si tě zamiloval od první chvíle, co jsem tě spatřil. Měla jsi tenkrát ještě dlouhý copánky s velkejma mašlema - "

"A tys na mě vždycky čekal před školou a vzal si mi pytlík se cvičkama a doprovodil mě domů."

"No vidíš, že si to pamatuješ."

"Jo. Byl si takovej roztomilej šedovlasej pán, co mi dával bonbóny."

"Hašlerky to byly."

"Kriste pane, co já tady ještě dělám?"

"Miluješ svýho potápěče."

"Potápěče? No když potápěče, tak potápěče. A šup do tý vody!"

"Už tě to zase bere?"

"Počítám do tří."

"Ale ty můj malý diktátore..."

"Jedna. Že sem tě tenkrát nevyhodila, když si k nám přišel s tou uvadlou kyticí."

"Jé, ty si to pamatuješ?"

"Dva. Říkala jsem si, že se s tebou budu mít dobře."

"Už tenkrát si byla chytrá holčička."

"Tři. Byla. Ale teď už nejsem."

"Co to děláš? Já do tý vody nechci. Počkej! Po - glo - moc - glo - glo - "

 

9 syn

Obešel jsem loď kolem dokola. Musela bejt pěkně stará. Rostl poní mech, rez prožral už několik děr a barva, Kterou asi měla před léty, už nešla ani odhadnout. Vždycky jsem měl rád lodě. Už od dětství mě přitahovaly. Ale ne všechny, to bych lhal. Nejvíc právě malý jachty. Mají nějaký kouzlo nebo tajemství, který už na dálku vyzařujou. Stožár, okna kajut, kormidlo. Velký plachetnice jsou tím vším lanovím a stožáry a plachtama přeplácaný a divný, ale malá útulná jachtička - to je úplně jiný kafe. To je radost, to je potěšení a slunce, štěstí a magie přitažlivosti.

Jistěže mě napadlo, abych se podíval dovnitř, ale nevěděl jsem jak. Věděl, ale asi jsem se nejdřív potřeboval osmělit a tak jsem se koukal, jak se dovnitř dostat a pak se zase rozhlížel po okolí, jestli mi náhodou někdo nezačne nadávat. Uviděl jsem jenom starýho rybáře, kterej seděl na stoličce tak dvacet metrů ode mě u svých prutů a nejevil o mě ani nejmenší známky zájmu. Byl jako zmraženej a pořád zíral před sebe a hlídal, jestli mu něco nebere. Ten člověk mě ani v nejmenším neznepokojoval. Opřel jsem se do dveří. Nešli. Vzal jsem za ně silou, ale nic. Jen lehký zaskřípání. Smůla. Nedá se nic dělat, napadlo mě a už jsem se chystal k odchodu. Pak jsem to ale zkusil ještě jednou. Zase nic. Co nadělám...

Byl jsem už pěknej kus od lodi, když jsem před sebou na cestě uviděl pěknej kámen. Chvíli jsem váhal, ale pak zvítězila moje zvědavost a vzal jsem ho do ruky a vrátil se k lodi. Nemohl jsem si pomoct. Táhlo mě to tam, musel jsem se dostat dovnitř stůj co stůj a tak jsem se napřáhl a praštil do míst, kde měly dveře zámek. Zapraskalo to, zas kučelo a dveře povolily. Zámek se vylomila přede mnou se objevila černá díra, která vedla do omračující tmy.

 

10

Je stinný večer. Ticho. Jen občas se ozve šumění březových listů a zaštěká pes z nedaleké vsi. Nebo hlas žáby kvákavě rozmělní ticho. Na břehu řeky sedí rybář. Vychutnává večerní poklid a pomalu napichuje na háček zmítající se žížalu. Pak nahodí. A pozoruje hladinu, jak se vlní, jak vlahý větřík ohýbá drobné kvítí, co roste na břehu. A hle! Tu čmelák letí a celý rozdováděný troubí na svůj heligón. Trubadůr.

"I ty jedna havěti," řekne si rybář pro sebe syrovým hlasem a usměje se zrudlému slunci do tváře.

Vážka si mu sedne na rameno a ladně zvedá svůj dlouhý zadeček. Pak se vznese a zmizí kdesi nad řekou. Slyšíte to ticho? Cítíte ten klid? Pohádka. Ráj a báje. Vodoměrky brázdí řeku sem a tam. Nikde nepostojí, neposedy. Napravo sebou plácne o hladinu ryba.

Vtom se ale z řeky vynoří hlava a vzápětí i celý člověk v zeleném oblečku. Vyplivne z úst špinavou vodu zpátky do řeky a rozhlédne se kolem. Rybář jen vytřeští oči a zírá na tajemnou postavu. Má otevřená ústa a ani se nehne.

"Nevíte kudy po proudu?" zeptá se rybáře tajemný.

Rybář zrudne, sykne, prdne a už se ani nehne. Jen pořád civí. Zelená postava jen pokrčí rameny, nasliní prst a strčí ho do řeky. Pak se znovu rozhlédne a zamíří k silnici, která se klikatí podél řeky. Začíná se stmívat. Panáček v zeleném si to vykračuje po silnici a nechává za sebou mokré stopy.

 

11 otec

Otevřela dveře a stála v nich celá zářící. Oči jí zajiskři ly a já ucítil podivné sevření někde uvnitř.

"Napadlo mě, že vám přinesu i trochu cukru. Abyste nemusela chodit, až vám dojde..."

Myslel jsem si, jak jsem to vtipně neřek a začal jsem se smát, ale ona jenom stála, pořád se na mě dívala a v jejím obličeji se neobjevil ani náznak veselí. Zarazil jsem se. A je to v háji. Chvíli jsme jen tak stáli a dívali se na sebe. Věděl jsem, že umřu.

"Děkuju. Zrovna jsem hledala, proč za váma jít."

Blbče, nadával jsem si, možná, že to přežiješ.

"Nepůjdete dál?"

"Ale jo," povídám. "Vy přece žádnej důvod mít nemusíte."

"Ne?"

"Ne."

Protáhl jsem se dovnitř do kabiny. Na to, jak loď vypadala z venku malá, bylo uvnitř až neuvěřitelně místa. Stáli jsme v předsíni s věšákem a oválným zrcadlem na stěně.

"No poďte," pobídla mě znovu a otevřela další dveře.

Šel jsem pomalu za ní. Musel jsem se ale sehnout, abych se nepraštil do hlavy, protože tyhle dveře byly sakra nízký. Ale když jsem se za nima znova narovnal, nevěřil jsem vlastním očím. Stál jsem v nádherným pokoji, kterej byl nejmíň destkrát větší než naše maringotka. Nechápal jsem, co se děje, kde to jsem a jak je to možný. Byl jsem asi trochu vykulenej, protože jsem najednou zaslech: "To nic. Nedivte se."

"Já - ne - já jenom -"

"A poďte už konečně sem ke mně."

Seděla na velikým kanapi s kytičkovanou látkou. A znova sevření. Měla na sobě krátký modrozelený šaty a já viděl její nádherný nohy. Představivost zapracovala. Třásl jsem se vzrušením a pomalu jsem si sedal na druhej konec kanape.

"Vyprávějte mi něco o sobě," řekla a usmála se.

"O sobě?"

"Ano. Ráda bych o vás věděla úplně všechno."

"To byste se unudila k smrti, kdybych vám měl všechno vyprávět."

"Ale prosím vás... To řikáte všichni."

"Jenže u mě je to pravda."

"Zase špatně," prohodila legračně.

Jenže u mě to pravda opravdu byla.

 

12 syn

Už už jsem chtěl zalízt dovnitř, když mi za zády zaštěkal pes. Lekl jsem se.

"Ticho! Dej pokoj!" zaslechl jsem v zápětí a rychle jsem z lodi slezl.

Uviděl jsem velikýho psa, jak má na sobě uvázaný postroje a táhne za sebou podivnej vozejk. Pak se objevili i dva kluci. Prošli kolem mě beze slova. Byl jsem zvědavej, kam jdou a tak jsem se za nima ještě chvíli ohlížel. Zastavili se u rybáře. Chvíli na něj něco mluvili, pak k němu přišel každej z jedný strany a ze židle ho přešoupli do vozejku. Rybář se ani nepohnul. Pořád seděl ve stejný poloze a díval se před sebe. Kluci mu složili pruty, obrátili psa a jeli zase nazpátek. Nevydržel jsem to.

"Co se mu stalo?" vyhrknul jsem, když mě míjeli.

"Dědovi?" podíval se na mě jeden z kluků udiveně. "Coby. Jednou ho tady takle našli a od tý doby jenom pořád sedí na židličce a je jako socha. Nemluví. Nehejbe se. Nic."

"A proč -" ukázal jsem rukou sem a tam.

"Proč ho sem vozíme? Poradili nám to. Je to prej jedinej způsob, jediná naděje, jak by se z toho moh dostat. Tam, kde k tomu přišel, tam se toho prej může i nejlíp zbavit."

A vezli dědečka dál a šli podél jeho vozejku. Musel jsem ještě chvíli počkat, než zmizeli v nejbližší zatáčce. A pak jsem rychle vlezl na palubu a zmizel uvnitř. Najednou jsem před sebou uviděl podivnou postavu, pak zelený skvrny a vtom se mi zatmělo před očima a dál už si nic nepamatuju. Když jsem se probral, ležel jsem na zádech a nade mnou se skláněla ubrečená Majda.

"Co je? Kde to sem?"

"No tady přece," řekla logicky.

"Aha," povídám. "A co se stalo? Proč brečíš?"

"Protože sem myslela, že je po tobě."

"Vidíš. Není," řekl jsem a opřel jsem se o lokty.

Hlavou mi projela příšerná bolest.

"Au..."

"Co je?! Co je ti?!"

"To nic. Jenom hlava. Asi jsem se někde praštil."

"Já vím. Byl si samá krev. Máš jí pěkně rozbitou."

Najednou se se mnou začalo všechno točit a já zavřel oči. Chtělo se mi spát a všechno kolem se vzdalovalo. Dokonce i Majdin hlas zněl z čím dál tím větší dálky, až jsem nakonec přestal vnímat docela.

 

 

13

"Tak milé děti, tady dál autor popisuje erotickou situaci plnou sexu a já, protože jsme to v přírodopise ještě nebrali, jsem se rozhodla vám k tomu nejprve něco říct. Vlastně... no... říct... nejlepší bude, když vám přečtu pár řádek z knížky Jaroslavy Pondělníčkové - Mašlové: O sexuální výchově bez zábran.

Tak tedy: Takové milostné nebo dokonce i sexuální hry dětí kolem desátého roku věku je třeba chápat správně: nikoli jako výraz nemorálních dětských projevů, jak se to dříve často puritánsky chápalo, nýbrž jako pozvolné osvojování té praxe, jíž děti rovněž i v tomto případě napodobují podle dospělých. Nesmíme v těchto hrách vidět nic nečistého nebo sprostého. A nesmíme to především tvrdit dětem. Hra na doktora nebo na tatínka a na maminku patří k nejoblíbenějším a nejčastějším hrám v tomto ohledu. Živlem těchto her je dětská zvědavost, nezřídka provokovaná i tím, že dětem byl předtím vštěpován názor na pohlaví jako na něco zakázaného. Tato zvědavost je však zcela přirozeným projevem. Jen tehdy, dochází-li u dětí k vzájemnému dráždění pohlavních orgánů, je možno výchovně je usměrnit a odvést pozornost jiným směrem, k jiným cílům. Jen tehdy máme právo vnějším zásahem narušit dětský kolektiv nebo rozdělit dvojici hrajících si dětí a zapojit ji do jiné skupiny a jiné herní situace. Tady dítě bezpochyby zapomene na předchozí hru a zcela se oddá hře nové. Ostatně většinou se takové sexuální hry mezi dětmiprovozují bez vědomí rodičů anebo je vychovatelé ani nemají možnost pozorovat. Žádná újma pro děti z nich nevzniká. Škody pocházejí naopak z toho, když tyto hry rodiče dětem vymlouvají nebo zakazují s poukazem na jejich nemorálnost, špinavost a zdravotní škodlivost."

 

 

14

Po silnici jde žabí muž v neoprenu a za ním zůstávají mokré šlápoty. Silnice před ním je suchá a prázdná, vzduch se nad ní vlní a žabák jde mlčky uprostřed a krok po kroku se blíží ke svému cíli. Řeka, která teče podél silnice, se pohybuje stejným směrem a stejně líně. Jeden druhého jako by vzájemně kopírovali. Žabák vypadá unaveně. Krok, další krok a ještě jeden. Najednou je všude sníh a žabák se jím brodí a nechává za sebou otevřené ostře řezané stopy. Před ním nekonečně bílá pláň. Ale on jde. Strhne se vánice, ostré krupičky ledu mu vítr metá do tváře a omrzliny na sebe nedávají dlouho čekat. Na rukou i nohou se objevují červené skvrny. Už je celý červený. Rak v neoprenu. Nečekaně se mu do cesty postaví lední medvěd. Chramst. A ruka v háji. Medvěd s ní někam odbíhá. Žabák jde dál. Nohy má ještě obě. Krok a další krok a ještě jeden. Je odměněn. Sníh ustupuje, krajina se rázem mění a on se šine zemí zaslíbenou. Palmy, oázy, banány, ovoce a zelenina, jednota. Zelené údolí. Žabák teď jde mnohem svižněji kordónem černochů, kteří ho ovívají pavími pery. Před ním se objeví proutěný koš. Najednou ho dva černí domorodci chytnou a strčí mu zbylou ruku do koše.

"Au," vyjekne žabák a když ruku vyndá, vidí, že je jeho ne opren prokousnutý dvěma zuby.

Za chvíli omdlí. Ucítí náraz. Černoši ho dovlečou k silnici a pohazují ho do pangejtu. On se ale zvedá. Zbylá ruka je zčernalá a když udělá první krok, upadne i s neoprenovým rukávem. Ale žabák jde dál. Krok a další krok a ještě jeden. Za ním se ozve klakson. Žabák se otočí a uvidí auto. Neuhne. Jde dál, zato ale rychleji. Auto troubí a nutí zelenáče k stále rychlejšímu kroku. Za chvíli už žabák skoro běží. A za další chvíli už běží úplně.

"Co je ty kašpare?!" ozve se z auta.

"Uhni, vole!" je slyšet za chvíli.

"Hejbni tou prdelí!"

"Co tu chceš, magore?!"

"Vypadni nebo tě převálcuju!"

"Zalez zpátky, lochnesko!"

"Slyšíš? Nebo tě mám něčím praštit?!"

Ale žabák nevnímá. A nakonec, po dvaačtyřiceti kilometrech a pár metrech ostrého běhu, není divu, že padne vysílením a auto ho pomalu objede. Žabák se za ním podívá a chce zah rozit pěstičkou, ale uvědomí si, že už nemá ani jednu ruku.

 

 

15 syn

Dívám se do stropu. Skrz stan prosvítá slunce.

"Majdo!" zakřičel jsem, ale nic se neozvalo.

"Majdo!"

Zase nic. Měl jsem na hlavě čelenku. Ne, to nebyla čelenka, ale obvaz. Vzpomněl jsem si. Ve stanu bylo nedejchatelný vedro a já chtěl z toho vězení ven. Ven na vzduch. Byl jsem celej zpocenej a dusil jsem se. Vystrčil jsem hlavu ze stanu a rozhlídnul se. Kemp byl úplně práznej. Jen bílý fleky na místech, kde ještě nedávno stály stany. Velký, malý, menší, nejmenší, největší a ještě větší. Nechápal jsem, kam všichni tak rychle zmizeli. A proč? Uviděl jsem Majdu. Šla po cestě a něco nesla. Zavolal jsem na ni. Přidala do kroku a za chvíli byla u mě.

"Jak je ti?"

"Dobře."

"Vopravdu?"

"Vopravdu."

"To sem ráda," oddechla si.

"Co se tu stalo?"

"Všichni se sbalili a vodjeli."

"Vidím. Ale proč?"

"Báli se."

"Báli? A čeho?"

"Objevila se tu nějaká příšera."

"Příšera? Jaká příšera, prosím tě?" zasmál jsem se.

A Majda mi vyprávěla o zelený nestvůře, která se občas vy noří z lesa a šíleně naříká. Nevěřil jsem vlastním uším a připadal jsem si jako ve snu.

"...a tak, když si pořád spal, šla sem do lesa a přinesla tady ty klacky. Víš, aby sme na nich udělali špičky a postavili je takhle šikmo před stan," vzala Majda už jeden zašpičatělej klacek a ukázala mi, jak by zatarasila příšeře cestu do naší plátěný nemocnice, ve který jsem prý proležel víc jak čtyřiadvacet hodin.

"Kvá - kvá - kvá!" zavřeštěl najednou někdo až nám oběma naskočila husí kůže.

Byl to nejpříšernější zvuk, jakej jsem kdy slyšel. Vycháze lo to z lesa a když jsme se podívali tím směrem, tak se najednou před stromy objevilo něco, co ani nedokážu pořádně popsat. Nebo dokážu? Asi ano, ale dělat to nebudu. Obšírněji to dělat nebudu... Byla to zkrátka zelená příšera.

"Jé! Pomóc!" křičela Majda. "To je ona! To je ona!"

Příšera se blížila a Majda bleskurychle zmizela ve stanu. Vzal jsem do ruky ten špičatej klacek a postavil jsem se. Kvák byl už na pár metrů ode mně. Namířil jsem na něj klacek, ale uvědomil jsem si, že ho mám blbě. Špičkou ke mně... Obrátil jsem ho a zahrozil jsem: "Stůj!"

Kvák došel až ke mně. Postavil se před špičku klacku a prohlížel si mě. A pak se stalo něco, čemu bych nikdy neuvěřil. Ten zelenáč začal okolo mě skákat, točil se dokola, tajtrlíkoval a blbnul, až to skoro vypadalo, že má z něčeho ohromnou radost. Ale to jsem se mílil. Najednou se totiž příšera zastavila, odrazila se od země a letěla rovnou ke mně. Nastavil jsem proti ní klacek. Špička jí projela hrudí. Pustil jsem klacek a Kvák se zhroutil na zem. Sklonil jsem se nad ním. Byl tuhej. Najednou jsem měl pocit, že se stalo něco, co se mělo stát už dávno, dávno před lety.

"Co je? Co se stalo?" vystrčila Majda hlavu ze stanu. "Jsi v pořádku?"

"Ale jo."

"Fuj!" ohradila se, když se taky sklonila nad zeleným Kvá kem. "To je ale vošklivý."

"Vošklivý?"

"No, vošklivý. A taky eklhaft."

"Hmm. Ale co teď s ním?" podíval jsem se na Majdu s nadějí, že něco vymyslí, protože ona, ona vždycky něco vymyslela.

 

16 otec

Něco mě pevně tisklo ruku. Otevřel jsem oči a uviděl, že vedle mě opravdu leží. Nezdálo se mi to. Někdy je to hezčí než sen. Ležel jsem a hlavou mi běželo milion myšlenek. Viděl jsem před sebou celej náš život. Krásnej život! Byl jsem najednou strašně silnej a pocit štěstí mě nedovoloval ani zavřít oči, abych, až je znovu otevřu, neuviděl náhodou něco jinýho. Zaplavilo mě to. Měl jsem chuť vyskočit z postele a křičet a křičet a křičet - ale co? Slovama to asi nejde. A co barvy? Možná obraz. Nebo alespoň malej, takovej hezkej obrázek akorát do ruky.

/čmáranice/

Těžko to i namalovat. Čekal jsem. A minuty se vlekly a vlekly a byly delší než hodiny a dny a roky. Čekal jsem, až se probudí a bylo mi příjemně smutno. Stýskalo se mi po ní, protože spala. Ale budit jsem ji nechtěl, to ne, raději jsem čekal až sama otevře oči a bude sladká a voňavá. Chvíli jsem přemejšlel, co je vlastně za den, ale ani za boha jsem si nemohl vzpomenout. Stejně na tom nezáleželo. Neděle nebo pondělí. Pohnula se a já se na ni upřeně díval a toužil jsem, aby tu už byla taky. Ale ona nic. Nevzbudila se, neotevřela svý velký oči a neřekla: Dobrý ráno. Pořád spala. Zkusil jsem zavřít oči a taky usnout, ale nepodařilo se mi to. Musel jsem se trochu pohnout, protože už jsem měl přeležený záda. Převalil jsem se na bok čelem k ní a prohlížel si ji. Slyšel jsem, jak zhluboka oddechuje a měl jsem pocit, že slyším i tlouct její srdce. A pak jsem ucítil i svoje. Ale nějak divně. Měl jsem pocit, že mi buší nejdřív ve spáncích, pak jsem ho cejtil v rukách, v konečcích prstů a pak najednou jako by se mi někam vytratilo. Venku už bylo světlo a zpívali ptáci. Podíval jsem se na hodiny, bylo za pět minut dvanáct. Jenomže ty hodiny nešli. Zastavili se. Zjistil jsem to po chvíli, když jsem se na ně podíval znova. Pořád stejnej čas. A kyvadlo stálo zaseklý na jedný straně. Nebylo uprostřed, ale zůstalo vychýlený napravo. Napadlo mě, že je asi nakloněná celá loď. Znovu jsem zavřel oči a myslel na to, co všechno jí řeknu, až se probudí. Chtěl jsem, aby to bylo něco novýho - ne jako včera, ani ne jako předevčírem, ani ne jako předpředevčírem, ani nic z toho, co už jsem jí kdy řekl za ty tejdny nebo roky od chvíle, co jsme se tu takhle poprvé spolu probudili. Ale asi jsem usnul a zdál se mi podivně přiblblej sen o tom, že otvírám oči a přede mnou v naší ložnici stojí zelená příšera a vyvaluje na mě svoje nechutný kulatý oči.

 

 

17 syn

Nesl jsem v náručí mrtvýho žabáka. Majda chtěla, abych se ho zbavil, ale aby to bylo co nejdál. Chtěl jsem ho někde zakopat, ale abych řekl pravdu, hloubit někde nějakou jámu se mi dvakrát nechtělo. Ale - kam s ním? Jen tak ho někde pohodit? Vždyť by začal za chvíli zapáchat a rozkládat se a bůh ví, co by z něho za chvíli bylo. Vzal jsem ho, byl docela lehkej. Na to, jak byl velkej, vážil tak asi kilo a čtyřicet pět gramů. Bez oblečení samozřejmě.

"A pak si umej ruce," řekla Majda, když mi nakázala, abych ho někam zašantročil.

Mířil jsem s ním k řece. Hodím ho do vody a bude. Buď se potopí a nebo ho proud zanese někam pryč. Žabák byl podivný stvoření. Teprve teď jsem měl možnost si ho pořádně prohlídnout. A i když se mi nejdřív zdál odpudivej, slizkej a hnusnej, teď, jak jsem se na něj musel pořád dívat, začal mi připadat spíš jako malá bezmocná hadrová panenka, která se z dlouhý chvíle a nudy potápěla v zelený barvě. Taková tvárná hmota bez života, taková hračka pro děti. Žabák se mi začínal skoro líbit a bylo mi ho najednou líto. Ležel mi odevzdaně v náručí a já se začal cejtit provinile. Vystoupil jsem z lesa a všechno se najednou změnilo. Zastavil jsem se na břehu řeky a už jsem věděl, že jsem ho zabít musel. Byla to moje povinnost, můj osud. A tím, že se to stalo, se něco zlomilo. Konečně jsem se mohl dostat dál, než jsem kdy doufal. Konečně. Pomalu jsem vstupoval do řeky a Žabáka jsem položil na hladinu. Chvíli jsem se díval, jak ho unáší proud a pak jsem se celej potopil.

 

 

18 otec

Tak to nebyl sen...

"Kvá-kvá-kvá," slyšel jsem pořád kolem sebe.

Žabák skákal jako pominutej. "Kvá-kvá-kvá," znělo ze všech stran. Utíkali jsme z lodi, honem pryč, držel jsem ji pevně za ruku a táhl ji za sebou. Co chvíli jsem se ohlídnul, abych se ujistil, že už máme před tou zelenou zrůdou náskok. V životě jsem nic takovýho neviděl. Zlej sen. Hrůza hrůz. Děs a běs a mrtvá můra.

"Já už nemůžu."

"Musíš! přece tady nezůstaneme! Jemu na pospas..."

Měl jsem strach.

"Ale já už vopravdu nemůžu."

"Poď. Ještě kousek. Támhle. Nahoru na přehradu," ukázal jsem. "Tam už za náma nepude."

"Nech mě tady," klesla na zem.

"Dobře," řekl jsem.

"Cože?"

Otočil jsem se a uviděl Žabáka, jak skáče a blíží se k nám čím dál rychleji.

"To byl vtip. Ponesu tě."

Vzal jsem ji do náručí. Trochu jsem se prohnul, ale pak se mi podařilo narovnat se a dát do běhu. Utíkal jsem asi trochu těžkopádně, ale utíkal.

"Kvá-kvá-kvá," slyšel jsem za sebou.

"Přidej! No tak přidej! Už nás skoro má!" povzbuzovala mě zeshora.

Do kopce to moc nešlo. Stráň klouzala a co chvíli mi pod nohama ujely kameny nebo hlína. Začínal jsem vidět rudě.

"Už tam budeme."

"Jo - jo - už," funěl jsem jako prase.

"Ještě kousek."

"Je - je tam?"

Podívala se mi přes rameno a okamžitě mi rukou zakryla oči.

"Jo. Je."

S vypětím všech sil jsem se vydrápal posledních pár metrů. A tam jsem se skácel zase já.

"Co je ti?"

"Už nemůžu."

"Musíš! Ještě kousek."

"Nemůžu. Nech mě tady."

"Dobře."

"Cože?" zděsil jsem se.

"Dobře. Teď tě vemu já," řekla a s neuvěřitelnou lehkostí mě vzala do naručí a ladným klusem mě nesla cestou k přehradě. Uvelebil jsem se na jejích rukou a odpočíval. Za chvíli jsme byli u úpatí přehrady a já se nechal postavit na vlastní.

"Co teď?"

"Ještě kousek," řekl jsem a zamířil středem betonové masy dál od břehu.

Dostali jsme se sotva do čtvrtiny přehrady, když se za náma ozvalo: "Kvá-kvá-kvá." Podívali jsme se na sebe, pak na něj, na zelenou zrůdu, a pak zase na sebe a měli jsme oba v očích slzy.

"Co teď?"

"Skočíme," napadlo mě.

"Kam?"

"Dolů."

"Cože? Dolů?"

"Jo."

"Ale já neumim - "

"Já taky ne," přerušil jsem ji.

"Skákat z přehrady," dořekla. "Ještě sem to nikdy nedělala."

Vzal jsem ji za ruku a přelezli jsme zábradlí.

"Všechno je jednou poprvý. Zejtra ti to už ani nepřijde."

"Kvá-kvá-kvá."

Žabák už nám zase dejchal na záda.

"Kdyby se něco stalo," stačil jsem ještě říct. "Tak se sejdeme první sobotu v měsíci U kulatý báby. U stolu za černým závěsem..."

A pak jsme ruku v ruce skočili.

"Asi jsem - " zaslechl jsem ještě.

 

 

19 syn

"Uhni vole! Tady se vždycky plavalo vpravo!"

"No promiň. Já nevěděl..."

Uhnul jsem candátovi a ten si to profrčel kolem mě neuvěři telnou rychlostí.

"Burane," stačil jsem ještě zaslechnout.

Já? A buran? Chtěl jsem se urazit, ale co z toho.

Líně jsem si to šinul dál a díval se kolem. Na dně se v proudu houpalo jen pár chaluh, co rostli mezi kamenama. Hledal jsem místo, kde bych si odpočinul. Už mě bolelo celý tělo. Nebyl jsem zvyklej. A najednou jsem dole na dně uviděl vrak lodi. Přiblížil jsem se k němu a vklouznul dovnitř úzkou štěrbinou v pootevřených dveřích. Sláva tak placatýmu tělu!

A pak jsem uviděl svou matku i otce. Leželi vedle sebe na posteli, oba měli otevřený oči a dívali se do prázdna. Byli krásní ve své strnulosti. Nemohl jsem se nabažit pohledu na ně a ani nevím, jak dlouho jsem se na ně díval a z očí mi tekly kapří slzy. Připlaval jsem blíž, abych je mohl políbit. Dotkl jsem se hubinkou jejich studených tváří. Srdce mi poskočilo a duše se přifoukla. Konečně jsem je našel.Trvalo to celou věčnost, ale dočkal jsem se. Teď už jsem s nimi a nikdo a nic to nedokáže změnit. Ale pak jsem uviděl na matčině krku červenou skvrnu a když jsem připlaval blíž rozeznal jsem otisky zubů. Někdo mi zakousnul rodiče! Musel jsem na chvíli ven na čerstvou vodu. Z hluboka jsem rozvíral žábry, abych se uklidnil. Pomáhalo to. Ploutve se mi přestávaly nervózně třást a já najednou uviděl na dně něco svítit. Bylo to určitě k jídlu a tak jsem to naráz slupnul.

 

 

20

Rybář sedí na břehu a pořád tupě zírá před sebe. A pak se stane zázrak. Splávek najednou poskočí a v rybářových očích zasvítí plamínek. Jako by se na noční obloze objevilo slunce. A teď se splávek potopí celý. Rybář zasekne a už cítí, jak se na konci napnutého vlasce něco zmítá. Navíjí vlasec a přitahuje zuřící rybu blíž a blíž. Ryba skáče nad hladinu a mrská sebou, škube se a vzpíná se. Nechce se vzdát. Ale za chvíli už stařec vytahuje vysílenou rybu na břeh a zůstává na ni skoprněle civět. Vypadá šťastně. Je to jeho první ryba po tolika letech. Až ho přijdou večer vyzvednout, aby ho odvezli domů, nebudou věřit vlastním očím.

 

 

21

Máma byla v kuchyni, táta ladil rádio a děda seděl ve svým houpacím křesle. A mlčel jako vždycky. Kam se zašil brácha, nevím. Asi se zase někde schoval a myslí si, že ho budu hledat. Tůdle! Rozložil jsem před sebe dárky, abych je pěk ně zabalil a popsal. Ucítil jsem nádhernou vůni, která šla z kuchyně. Byla sladká. Takhle to voní vždycky jen o váno cích. Miloval jsem vánoce. Miloval jsem je, protože to byly jedny z mála dní, kdy byl u nás doma klid a pohoda. Všichni se na sebe usmívali, byli milí a laskaví. Líbilo se mi to a vždycky jsem přemýšlel, proč to jde jen o vánocích. Možná to bylo taky proto, že o vánocích u nás nikdo zbytečně nem luvil.

"Ježíšku, panáčku, já tě budu - " zaslechl jsem z obývacího pokoje.

Tátovi se konečně podařilo naladit v rádiu stanici, kde hráli koledy.

"Tak kluci, teď sem chvíli nechoďte," nakouknul táta do našeho pokoje. "Kde je Jirka?"

"Tady," otevřela se skříň a z ní vylezl můj inteligentní bratr.

Díval jsem se klíčovou dírkou, jak naši snáší z různých primitivních a dávno objevených úkrytů dárky pod stromeček. Nic velkolepýho.

"Tak co? Tak co?" zajímal se bratr a sápal se ke špehýrce, když jsem mu uvolnil místo.

"Nic. Coby..."

Za pár minut jsme už nesli pod stromeček naše dárky. Pak jsme se museli převlíct a konečně se všichni sešli u nádherně prostřenýho stolu. Máma byla překrásná a z táty vyzařovala velikost. Děda vypadal pořád stejně. Vlastně ne. Když jsem se na něj podíval pozorněji, uviděl jsem, že se usmívá. Bylo to divný. U dědy to bylo určitě divný. Ten se, co já pamatuju, nikdy takhle přihlouple netvářil.

Pomodlili jsme se a připili si jako každý rok na to, abychom se tady příští vánoce zase ve zdraví sešli. Usrknul jsem trochu vína, ale hned jsem sklenici zase odložil, pro tože mi vůbec nechutnalo.

"Tak a teď už si konečně berte," řekla máma a postavila před nás mísu plnou dozlatova osmažené ryby. "Ten letošní kapr je tak trochu zvláštní. V létě ho totiž chytil děda Míla na přehradě."

Děda udělal gesto, jako že je to samozřejmý. Měli jsme z něho radost. Není to tak dlouho, co začal zase jevit známky života. Před tím, než chytil tu rybu, byl prý pětad vacet let jako vosková figurýna. Ale to už jsme si každý nandali na talíž se salátem po jednom kousku ryby a popřáli si dobrou chuť. Už už jsem se chystal dát se s chutí do jídla, když vtom se vedle mě ozvalo:

"Přijmi tuto svátost," řekl děda Míla a pomalu si položil na jazyk první sousto. "Jako tělo boží..."

Všichni jsme strnuli a nekonečně dlouho jsme pak zírali na dědu, který se s nevšední chutí ládoval dalšími a dalšími kousky své ryby.

 

KONEC


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru